Nie taki dziwny:) W Irlandii właśnie musiałem zapłacić VAT za przesyłkę z HK, bo sprzedawca zapomnial zadeklarować obiektywu jako gift. Dostałem przesyłkę z niespodzianką...
Wersja do druku
Nie taki dziwny:) W Irlandii właśnie musiałem zapłacić VAT za przesyłkę z HK, bo sprzedawca zapomnial zadeklarować obiektywu jako gift. Dostałem przesyłkę z niespodzianką...
chyba skonczyly sie lotnicze przesylki polamerem :(
a moze ktos juz wie cos na ten temat wiecej i sprostuje?
Do mnie przyszła paczka z Canonem 100/2.8 Macro USM, tzn. jeszcze leży na poczcie. Po załatwieniu formalności celnych (przysłali mi fakturę którą musiałem przetłumaczyć i odesłać) naliczyli mi opłaty, miałem pecha (a może to oni się pomylili) i oprócz cła dowalili mi jeszcze 22% VAT co w sumie daje opłatę 446,50 zł - co trochę przyćmiewa radość z posiadania w końcu tego szkła bo wyszło po polskiej cenie, za to bez gwarancji i zajęło to 3 tygodnie.
Myślałem że nawet jak mi coś dorzucą to tylko tak jak JABLAMowi jakieś 5% cło... a tutaj coś takiego. Da się coś jeszcze z tym zrobić czy rzeczywiście po prostu miałem pecha? :/
nie miałeś żadnego pecha, ani nikt się nie pomylił, przecież napisaliśmy już ze 100 razy w tym wątku, że jeśli prześlesz przesyłką, to naliczą i cło i vat. Źle to zaplanowałeś, a przecież wszystko jest tu opisane.
A jak wyglada sytuacja gdy wwoze do USA korpus + obiektyw apotem wywize o 2-3 obiektywy wiecej np w jakims plecaku fotograficznym ? zalozmy bez pudelek itd. Czy jak juz wezma na kontrole to automatycznie dowala oplaty (nawet za sprzet z Polski)? Moze ktos mial podobna sytuacje ?
w stanach czekają już na mnie dwa szkła, http://canon-board.info/showthread.p...&highlight=usa osoba która je będzie przewozić nie ma żadnego body... więc to może wyglądać dziwnie że wywozi tylko dwa szkła (oczywiście pudełka pójdą pocztą do mnie) i czy nie dowalą jakichś opłat :?: zastanawiałem się aby dokupiła tam jakieś najtańsze analogowe body za 20$, tyle że wolał bym uniknąć takiej kombinacji. Miał ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie, informacje... :?:
mieszkaja w Californii, a jak sprawdzilem na stronie, tam nie ma biura Polameru. Czy ktos wie, jaka firma moze stamtad wysylac do Polski?
Witam,
sciagal ktos rzeczy USPS'em ?
Na strone usps.com widze, ze paczka jest juz w PL u celników i mi ją 'męczą'...
jestem ciekaw ile trwa takie zatrzymanie przez celników?
np. w FedExie to mialem 2-3dni i telefon , ale po Poczcie Polskiej nie spodziewam sie tego..
Raczej nie powinno byc problemow. Ja teraz bede wracal ze swoim sprzetem - zobaczymy.... ale niedawno jechalem do Szwecji z USA z torba pelna sprzetu a wracalem juz bez (sprzedalem) tylko z 1 szklem ... nie bylo problemu.
Kolega ma tu bardzo duzo racji...uwazajcie i raczej bym nie kupowal nigdzie poza B&H albo Adorama... mialem bardzo nieprzyjemne doswiadczenia z kilkoma innymi sklepami foto :evil: - szczegolnie z NY...ceny sa niskie ale to pozory bo problemow potem co niemiara - szczegolnie ze zwrotem towaru na przyklad...trzeba sie bardzo natarmosic z nimi :mad: a i czesto mozna sie naciac na tzw. "reifurbished" albo gray market - co nie jest nawet opisane w opisach produktow. Poza tym jest straszne naciagactwo - np. sprzedaja ci aparat i twierdza ze bateria jaka jest tam zamontowana starcza tylko na 15 minut i trzeba kupic nowa...to czasem bzdura a czasem prawda bo zadnej baterii nie ma - jak opisal to kolega wyzej... Jednym slowem - USA to raj latwych i tanich zakupow ale to jest taki raj z wieloma rafami i mozna poplynac.... pozdro
A mnie kontrolowali na lotnisku jak wracałem z US. Kontrolują tych co wychodzą przez bramkę "nic do oclenia" i maja 2 bagaże oprócz plecaka. W sumie to jasne bo mało kto będzie płacił za nadbagaż latając po Europie czy w kraju.
