-
Odp: Sigma 85 mm f/1.4 vs Canon 85 mm f/1.8
Canon 100mm f/2.8 Macro - relatywnie tanie szkło, świetnie sprawdza się przy portrecie
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wielblad81
Może pomoże
... a może Mazowsze ;) - pytającemu chodzi o trochę tańszy i trochę starszy obiektyw, nie "Art"
-
Coraz bardziej myślę o 100 f2 :roll:
-
Tamron 85/1.8 vc możesz śmiało brać pod uwagę
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jazz-
Coraz bardziej myślę o 100 f2 :roll:
I słusznie, gdyż jest lepsze optycznie od 85/1.8, ostatnie jest całkiem dobre (miałem, żeby nie było ;)). I nie odczujesz bardzo zmiany ogniskowej. Sam mam 100/2.0 zeiss.
-
Re: Sigma 85 mm f/1.4 vs Canon 85 mm f/1.8
Ogrzeje starego kotleta:) To jak to jest z ta stara Sigma EX lepsza od Canona 85 1.8?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eryk1
Ogrzeje starego kotleta:) To jak to jest z ta stara Sigma EX lepsza od Canona 85 1.8?
Sigma EX została zaprojektowana w 2010 roku - czyli 18 lat po Canonie i to robi różnicę widoczną gołym okiem nawet na f/1.4 https://www.the-digital-picture.com/...mp=0&APIComp=0
-
Odp: Re: Sigma 85 mm f/1.4 vs Canon 85 mm f/1.8
Cytat:
Zamieszczone przez
Eryk1
Z tą sigmą mogą być problemy przy nowszych puszkach. Samodzielnie na pewno nie zaktualizujemy firmware-u. Nie wiem, czy serwis ma taką możliwość.
Choć ceny na alle są bardzo zachęcające np. 1600zł :)
-
Juz moglem kupic taniej na ebay uk tylko mam mieszane uczucia ,bo mam juz Sigme 50mm 1.4 EX i na 5d classic jest nawet ostra ,a na 5d m3 nawet w studio i wyzszych przyslonach oczy nie sa tak ostre jak bym chcial I trzeba wyostrzac.
-
Wygląda na to, że jest to jeden z tych obiektywów które koniecznie trzeba samodzielnie przetestować przed zakupem.
https://www.thephoblographer.com/201...m-f1-4-milvus/
https://www.youtube.com/watch?v=pqt43MAo6e0
-
Czytalem wiele o nim i generalnie jest lepiej niz w poprzednich modelach nawet w jednym tescie to canon 85mm 1.8 mial problemy. Generalnie jest opinia ,ze jest to lepsze szklo niz ten Canon.
-
mimo , ze c85/1,8 jest formalnie obiektywen optycznie slabszym powstala masa swietnych portetow i innych zdjec przy jego uzyciu.
ten obiektyw powstal jeszcze dla analogu , czyli dla KR = 0,03 mm , co odpowada na cyfrowym FF zdjeciom o dlugosci 2400 px.
na aps -c 1600 px z jakas tam zapewne reserwa.
-
Ma na pewno szybszy af i jest tanszy ,jesli ktos nie potrzebuje swiatla to jest to rownie dobry wybor.
-
1 załącznik(ów)
Witam wszystkich ! Przychodzę z pewnym problemem, mianowicie nie mogę złapać ostrości na sigmie 85mm 1.4 art. Może około 30 % zdjęć wychodzi ostrych a reszta po prostu jest nieostra. Mam również 50mm canona 1.8 i na tym szkle robię około 80-90% ostrych zdjęć. Zaczyna mnie to strasznie frustrować i próbowałem już różnych ustawień z sigma ale rezultaty są bardzo średnie. Próbowałem krótkie czasy naświetlania, większe ISO lamp itp. Zastanawiam się nad sprzedażą 85 sigmy i zakupem 85 od canona. Czy ktoś miał podobny problem i zmienił szkło z sigmy na canona? Rozmawiając jeszcze o 85mm canona czy ktoś może się wypowiedzieć między 1.4 a 1.8 ? Duza różnica?
Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję i liczę na pomoc. Załącznik 4854 Zdjęcie z 85 sigmy przy ustawieniu 1.6 czas 1/1000
-
Ale robisz lustrem i masz ff lub bf czy co?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kkriss123
nie mogę złapać ostrości na sigmie 85mm 1.4 art.
Na tej fotce złapałeś. Płaszczyzna ostrości wypada w okolicach kolana i wszystko w tej płaszczyźnie jest ostre. Jak celowałeś na twarz to znaczy że masz ff i trzeba to skorygować. Dockiem najlepiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Płaszczyzna ostrości wypada w okolicach kolana .
Że co?
Ostry jest dekolt, łańcuszek, włosy z tyłu, trochę ściany za dziewczyną.
Kalibracja w body albo USB dock.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Że co?
Ostry jest dekolt, łańcuszek, włosy z tyłu, trochę ściany za dziewczyną.
Kalibracja w body albo USB dock.
Masz rację. Na telefonie wyglądało inaczej a na monitorze tak jak mówisz.
-
Kalibracja nic nie da bo zwyczajnie jest nieostre, lekko poruszone i źle skadrowane. Lepiej użyć większej płaszczyzny ostrości niż nastawiać się na maksymalne ograniczanie powierzchni styku płaszczyzny ostr. z głównym motywem.
Teoretycznie kadr jest odpowiedni do robienia zdjęć Sigmą, bo modelka oparta o betonowy filar nie będzie się poruszać co pozwoli na ustawienie ostrości przy użyciu LV. Jednak trzeba aby sam aparat też się nie przemieszczał, więc ciężki statyw i osłona na ekranik lub coś by osłonić go przed słońcem i precyzyjnie ustawić ostrość (może tradycyjna czarna płachta na głowę).
Jeśli chcesz robić z ręki użyj Canona najlepiej EF85/1,4 Lis
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kkriss123
Witam wszystkich ! Przychodzę z pewnym problemem, mianowicie nie mogę złapać ostrości na sigmie 85mm 1.4 art. Może około 30 % zdjęć wychodzi ostrych a reszta po prostu jest nieostra. Mam również 50mm canona 1.8 i na tym szkle robię około 80-90% ostrych zdjęć. Zaczyna mnie to strasznie frustrować i próbowałem już różnych ustawień z sigma ale rezultaty są bardzo średnie. Próbowałem krótkie czasy naświetlania, większe ISO lamp itp. Zastanawiam się nad sprzedażą 85 sigmy i zakupem 85 od canona. Czy ktoś miał podobny problem i zmienił szkło z sigmy na canona? Rozmawiając jeszcze o 85mm canona czy ktoś może się wypowiedzieć między 1.4 a 1.8 ? Duza różnica?
Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję i liczę na pomoc. Zdjęcie z 85 sigmy przy ustawieniu 1.6 czas 1/1000
To nowe szkło ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Kalibracja nic nie da bo zwyczajnie jest nieostre, lekko poruszone i źle skadrowane.
Jeśli chcesz robić z ręki użyj Canona najlepiej EF85/1,4 Lis
Nie jest poruszone, ma 1/1000, jest nieostre. Ostre nie tam gdzie on planował.
Chętnie bym poczytał co ma kadrowanie do tego.
-
Wystarczy zrobić test na LV i będzie wiadomo co i jak.
BTW - szkła 85 f/1.4 i jaśniejsze nie wybaczają błędów, bez poprawnej współpracy z aparatem zawsze będzie problem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Nie jest poruszone, ma 1/1000, jest nieostre. Ostre nie tam gdzie on planował.
Chętnie bym poczytał co ma kadrowanie do tego.
Yyym, też mam sporo nieostrych gdy wyłączam stabilizację albo nie zdąży się ona jeszcze rozpędzić, właśnie w szczegółach po powiększeniu.
Pewnie wygodnie było ustawiać na krzyżyk, albo fotograf lampił się ciągle w dekolt i zapomniał o twarzy która nie jest w tej samej płaszczyźnie.