-
Moja przygoda z filmowaniem zakończyła się w czasach kamery Super 8 napędzanej sprężyną, korbkowej przeglądarki filmów i sklejarki, najpierw na klej, a potem na gotowe sklejki. Teraz, gdy EOS 50D został wzbogacony o filmy, postanowiłem spróbować ponownie. Nakręciłem kilkanaście kilku(nasto) sekundowych ujęć, zapobrałem ze strony Sony program Vegas Video Studio HD 11 (Trial) i, spróbowałem to złożyć do kupy. Niestety, przy pierwszych próbach zapisania pierwszego projektu program zawisł. Za drugim podejściem po kilku minutach wyświetlił komunikat, że popełnił błąd, jest mu przykro, prosi o wybaczenie i żebym opisał co robiłem w chwili, gdy się zawiesił... Po kolejnym podejściu, udało mi się złożyć wreszcie projekt w całość, opatrzyć go muzyką, dodać kilkusekundowy napis i kazać mu wyrenderować końcowy efekt. I właściwie tyle. Po kilku minutach rzeźbienia pokazał się komunikat, że coś jest nie tak z jakimiś mediami a po kolejnym podejściu stwierdził, że mam za krótką pamięć i zasugerował wyłączenie zbędnych programów. Wyłączyłem co mogłem i po kolejnym podejściu przy 74% render wywalił się znanym już komunikatem o krótkości pamięci... Jakoś nie zachęca mnie to do zakupienia tego oprogramowania, bo program wymaga procesora słabszego, niż posiadany przeze mnie, takoż pamięci też mam więcej, niż zalecana przez program, a i na twardym dysku miejsca jakby sporo więcej... Żeby było śmieszniej, zrobiłem próbę wysłania renderowanego filmu od razu na YouTube i wszystko przebiegło bez przerw... Tylko to co weszło na serwer to muzyczka, czarne tło przez cały czas trwania klipu i kilkusekundowy napis ukazujący się przez chwilę na tymże, czarnym tle... Zapobrałem więc ze strony producenta Pinacle VideoSpin. Program, na pierwszy rzut oka prymitywny do bólu. Pomyślałem, że może dzięki temu będzie niezawodny. Projekt złożyłem dość sprawnie, mimo że przejścia między scenami trzeba na piechotę okraszać odpowiednimi sklejkami. Gdy zapodałem wygenerowanie efektu końcowego, program zaciął się na trzeciej sklejce i wisiał tak przez kilka godzin...
Pytanie mam więc takie: Co robię nie tak, albo czego nie robię, że komputer, na którym właściwie nigdy nic mi się nie wiesza, nie chce robić za sklejarkę do filmów?
Komputer to laptop Samsung R519 (Intel Core Duo 2,1GHz, 3giga ramu i 78giga wolnego miejsca na dysku), a filmik ma 3 minuty.
-
Może 50d z Magic Lanternem nie do końca trzyma się standardów zapisu danych video i zrobił w plikach jakieś krzaki, których nie może przetrawić żadny z w/w programów...
Spróbuj z jednym - dwoma klipami.
P.S. Ja na Vegasie nie mam problemów z montowaniem godzinnych materiałów fullhd z >10 ścieżkami, >500 ujęciami, przejściami, efektami, sratatata, z materiału z 5d2.
-
Pliki z 50D wstępnie przycinałem w ZoomBrowserze. Na potrzeby Pinacla konwertowałem Freemake Video Converterem do AVI i na tym etapie nie było żadnych wtop. Dopiero na etapie składania w całość robi się kwas. Muszę jeszcze sprawdzić, jak Vegas poradzi sobie z AVI, bo MOV-y wczytuje i w czasie odtwarzania projektu nic złego się nie dzieje. Dopiero przy próbie renderowania się wykrzacza.
-
Od wersji bodajże 10 wzwyż, Vegas obsługuje "natywnie" pliki prosto z lustrzanek, nie potrzeba transkodować itp.
-
No dopsz... Po przekonwertowaniu klipów z MOV do mpeg, Vgas przestał się wykrzaczać, więc rzeczywiście może być coś nie tak, z formatem zapisu filmów EOSa 50D. Niestety na AVI też się wywalał.
