Odp: Canon 5D Mark III - brak lampy ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Ty bys uzywal, a wiekszosc pewnie nie. Wiele osob majac xxD tez nie uzywa wbudowanej.
A jak Ci ludzie wyzwalaja lampy zewnetrzne zachowujac przy tym mozliwosci regulacji ich parametrow.... aaaaa zapomnialem.... maja przy kazdej lampie Pocket Wizardy Plus II/czy nawet III o ile sa, kazdy wart pewnie ze $150. Czyli tak naprawde taki Canon 5D Mark 3 aby uzyskac funkcjonalnosc Nikona np D800 musialby kosztowac $3500 + pewnie ze x3 Pocket Wizardy albo + oryginalny Transmiter warty $300. Czyli razem jak nie patrzyc $4000, troche przesadzili.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
To go wyrzuć i kup jakiś z lampą. Albo nie kupuj wcale. Bo na razie to skupiasz się na wszystkim tylko nie na zdjęciach.
i byc moze tak zrobie, ale dam jeszcze sobie na to kilka dni.... zebym nie plul sobie w brode ze nie sprawdzilem wszystkiego. Jutro bede mial moze wiecej czasu na pouzywanie sprzetu wiec jakies inne wnioski sie nasuna same.
pozdro ide spac.
Ja uzywam YN622C aparat + 3 lampy (700PLN), funkcjonalnosc lepsza niz IR (mialem wczesniej ST-E2), tak samo bylo z 40D. Jak kupilem lampe zewnetrzna, nie uzywalem wbudowanej. Jak teraz sobie przypominam to nawet nie sparawdzilem czy dzial przy sprzedazy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Roy P
No właśnie, jakiś niepoważny ten Canon skoro w ogóle produkuje takie szkło.
Ja zresztą też skoro je kupiłem i nawet używam.
Kolego, trochę wrzuć na luz, co się tak spinasz? Też miałem to szkło bardzo długo na cropie i 5DII i uważam, że to jedno z lepszych podstawowych szkieł. Nie znaczy to jednak, że kolega zobaczy z nim jakąś wielką różnice w porównaniu do cropa.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
To go wyrzuć i kup jakiś z lampą. Albo nie kupuj wcale. Bo na razie to skupiasz się na wszystkim tylko nie na zdjęciach.
Popieram. Proponuję więcej czasu spędzić w terenie na poznawaniu sprzętu i robieniu zdjęć a nie na pisaniu długich poematów na forum.
Cytat:
Zamieszczone przez
kanias
A jak Ci ludzie wyzwalaja lampy zewnetrzne zachowujac przy tym mozliwosci regulacji ich parametrow.... aaaaa zapomnialem.... maja przy kazdej lampie Pocket Wizardy Plus II/czy nawet III o ile sa, kazdy wart pewnie ze $150. Czyli tak naprawde taki Canon 5D Mark 3 aby uzyskac funkcjonalnosc Nikona np D800 musialby kosztowac...
Miałeś nikona, czemu kupiłeś canona? Z D800 miałbyś wszystko - lampę, wyzwalanie, czytelne menu. A tak użalasz się nad sobą. Mi się wydaje że po prostu trolujesz.
P.S. Nie znam jeszcze nikogo kto po przesiadce na 5DIII z cropa nie byłby zadowolony. Nie ma to jednak jak konstruktywna krytyka zawodowca :).
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
. Nie znam jeszcze nikogo kto po przesiadce na 5DIII z cropa nie byłby zadowolony..
właśnie poznałeś:mrgreen:
hee... chyba wlasnie jestem jedyny, ktory narzeka po zakupie wypasionego sprzetu :)..... absolutnie nie mowie ze to kiepski sprzet... ale na poczatku zawsze bedzie jakies porownywanie tym bardziej ze bylo sie z innym systemem ponad 3 lata.... ok moze przesadzam w pewnych kwestiach, ale po sprzecie za taka kase mysle ze mozna byloby sie spodziewac wiecej..... ale jak na razie tragedii nie ma
pozdrawiam i Wesolych Swiat....
Zaraz mnie zjecie pewnie, ale nie mialem okazji przeczytac manuala jeszcze...
Jak przestawic EV czy zalaczyc BKT.... jak probuje EV to na mierniku kompensacji wskaznik porusza sie i w lewo (underexpose) i prawo (overexpose) jednoczesnie, nie wiem czy dobrze sie wyrazilem. Po tych przestawieniach i tak nie widze roznicy w ekspozycji.
Czy mozna jakis skrot klawiszowy przyporzadkowac do BKT-gu aby miec szybki dostep do tej funkcji. Jak na razie tego nie widzialem nigdzie,
Cytat:
Zamieszczone przez
kanias
ok moze przesadzam w pewnych kwestiach, ale po sprzecie za taka kase mysle ze mozna byloby sie spodziewac wiecej.....
a
moim zdaniem problemy wynikają z nieznajomości obsługi
instrukcja obsługi nie gryzie, jest to urządzenie bardziej zaawansowane od młotka
w święta dużo czasu, w instrukcji znajdziesz wiele przydatnych informacji
Pomyśl jak narzekał by totalny amator jak byś pokazał fote z 5dmIII plus 24-70 2,8 za 20k i dla porównania 550d plus 85 1,8 za 2,5 kola. Pokaż portret w tych samych warunkach zrobiony w dobrym słonecznym świetle. Pokaż je na Fb np. 90% ludzi puknie się w czoło i powie za co ty dopłacasz 17,5k?? Odnoszę sie do zdania
Cytat:
Zamieszczone przez
kanias
ale po sprzecie za taka kase mysle ze mozna byloby sie spodziewac wiecej.....
. Można oczekiwać więcej .. ale trzeba najpierw się ten sprzęt dobrze nauczyć obsługiwać i dobrać do niego odpowiednie akcesoria :):) Po prostu moim zdaniem nie ma na co narzekać :)
kanias Poczytaj instrukcje i duzo wiecej sie dowiesz niz tutaj, nawet to jak wykasowywac szybciej zdjecia by nie uzywac duzo przyciskow jak juz wspomniales? :p
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Pomyśl jak narzekał by totalny amator jak byś pokazał fote z 5dmIII plus 24-70 2,8 za 20k i dla porównania 550d plus 85 1,8 za 2,5 kola
Maćku - nie ma czegoś takiego, jak totalny amator.;) A przynajmniej nie w tym znaczeniu. Amator, to dosłownie miłośnik, tu akurat fotografii. Każdy więc na tym forum i innych też jest takim amatorem. Niektórzy za swoją amatorszczyznę biorą pieniądze i tacy nazywani są zawodowcami. Albo za swoje amatorstwo, czyli miłośnictwo. Tak lepiej.;)
Totalny amator oznaczałoby więc totalnie zakręconego miłośnika, który myśle, że jednak byłby w stanie odróżnić te dwa szkła.
Ok pomyliłem pojęcia:) niech będzie w takim razie - Zwykły oglądacz zdjęć z "fejsbuka":) Swoją drogą mam znajomych, którzy widzieli moje rożne gorsze i lepsze zdjęcia z cropa za 2k teraz wiedzą że kupiłem 3 razy droższy sprzet. ( tak pochwaliłem się hehe :D:D ) Oczekują teraz mega profi artystycznych zdjęć . Chcą żebym im robił przeróżne sesje portrety it. koleżanki piszą że bym im fotki na maxmodels robił :) Ludzie po prostu myślą że im więcej pln wydasz, tym lepsze zdjęcia z aparatu wychodzą :) Póki co ja sie chowam ucze się dalej poznaje sprzęt możliwości i kiedyś tam może uda sie cos fajnego pokazać :)
No to masz problem. Było się nie chwalić? ;)
Nie mogłem się powstrzymać :):):)ten blask kiedy wyjąłem go z nowego pudełka aż sam prosił się o to że by obwieścić to światu hahah
Ale czekaj... Masz 16-35, więc zrób parę portretów na 16mm.
Może reszta zrezygnuje?
akurat to szkło do czegoś innego ma mi służyć :) portretowe szkło jest dopiero obgadywane na wewnętrznym forum w mojej głowie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Ludzie po prostu myślą że im więcej pln wydasz, tym lepsze zdjęcia z aparatu wychodzą :)
Chciałbym żeby tak było, wspaniałe zdjęcia bym robił ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
Masz 16-35, więc zrób parę portretów na 16mm.
Może reszta zrezygnuje?
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
akurat to szkło do czegoś innego ma mi służyć :) portretowe szkło jest dopiero obgadywane na wewnętrznym forum w mojej głowie :)
16-35 jest bardzo kreatywną portretówką, oczywiście nie należy robić zdjeć modelem z pół metra :). Ale właśnie z tego szkła powstają najbardziej dynamiczne portrety podczas reportażu. Także możesz nie zniechęcić a wręcz zachęcić ;).
Ha ha, czytam ten temat i aż postanowiłem się w nim odezwać, chociaż stary jak świat. Podsumujmy. Człowiek mówi, że przeszkadza mu brak wbudowanego flasha, a tu lecą kpiny, parafrazując, "łoś jesteś i amator". Jakże typowe dla tego forum. Jakże polskie! Taka zawiść: skoro ja mam i nie potrzebuję, to znaczy że tak ma być, bo jestem geniuszem. A tymczasem człowiek prawdę mówi i słusznie się zastanawia!
Ganiałem ostatnio z Canonem 50D w Plitwicach. Kojarzycie - wodospady, takie tam. Ganiałem z rodziną, ale strasznie mi na fajnych fotach zależało, więc ciągałem też statyw. No i foty fajne były, ale oczywista rodzinne zdjęcia również cykałem. Gdybym jeszcze miał biegać z półkilową lampą to chyba bym umarł pomiędzy wspinaniem się na ciekawe punkty a ganianiem za Młodszym. Dobra, ale do brzegu: co, profesjonaliści za dychę, nigdy nie robiliście foty gdzie tło piękne jest, a z przodu stoi np. wasze dziecko i Warto By Je Z Lekka Doświetlić, bo jest las i cień paskudny??? Co, Canon d5 zarezerwowany jest tylko dla starych zołzowatych samotników którzy są ponad takie amatorskie sprawy jak własna rodzina? Geniusze od siedmiu boleści. Po co niby bagatelizujecie pytanie tego człowieka? Żeby pokazać że Prawdziwy Facet nie potrzebuje...
Ee tam, ile razy na to forum trafie, tyle albo szybko z niego uciekam albo mnie krew zalewa, weźcie sobie ludzie przetłumaczcie:
The arrogance with which someone answers your post is usually inversely proportional to the life they have out of web forums.
(sparafrazowany Platon)
NIe ma Canona d5 a jest 5D. Brak lampy zupełnie nie przeszkadza. Jeśli ktoś się decyduje na 5D to jest to swiadomy wybor i swiadoma decyzja ze trzeba uzywac lampy doswietlajac w plenerze:)
Duzo robie fotografii mojej corce (od samego urodzenia) i duzo blyskam. Ta mala "dioda" ktora jest we wszystkich aparat poza seria 5D, 6D i 1D nie robi zadnej roznicy.
Jesli ktos chce koniecznie tą lampkę to jest pelno modeli ktore ją ma:)
Pozatym lampa duzo nie wazy i wcale nie trzeba byc zolzowatym samotnikiem zeby jej uzywac. Po prostu kolejny sprzęt.
a to juz nie mozna dokupić np takiego czegoś
Canon Speedlite 270EX II
cena niespecjalnie wysoka, lampą można sobie odbijać ja się chce bo ma regulowany palnik, waży 155g i można schować takie coś do kieszeni bez problemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Whitefire
co, profesjonaliści za dychę,
Ależ kolego Whitefire, trochę empatii i zrozumienia by się przydało również dla tych "profesjonalistów za dychę" :D a nie tylko dla amatorów.
Jak ktoś wydaje półroczne zarobki na aparat fotograficzny, to chce mieć sprzęt profesjonalny. Profesjonalny sprzęt musi być duży, ciężki i czarny a kukułki mieć nie może i to nie podlega żadnej dyskusji.
Ja używam jeszcze mniejszej lampy, która mieści się w kieszeni koszuli.