-
Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja
będzie bezpośrednie porównanie do samyanga i zeissa ? ;)
-
Jestem właśnie po lekturze kilku testów na youtube. Jestem lekko w szoku z tą ostrością, szybkością i bokehem. Dwa lata temu zaryzykowałem z 85 1,4 i warto było, myślę że w przypadku 35 1,4 nie ryzykuję nic :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gregolius
Tak jak w Korei Północnej tam wszyscy maja zdanie takie jak ich ukochany wódz:))
Ci co mają inne zdanie na pewno tym się nie chwalą. U nas jest odwrotnie także i w tym względzie ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Nie wiem, czy słyszeliście, ale ma być wycofany z produkcji 24-70II i zastąpiony wersją IS. Czemu ? No własnie..
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
....... nie wierz we wszystko, co czytasz w necie, dopóki sam tego nie sprawdzisz.
;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Na dzis dzien to przynajmniej 11...
Myślę, że do wakacji zestaw spokojnie zamknie się w dyszce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
VomitroN
Myślę, że do wakacji zestaw spokojnie zamknie się w dyszce.
A jak poczekamy do przyszłych to używki będzie można kupić za szóstkę..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
A jak poczekamy do przyszłych to używki będzie można kupić za szóstkę..
To czekajcie. Jeśli coś jest w produkcji to ja wolę to nowe. I akurat w okolicach wakacji. Wtedy już minie owczy pęd na te wszystkie callforstocki, presale i inne novelty first minute, a cena omawianego zestawu 6D+35/1.4 HSM zawiesi się w rozsądnych granicach.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
To był sarkazm.
Wiem. To też. Wraz z ukrytym przekazem ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Co do Bokeh, to albo mamy niczym niezmąconą aberrację sferyczną która daje nam piękny bokeh i niską rozdzielczość, albo ją korygujemy i bokeh się psuje.
Niestety! Bokeh to jedyne czego nie jestem pewien w tym szkle. Wg mnie jest wlasnie nijaki. Ale szkla nie miałem niestety jeszcze w ręce wiec nie mogę powiedzieć na sto procent ze jest do bani. Byc moze przekona mnie gdy go pewnie kupie ;)
-
Faktycznie po rogach robią się podwójne gałązki w tym przykładowym pełnym zdjęciu. Zawsze możesz zdjęcie przelecieć blurem. Będziesz miał lepszy bokeh i lkową ostrość. :) A tak serio, to jest L i można je kupić. Syf na brzegu wynika z tego, że obiektyw ma sporą winietę i niestety to wpływa na bokeh. W L jest pewnie podobnie. :P To tylko nieostrość w rogu. Nikt normalnie na to nie zwraca uwagi. Chyba, że zaczniesz bilboardy drukować. Sam kształt bokeh Sigma ma lepszy, bardziej kołowy. Canon ma jednak kanciastą przysłonę.
Nie ma obiektywu idealnego. Niestety. Może 35 mk II jak je wypuszczą będzie lepszy. :)
-
35L II będzie miał podobną winietę, a cena zrzuci czapki z głów, zresztą zaczekajcie chwilkę :]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
35L II będzie miał podobną winietę, a cena zrzuci czapki z głów, zresztą zaczekajcie chwilkę :]
... ale za to będzie na bank tańsze i słabsze od 35L III, które też doskonałe nie będzie...
No po prostu nie ma czym zdjęć robić... :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ale ludzi nakrecasz :)
To do ktorej mamy czekac? Do otwarcia dzwi CES?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Canon ma jednak kanciastą przysłonę.
Hmm, ale co ma ksztalt przyslony do robienia zdjec na pelnej dziurze? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Hmm, ale co ma ksztalt przyslony do robienia zdjec na pelnej dziurze? ;)
W niektórych szkłach wbrew pozorom ma.
-
Serio? Domykaja sie nawet gdy robi sie na pelnym otworze?
-
Cytat:
Czasem się jednak domyka. Chociażby trochę. I wtedy Canon sieje wielokątami. Może bardziej konstruktywne czepiactwo? :P
-
Ciekawe czy różnica w cenie między nowym 35L a sigmą 35/1.4 (zapewne kosmiczna) będzie adekwatna do różnicy w jakości obrazowania pomiędzy tymi dwoma 35-tkami...? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarq.
