apropos ekraniku z ustawieniami dla wielbiciela polozenia z tylu takie pytanie:
próbowałeś używać innej muszli takiej większej ? jak nie to spróbuj będziesz wiedział dlaczego ekranik na górze jest lepszy.
Wersja do druku
apropos ekraniku z ustawieniami dla wielbiciela polozenia z tylu takie pytanie:
próbowałeś używać innej muszli takiej większej ? jak nie to spróbuj będziesz wiedział dlaczego ekranik na górze jest lepszy.
I tyle w tym temacie. Jeden woli żone drugi tesciową ;) i jużCytat:
Zamieszczone przez akustyk
takie stwierdzenie bardziej pasuje do powiedzenia "każda pliszka (sroczka dla niedouczonych) swój ogonek chwali, i nie ma to nic wspólnego z ergonomią a ta ewidentnie przemawia na rzecz ekranu na górze (sam mam z tyłu i uważam to za błędne rozwiązanie bo używanie ekranika z muszlą oczną z prawdziwego zdażenia to koszmar)
ale to taka dygrsja której nie trzeba brać na serio....
Ja sie nie wypowiadam bo nie posiadam ani z tyłu ani na górze ani nawet z boku. Ale pstrykałem ciutek 350d i ciutek więcej Nikonem D100 który ma wyswiatlacz na górze. I ani razu tam nie spojrzałem.
nie patrzysz jakie iso masz ? jakie czasy tez tylko przez wizjer jaki WB czy seria fotek czy nie, ile fotek na karcie zostało? dziwne ...
Tak na prawde, to chyba ani "swoj ogonek" ani "co kto lubi"... Nie wiem, dla ilu ludzi polozenie wyswietlacza decyduje o wyborze aparatu? Sa duzo wazniejsze parametry - od jakosci obrazu po cene. Z detalami trzeba pozniej uczyc sie zyc.Cytat:
Zamieszczone przez popmart
Dywagacje na temat kazdego detalu mozna sobie robic jak sie kupuje pierwszy aparat albo decyduje zmienic caly system. Jak wsiakniesz w zestaw obiektywow, lamp itd. wart kupe kasy i dajacy ci zadowolenie to wybory puszki masz raczej ograniczone. To nie czasy gdy kazdy mial M42 i optyka pasowala do wszystkiego...:rolleyes:
Bierz 10D !!! Ja mam i jest super!!!
Cytat:
Zamieszczone przez marabut199
hmmm resztę poważnych miom zdaniem róznic napisałem kilka postów wcześniej i opisałem je w 4 ważnych dla mnie punktach ...
aaa co do optyki to się mylisz bardzo dużo ludzi odchodzi do m42, Contax, six i innych (na szczęście bagnet canona jest bardzo "adaptacyjny") bo nowe szkła ze "średniej półki" to totalne BADZIEWIE...
A to dziwne zjawisko, wygląda na to, że 350D nie zasługuje według Ciebie na lepsze parametry od 10D, ale prawda jest bolesna...Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
350D kosztuje dużo jak na korpus amatorski, ale zauważ także, że jakość zdjęć jest na takim samym poziomie jak w 20D i jak narazie żadna typowo amatorska puszka nie daje mu rady.
Jakość wykonania rozumiem, że odnosi się do subiektywnych uczuć przy dotykaniu aparatu ? czy może przeprowadzałeś crash testy ?
Ja np. mam małe dłonie i mniejszy uchwyt 350'tki jest dla mnie o niebo lepszy od D50 czy D70.
co nie zmienia faktu że przy INTENSYWNEJ (Profesjonalnej) Eksploatacji zajeździsz 350 3x szybciej niż 10D itu cała różnica.... (zarówno obudowę jak elementy mechaniczne aparatu)
BTW ja ostatnio też cenię sobie toż że mam względnie małą puszkę (odkręcam Grip) do fotek gdzie jest dużo ludzi aparat jest poręczniejszy i mniej zwraca uwagę fotografowanych....co wybitnie dobrze wpływa na jakość fotek ;)
Chyba drobna przesada z tym odchodzeniem. Wiekszosc to robi bo albo juz cos dobrego z tamtych ma i probuje kombinowac, albo nie stac ich poki co na cos innego. Owszem, widze sens zatrzymania niektorych szkiel o bardzo wysokiej jakosci lub specjalistycznych (znakomita wiekszosc to takie same badziewie o jakim mowisz dalej - mialem komplet Contaxa i tez byly tam srednie szkla, chociaz mechanika rzeczywiscie byla doskonala) ale do codziennej fotografii...? Wybacz chyba przesada pozbywanie sie AF, transmisji danych do lampy etc.Cytat:
Z tym BADZIEWIEM to tez bardzo ostro powiedziane...
Przyznaje, ze materialy i wykonanie starych szkielke bylo duzo lepsze. Pare szkiel Nikona (sorry - mialem i to zanim mi zwineli caly system) w starych czasach lecialo na glebe pare razy i nic sie nie dzialo. Boje sie myslec co by sie stalo z wiekszoscia tego co mam teraz...:mrgreen:
Tego argumentu za 350D uzywalem juz wczesniej!!!!:mrgreen:Cytat:
tak to prawda nie stać mnie na szkła które dorównały by jakością moim 9a chodzi mi o stałki "L"
Planar 50 1,4
Pancolar 50 1,8
Biometar 80 2,8
Sonnar 135 3,5
Nie zamieniłbym tego za nic a jak wiele osób mam gdzieś AF, TTL, i inne ulepszacze tego typu... (swoją drogą mam ZNACZNIE więkzy uzysk ostrych fotek niż z AF (300D) nawet dynamicznych ujęć ...) nie wspominając o jakości obrazu Bokeh, kolory itp...
Z Contaxa średnie szkła ? to ciekawe Zeissy ? Jak tak, to mógłbyś sporą kasę za nie wyciągnąć na zachodzie są strasznie poszukiwane przez uwaga posiadaczy 5D
Wiem że na tym forum w większości przypadków jak nie ma silniczków bzzzzz, szkło nie jest wielkości wazonu i nie robi "pik" i wogóle nie jest EF to jest marne i nie nadaje się do uzytku albo lampa nie mieży sama odległości...ale nie mam żalu czy coś każdy ma swoje "akcje" w tym temacie
ale ja nie robie zdjec parametrami :) dla mnie aparat to narzedzie fotograficzne, ktore ma dawac pelna swobode przy robieniu zdjecCytat:
Zamieszczone przez Yarko
nie traktuje aparatu jako skanera do ladnych pikseli. wole miec brzydsze piksele, ale wygode i szybkosc pracy. nie upieram sie, ze te poglady sa typowe. raczej, znajac roznej masci forum uzytkownikow Canona - bardzo niszowe
ale owszem, wedlug mnie, dla moich zastosowan 10D jest lepsze :)
ale zeby ta matryce wykorzystac trzeba kupic dobre szklo. to moze byc 50-tka (ostra, tania), ale jej mankamentem jest waskie spektrum zastosowan.Cytat:
Zamieszczone przez Yarko
a obiektyw(y) dajace wieksze mozliwosci, ktore wykorzystaja te megapiksele efektywnie, kosztuja juz tyle, ze roznica do 20D staje sie stosunkowo mala przy dzisiejszych cenach
ponownie - reprezentuje niemodne poglady, ze korpus nie jest tylko mydelniczka z opakowana matryca, i licza sie megapiksele i szkla. to rowniez off-streamowe poglady :)
ja sie nie czepiam jakosci wykonania. nie podoba mi sie trzeszczenie 350D i gripa, ale zakladam, ze mozna przywyknac i nie bac sie, ze to sie rozpadnie. sam 350D z budowy mi nie przeszkadza. tyle, ze nie chcialbym tak malym aparatem pracowac calymi dniami. zdarzaja mi sie wyjazdy fotograficzne gdzie robie zdjecia co najmniej 12h na dobe przez kilka dni. kazda duperela majaca wplyw na ergonomie wtedy cieszy :) chcialbym posluchac kogos, kto w takich warunkach uzywa 350D, bo mam obawy, ze szybko nabawia bolu nadgarstkowCytat:
Zamieszczone przez Yarko
co mi sie najbardziej w trabantach nie podoba to ergonomia, ktora wymusza dziwne zabawy ala Powershot. tyle. do rozmiarow i trzymania wydaje mi sie, ze mozna przywyknac. a do tracenia czasu na grzebanie w menu - nie wyobrazam sobie.
dla mnie akurat odwrotnie. choc oba przegrywaja z 300D (chyba kwestia wyrobienia reki na 10D). to jak widac kwestia gustuCytat:
Zamieszczone przez Yarko
Na jaka cholere kupiles Canona? Pelno doskonalych korpusow Contax...:confused:Cytat:
Cyfrowych ?Cytat:
Cyfrowy tez jest! I duzy!!!!Cytat:
hmm to ja czegoś nie wiem jaki dokładnie ? Lustrzanka 35mm ? czy średni format za Milion $ , z jakim Bagnetem ? Contax/Yashica , G, lub N ?
Mnie raczej bardziej niż puszka interesują obiektywy a Canon jako aparat do adaptacji nadaje sie znakomicie....(prawie brak potwierdzenia ostrości ale za to pozwala na adaptację największel liczby obcych bagnetów)
hmmm z tego co znalazłem http://global.kyocera.com/prdct/optical/index.html
marka Contax jest już wspomnieniem bo kyocera juz nie chce jej produkować a na stronach Zeissa (ostatnio zmienionych) nic juz o contaxach nie znajdziesz ... nawet opisów szkieł co jeszcze tydzień temu było. i nie było żadnej lustrzanki cyfrowej a do sredniego formatu jedynie przymiarki ...
BTW jakie miałeś szkła do tego Contaxa ?
Contax N Digital (SLR). Co prawda niedawno zawiesili produkcje ale jeszcze nowki sa na skladach ($6 - 7000) i czasem uzywane sie pojawiaja.Cytat:
Szkiel przewinelo sie kilka w czasach jak robilem Contaxem (i uczciwie powiem, wrazenie trzymania tych arcydziel mechaniki w reku do dzis jest niezapomniane): od 35/2.8 poprzez 45/2.8 (nalesnik) i 50/1.7 po 135/2.8, 180/2.8 i 28-85.
to były Contaxy G ?
Nie!!!! Normalne SLRy...Cytat:
nio to powiem tylko tyle załuj że sprzedałeś ... jak za marną forsę to załuj podwójnie....
Juz wspominalem - nie sprzedalem tylko mi z domu wyniesli!!! Wszystko - razem z torbami... Pozniej kupilem Nikona F80 i to byla frajda. A pozniej spodobal mi sie Canon E50 - i tak juz zostalem Canonierem....Cytat:
Ale powiem raz jeszcze - jak sie bierze Contaxa czy Leice do reki to czujesz, ze to precyzyjny sprzet zrobiony przez mistrzow mechaniki precyzyjnej...
Ale lubie technologie cyfrowa - pozwala mi robic wiecej i miec kontrole nad post-procssingiem. A wtej materii uwazam ze Canon jest poki co daleko w przodzie przed konkurencja. Moze sie to zmieni, moze nie - nie wiem. Szkoda tylko tego feelingu przy tych plastikach...
Zamiast tyle gadać weźcie się do roboty bo z samego gadania fotek nie przybędzie.....:-D ... aparat to ma robić zdjęcia a nie ładnie wyglądać...a jeżeli tracicie za dużo czasu na ustawianie to jest jeszcze program zielony...:mrgreen:
zielony jak kot ? z trzema postami ? :lol:
W Contaxie nie bylo... W F80 tez nie bylo... Pozatym wole "P" - flesz nie wali mnie w nos bez ostrzezenia!!!:mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez kiku1
Przepraszam, spojrzałem na wskaźnik baterii. Czas i przysłone mialem w wisjerze a ISO ustawione na stałe na 200, WB na Auto i tryb single shot, karta 512 a nie pstrykałem jak Kalasznikow więc sie nie przejmowalem. Generalnie ten wyświetlacz ma bardzo adekwatną do swojego zastosowania nazwę - wyswietlacz pomocniczyCytat:
nie chodziło mi jak było w Contaxie .... zaczeło mnie troche śmieszyc porównywanie 300D do 10D i odwrotnie jeżeli ktoś potrafi to byle puszką zrobi ciekawe fotki ...a reszta to dodatki ułatwiające prace i nie powinny całkowicie decydować o wyborze body poza tym oba aparaty prezentują inną klasę.Cytat:
Natomiast jak jest w Contaxie nie wiem bo go nie widziałem:oops: . Ja zaczynałem robić zdjęcia Zenitem
Jak mam w stopce - zaczynalem Druhem. Pierwsze zdjecia z ktorych bylem naprawde dumny tez byly z Zenita. A ile szkla do niego pozniej mialem... Byl ze mna nawet w Indiach... No i co z tego? Mam sie teraz wstydzic,ze mialem kilka dobrych aparatow oprocz Zenita?Cytat:
Zamieszczone przez kiku1
chodzi mi tylko o to że przez moje ręce nie przewineło się zbyt wiele aparatów a jezeli już głównie produkcji radzieckiej np fied smiena i pare zenitów i na koniec eos300V ale to nie rusek:-D (nie miałem takiego farta jak inni żeby móc porównywać inne aparaty) ale jedno mi sie przychodzi do głowy że body to body, a prawie wszystko tak naprawde zależy od szkła jakiego się używa.Cytat:
Stara to prawda, jednak dzisiaj się trochę zdeaktualizowała.Cytat:
Zamieszczone przez kiku1
W body siedzi MATRYCA i nie wsadzisz lepszej, tak jak kiedyś wsadziłeś lepszy film i było dobrze :-)
Prawie wszystko, to zalezy od tego kto za aparatem stoi!!!Cytat:
Zamieszczone przez kiku1
A co do farta, to nie narzekaj - ja po prostu 20 lat dluzej po swiecie chodze to mialem wiecej czasu na wymiane sprzetow...:wink:
to fakt technologia cyfrowa (wygoda:-D ) wypiera analoga i coraz tródniej o właściwy bybór chociaż myślę że błona foto ma jeszcze przed sobą conajmniej kilkanaście lat życia:-DCytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
Witam, a ja mam pytanie czy do 10D można podłączyć Sigmę 70-300 f/4-5,6 APO DG MACRO ? Pytam bo to 10D pasują chyba tylko obiektywy z mocowanie EF.
