Najlepsze ze wszystkich to 21 ale brakuje mu doszlifowania. Przede wszystkim ostrości na oczach i nożu, przyciemnienia nieba, i paru innych szczegółów. Mam nadzieję że się nie obrazisz, wysłałem Ci PW jak ja bym to zdjęcie "podkręcił".
Wersja do druku
Najlepsze ze wszystkich to 21 ale brakuje mu doszlifowania. Przede wszystkim ostrości na oczach i nożu, przyciemnienia nieba, i paru innych szczegółów. Mam nadzieję że się nie obrazisz, wysłałem Ci PW jak ja bym to zdjęcie "podkręcił".
Faktycznie Twoja wersja wygląda lepiej, szczególnie na oczach. Dzięki :)
jakiego obiektywu używasz? na 16 po poprawce według mnie lepiej :)
Obiektyw to 50mm/1.8
Jakiej przysłony zazwyczaj używasz? Polecam robić zdjęcia od 2.8 bo poniżej jest mydełko.
Ale żeś poprawił...yhhym hm...gratuluje :evil:
16 po gorzej. Oczy straciłeś. W ogóle to 50 mm nie służy do takich bliskich kadrów jak 24. Do tego potrzebujesz 85 mm.
nie poprawiaj starych fot, tylko rób nowe!
Bez przesady. Egzemplarze się różnią - mój był bardzo ostry już od 1.8. Po drugie plakatów raczej z tego nie będzie robił. Bezsensowne jest patrzenie na fotografię przez pryzmat ostrości obiektywu.
Bombi91 - narazie jest dosyć słabo. Czytaj, przeglądaj, ćwicz, pokazuj postępy
Pozdrawiam
Diabeł tkwi w szczegółach! Zamiast "męczyć" stare, idź porobić nowe :) Na ostatnim niefortunnie obcięty wisior i badyl sterczący z samego czubka głowy, a na 25 zbędna smycz i dziewczyna ucięta-nieucięta. To samo na 26. Choć 25 i 26 są jeszcze do "odratowania" i myślę sobie, że warto.
Obróbka bdb ;)
Uważam, że ciągle jest zbyt centralnie i bez jasnego porządku w kadrze.
Na początek polecam link poniżej.
Fotografuj.pl - kompozycja
Poćwicz i podziel się efektami.
Pozdrawiam
Ale dodałem takie zdjęcie a nie inne, bo podoba mi się tutaj kadr centralny.
Ależ oczywiście - rozumiem.
Pamiętaj tylko, że pokazując zdjęcia na forum publicznym musisz liczyć się z różnymi opiniami, jedni będą zachwalać, inni wytykać błędy, a trzecia grupa będzie proponować inne rozwiązania.
Osobiście wolę uczyć się dalej.
Pozdrawiam i dobrych kadrów życzę.
sorry za szczerość ale zdjęcia są tragiczne a walenie 'palnikiem' po twarzy to gwóźdź to trumny, jednak się nie zniechęcaj i radzę zacząć od lektury a nie uczyć się tylko metodą prób i błędów, czyli 'zarzucę pare zdjęć na forum i zobaczę co napiszą'...
Tragicznymi bym nie nazwał.Bywa gorzej..
Na 30. ręka bierze się znikąd.
Na 31 obciął bym 20% kadru z prawej [ramię z różą.]Włosy na oku ,niekoniecznie pomagają.
Zaakcentował bym ostrość na oczach.
Zbyt wyrażne zainteresowanie aparatem modelki ..
Światło kol. pisał.
Złe światło wynika z tego, że kilka dni temu kupiłem lampę i nie bardzo umiem się z nią obchodzić, a chciałem spróbować coś pstryknąć. Obiecuję poprawę :D i dzięki za opinie
Twoja szczerość rozbraja - jeszcze niem umiem, ale już pokazuję
Modelka wciąż ta sama...
hmmm musisz iść w kierunku zdjecia nr 32. Najlepsze twoje zdjęcie.
Dyskwalifikacja z uwagi na Photoshop CS5, gdybyś tych zdjęć nie zePSuł to całkiem wyszły by fajnie.
Ps. nie słuchaj tych ludzi z forum... oni nie wiedzą lepiej. Fotografuj tak jak lubisz, tylko nie Fotoszopuj.