Ciekawe czy różnica w cenie między nowym 35L a sigmą 35/1.4 (zapewne kosmiczna) będzie adekwatna do różnicy w jakości obrazowania pomiędzy tymi dwoma 35-tkami...? :)
Nie sadze. Z tego co tu wypisuja ta sigma to dobre szklo. Pewnie mozna poprawic to i owo ale czy bedzie to warte masywnej doplaty? Nie wydaje mi sie.
Jesli sigma wreszcie bedzie dzialac jak canon(pisze of AF) to sporo klientow zacznie wybierac alternatywe ktora bedzie kosztowac duzo duzo mniej.
Jesli Canon zrobil by wersje 1.2 wtedy mozna by usprawiedliwiac kolosalna cene jednak zachowujac te same parametry bazowe ciezko bedzie usprawiedliwic cene.
Jednak prawda jest taka ze rynek i tak lyknie nowe 35L bo ci ktorzy na tym zarabiaja spore pieniazki i tak sobie to szklo kupia.
Ja sie wykosztowalem na mkI i nie zaluje, w koncu to szklo na lata. Jesli Sigma wyrobi sobie wsrod canonowcow zdanie solidnej i niepudlujacej wtedy wroze im swietlana przyszlosc.
-
z tego co czytam to ta 35-tka sigmy jest właśnie taka - solidna/niepudłująca + ostrzejsza/tańsza/nowsza :)
... hm ... kto wie - może nowa elka będzie ze światłem 1.2? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Czasem się jednak domyka. Chociażby trochę. I wtedy Canon sieje wielokątami. Może bardziej konstruktywne czepiactwo? :P
Ktore? Pytam na powaznie, bez czepialstwa ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Miałem Canona 28-70/3.5-4.5 i tam się domykała, nie pamiętam czy przy 28 czy 70mm.
-
Cytat:
Jednak prawda jest taka ze rynek i tak lyknie nowe 35L bo ci ktorzy na tym zarabiaja spore pieniazki i tak sobie to szklo kupia.
Niektórzy kupią, bo tak. :) Ludzie czują się lepsi kupując coś droższego. :) Co więcej im cena wyższa tym produkt jest atrakcyjniejszy. :P Parametry techniczne mogą być nawet słabsze, byle by cena była odpowiednio wysoka. Wiele firm wykorzystuje to w ten sposób.
Szkła 35 mm 1.2 nie spodziewałbym się. Winieta byłaby jeszcze większa. Więc na plaster takie światło. Chociaż przelicznik jest chyba z -1EV = +1k PLN do ceny. :) Więc może zrobią coś takiego. :)
Czasami mając szkło 1,4 domyka się je powiedzmy do F2. Jeżeli chcemy mieć lepszą ostrość. O to mi chodzi, nie o to, że się samo domyka. Czasami nawet na F8 i więcej się ustawia. :) Ale wtedy GO już się raczej nie spodziewamy. Nie ma to jak sprowadzić dyskusję do głupiego poziomu. Canon ma kanciastą przysłonę, bo jest stary. Wypuszczą nowy model z kołową i będzie piknie. :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarq.
z tego co czytam to ta 35-tka sigmy jest właśnie taka - solidna/niepudłująca + ostrzejsza/tańsza/nowsza :)
... hm ... kto wie - może nowa elka będzie ze światłem 1.2? ;)
No mnie caly czas zastanawia co to za prototyp ze swiatlem 1.2 ktory ma Cichy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
... jeśli nie 35 to pewnie jakieś nowe 50L? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarq.
... jeśli nie 35 to pewnie jakieś nowe 50L? :)
Albo Sami szykuje jakies 50mm
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Jeśli będzie mieć winietę 4EV to światło 1:1.2 jest dość umowne i występuje tylko na środku kadru w miejscu gdzie na matówce widać kółko pomiaru punktowego :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MMM
Jeśli będzie mieć winietę 4EV to światło 1:1.2 jest dość umowne i występuje tylko na środku kadru w miejscu gdzie na matówce widać kółko pomiaru punktowego :D
No coz 35L ma teraz cos kolo -3.5EV na rogach.
-
I ów winieta przeszkadza najbardziej tym co nie widzieli 35L na oczy o używaniu nie wspominając :mrgreen:
-
Przeszkadza czy nie, lepiej jest ją dodawać w programie niż usuwać. I nawet z tego powodu nie jest to zaleta obiektywu. Zresztą tu były rozważania teoretyczne na temat ewentualnej 35 1.2. Canon i tak tego nie wypuści. Zrobi mk II i wycofa mk I. Zresztą po mk II ludzie sami stracą zainteresowanie I. Bo nagle okaże się, że da się lepiej. :)
-
Sigma 35mm f/1.4 EX DG HSM Lens Review
Test bokeh - niech ktoś mnie przekona, że 35L rozmywa ładniej od tej Sigmy :-)
-
No ładnie, ładnie fajny teścik.No i trzeba przyznać że daje rade. Naprawdę świetnie to wygląda.
-
Jak fajna ta Sigma nie jest i tak kolejnym szklem w tym zakresie ponownie bedzie 35L ... moze II jesli wyjdzie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Jak fajna ta Sigma nie jest i tak kolejnym szklem w tym zakresie ponownie bedzie 35L ... moze II jesli wyjdzie ;)
Czacha czemu tak zakładasz :?:
-
Bo lubi narzekać na Sigmę dla samego narzekania :)
Naoglądał się przez lata złych Sigm. Co z tego że powstał świetny instrument, nie ma się do czego przyczepić (może poza kilkoma personalnymi odczuciami, np. względem rozmycia), Sigma jest złaaa! Bo tak :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
Naoglądał się przez lata złych Sigm. Co z tego że powstał świetny instrument, nie ma się do czego przyczepić (może poza kilkoma personalnymi odczuciami, np. względem rozmycia), Sigma jest złaaa! Bo tak :)
co racja to racja :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
Naoglądał się przez lata złych Sigm/.../Sigma jest złaaa! Bo tak :)
Myślicie, że to tylko wynik jego "urazów" doznanych od sigm "w dzieciństwie"? :-)
-
i jak tam, pokazał coś canon w US?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
No coz 35L ma teraz cos kolo -3.5EV na rogach.
Ja to traktuje jako zaletę. Działa to jako "naturalny" filtr połówkowy :) Przynajmniej częściej mam niebo niebieskie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
a może podpowiada mu doświadczenie? szczerze mówiąc nie dziwie mu się, ostatnia Sigma jaką podpiąłem do mojej 5-tki zawieszała AF-a, z taką "zaletą" to bym chyba osiwiał na zleceniu ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
oł noł!
w tym tescie 35L ma cebule w bokehu! :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
oł noł!
Shrek, aż się rozpłakałem, co za badziewie kupiłem!
Na poważnie, nie słyszeliście o analogicznej sigmie 24mm? ~ 3600 kontra ~6000, robi różnice.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kosdkp
Shrek, aż się rozpłakałem, co za badziewie kupiłem!
Na poważnie, nie słyszeliście o analogicznej sigmie 24mm? ~ 3600 kontra ~6000, robi różnice.
Takiej mi trzeba :D
-
Pewnie przyjdzie czas i na 24. Na razie trzeba się cieszyć tym co jest. :)
-
SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja
Albo narzekac, choc sie obiektywu na oczy nie widzialo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Ktore? Pytam na powaznie, bez czepialstwa ;)
17-40 choćby. Żeby miał stałe światło to się przysłona przymyka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A to ciekawe, czy to jest duża wartość?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Myślę, że to nie jest ta sama przysłona którą możemy domknąć, to osobny element, przynajmniej tak to wygląda ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
Myślę, że to nie jest ta sama przysłona którą możemy domknąć, to osobny element, przynajmniej tak to wygląda ;)
Być może podobnie jak to jest w 100L są dwie przysłony. Jedna domyka się w momencie kiedy przechodzimy pierścieniem ostrości do " macro"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
oł noł!
Jestem zmiażdżony! Piekny bokeh. 35 2 IS tez pieknie. Szok.