no dokladnie u mnie ten sam wezyk dzialal z 300d, a teraz po zmianie wtyczki z 20d i 5d.
Wersja do druku
no dokladnie u mnie ten sam wezyk dzialal z 300d, a teraz po zmianie wtyczki z 20d i 5d.
Ja poszedłem dalej :) Wężyk, który miałem kupiony no Minolty A1, po zmianie wtyczki obsługuje 400D.
wezyk to jest bardzo durne urzadzenie, ktore ma zwierac 1 pare lub 2 na raz (polspust z masa / polspust i strzal z masa). tego sie chyba nie da wymyslic inaczej... ;) co najwyzej mozna mechanicznie jak np. w Praktikach
wlasnie z tego powodu Canon wymyslil z niczym niekompatybilna wtyczne N3, zeby od wlascicieli dwu- i jednocyfrowych korpusow bezwstydnie wyciagac dodatkowa kase za gowniany kawalek kabelka. nie jest w tym odosobniony, bo gniazdko Minolty tez bylo do niczego niepodobne (no dobra, ktos podobno wtyczkami moleksowymi od PC kombinowal i sie nawet udawalo).
a tak swoja droga... na chama, to moznaby i wiertlo fi/4.5 ze soba nosic i wkladac lekko do gniazdka. tez zewrze styki a kosztuje ulamek ceny wezyka. fakt, ze jest do d*, bo nie spelnia najwazniejszego zadania wezyka, czyli mozliwosci wyzwolenia migawki bez dotykania korpusu...
Zrobilem wtyczke N3 z rs232(od zepsutej myszki) :
http://www.chinawholesalegift.com/pi...3224750865.jpg
wycinajac tak zeby tylko 3 piny w ksztalcie piramidki pozostaly.
Czy jest możliwe uszkodzenie aparatu jeżeli będę chciał popróbować metodą prób i błędów co z czym zewrzeć? Nie wydaje mi się bo o ile wiem to są styki bez napięcia ale wolę się upewnić. Czy ktoś z was próbował tą droga?
Pozdrawiam.
mnie się nie udało popsuć.. a szukałem zarówno w 350d jak i w 40d.. robiąc sterownik dużo razy zwierałem w tym złączu kable i nic się nie działo.. oczywiście nigdy nie można wykluczyć że będziesz miał pecha ale z tego co czytałem to nikomu nie udało się uszkodzić aparatu w ten sposób
Nic tylko próbować :D Dzięki za odpowiedź.
Może się komuś przyda taki mały schemacik: http://www.peeters.com/300d.html
Odkopuje stary jak świat temat. Z powodu bezrobocia strasznie nudzi mi się w domu więc postanowiłem zrobić wężyk spustowy do swojego 600d :) Użyłem do tego posutej myszki komputerowej i kabelka od starej kamery cyfrowej. Koszt 0 zł ewentualnie trochę cyny i prądu który pobrała lutownica.Lewy klawisz myszki odpowiada za af i pomiar światła a prawy jako spust. Bardzo wygodnie się go obsługuje. A wygląda to tak :
Czas w jakim zrobiłem ten wężyk to 2 h