Odp: karta graficzna do Ligthrooma ... warto wogóle w coś inwestowac ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Mam identyczną kartę w użyciu i jestem z niej bardzo zadowolony. W połączeniu z procesorem Intel core I5 3570 spisuje się rewelacyjnie. Nie rozumiem jednak ostatniego zdania Twojej wypowiedzi - możesz jaśniej ?
Przy obróbce zdjęć, zarządzaniu kolorami (wyświetlanie, drukowanie, profile, korekcja itd, ) są standardy.
Karta nie ma nic do ... Lepsze kolory (co by to nie miało oznaczać)
jp
W przypadku LR karta ma marginalne znaczenie. Pamiec, dysk (ego predkosc) i procesor maja znaczenie. Karta w LR nie jest uzywana do przetwazania obrazu a jedynie do wyswietlania.
"Lepsze" kolory sa zawsze mile widziane - ale od wielu lat kazda karta wyswietla 32bit koloru.
Lightroom absolutnie nie korzysta z OpenCL, CUDA, STEAM. Będzie chodził tak samo na podstawowej, jak i na bardzo wydajnej karcie. Taki Capture One na przykład już potrafi wykorzystać akcelerację GPU. Janie Pawlaku, nie da się zrozumieć Twojego wywodu, bo piszesz bez ładu i składu.
Cytat:
Zamieszczone przez
eclipsis
Lightroom absolutnie nie korzysta z OpenCL, CUDA, STEAM. Będzie chodził tak samo na podstawowej, jak i na bardzo wydajnej karcie. Taki Capture One na przykład już potrafi wykorzystać akcelerację GPU. Janie Pawlaku, nie da się zrozumieć Twojego wywodu, bo piszesz bez ładu i składu.
Najprościej, przejście z karty X na kartę Y nie przyniesie żadnych zmian w wyświetlaniu, profilach, zarządzaniu czy obróbce kolorów.
jp
Lightroom 4 and 5 Hardware Performance Test: Single vs Dual CPUs, Hard Drive Configurations, Previews and More!
Tutaj jest ciekawy test. Lightroom rzadko wykorzystuje 100% możliwości procesora a co dopiero karty graficznej;] A i jest też kilka słów o konfiguracji dysków, można sie natknąć czasami na rady żeby system, lightrooma, cache i zdjęcia trzymać na oddzielnych dyskach ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Porządna karta graficzna to przede wszystkim lepsze kolory i lepsza wydajność. Nowoczesne produkty ze stajni nVidia, to również lepszy procesor graficzny i dodatkowa pamięć. Nie ma żadnego porównania z integrą czy laptopem.
Twierdzenie, że karta nic nie wnosi do obróbki zdjęć jest mocno naciągane i mija się z prawdą.
Prehistoryczne bzdury, które powinno się karać za szkodzenie.
"Lepsze kolory" to historia sprzed ~kilkunastu lat, kiedy to wszystkie karty graficzne były podłączane kablem analogowym; kiedy niektóre miały lepsze (Matrox), a niektóre miały gorsze przetworniki cyfra-analog; kiedy Radeony statystycznie były lepszej jakości od tanich kart opartych na chipach nVidii. Sprawa tak stara, a dalej powtarzana w internecie.
Obecnie nie ma różnicy, poza jednym przypadkiem - możemy chcieć wyświetlać na odpowiednim monitorze 10bit/kanał. Wtedy potrzebujemy pro wersji kart AMD/nV - dalej kolory nie będą "lepsze" - będzie co najwyżej więcej ich odcieni (pamiętajmy jeszcze o czynniku monitora).
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
Prehistoryczne bzdury, które powinno się karać za szkodzenie.
"Lepsze kolory" to historia sprzed ~kilkunastu lat, kiedy to wszystkie karty graficzne były podłączane kablem analogowym; kiedy niektóre miały lepsze (Matrox), a niektóre miały gorsze przetworniki cyfra-analog; kiedy Radeony statystycznie były lepszej jakości od tanich kart opartych na chipach nVidii. Sprawa tak stara, a dalej powtarzana w internecie.
Obecnie nie ma różnicy, poza jednym przypadkiem - możemy chcieć wyświetlać na odpowiednim monitorze 10bit/kanał. Wtedy potrzebujemy pro wersji kart AMD/nV - dalej kolory nie będą "lepsze" - będzie co najwyżej więcej ich odcieni (pamiętajmy jeszcze o czynniku monitora).
Takich prawd z okresu analogu które mają bardzo ograniczony sens w erze cyfrowej a powtarzanych (i w mających swych zagorzałych wyznawców) jest więcej.
Dotyczy np. zastosowania telekonwerterów, wielkość matrycy a GO itd.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Takich prawd z okresu analogu które mają bardzo ograniczony sens w erze cyfrowej a powtarzanych (i w mających swych zagorzałych wyznawców) jest więcej.
Szybkosc procesora i pamiec karty graficznej ma wplyw na stabilnosc i wydajnosc, mozesz to zauwazyc przy laptopach ze zintegrowana karta z mozliwoscia przelaczenia na dedykowana (i nie mowie tutaj o grach 3D, a chociazby sam komfort poruszania sie po systemie). Nie wiem z czego na co trzeba sie przesiasc, zeby tej roznicy nie zauwazyc.
Cytat:
Zamieszczone przez
hudy85
Szybkosc procesora i pamiec karty graficznej ma wplyw na stabilnosc i wydajnosc, mozesz to zauwazyc przy laptopach ze zintegrowana karta z mozliwoscia przelaczenia na dedykowana (i nie mowie tutaj o grach 3D, a chociazby sam komfort poruszania sie po systemie). Nie wiem z czego na co trzeba sie przesiasc, zeby tej roznicy nie zauwazyc.
ok, zgoda, ale uwaga dotyczyła "lepszych kolorów"
jp
No właśnie nie zgoda. Co to za tekst z tą stabilnością i wydajnością. Integry też wspomagają wyświetlanie stron i filmów. Mam taki laptop i nie widzę absolutnie żadnej różnicy, poza zużyciem prądu. Skąd wy takie rzeczy bierzecie. W jakiej to aplikacji widzisz różnicę Hudy85. Oczywiście nie mówimy o aplikacjach 3D i korzystających z Cuda itp. System Ci szybciej działa na dodatkowej karcie? Serio? Bez jaj.
Wysłane z mojego Venue 7 3730 przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
hudy85
a chociazby sam komfort poruszania sie po systemie). Nie wiem z czego na co trzeba sie przesiasc, zeby tej roznicy nie zauwazyc.
Może jak się ktoś przesiada z S3 Virge na PCI to faktycznie zauważy różnicę. Ale nie przy współczesnych układach wbudowanych w i5 czy i7...
W domu mam "prawdziwą" kartę graficzną (fakt, że już trochę leciwą), a w pracy układ wbudowany w i3. Nie widzę absolutnie ŻADNEJ różnicy w działaniu Lr i Photoshopa.
karta graficzna do Ligthrooma ... warto wogóle w coś inwestowac ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
W domu mam "prawdziwą" kartę graficzną (fakt, że już trochę leciwą), a w pracy układ wbudowany w i3. Nie widzę absolutnie ŻADNEJ różnicy w działaniu Lr i Photoshopa.
Porownywac z tym co masz w domu mozesz tylko i wylacznie wtedy, gdy ten sam sprzet masz w pracy, a rozni sie wylacznie karta graficzna.
Swoja droga - dlaczego wspominasz, ze dzisiejsze zintegrowane uklady sa juz tak dobre... - skoro niby parametr nie ma znaczenia?
Cytat:
Zamieszczone przez
hudy85
Porownywac z tym co masz w domu mozesz tylko i wylacznie wtedy, gdy ten sam sprzet masz w pracy, a rozni sie wylacznie karta graficzna.
No jasne, mam sobie złożyć identycznego peceta tylko po to, żeby przekonać się (tj. właściwie ciebie, bo ja to widzę na co dzień), że różnic dalej brak ;-)
Procesory są zbliżonej wydajności, ramu jest tyle samo.
Cytat:
Swoja droga - dlaczego wspominasz, ze dzisiejsze zintegrowane uklady sa juz tak dobre... - skoro niby parametr nie ma znaczenia?
Dzisiejsze zintegrowane układy = układy zintegrowane z procesorami i3/i5/i7. Faktycznie, 10 lat temu układy graficzne wbudowane w płytę główną nie grzeszyły wydajnością.
Od kilku lat jednak postępu w 2D praktycznie brak - cała para idzie w 3D i ew. wspomaganie odtwarzania filmów.
Powielanie takich bajek jest szkodliwe, bo jeszcze ktoś może je wziąć na serio i niepotrzebnie wydać kilkaset do tysiąca złotych sądząc że będzie szybciej.
Koniec duskusji:) Ty wiesz swoje, ja wiem swoje, a kolega zrobi co uzna za sluszne ;)
Wiem ze moze nie w temacie, jednak z doswiadczenia napisze ze dla mnie prace komputera usprawnily dyski SSD co naprawde widac golym okiem, nie wplynelo to jednak na polepszenie kolorow. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
hudy85
Nie wiem na co musiałbym się przesiąść żeby różnicę zauważyć... Mam jakiegoś 5-letniego Radeona i nie zauważam żadnych opóźnień w działaniu Windowsa (i na pewno nie jest to zasługa karty graf.). Prawda jest taka że jeśli ktoś chce mieć kartę graficzna za 2000zł mimo że jej nie wykorzysta to znajdzie sobie inny powód żeby ją mieć... to tak jak niektórzy z eLkami ;]
Słuszna uwaga - nie kupuje się karty za 2kPLN do kompa sprzed kilku lat, ale do nowego warto :)
Układy zintegrowane w procesorach i3, i5 .......... to tylko taka namiastka grafiki mająca niewiele wspólnego z obecnymi kartami nVidii czy Radeonem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Układy zintegrowane w procesorach i3, i5 .......... to tylko taka namiastka grafiki mająca niewiele wspólnego z obecnymi kartami nVidii czy Radeonem :)
Oczywiście to prawda. Ale nie wiem czy zauważyłeś, że mówimy o pracy w Lr i Photoshopie, nie o graniu :-)
witam
Tak w temacie inwestowania i przyspieszania LR
Jak myślicie przyspieszy mi Lr jeśli zmienię procesor Celeron DualCore , 2600 MHz (13 x 200) 1MB pam podręcznej
na
Intel CORE 2 DUO E8400 socket 775 3,GHZ X 2 6MB CACHE L2 1333MHZ FSB
Warto wydać stówkę , czy zbierać kasę i wymienić całą płytę z procesorem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Może jak się ktoś przesiada z S3 Virge na PCI to faktycznie zauważy różnicę. Ale nie przy współczesnych układach wbudowanych w i5 czy i7...
Lightroom nie bedzie dzialal szybciej Photoshop juz tak.
Na boku dodam, ze szalu nie ma ;)
Lepiej kupic i7 lub wiecej RAM'u i SSD.