To źle że modelka ta sama? Chyba dobrze raczej! Każdy fotografuje jak lubi. Czy według twoich kryteriów plakietkę fotografa przykleja się tym fotografom które obrócą największą ilość borcuchów internetowych na fotoszopie? LOL
jesli o ostatnie dwa chodzi to nie czuje zbytnio kadru ;)
widać że raczkujesz, zdjęcia też wyglądają na dość surowe, warto może zainwestować w jakieś swiatło na sesji, coś z boku zawsze doda smaku, i od zawsze na zawsze , nie czuje jakoś zdjęć z podpisami, wiem że chcesz promować strone ale mi to nie pasuje
http://img542.imageshack.us/img542/9494/image288h.jpg
Gdyby lakier do paznokci i szminka były w kolorze - powiedzmy - obręczy na ręce (+/- fioletowy), to lekcja została by uznana za odrobioną wzorowo.
P.S.
Jeszcze mam obiekcje do sposobu 3mania okularów, ale co ja tam mogę wiedzieć?
:D
A mnie się podoba ta 42! :-) Mam jedną uwagę - nigdy przenigdy nie fotografuj kobiety z takiej perspektywy jak w 33 ;) No chyba że chcesz się jej pozbyć na dobre ;) Widać postępy, faktycznie na początku wrzucane "fotki" które powinny od razu w aparacie zniknąć z karty pamięci :)
Zimowe słabo skomponowane, nie bardzo jest na czym zawiesić oko. Niewykorzystane miękkie światło, rekwizyt z czapy (na zasadzie wzielismy to uzyjemy), stylizacja laski tonalnie zlewa sie z tlem, jest absolutnie przypadkowa. Kolory prowadzą się same. Słabo pozują Ci te dziewczyny, widać udawane śmianie się i dziwaczne miny. W 38 pokazujesz najgorszą możliwą stronę tej nogi (najszersze miejsce). W kolorowych - kolory wykręcone w kosmos, w sumie dlaczego? Światło bez szału, jedną jednostką zapaliłeś z bliska mały plan.
44 niestety mi nie podchodzi, twarz modelki w stosunku do jej ciała ... wyglada dośc grubo jak dla mnie, sama twarz też ma wyraz ni w ch... ni w ząb, wygląda też jakby zdjęcie miało dziwną blurową poświate. sorry mi sie nie podoba :(
Matko kochana, coś Ty tej dziewczynie zrobił... Nigdy nie rób z takiej perspektywy zdjęć taką ogniskową, bo nic dobrego z tego nie będzie... Głowa dwa razy mniejsza od biustu. Masakra...
Nie, pomysł na kadr nie jest dobry - ta modelka o wiele lepiej będzie wyglądać przy ujęciach lekko z góry jak na 31 ewentualnie 32.
Na każdym zdjęciu gdzie "zaglądasz" jej w dziurki od nosa przy okazji przerysowujesz jej szczękę i robisz jej tym dużą krzywdę.
W przypadku tej modelki unikaj też zdjęć z profilu, trzymaj się ujęć en face przynajmniej dopóki nie nauczysz sie korygować pewnych mankamentów światłem lub PS.
Dodatkowo jeśli nie masz innych obiektywów to przy 17-70 trzymaj trzymaj się jak najbliżej 70mm a przy C50 1,8 unikaj też tak ciasnych kadrów jak na 40 czy 43, przerysowania będą mniejsze.
Ta sesje dużo lepiej jeśli chodzi o światło ale za to balans bieli Ci poleciał. NIe używaj tak krótkich ogniskowych bo powiększasz modelce te części ciała, które są bliżej obiektywy (ramiona i przedramiona). Odsuń się trochę od niej , zrób szersze ujęcie a będzie lepiej :)
45 i 46 dziewczyna jak dla mnie jakas czerwona i albo to w obróbce ci wyszło albo ma zjarana skóre na raczka...
45. jakos tak dziwnie krzywo do horyzontu dziwie jak dla mnie, ucięte ramiona sprawiają wrażenie że dziewczyna jest spora
46. cos dziwnego na dloni dziewczyny?jakaś fioletowa kreska...tważ beżowa, jasny punkt na ramieniu żółty a w cieniu idzie w czerwień...troche musisz popracować nad kolorystyką no i jakis syf w prawym górym rogu sie wcisnął mozna by go usunać.
Tak wiem, że balans bieli leży, zawsze mam z tym problem i zobaczę po fakcie. Co do tego, że dziwnie - co kto lubi :P
Ale ogólnie w kwesti kadru/światła jest lepiej?
--- Kolejny post ---
47.
Uploaded with ImageShack.us
Uuu... Poprawię i wrzucę jeszcze raz.