Zaczęli prześwietlać ale bagaż utknął w maszynie prześwietlony w 1/4 wiec wpuścili człowieka do środka (!) żeby go wyjął. Przeszli do pytań, co wiozę. W pierwszej kolejności zwracają uwagę na laptopy i elektronikę. Następnie otwieranie bagaży i szukanie, może pudelek. No i przyszedł czas na plecak. Laptop był trochę dobity wiec sie udało. Na pytanie co jeszcze - powiedziałem "aparat" (bez zbędnych szczegółów) i o dziwo przeszło bez otwierania.
US to piękny kraj...
witajcie!
pytanie:
czy orientuje sie ktos z Was jak sie maja kotrole bagazu i nakladanie ewentualnych cel i kar przez inne kraje(Niemcy)?
moj Wuj leci do Polski (ladowisko zrobi sobie w Berlinie i dociagnie pociagiem) z dlugo wyczekiwanym przeze mnie 70-200 4L i 580exII:)
polecilem zeby sprzet wypakowal, wszystkie papiery (kartony,instrukcje,gwarancje) zlozyl i do bagazu glownego dal (tego co do luku pojdzie) a sam sprzet w futeraly spakowal i do bagazu recznego.
ktos ma doswiadczenia z celnikami/pogranicznikami w Niemczech?gorzej/lepiej niz u nas?surowiej sprawdzaja?czesciej sie czepiaja?:-?
z gory dzieki za odp!
gdy kupowałem swoje 50E w USA (~10 lat temu ;)) to jeszcze miałem inne zdziwienie: przy zamawianiu przez telefon sklep wysyłkowy zadał dodatkowe pytanie: czy aparat ma być "Made in Japan" czy "Made in Malaysia"? :shock:
jeżeli Japan, to do podanej ceny należało dodać jeszcze +100US$.
dodałem i nie żałuję, ale minęło trochę czasu, i tak obserwuję i przeglądam ten wątek i nie do końca rozumiem po co dziś te kombinacje.......? :roll:
po co ryzykuje się naliczenie tax'u, cła, podatku, czeka tygodniami, pozbawia gwarancji i możliwości zwrotu towaru, podczas gdy dziś można legalnie kupić sprzęt w polsce i wystarczy znaleźć kogoś znajomego prowadzącego działalność (o ile sami już jej nie prowadzimy), kto pomoże nam odliczyć VAT (-22%) i podatek (-19%) i ceny wyjdą prawie amerykańskie?
czy możecie podać przykłady cen sprzętu w USA, który najbardziej opłaca się teraz sprowadzać?
30D z 28-135 i 70-200 2,8 IS L z USA w bagażu podręcznym. Zero zainteresowania
1) bo to jest nielegalne i do tego łatwo wykrywalne
2) bo to obciąża osobę posiadającą działalność ewentualną odpowiedzialnością karną
3) bo w przypadku plajty działalności majątek (a w tym twój sprzęt foto) zostaje zgarnięty przez komornika
4) muszą być podstawy wliczenia w koszta działalności i istnieje ryzyko że urząd skarbowy nie uzna nam kosztu post factum
5) podmiot musi być płatnikiem VAT i musi potrafić go sobie rozliczyć
skalkuluj to i podejmij decyzję
Za 100-400/L IS kolega zapłacił niecałe $1400, popatrz po ile stoi nowy na Allegro...
Ryzyko żadne, do US jeżdżę często więc jakby co to odwiozę spowrotem (a jak nie to ktoś znajomy) do naprawy (nigdy nie musiałem, kupiłem kilogramy sprzętu), a ceny amerykańskie nijak nie wyjdą...
no w sumie tak,
ale z drugiej strony:
punkty 1) 2) 3) stosują się tak samo do sprowadzania sprzętu (które w zasadzie trzeba nazwać przemytem, skoro podstawowy sens tego działania to ominięcie cła i podatku), tylko słowo komornik (a w zasadzie syndyk) można zastąpić słowem celnik.
punkty 4) i 5) są oczywiste.
czyli generalnie - jak ktoś chce coś kupić prywatnie (bez rachunku i gwarancji) to tylko w USA, a jak ktoś potrzebuje gwarancję i fakturę (bo ją odliczy), to może spoko kupować w PL, bo koszty będą takie same.
ok, dobra, nie chciałem sprowadzać dyskusji na niewłaściwe tory. dzięki za wyjaśnienia.
</OT>
już dawno podjąłem. ;)
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM ?
no dobra, jest konkret, to policzmy:
USA: 1400 US$ to około 3920 zł.
w bhphotovideo jest nawet taniej, bo 1379,95 US$ ale trzeba doliczyć przesyłkę i ewentualnie tax.
PL: na allegro z F-VAT: 5849,00 zł + 16,00 zł kurier, czyli 5865,00 zł.
po odliczeniu VAT i podatku pozostaje faktyczny koszt: ~3894 zł.
Odnośnie ceł i opłat to ja akurat jestem w trakcie sprowadzania Sigmy 12-24 z Hong Kongu i nie musiąłem czekac aż paczka przyjdzie do mnie czy nawet przyleci do polski - Dzisiaj zadzwonila do mnie pani z agencji celnej prosząc o e-mail na który może przesłac dokumenty do wypełnienia w celu oclenia towaru ( spakowany był jako gift ;) jak widac nie dali sie wycyckać :( ). Pytam się czy towar jest już w polsce a ona mówi ze nie ze maja ją na liście przewozowej - jednym słowem nasz kraj idzie do przodu szkoda tylko że kosztem fotografujących ;)
mam jeszce jedno pytanie w tym temacie jak wygląda sprawa naliczania ceł gdy sprowadzamy używany kilkuletni obiektyw ( z trudną do oszacowania wartośćią ) ??
Czy zna ktoś może adresy jakiś dobrych komisów foto z lensami w Chicago lub w Illinois?
witam
Mam takie pytanie odnośnie czasu oczekiwania na paczki z USA które "idą" drogą morską wysyłane przez firme Polamer ???
Na stronie jest podany termin od 4-6 tygodni, zauważyłem też wpisy o czasie 8 tygodni :shock: ,
chodzi mi o to abyście podali czas ile czekaliście, za co z góry bardzo dziękuje
pzdr.
Hi all
po przeczytaniu wszystkich postów doszedłem do następujących wniosków :
1. kupujemy nasze wymarzone szkiełko przez amazona czy ebeya i w adresie do wysyłki podajemy najbliższego polamera żeby nie płacić za wysyłke i tax rate
2. polamer otrzymuje paczuszkę i teraz tak :
a) pakuje wszystko i z adnotacją "gift" oraz ceną <50$ wysyła do Pol
b) pakuje towar i zaznacza że to normalna paka
c) wywala karton z towarem do góry brzuchem i pisze że to "servis" czy tam naprawa
3.wszystko wysyła statkiem bo taniej i mniejsze prawdopodobieństwo prześwietlenia
4. po ok 6 -8 tyg przychodzi do nas kurier i otrzymujemy nasze cacko bez dodatkowych opłat ( a i b)
Czy to sie zgadza ? Zaznaczam że nie mam nikogo w US kto by mi przywiózł towar.
Czy polamer może przepakować towar i wysłać papiery i oryginalny karton jedną paczką a towar drugą paczką. I czy ktoś już próbował takiego rozwiązania?
Pozdrawiam
M
Mam działalność i specjalnie dopisałem usługi foto, żeby odpisywać VAT od sprzętu foto. Muszę wystawić faktury za te usługi, aby skarbówka mi sprzętu nie zakwestionowała przy kontroli. Fakture każdy z chęcią przyjmie ze znajomych w końcu kosztowy, ale trzeba zapłacić VAT i podatek od rachunku. Pozatym nie wystawie rachunku na kwote 500 zł jeżeli sprzęt kupiłem za 10.000 zł bo mnie uznają za świra więc nie jest to takie proste. Obiektyw 100-400 L IS kosztuje teraz 1310 $ czyli ok. 3275 zł więc przy odrobinie szczęścia u celników się opłaca.
Korzystajac z okazji.
Jak to jest z Clem na sama usluge transportowa?
Gdy przesylke masz przez UPS, DHL, Fedex, robia mi oni automatyczna odprawe celna, ale tylko na zawartosc paczki.
A gdy dostaje poczta polska i jest clo, to naliczaja od zawartosci plus naliczaja clo i podatek od uslugi transportowej.
Ostatnio mocno mnie to zirytowalo bo sama przesylka kosztowala tyle co przedmiot w niej, i Poczta polska od calosci policzyla, zreszta nie pierwszy raz.
Czy tak powinno byc?
Trudno mi znalesc jakies info o tym a jestem w ciaglej wojnie z poczta polska..
było już o tym w pierwszym poście punkt 4
Witam serdecznie,dzisiaj otrzymalem moze kogos zainteresuje.Pozdrawiam Slonkaap
Pomagamy w przesylce, nie dokonujemy zakupu.
Sa to przesylki prywatne w ktorych w dokumentach przewozowych jako odbiorca
musi figurowac osoba prywatna, nie firma.
Procedura wyglada nastepujaco:
Przesylka musi zostac przyslana na adres:
POLAMER C/O
Twoje Imie i Nazwisko
5480 N Northwest Hwy
Chicago Il 60630
Nastepnie prosze od sklepu/sprzedawcy uzyskac informacje,
kto przesylke doreczy oraz jej tracking number.
Kolejnym krokiem jest zlozenie zamowienia na stronie podajac wszystkie
niezbedne dane
z tracking number wlacznie:
www.polamerusa.com/zamawiam
Orientacyjna cene mozna uzyskac tu:
http://polamerusa.com/oblicz%20koszt%20paczki.aspx
Czas doreczenia:
Morska 4-6 tygodni
Lotnicza do 14 dni roboczych
Posiadamy wlasna Agencje Celna, ktora moze pomoc w zalatwieniu wszelkich
formalnosci z Urzedem Celnym.
Wiecej informacji na temat oplat i stawek celnych prosze sprawdzac z UC lub
z Agencja Celna.
Pozdrawiam.
Mail Order
czesc wszystkim
a ja mam takie pytanie do "zawodowcow"
ile czasu idzie przelew z polskiego banku do stanow?
pozdrawiam
f.
Ja ściągam wiele rzeczy ze Stanów. Poprzez ebay poprzez sklepy. Zawsze prosze sprzedawce przy wysyłaniu paczki o zaznaczanie opcji "gift" oraz podawanie zaniżonej wartości. Oczywiście paczki do mnie lecą bo nie lubie długo czekać... Cła ni ma ;)
przelew powinien dotrzeć maksymalnie w ciagu 2-3 dni roboczych.
Pozdrawiam
A czy próbował ktoś na większą skalę sprowadzać szkła z usa ? Mając na miejscu zaufaną i znającą się na sprawie osobę można by przecież rozruszać mały handel, może nawet opłacalny płacąc uczciwie cło i vaty..Z drugiej strony w PL konkurencja jest i czasem spotyka się naprawdę dobre ofery.
z usa do kredyt banku forsa śmiga czasem 1-2 dni :-)
odwrotnie nie wiem ale pewnie tak samo
A czy ktoś się może orientuje jak wygląda przesyłka kurierem np. UPS?
Jak to wygląda z aukcjami na ebay.com i zapłatą po po rzez PayPal?
Mam aukcję gdzie gość ma prawie 130.000 komentarzy (99% pozytyw lokalizacja NY) na aukcji jest napisane, że koszt transportu to 35$ UPS Express, wpłacasz kasę za przedmiot + przesyłka(3-5 dni roboczych). Podatku wg. tego co zrozumiałem nie płacisz (bo prawo NY tego nie wymaga) a jedynie musisz rozliczyć się z podatku w twoim kraju we własnym zakresie.
Czy taka paczka idzie na cło?? Jak to jest dokładnie?
witam - mój 1 post:) dzisiaj dotarł do mnie 70-200 2.8L ze sklepu abesofmaine.com (przy okazji polecam - dobre ceny, dobra obsługa - nie ma amerykańskiego podatku). Wyglądało to tak - rejestrujesz się tam - kupujesz -podajesz namiary na siebie - robisz płatność kredytową - prosilio o telefon (chyba w celu potwierdzenia) więc sobie pogadałem z niejakim Rickiem Santini - wysyłają potwierdzenie - kiedy samolot UPS ląduje na Okęciu dzwonią z UPS i wysyłają papiery z pełnomocnictwem. Mam firmę, więc o vaty i inne koszty się nie martwię, bo sobie odpiszę.
Cała operacja trwała tydzień (Kasa szła do nich trzy dni, przesyłka szła trzy dni). Paczka była otwierana, bo celnik najwyraźniej sprawdzał czy rzeczywiście jest tam obiektyw.
