Bo pod tym się już pewnie nie podpiszesz. W pentaxie brakuje szkieł z dobrym Af-em by wykorzystać do ptactwa. Nie ma bata. Właśnie takich szkieł brakuje ;)
Wersja do druku
Na szczescie ja ptaszkow nie fotografuje, wiec mi to nie przeszkadza:)
Pentax nie ma w planie zadnego body FF i nic na to nie wskazuje.Sredni fomat w Pentax to spory wydatek a jakoscia na kolana nie rzuca.Co do ostrosci szkielek Pentaxa na pelnej dziurze to sa tak samo ostre jak Canona i Nikona czyli zazwyczaj trzeba je przymknac.Roznica pomiedzy 50mm 1.2 jest taka ze mozesz je przymknac do powiedzmy 1.4 badz 1.8 a w Pentax do jakiej wartosci jesli minimalna wartosc to 2.4?
Zazdroszcze Pentaxowi malych szkielek(jedyna przewaga Pentaxa to rozmiary) i ich wykonania ale same z siebie nie robia zdjec i nie opowiadaj mi ze pisze bzdury bo jak dla mnie nonsensem jest mowienie ze szkiel Pentaxa w przeciwienstwie do konkurencji nie trzeba przymykac.
Miałem 50 1.7 (z AF) w Pentaxie, powiem tak, szkło ostre od pełnej dziury, ale ilość ostrych zdjęć była niewielka, AF nie działał za dobrze, udało mi się zrobić co 3 zdjęcie ostre (tak średnio przyjmując). Aktualnie oglądam sobie zdjęcia z 85 1.8 Canona i 50 1.7 Pentaxa, fajne szkła oba, przy czym 85 Canona uwielbiam i pomimo iż nie była ostra na 1.8 po prostu jest cudna! Moja druga połowa mi dzisiaj po raz kolejny powiedziała, że zdjęcia z Canona są lepsze... No i lubi zdecydowanie robić zdjęcia Canonem, nie dziwię się bo AF w Pentaxie (K10, K20, K200, K100 - jakie miałem) niestety nie powala...
Podsumowując co napisałem - stwierdzam że szkła Canona pomimo iż mniej ostre mają to coś... ;)
Nie ma to jak "rzetelne" porównanie eLek Canona za 5koła z budżetową stałką Pentaxa za 700zł;-) Jak juz tak bardzo chcesz porównywać to porównuj szkła z tej samej półki, czyli eLki z limitedami ze światłem 1.8-1.9 i budżetówki tj. C50/1.8, C35/2 z budżetówkami tj. P35/2.4...Wtedy to wszystko będzie miało jakiś sens.
I odpowiedz sobie czy brak FF jest to taki gigantyczny minus dyskwalifikujący cały system? Wydaje mi się, że nie każdy potrzebuje fullfrejmów, no ale ja jestem amator więc się nie znam, a do tego mam Pentaxa więc już w ogóle nie ma o czym gadać...
P.S. Żeby nie było, nie neguję Canona w żadnym wypadku, sam miałem to co w stopce i uważam, że był to zaj....ty sprzęt, byłem mega zadowolony, K-5 kupiłem po części z ciekawości i wcale nie wykluczone, że może kiedyś wrócę do canona, ale wtedy będę miał swoje zdanie na temat obu systemów. I wydaje mi się, że to podejście jest ok, a nie wieszanie psów na Pentaxie bo ten nie ma FF
Kurcze nie zamierzam wieszac psow na pentaxie(choc powinienem ze tak marnuja kiedys swietna marke)To czego uwazam Pentax potrzebuje to nie sredni format(ktory sie nie sprzedawal zbyt dobrze)ale bardziej FF.K-5 jest swietnym aparatem i podobaja mi sie wymiary limitedow(no i stabilizacja w body)ale ja juz slyszalem od uzytkownikow roznych marek jak to obiektywy marki X jest ostry a Z nie.Na photozone mozna obejrzec zdjecia na roznych pzeslonach roznych obiektywow i jedyny ostry na pelnej dziurze ktory widzialem to Nikon 85mm G
No, ale te dane musisz na czymś opierać, nie sądzisz? Skąd informacja, że nie sprzedał się zbyt dobrze. W Polsce widziałem kilku osobników/niczek biegających z taką kobyłą, tak tą cyfrową. Nie wiem jak wygląda, to w stanach. Według testów, jest to nieco lepsza sprawa niżeli dostępne hassele.
Nie każdy potrzebuje FF. To, że w petaxie są bardzo fajne szkiełka, ok fajnie, ale one znowuż są dedykowane pod cropa. Czyli im, to nie po drodze, bo muszą całą szklarnię przebudować.Cytat:
ale bardziej FF
Photozone, fotopolis, łoptyczni i wielu innych ostatnimi czasy do mnie nie przemawia. Nie dawno też wzorowałem się na testach photozone, a w rzeczywistości szkło wypadało o niebo lepiej. Fotopolis pisał, że 600D wypada z ręki osobom o mniejszych dłoniach - no kurcze, to druga połówka musi mieć naprawdę duże łapki...Cytat:
Na photozone mozna obejrzec zdjecia na roznych pzeslonach roznych obiektywow i jedyny ostry na pelnej dziurze ktory widzialem to Nikon 85mm G
Na niektórych rzeczach trzeba się samemu przekonać. Kolega przymyka 50/1.2L do 1.4, bo obrazek jest bardzo miękki na tej przesłonie, a inny spokojnie na 1.2 leci. Są różnice w każdym systemie, ale nie należy go wciąż skreślać. Dla mnie wciąż bolączką, a pisałem o tym x lat temu jest brak szklarni tele.
Aha i do kolegi denv`er, może jeszcze na nikoniarzach popłaczesz sobie ;) Wyzywanie od trolli? świetny pomysł, nie lepiej było iść na pw?
Widzisz, możemy się tak spierać do wieczora - ty nie masz statystyk na poparcie swojej tezy i ja również.
Za FF przemawiają zaszłości, tj. rozmiar matrycy i obrazek zbliżony do filmu małoobrazkowego.
Cropa 1.3 (i 1.6 również) nie bierzemy tutaj pod uwagę, oczywistym dla mnie jest, że APS-c sprzedaje się lepiej niż FF (co do APS-h mam wątpliwości).
To, że "wielu wybiera" nie oznacza, że globalnie sprzedaje się tego więcej niż aparatów z matrycą FF.
Działają tu np. takie mechanizmy, jakie można obserwować na naszym forum.
Wielu użytkowników APS-c świadomie wybiera szkła EF po to, żeby nie wymieniać szklarni przy przejściu na FF.
W Pentaksie to nie zadziała, nie da się bezboleśnie "upgradować" puszki z cropa na ichniejszy 645D.
Tutaj się owszem zgodzę. Tak było jakby nie patrzeć od zawsze, że osoby zdecydowane i świadome zakupu FF "szykowały się" pod pełną klatkę. Jednak "zdania" zmieniają się w krótkim czasie. Wielu ludzi jest w stanie za kilka plusików wymienić cały system. To, czego nie ma w jednym będzie w innym, takie świadome podejmowanie decyzji, które przysługuje każdemu.
645D jest aparatem do całkiem innych zastosowań niżeli 5D. To, że przyjęło się od jakiegoś czasu, że FF w C to tylko ślubni, to jakoś mnie nie kręci ;)
Wzorując swoją tezę mogę odnieść się do Kanady, gdzie ludzie strzelają na cropach i na średnim formacie. Nie spotkałem się z FF. Czyżby, to znaczyło że Pentax jednak chybił, strzelając sobie w kolano?
Nie spotkales sie w Kanadzie z uzytkownikami FF?Chyba masz wsrod znajomych tylko uzytkownikow pentaxa.O ile mi wiadomo tylko w Japoni 645 odniosl jako taki sukces.Pierwsze slysze ze przyjelo sie ze 5D to tylko slubni bo jest to B.dobry aparat ktory jest wykorzystywany min do studia,krajobrazu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
[QUOTE=Darx;1053216]No, ale te dane musisz na czymś opierać, nie sądzisz? Skąd informacja, że nie sprzedał się zbyt dobrze. W Polsce widziałem kilku osobników/niczek biegających z taką kobyłą, tak tą cyfrową. Nie wiem jak wygląda, to w stanach. Według testów, jest to nieco lepsza sprawa niżeli dostępne hassele.
Mozesz mi podeslac test wg ktorego 645 wypada lepiej niz Hassel?
Photozone, fotopolis, łoptyczni i wielu innych ostatnimi czasy do mnie nie przemawia. Nie dawno też wzorowałem się na testach photozone, a w rzeczywistości szkło wypadało o niebo lepiej. Fotopolis pisał, że 600D wypada z ręki osobom o mniejszych dłoniach - no kurcze, to druga połówka musi mieć naprawdę duże łapki...
A wiec jednak testy do ciebie nie przemawiaja.Inna sprawa to to ze nie powolywalem sie na wyniki testow tylko namawialem zebys spojrzal na zdjecia na roznych przeslonach ktore sa tam zamieszczone
Wystarczy pogrzebać po sieci ile zdjęć jest w różnych miejscach z FF, a ile ze średniaków. Z tego co gdzieś czytałem (może znajdę ale nie obiecuję) - miesięczna produkcja 5D jest większa niż roczna wszystkich średniaków razem wziętych.
Średni format, obiekt pożądania wielu, nie jest zabawką popularną ze względu na... a nie każdy jest gotowy sprzedać nerkę. Mały obrazek natomiast (zwany ful frejmem) jest w zasięgu przeciętnie sytuowanego fotoamatora w Europie i nieco zamożniejszego w Polsce. I stąd takie wyniki sprzedaży ;)