-
Odp: Canon 5d + 50 1.4 w rękach mega laika
wiem ale o ile jak robię zdjęcia bliskich obiektów to mi wychodzą fajne ostre na 1.4 ale jak chce zrobić coś co jest dalej i chcę żeby całe tło było ostre to mimo że zmieniam na np 5,6 to niezbyt to wychodzi ostro i nic nie jest wyostrzone tylko wszystko przymglone
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Instrukcje sa dla frajerów. 8-) Ja się na forum nie pytałem a w instrukcji nie pisało, i okazuje się, że jak kto głupi na ON fotografowałem.:oops:
Dopiero dzisiaj się dowiedziałem, że tylko na kreskę się ustawia.
.
mi się ta porada też mega przydała bo oni mi tłumaczą że trzeba kręcić tymi pokrętłami a one były nieaktywne. Tak samo myślałam że albo M albo nic, bo półautomaty nie dadzą afjnych efektów. Tyle że teraz nie wiem co myśleć, bo oni sie nakręcili niewiadomo czemu ze ja sobie żartuje i np odpowiedź o zdjeciach zimowych ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marchewka87
wiem ale o ile jak robię zdjęcia bliskich obiektów to mi wychodzą fajne ostre na 1.4 ale jak chce zrobić coś co jest dalej i chcę żeby całe tło było ostre to mimo że zmieniam na np 5,6 to niezbyt to wychodzi ostro i nic nie jest wyostrzone tylko wszystko przymglone
przepraszam, że wtrącę - obiektyw masz ustawiony ma "A", czy na "M"?
-
na Av tak jak mi tutaj radzili. Wciskam lekko migawkę potem tym mniejszym pokretłem ustawiam sobie np 1,8 i jak fotografuje coś blisko to jest ok, potem przymykam przysłonę i celuje w coś co jest daleko i wszystko rozmazane:/ za każdym razem też błyska taka mała czerwona dioda przy dużym pokrętle nie wiem co to oznacza, aha i jak zamykam bardzo przysłonę to długo sie zdjęcie robi i jeszcze bardziej rozmazane. Czasami się 2 zdjęcia pod rząd same robią ale oba jednakowo niefajne. Nie wiem dlaczego raz się robi 1 zdjęcie normalnie a czasami się robią 2 mimo że nic nie zmieniam w ustawieniach.
-
Wdech... wydech... ok, o ile nie żartujesz sobie to chodzi o taki przełącznik na obiektywie ;) AF/MF czyli automatyczne ustawianie ostrości i manualne. Które masz ustawione?
PS zakładając że nie robisz sobie żartów, to życzę Ci żebyś się nauczyła jak najwięcej o fotografii i Twoim aparacie i za kilka(naście) miesięcy wróciła do tego wątku, będziesz miała świetny ubaw :D
-
Zakładając że to nie jaja, to zazdroszczę zestawu do nauki. To tak jak by na Bentley'u uczyć się odpalać auto. I życzę tak szybkiej nauki, żeby aparat zdążył pokazać na co go stać zanim padnie migawka albo odpadnie lustro ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzyssp
Wdech... wydech... ok, o ile nie żartujesz sobie to chodzi o taki przełącznik na obiektywie ;) AF/MF czyli automatyczne ustawianie ostrości i manualne. Które masz ustawione?
PS zakładając że nie robisz sobie żartów, to życzę Ci żebyś się nauczyła jak najwięcej o fotografii i Twoim aparacie i za kilka(naście) miesięcy wróciła do tego wątku, będziesz miała świetny ubaw :D
Myslałam że po prostu zgubiłeś v przy A i nie doczytałam że chodzi o obiektyw, cały czas rozmawialiśmy o obsłudze body;) oczywiście mam AF i wiem żeby tego nie zmieniać. Wcale nie jest w teorii kompletnym laikiem, po prostu ciężko mi się w tym wszystkim połapać w pierwszym dniu
A zestaw do nauki mam używany, dlatego wolę o wszystko pytać, bo jedno to chce się uczyć a nie pstrykać w zielonym prostokącie a po drugie chciałabym wiedzieć czy ten sprzęt jest sprawny.
-
kurde, XXI wiek (ponoć!), czasy multimediów, internetu i techniki, a ludzie podstawowych rzeczy zrobić nie potrafią... strony poobracać... wyjustować tekst w wordzie też byłoby trudno, nie?
-
Nie zgubiłem bo/i to nie ja wcześniej pisałem ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marchewka87
--- Kolejny post ---
mi się ta porada też mega przydała bo oni mi tłumaczą że trzeba kręcić tymi pokrętłami a one były nieaktywne. Tak samo myślałam że albo M albo nic, bo półautomaty nie dadzą afjnych efektów. Tyle że teraz nie wiem co myśleć, bo oni sie nakręcili niewiadomo czemu ze ja sobie żartuje i np odpowiedź o zdjeciach zimowych ...
No bo kiedy domykasz przysłonę wychodzi za długi czas i ręce Ci się trzęsa.
Ta gwiazdka zapamiętuje pomiar światła np. żeby wyostrzyć w jednym miejscu a zmierzyć światło w innym. W instrukcji o tym owszem pisze, ale nie marnuj urodzin na czytanie japońskich wypocin przełożonych na angielski przełożonych na polski.8-)
Nic się nie bój, ja Ci wszystko wyjaśnię.
-
ale czy przy tym obiektywie jak chce mieć jednakowo ostre całe zdjęcie to powinnam przymknąć przysłonę ( na ile?)i na co ustawić focus ... powiedzmy że chce zrobić zdjęcie wnętrza i całej przeciwległej ściany. Czy ten obiektyw się po prostu nie nadaje do takich zdjęć? bo wszystko co jest blisko wychodzi fajne, ostre zarówno z rozmyciem tła jak i bez. Pokój ma jakieś 5m i ta przeciwległa ściana mi taka rozmemłana wychodzi
-
A na jakiej podstawie wydaje Ci się, że ściana jest rozmemłana?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
A na jakiej podstawie wydaje Ci się, że ściana jest rozmemłana?
jak to na jakiej? na wyświetlaczu sobie sprawdzam jak zrobię zdjęcie i niezbyt ostro to wygląda
jak wcisnę do połowy migawkę to na wizjerze mam takie dane: 8 potem 4.0 potem wskażnik na środku i na końcu 9 z zieloną kropką a na górnym wyświetlaczu jeszcze w lewym rogu taki symbol żarówki , potem RAW one shot 4.0 i 36 w rogu a zdjęcie ściany bylejakie
-
Wyglada nieostro już przed powiększeniem, czy po powiększeniu na ekranie?
-
Moze ma na scianie baranka?
-
myślałem ze ten cyrk się już skończył ale jednak nie....xD Pisałaś ze w teorii jesteś wyuczona, a teraz z tego co czytam jednak kłamałaś.. to twoje rozmemłanie to pewnie za sprawą zbyt dużej otwartej przysłony... jak chcesz zeby wszystko było ostre to sobie skręć do f22..^^
coś jeszcze pisałaś ze zdjęcia są niewyraźne czy tam ruszone.. zapewne robisz na czasach rzędu 1/20 1/50 i ręcę Ci się trzęsą... zwiększ iso... w 5d spokojnie możesz ustawić do 1600.
-
nieostro już przed powiększeniem, jak zbliżam to tym bardziej, na tej ścianie jest sporo detali typu jakis obraz, drukarka na szafce itp i to wszystko nieostre, napisów się nei da po zbliżeniu odczytać. No nic na pierwszy dzień mam dość:) napstrykałam sporo fotek wszystkiemu co mam w pokoju, praktycznei wszystko do wykasowania. Dziękuje za cenne wskazówki tym, które się one należą. dobranoc
jak skręcam do f22 to zdjęcie sie długo robi, bo w tym trybie AV się ten czas sam ustawia więc jak mam go zmienić skoro mówiliście żeby nie pracować w Manualu. Te czasy miały być wyrażone właśnie 1/20 1/50 a mi sie jakieś całe liczby pokazują. Ta 8-ka to jaki niby czas pokazuje? 1/8? Koniec świata
-
Na 1/8 sekundy to zapewne poruszone. Wkręć większa żarówkę. 1 kW.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Na 1/8 sekundy to zapewne poruszone. Wkręć większa żarówkę. 1 kW.
skoro przy takim świetle jakie mam w pokoju to dla tego obiektywu za ciemno, to kiepsko:( Lustrzankę chciałam właśnie ze względu na fakt że moja małpka sobei w pomieszczeniach nei bardzo radziła, w słoneczny letni dzień bym do niej nei potrzebowała zamiennika za taką kasę.
-
Na początku myślałem, że to jakaś prowokacja w stronę użytkowników Canon-Board, ale czytam, czytam i czytam ten temat i poprawił mi humor. :lol: Życzę pociechy z zakupu. ;)
''nie sprzęt, a technika czyni z ciebie zawodnika''
-
No jeszcze możesz podkręcić ISO. Ale wtedy zaczne się dyskusja o szumach. Albo wymień 5d na 6D. Będzie dobrze.
-
jak za ciemno to kup sobie lampę i będziesz fotografę :)
-
Aha, pamiętaj , że obiektyw f/1.4 przysłonięty do f/4 jest tak samo jasny jak byle małpka ale ma o wiele mniej głębi ostrości.
-
Obstawiam 90% troll a pozostałe 10% kompletny ignorant któremu nie chce sie ściągnąć i obrócić pliku PDF a najlepiej jakby ktoś do domu przyjechał i wszystko pokazał bo sie czytać nie chce a zdjęcia przeciwleglej ściany maja byc super ostre juz natychmiast bo dzis są urodziny. Plizzzz
-
Dobra, dosyć już tej parodii.