Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 106

Wątek: Dylemat - 10d czy 300d?

Początki nałogu Awatar Propi
    Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie Dylemat - 10d czy 300d?

Przejrzałem forum, pooglądałem zdjęcia i utknąłem.
    Jak widać po stopce, jestem posiadaczem D30. Spodziewam się w najbliższym czasie lekkiego dopływu gotówki i zamierzam zmienić korpus. Znajomy niedawno kupił 300d i miałem okazję po raz pierwszy go pomacać. Pierwsze wrażenie - strasznie lichy i plastikowy, nie umywa się do body D30. Jednak czy wygląd jest naprawdę taki ważny?
    Oczywiście lepszym wyborem wydaje się 10d - ale przemawia on do mnie głównie przez budowę korpusu. Mówiąc wprost, 300d wydaje mi się strasznie brzydki Gustowna czerń i ciężar 10d to niewątpliwie duże zalety, ale bądź co bądź jest średnio 400zł droższy.
    Moje pytanie brzmi więc - czy lepiej dopłacić do 10d, czy też przełknąć swoją dumę, zapomnieć o wrażeniach estetycznych i kupić 300d? Czy przeskok technologiczny między tymi dwoma aparatami jest naprawdę wart tej ceny, czy różnice nie są wielkie i można spokojnie zadowolić się 300tką?

P.S. Ma ktoś na sprzedaż tanie body 10d?

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Wink

Cytat Zamieszczone przez Propi
    [...] Gustowna czerń i ciężar 10d to niewątpliwie duże zalety, ale bądź co bądź jest średnio 400zł droższy. [...]
    Skoro to jedyny powod (bo innych nie doczytalem) to kup model 300D w gustownej
    czerni i dokladajac gripa (tez czarnego) bedziesz mial super sprzet ;-)

Pozdrawiam,
    Parteq

Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

Moje pytanie brzmi więc - [...] Czy przeskok technologiczny między tymi dwoma aparatami jest naprawdę wart tej ceny, czy różnice nie są wielkie i można spokojnie zadowolić się 300tką
    Wrażenia estetyczne to wrażenia estetyczne - patrząc na zdjęcia nikt nie będzie pytał, czy korpus mi się podobał Pytam więc, czy 10d wyprzedza 300d aż tak bardzo (np. pod wzgledem szumów, ostrości), żeby dopłacać te 400-600 zł?

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

A nie zastanawiales sie nad 350D?
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Pytam więc, czy 10d wyprzedza 300d aż tak bardzo (np. pod wzgledem szumów, ostrości), żeby dopłacać te 400-600 zł?
    Pod wzgledem jakości generowanych obrazow te aparaty się praktycznie nie różnią. Ta sama matryca, ten sam procek (Digic I)
    Te kilkaset złotych do 10D warto jednak dopłacić do FUKCJONALNOŚCI!
    Tym bardziej, że po przesiadce z D30 ograniczenia funcjonalne 300D na pewno będą Cię wkurzać. I Wasia tego nie zmieni...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

zgadzam się z gwozdziem, 300d nie jest wykonany tak solidnie jak 10d a na pewno gorzej od 30d. w 10d dochodzą pewne funkcje, które można by uznać za zbędne ale jakoś do tej pory przydają mi sie dość często. ja bym dopłacił....
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Tym bardziej, że po przesiadce z D30 ograniczenia funcjonalne 300D na pewno będą Cię wkurzać. I Wasia tego nie zmieni...
    Jedyny brak w 300d jaki przychodzi mi na myśl to servo. Jeśli będziesz tego używał, bierz 10d lub 350d. Z kolei 300d+wasia ma wygodniej rozwiązane MLU.

Jeśli chodzi o estetykę czy solidność, to radzę to całkowicie zignorować. Mój 300d przeżył deszcz, śnieg i słońce
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

10D na pewno solidniejszy, bardziej funkcjonalny ale za to cięższy i mniej poręczny. Jakość zdjęć 10D/300D praktycznie to samo. Ja 300D w tej chwili mam jako aparat awaryjny i podręczny. Bardzo go lubię Wszystko zależy od potrzeb i przeznaczenia. Ale jak używałeś dłuższy czas D30 to 300D może Ci nie odpowiadać, jeśli ma być głównym aparatem. Jak już ktoś wspominał - może warto pomyśleć o 350D + grip. Też plastik ale przynajmniej bardziej współczesne parametry

Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    No dobra, a czy w przypadku 350D te ograniczenia są mniejsze niż w 300d?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

No dobra, a czy w przypadku 350D te ograniczenia są mniejsze niż w 300d?
    Są mniejsze, bo jest pełna kontrola nad funkcjami, ale niestety nie ma tylnego kółka i jest całkiem inna filozofia sterowania.
    ISO, WB, AF Mode, Light Metering to tylko skróty do menu ekranowego ,zupełnie inaczej niż w pozostałych EOSach. Tu jest o tym:
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos350d/page8.asp
    No i te rozmiary :-( Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, to najlepiej idź gdzieś i weź go do ręki. Wielu po takiej przymiarce rezygnuje, a mając na uwadze Twoje D30 przypuszczam, że Ty też nie będziesz w stanie zaakceptować rozmiarów 350D.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 06-03-2006 o 12:59
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów