6 zgrzewek "Henka" i Ci przetlumacze :wink: :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Paradox
Wersja do druku
6 zgrzewek "Henka" i Ci przetlumacze :wink: :mrgreen:Cytat:
Gdzie masz ten sklep, że nie dostaniesz instrukcji PL? Bo teraz to nawet TIPy sobie kserują i bindują, żeby klient był zadowolony..Cytat:
No chyba, że kupujesz za granicą, tam się buraki nie mogą nauczyć, żeby dbać o polskiego klienta :mrgreen:
Nie mieszkam w Polsce i właśnie są tu buraki :))
sadzisz ze polska jest lepiej przetlumaczona niz ty zrozumiesz z angielskiej... radze nie czytac polskiej, bo moga byc bledy...nie ma jak zrodloCytat:
Pikczer-mam nadzieję że tłumaczył byś już po 6 zgrzewkach
to akurat jest pewne :mrgreen:Cytat:
Ja również nadal nie rozumiem 90% z tego co piszesz (co mnie tym bardziej martwi, że pojawiam się w kilku miejscach i to grubymi literami)... ale do tego mogę się chyba odnieść. "Uszczelnienie" w kontekście aparatu i w moim rozumieniu oznacza, że można go: wrzucić do śniegu, bez obaw focić na deszczu, albo (wersja dla masochistów) wejść pod prysznic. Nie oznacza natomiast, że można ten aparat zanurzyć w wodzie na głębokość metra, albo łazić z nim co 5 minut między -30C i +30C - i czekać kiedy padnie.Cytat:
Zamieszczone przez hekselman
No chyba, że dla Ciebie "w pełni uszczelniony" będzie zestaw który przyssa ciśnieniowo obiektyw do body, a następnie zrobi w środku (prawie) próżnię. Coś takiego na pewnie nie będzie zaparowywać :), miałoby też parę innych zalet. Tylko że to może być trochę trudne technicznie, zwłaszcza w przypadku obiektywu takiego jak 24-70, gdzie jest zewnętrzna wysuwana tuleja...
Ehh jeszcze jeden problem się zrodził w mojej głowie,a mianowicie co z macro?bo jak już wiadomo FF jest bardzo wymagająca co do obiektywów a L-ka canona to trochę jednak kosztuje.Ktoś coś wie na ten temat?W szczególności mam na mysli ten:EF 100/2,8 USM Macro
Sprecyzuj proszę pytanie, bo zupełnie nie rozumiem o co pytasz. Którą eLką chciałeś makra robić?Cytat:
Mam doświadczenia ze 100/2.8 na cropie i FF. Chętnie Ci pomogę, tylko muszę wiedzieć czego chcesz.
Zdaje się, że jest tylko jedna L-ka makro, więc zupełnie nie rozumiem o co pytasz ;-)Cytat:
Zamieszczone przez oskarkowy
To u mnie chyba normalne,że nie potrafię dobrze precyzować pytań.
Więc najprościej:Czy przy FF i EF 100/2,8 USM Macro zdjęcia wychodzą ostre?
Instrukcję kup na allegro. Sam właśnie tam kupiłem. Zapłaciłem "aż" 32zl.
zdjęcia macro wychodzą super. Uzywam Sigmy 150/2,8 Macro... zdjęcia rewelacja ;].. jak do tego doda się pierścienie... mniam!
O instrukcję wystarczy napisać do Canon Polska - mi przysłali do 1dmk2 gratis :mrgreen:
Matus-a wysyłają za granice? i jaka jakość,bo raz poprosiłem znajomych by mi kupili i wysłali do soniaka,TRAGEDIA!!! jakieś zas***e xero w formacie kieszonkowym,brzegi szarpane a nie cięte i spięte byle jak-poprostu krew mnie zalała.
Dzieki za odpowiedz-poczekam jeszcze co napisze Oskarkowy-bo widziałem jego galerię,ale nie ma tam z 5D,chociaż te z 20D-tki powalają.
Pozdrawiam.
Jestem w szoku, ze nikt do tej pory nie wspomnial o rozmiarze.
Seria 1D to cegly, 5D to rozmiar "mierzalny".
Ja wybralem 5D, bo wydaje mi sie bardziej uniwersalny. Choc cierpie
z powodu utraty tele-reach, to jednak FF naprawde poszerza horyzonty.
Na serio. Poza tym dodaje prawdziwej wartosci obiektywom -
staja sie tym, czym mialy byc. Jesli nie robisz TYLKO sportu,
lub TYLKO ptakow, to moim zdaniem 5D jest lepszym wyborem.
etam nie wspomnial, arkan wspomnial ale nikt go nieslucha ;-)Cytat:
Zamieszczone przez snowboarder
Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
no niewiem jesli ktos sporadycznie 'robi' sport/ptaki to IMHO tylko jedynka... to jak z obiektywami, niektore sie uzywa zadko a i tak sie je nosi ;-)Cytat:
Panowie,na temat sporu i przydatności 5D do tego jest inny wątek liczący sobie kilka stron.Ja już zdecydowałem,i czekam na odpowiedz z tą ostrością obiektywu canona ef 100 2,8 macro.
Pozdrawiam.
Jezu!Cytat:
Co wy z tymi ptakami!?
Od 6 lat fotografuje ptaki i najlpesze zdjecia zrobilem 10D+600/4. Jak mialem 1dmk2 to nie widzialem zadnej roznicy na korzysc 8kl/s.
Zdecydowana wiekszosc zdjec ptaktow (90%) to fotki statyczne, takie klasyczne "encyklopedie", a jesli juz sie zdarzy zdjecie akcji to nie przesadzajmy, to nie koszykówka i nawet na kaczke w locie (to najszbszy ptak) styknie 5kl/s.
Tak wiec sport z 1dmk2 zgodze sie, ale juz do ptakow 5D spokojnie wystarczy.
Bo z tej fotografii zdecydopwanie dalece bardziej przydaje sie mozliwosc wyciecia z klatki niz szybkosc.
Moja bolaczką na poczatku byly krotkie szkla i niemożność wycięcia niczego z 6mln pikseli. Teraz mam 13mln i po prostu nie musze wchodzic ptakom na glowe:)
Nie wspomne o D2H, ktory dawal niesamowity obraz ( o niebo lepszy niz kazdy Canon, ktory mialem - nawet obecny 5D), ale 4mln to bylo smieszne w ptasio-snajperce.
Znowu zaczynasz? ;-) :lol:Cytat:
Zamieszczone przez iczek
Nie wiem. myślę, że wszystko da się zrobić. Instrukcja oryginalna nowiutka nigdy nie czytana nawet... super zaraz znajde namiary..Cytat:
o tu jest..
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80995979
Widzę że Ty tez licytujesz,czy tylko zbieg okoliczności.
PS:A może ktoś w sieci widział sample EOS 5D+EF 100 2,8 macro ?
Oskarkowego popros bo ma to szklo i to body :roll: .Cytat:
Oskarkowy zaoferował się parę dni temu,że mi coś tu napisze ale narazie nic, cisza jak makiem.... , a na jego stronie ma tylko z 20D o czym już wcześniej wspominałem.
Człowiek zapracowany.. Wybacz :mrgreen:Cytat:
Jest tak: Ostrzenie oczywiście manualne - rewelacja. Co prawda mam teraz jeszcze większą rewelację, bo zmieniłem matówkę na architektoniczną. :grin:
Przy 20D ostrzenie nie było taką przyjemnością.
Ostrość - świetna od 2.8, choć wtedy ma się wrażenie, że nie obejmiesz głębią grubości kartki.
Ostrość na brzegach - idealna.
Winietowania brak.
W odróżniceniu od 20D jest kłopot z głębią ostrości. Musisz sie liczyć z tym, że f/11 będzie często wykorzystywaną przysłoną. W porównaniu do 20D tracisz też na wielości powiększenia. Ale to sobie zawsze możesz albo wyciąć, albo dołożyć pierścienie.
Lustro zdecydowanie delikatniej szarpie niż w 20D, to ma spore znaczenie.
Podsumowując: przeskok jakości w porównaniu do 20D jest bardzo wyraźny. Zaczynając od wygody obsługi a kończąc na jakości obrazu.
Dziekuję Oskarkowy za odpowiedz oraz wszystkim innym którzy zabrali głos w dyskusj.
Pozdrawiam.
Bylo tutaj (wlosy w nosie itp).Cytat:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7679
Przemek
Ale się naczytałem .... a tak apropo - 17-40 L świetnie współpracuje i z 20D i z 1dMkIIn
Tasma-dzięki,tam są tez niezłe sample ptaszków-cuuudo!
Troche odkopalem, ale zastanawia mnie jak teraz - po 4 latach zabawy ze stara 5'tka mozecie porownac AF do jedynki?
Zastanawia mnie porownanie w tym watku AF'u jedynki do piatki jako bardzo podobnego w dzialaniu..
Gdzie jednak zwykle ocenia sie w 5tce srodkowy jako pewny a boczne "pomocnicze" ;)
Zastanawiam sie nad ta jedynka jako wlasnie uzupelnienie do starej piatki, ale nie chce aparatu o podobnym AF'ie a wlasnie o zdecydowanie lepszym AF'ie.
Nie zalezy mi na ilosciach klatek/s ani wysokim ISO, ale wlasnie ten AF..
Czy jest roznica w dzialaniu AF miedzy wersja 1dmkIIn a 1dmkII?
Dzieki za pomoc,
Do starej piątki nie porównywałem, tylko do nowej. Strzelam w One Shot. Na środkowym nie widać różnicy, ta zależy głównie od szkła (40D z 17-40 jest szybsze, niz 1D z 28/1,8).
Zaleta jedynki, juz to kiedys tutaj pisalem, jest ilosc punktow AF, wspomagacze wszelakie (tego ustrojstwa chyba ponad 40 jest, dokladnie nie wiem), no i na przyciskologii, mozesz sobie ustawic przycisk bodajze AF-ON na selektywny wybór pola AF. Wtedy wlaczasz domyslnie automatyczne ustawianie ostrosci na tej puszce (w 1D to naprawde dziala), a jesli sytuacja tego wymaga, naciskajac jeden przycisk masz ktorys z punktow (krzyzowych), ktore wczesniej wybrales. Moim zdaniem bomba totalna.
Nie, nie wszystkie. Muszę niestety ze smutkiem powiedzieć, wczoraj chałturzyłem ślubnie, wziąłem jeszcze 1DIIN na zapas i różnica w AF jest KOLOSALNA w dynamicznych akcjach.
W 1DIIN tych krzyżowych jest ponad 11 chyba, wszystkich koło 45. Rozmieszczone to jest tak, że jest miło. No i nie-krzyżowe mogą być wspomagaczami tych głównych.
Trudno, marka na razie sprzedaję, ale jak tylko będzie kaska kiedyś, to wracam (już do Ds). ;)
[/QUOTE]
Ilosc jest zalezna od ogniskowych, to fakt, niemniej jednak przy szerszych ogniskowych tez sa, tylko, ze mniej. Wiem ze sobie ustawilem w CF.N te 11 punktów autofokusa, myślałem że to krzyżowe wszystko.
BTW, często jest tak, że inni ludzie wiedzą więcej o sprzęcie, który mam, niż ja sam. Chyba nie pasuję do tego forum :mrgreen:
Oj zmartwie Cie, ale z tych 11 punktów tylko 3 są krzyżowe. Ja tam i tak korzystam z wszystkich punktów. I tak najczęściej korzystan z centralnego tylko. A co do wspomagania to jest to C. Fn 17. Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego ktoś chciałby ustawić tam inną opcje niż 2.
Nie wiem jaki Ty masz sprzęt, ale wiem jaki ja mam. Wypowiadam się tylko o swoim sprzęcie ;-)
Natomiast przyznam się, że o tym, że mk2 nie ma wszystkich punktów krzyżowych dowiedziałem się jakoś dzień przed płaceniem za sprzęt ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A w sumie, co do automatycznego wyboru punktu AF. Rzeczywiście działa to lepiej niż np. w 20D. Dzisiaj z ciekawości pouzywałem sobie. Chyba raz nie trafił mi tam gdzie chciałem, ale można to było szybko zniewelować.
Szczerze mówiąc, myślałem że używa się tego tylko do Servo..
Marki II maja 9 punktow krzyzowych dla obiektywow 2.8 i jasniejszych, wszystko sa polozone w srodku kadru:
sa one 3 razy czulsze od reszty,
dodatkowo 3 srodkowe czujniki dzialaja jako krzyzowe z obiektywami F/4 i jasniejszymi
Ja nie chce sie kłócić, ale już w innym temacie ktoś wkleił ten rysunek z dpreview. W insturkcji obsługi jest ich mniej. Jako krzyżowe NIE są zaznaczone te boczne centralnego. Nie wiem jaka jest prawda.
Miałem ten aparat przez 3,5 roku. Krzyżowych jest 7 więc masz rację na 100% !!!