Na pewno do 10D pasują tylko obiektywy EF, więc ta Sigma w wersji do Canona EF również.Cytat:
Zamieszczone przez fotol
Wcale nie, to jest DG a nie DCCytat:
Ta Sigma ma mocowanie EF z tym, że przeznaczona jest do matryc APS-C bo na pełnej klatce będzie winietować.
No qrde, człowiek nie zdąży usunąć, już mu wytkną błeda ;) Potwierdzam :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez kane
czekajcie... to do 10d nie podepnę ef-s? ani dg/ ani wszystkich dedykowanych tylko do cropa?
to świetnie bo uważam wszystkie DyGnięte obiektywy za produkty-półprodukty.
Takie moje zdanie. A i na full framie, które niedługo niewątplie staną się tańsze i bardziej popularne, takie szkło nie będzie pracować. Ja tam w DyGnięte chyba nie wejdę. Jakie jest wasze zdanie?
akurat DG sa przeznaczone do apratow FF jak i APS-C
w przeciwienstwie do EF-S ktorych do 10D nie podepniesz
nie wiem jak to wyglada sprawa z DC Sigmy
a tak wogóle to czym różnią sie obie Tokiny ATX ? 28-70/2,6-2,8 od 28-70/2,8 sv?
ok. ef-s ów i tak nie zamierzałem kupować. taki trochę półsrodek blokujący dalszy rozwój.
za to DG nie pasują mi jakoś (toż to sigma) no moze oprócz 70-200/2,8, który uważam za świetne szkło - mocne, ostre i szybkie z HSM. taaak, miałem kiedyś z analogowym nikonem - i coś tam nie grało..... ostrosć często gubił... moze na starego ż(rz)ęcha byłza dobry??? :)
DC w 10D będzie działać
kurcze - liczę na spadek cen 5d... a wy :)
jest jakieś dobre szkło dc sigmy?
takie - rewelka i brzytwa?
Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
oo dzieki :)
znaczy seria DC to bardziej EF niz EF-S czyli nie ma cofnietej soczewki?
Dokładnie , tylko zrobiona pod cropa , więc na Ff winietujeCytat:
Zamieszczone przez kane
winieta odpada
nie ma przebacz
wolę sam sobie winiete w PS zrobić niż z każdej fotki usuwać
DC winietują przy FF czyli przy pełnej klatce :-) W 10D nie masz pełnej klatkiCytat:
Zamieszczone przez zanussi
Tu masz oznaczenia sigmowskich obiektywów : http://www.sigma-foto.pl/index.php?o...=page&SubMenu=
znalazłem przed chwilą na allegro wypowiedź i pozwoliłem sobie przytoczyć...
"Czy działa z cyfrówkami? Podpinałem do 300d i 10d i działał. Żeby nie wprowadzać nikogo w błąd to przed sprzedażą zasięgnąłem też bezposrednio informacji w serwisie sigmy w Gdyni w sprawie kompatybilności (tel. oficjalnego serwisu: 058-6203236) i dowiedziałęm się, że obiektywy z numerem powyżej 3001000 są kompatybilne z cyfowymi produktami canona. Ten obiektyw ma numer dużo wyższy."
tu jest mowa o 100 macro sigmy
potwierdzacie? czy zaprzeczacie?
ale ja mówiłem o ew. przesiadce na FF...
a wtedy DC mogę sobie wsadzić w.... Allegro