Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 61

Wątek: Wężyk spustowy do canona, z cyklu zrób to sam ;)

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafalmag Zobacz posta
    Potestowałem i zauważyłem jeden mankament. A mianowicie w trybie BULB, gdy pierw ustawimy AF (czerwony przycisk), a potem przełączymy przycisk na blokadę wyzwolenia migawki i puścimy AF to kończy się naświetlanie matrycy... Zatem sensowniej by było zrobić przełącznik na AF, a wyzwolić migawkę raz naciskając czarny guzik...
    Z drugiej jednak strony nikt, kto potrzebuje takich czasów, nie używa AF, a ekspozycje i tak ustawia się wtedy ręcznie ;-) Za to blokada na ekspozycji może się jeszcze przydać do robienia zdjęć seryjnych... Np. na czasach do 30sek. podczas burzy z piorunami...
    Rzeczywiście tak jest, ale można to obejść: W funkcjach własnych (C.Fn) włącz wstępne podnoszenie lustra. Ustawiamy czas BULB i można naświetlać do woli, bez trzymania przycisku AF
    Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafalmag Zobacz posta
    Właśnie zrobiłem według tego samego schematu:

Potestowałem i zauważyłem jeden mankament. A mianowicie w trybie BULB, gdy pierw ustawimy AF (czerwony przycisk), a potem przełączymy przycisk na blokadę wyzwolenia migawki i puścimy AF to kończy się naświetlanie matrycy... Zatem sensowniej by było zrobić przełącznik na AF, a wyzwolić migawkę raz naciskając czarny guzik...
    Z drugiej jednak strony nikt, kto potrzebuje takich czasów, nie używa AF, a ekspozycje i tak ustawia się wtedy ręcznie ;-) Za to blokada na ekspozycji może się jeszcze przydać do robienia zdjęć seryjnych... Np. na czasach do 30sek. podczas burzy z piorunami...

Kompromisem byłoby zastosowanie przełącznika 3 pozycyjnego, ale łatwiej się wtedy pomylić.

--
    Pozdrawiam
    Rafał Magda
    Czy do 400D jest taki sam schemat połączeń??
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    Czy do 400D jest taki sam schemat połączeń??
    Taki sam - ja mam 400D.

Uwaga: dobrze rozplanuj rozmieszczenie przyciskow, szczegolnie tego przelacznika. Ja niestety go zle umiescilem. Gdy mam aparat na statywie to podczas korekt kadru - majstrowania glowica/biegania ze statywem to przelacza mi sie przycisk od serii... Tzn oczywiscie nie sam, bo podczas tych czynnosci trzymam wezyk w rece i staram sie jeszcze cos ta reka innego robic i wtedy zwykle mi sie zachacza.
    Dobrym rozwiazaniem byloby zastosowanie jeszcze jednego przelacznika - polaczonego szeregowo z tym, a trudniejszego do przelaczenia - cos jak bezpiecznik w broni Wiecie, by przypadkowo nie strzelic ... fotki

Wesołych Świąt !

Domyślnie dziekuje

pije twoje zdrowie
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Ja mam wyzwalacze radiowe do lampy i na nich wyzwalam aparat - nie ma tylko ustawienia AF

Domyślnie

Zapytam jeszcze o jedną rzecz. Czy wężyk który działa w 400D będzie też działać na 40D?
    trothlik

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na ile dobrze pamiętam, to nie. Wężyki do xxxd są inne niż te do xxd i xd.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    Czy wężyk który działa w 400D będzie też działać na 40D?
    Nie. Do serii xx0D dedykowany jest wężyk RS-60N3 natomiast do serii x0D RS-80N3.
    EOS + Speedlite

Domyślnie

A już myślałem że da radę coś pokombinować. Dziękuję za odpowiedzi.
    trothlik

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

ale wężyki różnią się tylko wtyczkami - jak ktoś ma do jednego modelu to może wymienić wtyk i działać będzie z inną serią
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów