Mógłbyś to jaśniej wyjaśnić i po polsku.
Nie każdy zna niemiecki a po angielsku niema
Wersja do druku
To są jakieś inne niż obecnie na allegro bo wtych należy przyklejać
Ja ososbiscie zrozumiałem ze stworzyli coś nowego bez wymagania chipów i dlatego się pytałem
Pokazały sie na allegro zestawy do napełniania do drukarek canon Prixma IP 5200 i do IP4200 Są dwa rodzaje na tuszach Sic i Rainbow
czy ktoś to już probował. Która firma jest lepsza pod względem jakości tuszy
Ja próbowałem róznych wynalazków z Allegro, szkoda czasu i drukarki.
Kolory owszem były, tylko z dominatą jakiejś barwy przeważnie czerwonej.
Ponadto zapychały dysze.
Jak pokazały się tusze na Agawa.pl, to sprzedawali do 4200,5200 od 4000,5000. Teraz rzeczywiście mają dedykowane do 4200,5200.
Ja osobiście od wielu lat używam tuszy Inktec .
A co Wy tak reklamujecie agawe.pl
jest to chyba najdroższy sklep w Polsce
Mam pytanie czy ktoś używa systemu stałego zasilania do pixmy 5200 i jak rozwiązana jest sprawa chipów.Gość pod tym linkiem uzyskał 20 http://www.romtek.warsaw.pl/kalkulacja.html groszy za A4 foto
a czy ktoś stosował zamienniki firmy Unink?
Jak Inktec pokazał pierwszą partię tuszy dedykowanych do Canona Ip 5200 itp, a było to w maju 2006 w Moskwie. Od tego momentu ich używam do tej drukarki, bez żadnych problemów. Z moich testów porównawczych wynika, że uzyskuje się porównywalne wydruki jak z orginalnych tuszy. Wykorzystując profile kolorów Canona.
A możesz powiedzieć gdzie jest najbardziej optymalna cena tych tuszy?
czy dysze nie zasychaja?
na stronie http://www.inktec.pl/index.php?id=136
znalazłem takie:BKI-9080C-chyba o to chodzi?
Dokładnie, tylko w małych pojemnościach, ale zestaw zawiera niezbędne elementy potrzebne do napełniania. Jak chcesz mieć cały komplet niezbędnych tuszy to należy kupić zestawy zawierające
9080C - 3 pojemniki z kolorem Y,M,C po 20ml, CLI-8C
8080D - 2 pojemnik z tuszem czrnm foto po 20ml, CLI-8B
9050D - 2 pojemniki z tuszem do druku pigmentowe po 20ml, PGI-5BK
Powinny być jeszcze tusze w butelkach 250 ml i 1l.http://www.inktec.com.pl/?action=sho...1&drukarka=811
Ja mam tusz w butelkach 1l.
Próbowałem róznych zamienników. Jednak zostałem przy oryginałach jak zasyfiłem 1220C.
Witam mam iP4200, i moje pytanie jest następujace. Czy ktokolwiek z was napełniał już oryginalne kardridże tuszem firmy OCP (sprzedawane przez agawe)? Ile razy można napełnić taki kardridż i jak to najlepiej zrobić? (na stronie "druknet" znalazłem taka instrukcje)
kałamarz możesz tyle razy napełniac ile zechcesz do chwili kiedy ci chip nie padnie (przepali) to może być 2 razy i dobrze 20 razy lub wiecej
podobno tusze OPC to nie najlepsze rozwiązanie do Pixmy Z tego co wiem z różnych forach to tusze InkTec sa najbardziej optymalne ale komplet to koszt okolo 120zł po 20ml kazdy ale to jest i tak 50% taniej od orginalów
Nie wiem, jak liczyłeś koszt Inkteca, bo w najdroższym wariancie wychdzi mi ;
-color 3x20ml =54 PLN ,
-20ml czrnego foto 17.5PLN,
-2x20ml czarnego do druku 37PLN,
-razem 108.5PLN.
Wystarcza to na dwukrotne napełnienie wszystkich pojemników, co daje koszt ok. 70% mniejszy niż zakup orginalnych tuszy/licze orginały po 200PLN za komplet/.
Odnośnie trwałości chipów to masz racje, bo każde urządzenie elektroniczne może padnąć po pierwszym włączenniu. Normalnie chipy działają bez ograniczeń.
z tej strony trzy ostatnie pozycje http://www.inktec.pl/index.php?id=136
-color 3x20ml =54 PLN ,
-2x20ml czrnego foto 35PLN,
-2x20ml czarnego do druku 37PLN
Razem :126zł do tego dolicz koszty przesyłki za pobraniem pocztowym to daje +13zł razem 139,00zł
Dokładnie tak jest tylko ja podałem koszt jednego napełnienia. Żeby zakup miał sens to należy kupić dwa opakowania coloru 3x 200ml. Mylisz się co do kosztów przesyłki, powyżej 100PLN gratis http://www.inktec.pl/index.php?id=355
Jest pytanie Mianowicie czy czekałeś ja orginalny tusz wyjdzie całkowicie czy mieszałeś?
drugie pytanie Poniewaz do tej pory nie drukowalem zdjeć a poruszyłem temat zamiennych tuszy mam teraz wątpliwości. A wyniky one z tego, że po wydrukowaniu zdjęć na orginalnych tuszach jestem pod wrażeniem zdjacia z labu niech się chowają
zrobiłem tylko korekcje nasycenia na papierze matowym +8 firmy n/n a na papierze Canona Gp 501 powszechnego uzytku korekcja nasycenia wynosiła od +8 do +10 może jeszcze powinieniem zrobić korekcję koloru czerwonego bo wydaje mi się że kolory są zbyt ciepłe wpadające lekko w czerwień ale lubię ciepłe kolory więc nic nie zmieniałem
I teraz pytanie czy na tuszach Inktec będe miał to samo? Pytam ponieważ na dzisiaj biorę pod uwagę tylko te tusze (szkoda że inkTek nie ma kalamarzy zamiennych i trzeba się bawić i paprac w nabijanie)
jezeli wyczerpał ci sie tusz żółty to widoczneie maiałeś kiepske zdjecia albo z dodatkiem przewarzającego koloru żóltego
I nie porównój drukarek HP ani ich papierów Miałem kiedyś HP a właściwie do tej pory mam i po 4 latach ekspoatacji tej drukarki nie chce mieć doczynienia z tą firmą Mój początek z drukarkami atramentowymi zaczoł się od canona BJc 250 to było 10 lat temu potem HP Ciągle z tym syfem mialem problemy nie wspomnę o pracy tej drukarki (glośna) teraz wróciłem do canona IP5200 i przy tej firmie zostane to są najlepsze drukarki jakie sa obecnie na rynku
Od początku założyłem sobie że, spróbuje oszukać chipy i do jednych dolewałem jak trochę ubyło inne robiły za wzorzec.Nie udało się oszukać chipów.Reasumując
można mieszć, można czekać jak drukarka zasygnalizuje brak tuszu.
Mi napełnianie nie sprawia kłopotu bo robię to nie wyjmując pojemników, tylko wyjmuje korek i momentalnie napełniam, co trwa tyle co wymiana pojemnika.Na całkowite napełnienie masz 10 min.
Po wyłączeniu wskażników poziomu tuszu dolewam jak wyjdzie tusz w przegrodzie z płynnym tuszem.
A jak sprawdzasz poziom tuszu? skoro monitoring jest wyłączony Musisz chyba co jakiś czas wyjąc kalamaż z każdym kolorem i zerknąc ile jest tuszu
czy mniej wiecej tak robiłeś pierwszy raz jak nabijaleś kałamarze?
http://www.druknet.pl/default.aspx?art=318
A próbowałeś tych spsobów:
Przykładowe procedury resetu za pomocą przycisków:
Canon i255, i320, PIXMA iP1000, PIXMA iP1500 oraz podobne
1. Wyłącz drukarkę, odłącz przewody.
2. Wciśnij i trzymaj przycisk POWER.
3. Podłącz przewód zasilający (zaświeci zielona lampka).
4. Naciśnij i puść przycisk RESUME (lampka zmieni kolor na pomarańczowy).
5. Ponownie naciśnij i puść przycisk RESUME (lampka zmieni kolor na zielony).
6. Puść przycisk POWER.
7. Podłącz przewód USB do komputera.
Canon i550, i560, i850, i860, i865, i9100, i9950, PIXMA IP3000 oraz podobne
1. Wyłącz drukarkę.
2. Wciśnij i trzymaj przycisk RESUME.
3. Wciśnij i trzymaj przycisk POWER.
4. Puść przycisk RESUME.
5. Dwukrotnie wciśnij i puść przycisk RESUME.
6. Puść przycisk POWER.
7. Czekaj, aż zielona lampka przestanie migać.
8. Czterokrotnie naciśnij i puść przycisk RESUME.
9. Wciśnij i puść przycisk POWER (aby zapisać zmiany).
10. Ponownie wciśnij i puść przycisk POWER (aby wyłączyć drukarkę).
W niektórych modelach drukarek reset za pomocą przycisków działa tylko tymczasowo - do czasu wyłączenia drukarki. W takim wypadku trwały reset wykonujemy za pomocą oprogramowania serwisowego.
Tak i nie. Przylepioną naklejkę odciełem w poprzek nad przegradą pojemnika i usunełem z nad zaworu/chciałem mieć lepszy widok do wnętrza pojemnika. Zawór wyjełem przy pomocy patentu znajdującego się w zestawie Inkteca.
Te procedury co opisujesz w drugim poście są to standardowe sposoby wejścia do systemu serwisowego.Można wiele dowiedzieć się o drukarce i pozmieniać np.odmianę modelu na dany rynek, sprawdzić przebieg drukarki,
wyzerować liczniki itp, ale chipów nie wyzerujesz.
Dokładnie i trzeba to robić sprawnie.Bo pozostawienie otwartego pojemnika powoduje brak podciśnienia i tusz wypływa.
Myślę,że w niedługim czasie Inktec wypuści tusze w swoich pojemnikach.
Tylko nie wiadomo jaki zastosuje system mocowania chipów.
Oprócz dwóch mi znanych sposobów mocowania chipów do nowych pojemników/klejenie, wkładanie w prowadnice/ znalazłem trzeci http://www.druckerchannel.de/artikel.php?ID=1655 polega za przymacowaniu chipów do specjalnej przejściówki wkładanej między głowicę a pojemniki z zastępczym tuszem.
to wygląda na jakąs nakladke na wszystkie kalamarze. Jak dlugo jestes posiadaczem ip5200 tzn ile razy juz napelnialeś kalamarze?
i cały czas na chipach pierwszych? jak tak to dlugo wytrzymują mam na mysli ilośc napelnien a pozatym duzo chyba drukujesz.Caly czas uzywasz tuszy inktec czy probowaleś coś innego?
ja jestem ciekaw ile wydrukuje A4foto na orginalach jak na razie wydrukowalem 4 szt i troche kolorowych wykresow na zwyklym papierze wskaxniki jak narazie prawie pelne ale oszczedzam bo nadal nie jestem zdecydowany czy nabijac czy kupować orginaly czy czekac aż pokażą sie jakies zamienniki ale pożądne bo jak narazie tych zamiennikow jest pelno ale zadnych konkretnych opini i przykladow nie widac ani nie slychac Pozatym malo forumowiczów wypowiada sie na ten temat albo malo jest tych drukarek w obiegu
poszedłem po tusze orginalne (wczoraj) do MediaMark a kupiłem drugą drukarkę bo była promocja canon Pixma ip5200 za 299,00zł , tusze już założyłem do pierwszej a teraz mam w zapasie głowice i drukarke prawie za darmo także mogę sobie teraz na jednej drukarce potestować zamienniki jak padnie glowica to nie będzie mi szkoda Pozostaje jeszcze cala drukarka na zapasowe części Zastanawiam się czy nie iść i kupić trzeciej Panowie głowica na allegro do tej drukarki kosztuje 200,00 Tak przynajmniej sobie życzy za nią jakiś facio. Moim zdaniem troche przesadza bo podobno w servisie kosztuje okolo 120
