Hmmm... Western Digital Caviar Black 500GB 32MB SATA/600 (WD5002AALX) - 418zł.
EDIT
Na Allegro nawet za 330zł - http://allegro.pl/nowy-dysk-wd-500gb...970843122.html
Pozdrówka!
Wersja do druku
Hmmm... Western Digital Caviar Black 500GB 32MB SATA/600 (WD5002AALX) - 418zł.
EDIT
Na Allegro nawet za 330zł - http://allegro.pl/nowy-dysk-wd-500gb...970843122.html
Pozdrówka!
wiem, dzięki widziałem ale plus przesyłka. Chyba będę kupował w agito.pl bo mają najlepszą cenę procesora i płyty - reszta podobnie jak na allegro a za koszt dostawy zapłacę 25zł za wszystko więc chyba wychodzi najbardziej ekonomicznie :)
No tak... zapominam dodać koszty przesyłki.
Ale tak czy siak, warto zainwestować w wersję Black - po prostu rakieta
Pozdrówka!
Zasilacz i obudowę masz? ;)
A z tym Asusem to już nie wiem kompletnie.
W necie różnie piszą ale większość znajomych jak pytam to poleca Asusa...
ehh jak zwykle nie da się założyć budżetu bo zawsze a to lepsze i "tylko" 100-200zł droższe, a to też i to jeszcze. A idź pan... :D
Na razie został mi tylko MOBO i RAM wydałem już 1750 i chciałem się zmieścić w 2500 to nie!
A jak jest z lightroomem? Czy też się lubi z wielordzeniowymi cpu? Widział ktoś, próbował ktoś? Bo tak się zastanawiam nad wymianą netbooka z 1 rdzeniowym atomem n450 1,6GHz/x64 na taki z 2 rdzeniowym Amd C-60 i nie wiem czy przesiadka z 1,6 na 2x 1-1,3 GHz jest krokiem w dobrą stronę przy takim programie... (sam nie mam jak przetestować bo ja jak i wszyscy wokół mamy archaiczne 1 rdzeniowe, zazwyczaj 32 bitowe cpu)
zasilacz mam wybrany ten:
http://allegro.pl/coolermaster-extre...950616538.html
i obudowę tą:
http://allegro.pl/obudowa-i-box-magi...945600250.html
Reszty już w takim razie nie zmieniam :)
dysk udało mi się kupić
DYSK SEAGATE 500 GB 7200 OBR 32MB ST3500320AS za 199zł.
Czytając ostatnie -naście czy -dziesiąt wypowiedzi w tym wątku mocno wątpię, by jego tytuł był adekwatny do zawartości :roll: .
to ja w temacie juz napisze , jak z prockami amd 6 czy nawet 8 rdzeniowkami a praca z ps5 ? ktos mial jakies doswiadczenie ?
chce sie pozbyc imaca i wrocic do pc , zastanawiam sie na amd wlasnie
Mam Intela i7 i Win7x64. Niestety, tak jak CS5 na dużo słabszym komputrze z x32 chodził bez zarzutu, tak na x64 nie moge dojść o co biega. Kiedy otworze kilkanaście niezbyt ciężki jpg i wykonuję różne operacje typu zmniejszanie, usuwanie pewnych elementów etc. etc. - podstawówka, Photoshop bez jakiejś zdefiniowanej prawidłowości wykrzacza mi się. Czasem się nie wykrzacza, czasem tak. RAWów mogę otworzyć choćby 200 na raz w ACR i problem nie wystąpił ani razu.
Dodawałem dostępnej pamięci, zwiększałem plik wymiany, wrzucałem na inną partycję. Nic nie pomaga.
Reasumując, moje doświadczenia są takie, że może byc problematycznie.
A moje są wprost przeciwne. Na x64 od ładnych paru lat pracuję i zero problemów. Wcześniej na procesorze Core2Quad Q9650 i 8GB DDR2, teraz od pół roku na Core i7 960 i 6GB DDR3. Były i setki rawów i dziesiątki tiffów/jpgów, a i kilkanaście zdjęć robionych na raz (porównywanie czy sklejanie czegoś tam). Oczywiście obecny zestaw jest o wiele wydajniejszy.
Problematyczna raczej nie jest sama wersja czy 32 czy 64bit oprogramowania, a najczęściej jakieś najsłabsze ogniwo w całym zestawie komputerowym, albo po prostu indywidualne doświadczenia, których nie ma co nieostrożnie uogólniać.
Tak przejrzałem wątek i naszła ochota na świąteczną wymianę na coś >2 rdzeni, na szczęście coś mi powiedziało, że to ja jestem w tym wszystkim najwolniejszym ogniwem :)
ptaszki ćwierkają, że AMD wypada bardzo kiepsko przy nowych technologiach intela.
Poza tym AMD=ATI (w końcu ta sma firma) a PS5 wspiera technologie CUDA która jest NVIDI.
Ja w końcu ubiłem węża w kieszeni i kupiłem mój pierwszy po Celeronie 333MHz procek Intela (upgrade z lapka AMD X2 + karta ATI HD3450 512Mb, 4GB RAM)
i7 2600K, MOBO Asus P8Z68PRO, karta zintegrowana, 8GB DDR3 i ogólnie jestem w ciężkim szoku kopa jakiego mi ów zestaw zaserwował.
A planuję jeszcze dokupić w przyszłości SSD oraz dodatkowe chłodzenie żeby kręcić ten cały zestaw, więc będzie jeszcze wydajniej.
W temacie "przetestuj swój komputer" zamierzam zamieścić małe porównanie:
1. lapek
2. nowa stacjonarka
3. podobna konfiguracja stacjonarki + SSD
Ponadto intel właśnie wprowadził nowe i7 - 6rdzeni/12wątków może warto o tym pomyśleć?
http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=750
Różnica 2rdzenie/2wątki a 4rdzenie/8wątków jak na dłoni :p
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a masz CS5 czy CS5.1? no i x32 czy x64?
Postaram się pod koniec tygodnia napisać jakie mam spostrzeżenia w tym temacie.
Mam CS5.1x64 na Win7x64
na calego kompa bede mial jakies 3.5-4k wiec na nowego intela mnie nie stac , myslalem o amd ale moze faktycznie kupic i7 ile wlezie ramu bo jest tani + ssd i bedzie spoko
Za 4 kilo kupisz spokojnie dobry zestaw na i7. Mój kosztował bodaj 4.2 razem z drogą obudową, drogim zasilaczem (tu nie ma co oszczędzać) i drogą karta graficzną. Z tym, że ja składałem zestaw samodzielnie. Gotowy moze być rzeczywiście droższy.
Zauważyłem wreszcie prawidłowość w wykrzaczaniu sie mojego Photoshopa. Dzieje się to zawsze, kiedy wykonuję którąś z kolei operację CTRL+W (zamknięcie pliku).Jeszcze nie doszedłem, czy to wiąże się z liczbą wykonanych CTRL+W.
Ja w sumie mój zestaw złożyłem za ok. 3k
Za 4k Poszalejesz (i7, płyta np. ten Asus VPRO (na pewno bierz z chipsetem Z68) SSD spokojnie 120GB OCZ Vertex3 16GB RAM może nawet CL8
Grafę polecam integrę, naprawdę oferuje świetną jakość (benchmark odpalony na tej inegrze + u kumpla na rocznym lapku z jakąś kartą NVIDI 1GB RAM i integra bije ją o jakieś 20% :D) to co piszą, że jest ona na poziomie kart za ~400zł jest w stanie powiedzieć, że jest prawdą.
Ja ma zasilacz OCZ 500W mod x-stream pro (modułowy) polecam z tej serii zasilacz. Modułowa budowa pozwala na sensowne rozmieszczenie kabli + nic co niepotrzebne nie lata wewnątrz luzem.
Obudowę wedle gustu ja mam CoolerMaster 430 Elite - zasilacz na dole fajnie rozkłada ciężar i obudowa jest bardziej stabilna. Nie drga a o to się bałem. Jedynie dysk trochę chrobota ale nie wiem, czy nie jest to winą tego, że jest z nim coś nie tak bo 3 dnia Windows7 mi wykrzaczył dysk :/ niby udało mi się go przywrócić z zaświatów ale nadal jest z nim coś nie w porządku i jutro oddaję do serwisu...
Spokojnie się zmieścisz. Core i7 2600 ok 1200zł; Płyta główna, najlepiej markowa z USB 3.0 i SATA3 ok 700zł; OCZ Vertex 3 SATA 3 ok 700zł; 8GB RAMU DDR np OCZ Reaper CL9 to ok 350zł; Obudowa, wg gustu np CoolerMaster Elite 332 to ok 150zł; Zasilacz markowy ok 500W to ok 250zł.
Zostaje trochę na dyski twarde, ale te mocno zdrożały ostatnio (ja mam i polecam WD Caviar black na SATA III - świetnie się komponuje z OCZ Vertex 3 też na SATA 3 a na SATA 2 mogą sobie leżeć dyski 'magazynowe'). Co do karty graficznej to Nvidiowa CUDA potrafi sprawiać cuda... Photoshop jak najbardziej chętnie korzysta ze sprzętowego akceleratora oferowanego przez karty Nvidii, więc takowa karta poprawi wydajność. Znajdź gdzieś Geforce GTX 260 i zupełnie wystarczy, albo 460 a najlepiej 560 Ti -w wersji fabrycznie podkręconej to zakup na długie lata. Dla wstępnej oszczędności można bazować na zintegrowanej karcie graficznej, ale prędzej czy później warto kupić Geforce'a.
Prosze o podpowiedz co do tego zestawu do pracy foto i video z 5dII
Photoshop CS.5
Sony vegas pro11
Adobe After Efect 5
1.Zestaw
1 Intel Core i5 2500K, 3.3Ghz Quad Core, 6Mb Cache
1 Gigabyte GA-Z68XP-UD3, Intel Z68, DDR3, SATA III - 6Gb/s, RAID
1 Corsair H60 High Performance CPU Cooler
1 2nd Generation Intel® Core™ Sandy Bridge CPU professionally overclocked by our 3XS engineers to 4Ghz
1 8Gb (2x4Gb) Corsair Vengeance LP, DDR3, 1600Mhz
1 No NVIDIA Graphics Required - ATI FireGL Required (Select Below)
1 No ATI Graphics Required - NVIDIA QuadroFX Required (Select Above)
1 1GB Asus GTX 560Ti, 900MHz GPU, 384 Cores, 4200MHz GDDR5
1 *No ATI VGA Card Required* (NVIDIA Required)
1 *No Video Editing Software Required*
1 *Solid State Drive Not Required*
1 *Drive Not Required - Using 6Gb/s or SSD See Below*
1 *Storage Hard Drive Not Required*
1 650W Corsair Enthusiast Series TX
1 Icy Box Removable Lockable Single HDD Rack
1 Pioneer DVR-S19LBK DVD Writer
mam dysk twardy z mojego komptera samsung f3 1gb
2. Zestaw
1 Intel Core i7 2600K, 3.4GHz, Quad Core + Hyperthreading, 8MB Cache
1 Asus P8Z68-V LX, Intel Z68 Chipset - Supports USB3 & SATA6!
1 Coolermaster Hyper 212 EVO Performance CPU Cooler
1 2nd Generation Intel® Core™ Sandy Bridge CPU professionally overclocked by our 3XS engineers to 4.5Ghz
1 8GB (2x4GB) Corsair, DDR3 1600MHz
1 600W Corsair PSU
1 Akasa AK-ICR-07U3 - Black Multi Card Reader & USB3
3. Zestaw
1 Gigabyte GA-Z68XP-UD3, Intel Z68, DDR3, SATA III - 6Gb/s, RAID
1 Corsair H60 High Performance CPU Cooler
1 2nd Generation Intel® Core™ Sandy Bridge CPU professionally overclocked by our 3XS engineers to 4Ghz
1 8Gb (2x4Gb) Corsair Vengeance LP, DDR3, 1600Mhz
1 1GB EVGA GTX 550 Ti, 981MHz GPU, 192 Cores, 4514MHz GDDR5
1 *No ATI VGA Card Required* (NVIDIA Required)
1 *No Video Editing Software Required*
1 650W Corsair Enthusiast Series TX
4. Zestaw
1 Asus P8Z68-V LX, Intel Z68 Chipset - Supports USB3 & SATA6!
1 Coolermaster Hyper 212 EVO Performance CPU Cooler
1 2nd Generation Intel® Core™ Sandy Bridge CPU professionally overclocked by our 3XS engineers to 4.5Ghz
1 8GB (2x4GB) Corsair, DDR3 1600MHz
1 1GB PNY Quadro 600
1 600W Corsair PSU
1 *DVD Writer Not Required*
1 Akasa AK-ICR-07U3 - Black Multi Card Reader & USB3
wszystko ze strony scan.co.uk
ja mam do 5DII taki zestaw:
i5 2500K
Gigabyte GA-Z68XP-UD3
8Gb ramu corsair
nvidia 550 Ti
SSD 120 GB OCZ
w skrocie PS zasuwa, AE zasuwa, Premiere zasuwa,
Mz wystarczy do bardzo komfortowej pracy
no i wiedźmin 2 chodzi pięknie :D
pamiętaj że przy wyborze tych płyt głównych będziesz mocno ograniczony rozmiarem ramu dysk ssd w pewnym sensie to z rekompensuje, ale ja bym przymslał jako podstawe cokolwiek z podstawka 1366 lub jesli juz szalec z kasa 2011 sporo wiecej RAM-u za smieszne pieniądze.
Do pracy grafika w ogóle Ci nie jest potrzebna. (znaczy chyba, że premiere korzysta mocno z CUDA po w PSie to jest sprawa marginalna)
Czy i7 jest zbędny? Zależy jak na to patrzeć.
Poszukaj e w tym wątku wstecz jakiego ja mam kompa.
Wszystko śmiga bosko. PS czy LR odpalają się w kilka sek. a jakikolwiek proces jest wykonywany błyskawicznie. Korzystam z filtrów pakietu NIK i np. konwersja do BW z dużą ilością korekt lokalnych itd. na moim starym lapku zdarzało się, że szło w minuty. Teraz wszystko zawsze jest gotowe w kilka sek. W LR suwaki działają w czasie rzeczywistym :D
Ja przyjąłem zasadę, że biorę najlepsze na co mnie stać. Jeżeli stać Cię na i7 to nie ma się co zastanawiać - szczególnie do obróbki video gdzie procesor jest wykorzystywany maksymalnie.
Czemu ograniczony rozmiarem RAMu? Bo są po 2sloty? Wchodzą teraz kości 32GB :D Widziałem na Cebicie u kilku prodecentów, więc da radę na 2 slotach dać 64GB jakby się uprzeć. Mało? :p
Dzieki Wielkie.
Dzisiaj albo jutro kupuje kompa.:grin:
A ja posiadam starego Intel Core 2 Quad Q8400 2.66 GHz, płytę ASUS P5QC, grafikę HIS Radeon HD 4850 IceQ Turbo 512MB DDR3 PCI-E oraz 8 GB DDR3 Geil i zarówno w LR jak i PS nie zuważyłem spowolnienia do tej pory.
http://ksimonian.com/Blog/2011/04/07...for-your-buck/
Wg. tego testu różnica między np. i5 2500k a i7 2600k jest marginalna. Czy różnica 300 zł w cenie jest tego warta to już osobna kwestia.
Ja powoli zabieram się do składania komputera i renowacji swojego laptopa.
http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html
i7 2600K jest o 50% bardziej wydajny niż i5 2500K wg. tego
Tak. Wg. syntetycznych benchmarków, którymi podniecają się gimnazjaliści na portalach komputerowych, nie mających absolutnie nic wspólnego z rzeczywistością...
A jeśli chcesz się dowiedzieć konkretów bardziej dla nas przydatnych to patrz na takie testy:
http://www.anandtech.com/show/4083/t...2100-tested/15 - i następne strony - w których i5 idzie niemal łeb w łeb z droższym kuzynem. Oszczędności zdecydowanie warto przeznaczyć na co innego - choćby na 16gb ramu czy szybszy dysk SSD.
Są oczywiście jakieś niszowe zastosowania, w których 8 wątków i większa ilość pamięci cache daje i7 kopa ale to jednostki i w branży fotograficznej/video nie mają większego znaczenia.
Te testy są wszystkie o kant tyłka. Najlepiej zrobić test na aplikacjach, jakie się będzie używało (np. porównać czasy eksportu Rawów na poszczególnych platformach). Tutaj i5-2500 jest tylko minimalnie gorszy od i7-2600, ale wystarczy podkręcić i5 do bezpiecznego poziomu (np. 4,5 Ghz) i różnica jest mniej więcej 25% przyrostu mocy w stosunku do i7. Czyli już sporo. Oczywiście i7 też się da podkręcić, ale i5-2500K oferuje chyba najlepszy stosunek mocy do ceny na chwile obecną.
Za 2 lata to już będzie kolejna (po Ivy Bridge, który szału nie robi tak jak Sandy) generacja proców i jak w benchmarkach i5 będą kopały tyłek aktualnemu i7 o jakieś 40% to zacznie się panika i wymienianie podzespołów :D
A kupowanie coolerów za 300-400 zł tylko po to, żeby dokręcić proc o kilka dodatkowych % uważam za totalny bezsens. Ja mam zwykłą Katanę 3 za 90 zł i temperatury przy obciążeniu i OC 4,5 GHz są na poziomie 65 stopni.
Cichy z ciekawości jaki zestaw złożyłeś ?
Zależy jak rozumiec slowo "branża". Do np. składania panoram to roznice sa wręcz olbrzymie. Komp z 8 fizycznymi rdzeniami i 16 Gb RAM sklada mi panorame z 72 RAW z 21Mpix w 10 minut. To samo zadanie na i7 z 6 Gb RAM to juz cale pól dnia.
Do prostej obrobki, 2-3 warstw w PS to i stare Pentium sobie poradzi. Do 3D, panoram, konwersji video roznice sa widoczne albo raczej odczuwalne w odciskach na czesci ciala ponizej plecow, na ktorej siedzimy i czekamy na rezultat.
Miałem na myśli kilka % w stosunku do podkręcenia na Katanie3 za 90 zł. Ja w stosunku do bazowej wydajności mam przyrost 33% (z 3,3 na 4,4 Ghz), Temperatury przy ciągłym obciążeniu 100% (mierzone OCCT) max. 65 stopni, więc spokojnie możnaby kręcić dalej, tylko po co...
No akurat Katana jest głośna (w sensie głośno dmucha), ale tylko przy obciążeniu testerami. W praktyce przy obróbce w PS czy LR proc się tak nie grzeje (max. 50 stopni), więc jest cicho. Noctua jest dobra, bo ma duże wiatraki, ale jest wysoka dość (16cm) i w moją obudowę już by nie weszła.
No mówię teraz kręcenie właściwie nie ma sensu, ale za 2-3lata na pewno znajdzie sens :D
Mi na stockowym chłodzeniu nic nie hałasuje. W porównaniu do mojego laptopa, który, mam wrażenie, chce odlecieć z biurka to jest naprawdę dużo lepiej :D
Stacjonarka to mój podstawowy sprzęt. Laptopa chce sprzedać i kupić nowy tablet ASUSa do rozrywki i pokazywania zdjęć klientom. 7" może nie powala, ale powinno wystarczyć :D
Resztę włożę w kompa tak jak napisałem. Myślę, że spokojnie na nim 3lata będę pracował.
Dlaczego niby? Testy na PS oparte na wielu warstwach i operacjach w pełni oddają wydajność sprzętu w danej aplikacji. Podobnie kompresje czy kodowanie. OKD są tylko syntetyki...
Chyba nie zauważyłeś co my tu porównujemy. Wyskakiwanie podczas dyskusji o różnicach między i5 a i7 z 8 rdzeniowymi potworkami jest ciut nie na miejscu. Niemal trzykrotnie większa ilość ramu też jest tu nie bez znaczenia.
(... i jakoś nie mogę się oprzeć wrażeniu, że to dwurdzeniowa platforma appla i zaraz rozpocznie się kolejna jałowa dyskusja - rodem z nikoniarzy i polemiki z Tomem01- o kolosalnej przewadze appla nad "składakami" o której wszyscy słyszeli ale nikt nie widział :D)
Dokładnie. Od dawna udoskonalam swój zestaw, który dziś jest niemal niesłyszalny. Nic mnie tak nie irytuje jak szumiąco-bucząco-piszcząca buda :)
Tudzież inna serwerówka szumnie nazywana "stacją roboczą" :D
Co nie zmienia faktu, że nijak nie wierzę w to, że 8 rdzeniowa maszynka zrobi coś w 10 minut a i7 z identycznym konfigiem przez pół dnia. Żadne porównania , testy - zarówno w sieci jak i moje osobiste - tego nie potwierdzają. Chętnie poprosiłbym Cię o jakąś paczkę rawów z akcją i porównałbym to z Twoją maszynką ... ale po co burzyć mity ;)
To ja mam pytanie. Czy sa może tanie platformy dwuprocesorowe? Tzn takie na procki z seri i Inetla lub Phenom z AMD?
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Tornvald Core2Duo, i3, Athlon xII. Tylko jakoś nie bardzo widzę sens patrząc na ceny.
Dwuprocesorowe! Nie dwurdzeniowe. Chodzi o 16 rdzeni raczej niz 2... Problem w tym ,ze od jakiegos czasu takie plyty robia tylko pod Opterony i Xeony. Pytam sie czy może jednak powstaly plyty pod serie i albo FX. Serie serwerowe sa nieproporcjonalnie drozsze...a moze mi sie zdaje?
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Na pewno mowa o 8 fizycznych rdzeniach a nie 448 ? Bo dopiero w to jestem skłonny uwierzyć. Co do 3D to również, już od dawna można (ba, trzeba!) odpuścić sobie poleganie na CPU, tak samo jak i łączenie powyżej omawianych panoram. CUDA od nVidii załatwia tego typu sprawy : 3D/video itp.
Jeszcze co do tych 10 minut vs. 12 godzin, to no niestety, nawet jednostki Fuji nie są aż tak wydajne, może jednak w komputerze masz GeForce'a/ Quadro? ;)