Następny w kolejce, któremu marzy się gibany LCD i wbudowany GPS 8-)
Pozdrówka!
Wersja do druku
Następny w kolejce, któremu marzy się gibany LCD i wbudowany GPS 8-)
Pozdrówka!
Ruchomy ekranik to pewnie dla filmowców ukłon.
Dla mnie fotoamatora-podróżnika bardziej przydatny byłby wbudowany GPS niż "kręcony"
wyświetlacz.
IMO obracany ekran od dawna powinien być w canonach. Brakuje mi go bardzo w 500D. Czyli takze nie jestem prawdziwym lusterkowcem :-)
Ja tam jestem prawdziwym lusterkowcem :-D
Jakoś do mnie te nowości nie przemawiają, może dlatego że ich po prostu nie potrzebuję... Indywidualna sprawa potrzeb.
Można mieć i nie po prostu nie używać (tak jak np. trybu filmowania czy innych "bajerów).
Mi się podoba gibany ekran w tym, że można go złożyć i walić głupa, że się analogiem robi ;)
Tyle, że do tego przydałby się ekran na górze, taki, jak ma np. 60D.
Ogólnie to fajna sprawa, jakbym to miał w 5DII to nie miałbym tak porysowanego ekranu jak teraz ;p
Jak sie od nowosci zainstaluje szklo hartowane, to nie bedzie porysowanego LCD ;)
looz, ta kolejka będzie długa - wiadomo, elyty nigdy nie są liczne
dokładnie tak.
tak jak nie wyobrażam sobie robienia zdjęć w stylu zombie (LV),
tak przy filmowaniu - gibany LCD jest wg mnie 'must have' 8-)
a mi się podoba, bo dzięki niemu zyskuje się dwie całkiem spore powierzchnie, na których można coś nakleić, np. ściągę z rozpiską CF lampy, albo podpowiedzi do mikroadjustacji dla różnych szkieł i odległości, albo konfiguracje trybów itp. itd, tak jak kiedyś wsadzało się kawałek pudełka po filmie.
ech, żeby tak 5D3 miał gibany ekranik
Jest już polska instrukcja obsługi (canon.pl), gdyby ktoś chciał rozwiać jakieś wątpliwości przed zakupem (np. dotyczące działania i obsługi video zoom jak w moim przypadku).
Witam !
Planuję zakup Canon-a 600D, proszę o poradę bardziej zaawansowanych, jaki jest lepszy wybór zestawu : body z 18-55 IS II + 55-250 IS czy body z EF-S 18-135 IS ? Cena praktycznie podobna. Przeznaczenie amatorskie : głównie krajobrazy, architektura, sporadycznie portret i macro. A może jakieś inne propozycje ?
O makro z tymi szkłami generalnie zapomnij.
Krajobrazy, architektura - potrzebujesz szeroko więc w obu zestawachj coś będzie (nie bardzo szeroko ale względnie)
Portret - ogniskowe 50-100-130 masz pokryte w obu wypadkach.
Więc do tego co napisałeś to bez różnicy. Jakościowo to generalnie dośc podobe szkła.
Jak nie potrzebujesz zakresu 135-250 (np do szczegółów architektury) to bież 18-135. Nie będziesz musiał przepinać.
I zanim mnie ktoś ubiegnie. Do portretów dokup 50/1.8.
Moi zdaniem , powinieneś na początek wziąć uniwersalny zestaw z obiektywem 18-135. Pofocisz troszkę zobaczysz co cię kręci. Nie bez znaczenia jest również fakt, że obiektyw 18-135 stosunkowo mało traci przy odsprzedaży.
Kerbi ja bym wziął zestaw z dwoma obiektywami (18-55is i 55-250is) - obydwa mają lepszą jakość optyczną od 18-135 no i stabilizację. Do tego dokup 50/1.8 jak ktoś już napisał i póki caki zestaw wystarczy Ci na jakiś czas.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ok 18-135 też ma is, niedopatrzyłem. Tak czy siak - lepszy zakres i lepsza jakość optyczna przeważa na korzyść dwu pozostałych obiektywów. Chyba że bardzo wkurza Cię przepinanie szkieł, mnie nie :)
A może pójść w zakup obiektywu 18-200 - jak tak to jaki jest polecany ?
Co do przepinania obiektywów to nie mam takiego doświadczenia, w poprzednich aparatach miałem raczej obiektywy niewymienne albo tzw. uniwersalne
A co do samego wyboru body to jakieś sugestie, opinie ?
Coz, ja mojego malza przekonalam do kupna 70-200/2.8, w ten sposob, ze najpierw jeczalam przez 2 miesiace, potem pokazalam mu cene 70-200/2.8 IS II(zwatpil), potem dalej jeczalam a potem jak znalazalm juz fajna uzywke, to pokazalam stan najtanszego takiego obiektywu na allegro i stan tego, ktory kupilam. Potem tylko musialam obiecac, ze na najblizsze pol roku zamilkne na temat nowych obiektywow. Poszlo jak z platka :P
zreszą chyba zawsze łatwiej przekonać faceta do takich zakupów :)
Kup żonie aparat... pokocha to zrozumie:)
juz jest we fotojokerze :)
http://fotojoker.pl/
3111zl
Co ciekawe 60D jest po: 3257zl :)
No nie wiem. Moze Ci sie inna strona wyświetla. Wchodze na FotoJoker.pl i n pierwszej stronie jest 600D z 18-55 za 3111zl.
Ja pisałem tego posta, 600D nie był oferowany w sklepie internetowym FJ.
Teraz jest i faktycznie w cenach jakie piszesz :)
Pozdrawiam
A i faktycznie cena o ktorej ja pisalem wczesniej dla 600D byla z Obiektywem a dla 60D tylko body :)
Mam pytanie na temat AF w tym nowym 600D - jest to w linii prostej następca 550d, a o nim czytałam dość niepochlebne opinie jeśli chodzi o AF z jasnymi szkłami i ostrzeniu na większe odległości. Tutaj na forum także.
Czy ktoś może zaprzeczyć, lub potwierdzić:twisted:, że 600d odziedziczył te niefajne skłonności?
W stacjonarnym FJ ten aparat jest z 18-55IS II za 2999zł - najnowsza gazetka. Cena jak widać idzie w dół, choć nadal jest sporo droższy od bezpośrednich konkurentów (np d3100).
Czy ktoś z Was ma ten aparacik i może się podzielić gorącymi wrażeniami?
Ja tam o ile przesiadkę z 500 na 550 potrafiłem sobie racjonalnie wytłumaczyć(nowy tryb video, lepszy wyświetlacz) to z 550 na 600 nie potrafię i raczej takiej przesiadki nie dokonam. Lepiej inwestować w szkła.
No ale nie tego dotyczyło moje pytanie - zakładamy, że ktosnie ma 550d i rozważa zakup 600d - powinien się obawiać swirujacego Af z jasnymi szkłami czy to uzdrowiono?
Gdyby nie kilka ficzerów, które stanowią wartość dodatkową względem d3100 to wybór byłby chyba łatwiejszy....
nie ma co prawda 600D tylko 550d, ale z tego co czytałem w różnych miejscach to jeżeli chodzi o matrycę, procesor, światłomierz i AF to są to dokładnie te same układy - nie wiem jak z softem - ale uważam, że przesadzone są te "straszaki" związane z AF, owszem jest problem przy dużych dziurach, ale to nie chodzi chyba tylko o 550d, czy też 600d...
Gdyby przejmować się tym co wypisuje się na forum, to nie można byłoby kupić żadnej puszki Canona. 550d miałem, AF działał idealnie.
Pocieszające jest to co piszecie:)
Czyli można aparat kupić bez testowania z jasnym szkłem i innych procedur "przed-zakupowych"?
W kilku miejscach w necie czytam narzekania, że 18mpix to przesada dla tej wielkości matrycy i że obrazek zamiast lepszy jest gorszy... mają racje Ci co tak narzekają czy raczej...nigdy aparatu w ręce nie mieli?
Narzekania dotyczą także 7d - szczezre mówiąc widziałam "na żywo" wiele odbitek z 7d i nic im na moje oko nie brakowało, choc pewnie nie były to obrazki z najwyższym iso.
Znam zależność między wielkością fizyczną matrycy, ilością pikseli, ich wielkością i upakowaniem a szumem - ale w moim pytaniu chodzi o subiektywne odczucia osób tym(i) aparatami (550d/600d) fotografujących.
Nie jestem świeżakiem w fotografii jako takiej ani w lustrzankach - spoglądam w stronę 600d z powodu jego niewielkiej masy i gabarytów. Znam zalety wyższych modeli zarówno w C jak i N, jednak na ten moment argumenty wagi i wielkości są priorytetowe dla mnie. Jednak nie chcę.... wylać dziecka z kąpielą (tzn dostać niewielkie gabaryty, ale kosztem znacznego obniżenia jakości obrazka i np celności AF)
Gabaryty może i małe, dla niektórych to atut, ale dla mnie akurat 550 była niewygodna bez gripa do trzymania, uważam, że bez gripa się nie obejdzie, przynajmniej dla mnie,jest mega różnica w wygodzie trzymania,
bezprzewodowe sterowanie lampami to jest coś czego mi najbardziej brakuje w 550 :(, ale teraz mając 550 pewnie przesiadłbym się już na 60D a nie 600D.
W FJ strzeliłam dziś ze 30 fotek egzemplarzem z gabloty.
Część z kitem, część 50/1.8.
Teraz je sobie oglądam, uczucia mam mieszane nieco... ale..
co powiecie na takie foto :shock::confused:??:
Wywołane bez żadnych manipulacji z Rawa:!:
To foto wypadło gdzieś miej więcej pośrodku testowania.... czyli kilkanaście fotek "przed" i kilkanaście "po" jest bez tych efektów specjalnych!
Co to jest u licha?
Ja tak miałem jak karta padała (stary kingston). Karty się zużywają i po jakimś czasie chyba tak się to właśnie objawia.
Jeśli karta nowa to może mieć jakiś błąd.
W aparacie był sandisk - 2gb, ze 2 lata używany. Nigdy wcześniej takiego cudaka nie widziałam...:shock:
Jest test na dpreview:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos600d/
Spokojnie:)
Aparatu nie kupiłam, ten kosmiczny efekt wygenerował aparat ze sklepowej półki. Testowo robiłam nim fotki.
Może to wina karty, a może niekoniecznie?
Potem ta sama karta działała bez zarzutu w 2 innych aparatach, więc trudno winę zrzucić autorytatywnie na kartę.
Przed każdym użyciem była formatowana, wiec chyba to nie błędy spowodowane użytkowaniem w różnych aparatach.
Wiosna sie rozpoczela na dobre, dzisiaj caly dzien fotografowalem (jak co roku) gody roznych plazow bezogonowych (zaby, ropuchy) z plaszczyzny wody. No i co? No i wiele bym dal za odchylany LCD... Wizjer katowy jest ok, ale dalej trzeba mocno sie schylic stojac w wodzie aby w niego zerkac. Efekt - zamoczone dupsko, woda wlewajac sie do (wysokich) kaloszy i bolacy kark. :) Przerabialem ten temat z Canonem S2 IS i taki LCD to dar z niebios :) Niby drobiazg, ale wart zmiany 550D na 600D.
Ja zaliczam się do tych zadowolonych z 550D i z jego AF'a. Jak to będzie w 600D? Pewnie podobnie - tj. część egz. będzie działało idealnie (jak na xxxD) a część gorzej, z błędami, jak to było w przypadku części egz. 550D (o czym pisano na forum).
Natomiast nie widzę potrzeby upgrade'u z 550D do 600D - za mało REALNYCH plusów na korzyść nowej puchy. Nawet jak bym w tej chwili kupował nowy korpus, to kupił bym zapewne 550D, jako znacznie tańszy a o wręcz identycznych możliwościach, ponad 1000zł różnicy zainwestowałbym w monitor podglądowy (do filmu) albo inne akcesorium :)
550D od 2300
600D od 2800
realne ceny.
Gdzie ten ponad 1000 ? ;)
1000zł roznicy moze Ci chodzi 550D a 60D (to sie zgodze)
Czy ktoś z użytkowników 500d przesiadł się na 600d i mógłby coś na temat wrażeń napisać? Trochę mnie interesuje kwestia porównania jakości obrazka w wysokich ISO.
Spokojnie mozesz czytać opisy przesiadających się z 500d na 550d, bo to ta sama matryca, ten sam procek obrabiający obraz.
Odchylany LCD fajna rzecz, ale do 600d nie ma Magic Lantern http://magiclantern.wikia.com/wiki/550D, a bez jakoś nie wyobrażam sobie trybu filmowania.
Krótka odpowiedź na to pytanie brzmi - Być może :)
Jak na razie powstało coś do 5D. Inne puszki z linii 600D - 7D czekają na swoja kolej, lub na zakup przez Alexa, ojca ML czegoś innego niż 550D :)