Ja również zakupiłem wczoraj w MM pixme ip5200. Rewelacyjna cena :)
Ale macie pewność, że te cartridge w drukarce to są pełne? ;-) Bo np. HP jest znany ze stosowania bardzo nieczystych sztuczek pod tym względem :lol:
na pełnych kardridżach wydrukowalem
36 kartek A4 na kazdej 4 zdjecja format 9x12-13 to jest 144 zdjecia
2 kartki A4 format 210*297
15 wykresów kolorowych format A4
przykmuje że można wydrukować około 160 zdjęc formatu 9x12
wszystko było drukowane w jakosci wysokiej i z nacyceniem +8
reszty ustawień kolorów (balansu) nic nie zmieniałem
to były dla moich zdjęć najbardziej optymalne ustawienia na orginalnych tuszach
stan kałamaży po takiej ilości to 50% czarnego (małego uzywanego przy kolorze)
i 50% niebieskiego (patrzyłem wyjmując te kolory)
skonczył mi się tusz żółty i magenta(czerwony)
można przyjąć że poszły 3 kałamarze
Kupując jeden kałamarz za 47.00zl tak u mnie w łodzi kosztują wychodzi 141,00zł 3 kałamarze
dzielimy to przez 160 zdjęć co daje nam 0,89zł jedno zdjęcie
do tego papier
drukowałem na canonie GP-501 jeden arkusz A4 wychodzi 0,70gr czyli jedno zdjęcie format 9x12 = 0,18gr to papier
0,18papier+0,89tusz =1,07zł
W przybliżeniu można przyjąć koszt wydruku zdjęcia w formacie 9x12 w wysokiej jakości=1,10zł
inaczej się troche przedstawia jak drukowałem na papierze Profesjonalnym satynowym firmy AGAMA
a mianowicie: papier to 0,50zł+0,89zł tusz to daje 1,40zł jedno zdjęcie (mowa jest o formacie 9x12)
Ten fapier polecam wszystkim
Jakość kapitalna każdy drobny szczegół widoczny i wyraźny po skończeniu sie canona GP-501 tylko będę używał ten papier
Jest jeszcze satynowy canona ale cena powala z nóg.
A teraz sprawa zamienników
Założyłem zamienniki firmy SkyHorse 14,00zł szt Zółty i magenta
pozostał orginalny czarny i niebieski.Wydrukowałem jak na razie 4 zdjęcia i porównałem z orginalnymi tuszami
Rezultat jest taki: zdjęcia są cieplejsze moim zdaniem lepsze niż na orginałach spróbuje zdjąc to nasycenie które miałem nastawione na +8 i jeszcze raz porównac ale jak na razie podoba mi sie tak jak jest
Na tuszach SkyHorse mam zdjęcia zbliżone bardziej kolorystycznie do tych na monitorze
a mój monitor to iiyama HM903DTA
Napiszę coś więcej jak zmienie jeszcze kolor niebieski
P.S Zamienniki SkyHorse są tak fajnie skonstruowane, że chipa się nie przykleja tylko jest on wsuwany w obramowanie, pozatym przy nastęnej wymianie nie potrzeba nic robic z chipem ponieważ cala ramka odpina się od kalamarza i zmieniamy tylko ramkę
A koszt na zamiennikach SkyHorse i na papierze profesjonalnym satynowym Agama to jest 0,76zł jedno zdjęcie format 9x12
No to są już jakieś konkretne testy. I chyba rzeczywiście opłaca się kupić tą drukarkę jako drugą w takiej cenie.
Ja ostatnio drukowałem na najlepszym papierze HP ( super hiper premium plus coś tam coś tam) no i niestety wydruki są moim zdaniem gorsze niż na najtańszym papierze Canona czyli GP-501. Problem w tym, że tusz na papierze HP pokrywa trochę tą warstwę błyszczącą, natomiast na papierze Canona widać , ze tusz idealnie wchodzi pod tą warstwa błyszczącą. No tyle tylko, że gramatura papieru HP to 270g/m2 a Canon to tylko 170. I to czuć. Jeśli chodzi o szczegółowość to chyba też ten najtańszy papier Canona jest lepszy.
Ciekawe czy nie będzie z tymi atramentami (SkyHorse) problemu jeśli chodzi o zasychanie.
Jak wydrukujesz chociaż raz na tydzień kilka stron to napewno ci nie zaschną
dotyczy to również orginałów
tez wlasnie wrocilem z ta pixma z saturna - mam nadzieje, ze sie nie zawiode :D