Koszt obiektywu 1127 dolarów+125 $ przesyłki+cło wyszło jakieś 240 złotych+vat za obiektyw+75 złotych za obsługę UPS (załatwiają cło) - całość regulujesz u kuriera. Jeśli dolar będzie stał na takim poziomie, niebawem kupię coś jeszcze.
Paczka zapakowana bardzo dobrze. Folie z bąblami, dodatkowo woreczki z powietrzem.
Chętnie odpowiem na pytania. Pozdrawiam
wychodzi mi, że zapłaciłeś 3650 PLN netto, a mając firmę w Polsce mogłeś kupić na Allegro o 100PLN netto taniej. Czyli interes kiepski.
Z USA dla siebie trza wozić w plecaku, to jest caluśka prawda o tym "interesie".
p.s.> Byłbym zapomniał. W tej chwili dodatkowo Canon oferuje cash back na to szkło w wysokości 575 pln. Ty go niestety nie dostaniesz, czyli razem straciłeś 7 stów.
Trzeba zwracać uwagę co się przywozi, w jaki sposób i kiedy, bo można wyjść "jak Zabłocki na mydle".
Witam, przed kilkoma dniami przyszły do mnie 2 paczki ze stanów. Były to Olympus mju 900 w paczce z kamerą. Oraz 350D + kit w paczce z laptopem. Przedmioty były 100% nowe z nalepkami i czystymi kartami. Paczki były wysłane paczka lotniczą, jedna z paczek przyszła bez problemu, choć była otwierana na urzędzie celnym (świadczy o tam pieczątka) Druga paczka ( z 350D i Compaqiem) została zatrzymana w urzędzie celnym. Przyszło pismo, na miejscu okazało się ze musiałem zapłacić 22% Vat-u za komputer, aparat przeszedł normalnie. Celnik powiedział ze poprostu maja prykas na sprzęt komputerowy i zawsze zostanie nałożony VAT. Niezależnie czy to prezent, czy darowizna, zawsze zostanie dodany VAT od wartości, wartość orzeka celnik na miejscu na podstawie internetu (jeśli nie ma dowodu zakupu w paczce :D )
Acha paczki wysłała mi chrzestna z prywatnego adresu. Celnik powiedział że sprzętu foto nie clą (VAT-ują ) bo nie :) Aa w paczkach nie może znajdować się zadem dowód zakupu, moje przedmioty przyszły dla bezpieczeństwa w pokrowcach a nie w pudełkach oraz bez żadnych papierów instrukcji itp. (doszły w innej paczce) Urząd celny w Częstochowie
to się oczywiście kupy nie trzyma, bo celnik nie cli elementów paczki tylko całą paczkę. I nalicza nie tylko 22% VAT ale wcześniej 6.7% cła z USA lub Japonii (kraj pochodzenia). I to od wartości towaru plus koszt transportu plus ubezpieczenie przesyłki. Naliczenie samego VAT jest nie tylko sprzeczne z prawem ale i w praktyce niewykonalne bez wcześniejszego oclenia.
Cła na komputery chyba nie ma - tzn. 0%.
http://isztar.mf.gov.pl:7080/taryfa_...=y&impexp=#POS
Witam
Mam pytanie do tych ciut lepiej zorientowanych. Kupuję obiektyw w USA. Mam zamiar płacić przez PayPal (brytyjski, tylko taki mam), i tutaj rodzą się 2 pytania:
1. Jak to jest z przelicznikiem w PayPal? Mniej więcej jest unormowany, tj 1 GBP = 2 USD?
2. Przy zamówieniu (zamawiam w 17th street photo - www.17photo.com) jest okienko "Telephone on file with Credit Card", i nie bardzo wiem co tam powinienem wpisać.
Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam
Przelicznik jest dzienny, w zależności od średniego kursu danego dnia.
Zdaje się że chodzi o numer telefonu jaki masz przypisany do swojego konta bankowego które obsługuje dana karta kredytowa. Aczkolwiek co do tego podpunktu pewności nie mam. Pozdrawiam
Czy jeśli ktoś znajomy wyśle mi paczkę z USA z adnotacją gift to mam 100% pewności, że nie zostanie oclona i oVATowana?
A ja tak walne prosto z mostu.Szukam kogos kto z Chicago wraca.Mam optyke do zabrania.Może akurat?? :)
To samo pytanie już padło, ale nikt nie odpowiedział.
Rodzina w USA kupuje mi obiektyw, znajomy wpakuje go do bagażu podręcznego. I teraz, czy lepiej żeby do obiektywu było jeszcze body? Czy może najlepiej i body i obiektyw w plecaku?