-
Mozesz miec tez jakies zewnetrzne codec-packi ;) Sciagnij sobie program zdaje sie ze Gspot, sprawdz kodek ktorym jest zakodowany, i sprawdz swoja biblioteke. Tyle jesli chodzi o odtwarzanie, jesli chodzi o render, to zaleznie od uzytego kodeka, bedzie rozna predkosc renderowania, jakosc, odtwarzalnosc. I napisz do jakiego formatu chcesz wyrenderowac. Mi to wyglada na niezly metlik w kodekach ;)
-
A próbowałeś może pobawić się powerdirectorem ze stajni cyberlinka ? Od lat z tego softu korzystam (v.9.0), składam filmy fullHD z kamer jak i z aparatów ( różnych). Nigdy nie patrzyłem na kodeki, formaty plików i inne duperele. Program całe projekty sprawnie i szybko konwertował począwszy od filmików do youtube, poprzez przygotowanie płyt DVD,BD a skończywszy na 1080p. Natomiast Vegasem kiedyś się bawiłem i potrafił się zwieszać.
-
Jedyne kodeki, jakie znalazłem w komputrze, to pakiet Cole2k-media. Może w nich tkwi problem, bo Vegas zarządał QuickTime, a chyba wie co robi. Pinacle ma własne kodeki, które jednak nie rozwiązują problemu z zacinaniem się renderu na sklejkach. Szkoda, bo kosztowały 9 oiro...
-
Tak, QuickTime jest potrzebny dosc mocno do vegasa. Tak samo ludzie polecaja na forach K-lite Codec pack w wersji chyba standart ;) Mnie vegas meczyl okropnie w trialu, do tego stopnia ze wolal bym kleic chyba klatka po klatce gifa niz uzywac vegasa ;)
-
Czytam, czytam i dalej nic nie wiem.
A co dla amatora (filmowca)?
Od niedawna mam aparat z możliwością nagrywania filmów. Żona ma kompakt którym czasem nakręci jakąś scenkę rodzinną, ja mam możliwość HD.
Próbowałem Sony Vegas, ale to jest za duży i za drogi kombajn.
Nie będę również zmieniał komputera na mocniejszy, żeby złożyć kilkuminutowego klipa z wakacji.
Potrzebuję coś takiego jak PhotoFiltre do zdjęć. Małe, tanie, podstawowe funkcje i przyjazne dla usera.
Win7, duo core 2.1, 3gb RAM.
-
Myślę, że Vegas jest jednym z bardziej zoptymalizowanych narzędzi do edycji video i jeżeli na nim montaż sprawiał ci opory w kontekście sprzętowym komputera, to na innych, bardziej niszowych, prostrzych opcjami programach będzie raczej gorzej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
micles
Myślę, że Vegas jest jednym z bardziej zoptymalizowanych narzędzi do edycji video i jeżeli na nim montaż sprawiał ci opory w kontekście sprzętowym komputera, to na innych, bardziej niszowych, prostrzych opcjami programach będzie raczej gorzej.
Nie chodzi głównie o problem z obsługą. Wiesz jaka jest jego cena?
Nie chcę płacić równowartości małego używanego samochodu, za coś co użyję 2-3 razy w roku i tylko hobbystycznie.
-
Sony Vegas Movie Studio HD 11 kosztuje niecałe 200zł... Trochę droższa jest wersja Platinum. Nie musisz od razu kupować Vegas Pro!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mc_iek
Sony Vegas Movie Studio HD 11 kosztuje niecałe 200zł
Mały używany samochód prawie też 200zł :)
-
Irudis Tonalizer. Kiedyś zakupiłem w tej firmie Rawshootera premium z profilami Color Engine - dobry konwerter rawów, ale firma sprzedała się Adobe, zostawiając swoich klientów na lodzie. Sprzedali swoją technologię Rawshootera i na 5 lat mieli zniknąć z branży programów graficznych. 5 lat właśnie minęło i Pixmantec zmienia się w Irudis, ciekawe, czy znowu zrobią powtórkę - http://www.irudis.com/Products/TonalizerVFX.aspx
-
Jakiego kompa polecacie do pracy z Sony Vegas Movie Studio HD 11 ? Nie chodzi mi o pro, tylko domowe zastosowanie.
Bo i tak muszę zmienić archaiczny sprzęt, na którym samo przetworzenie rawa do jpg zajmuję kupę czasu:)
-
Takiego, na ile cię stać.
Ja mam i5-760, gf460gtx, 4gb ram, 2x1tb spięte w raid0 i chodzi wzorowo.
-
polecam programik Ulead Video Studio. Rzeźbie nim filmy od kilku lat przede wszystkim w formacie DV (z kamerek). Teraz trochę HD z Nikona D5100 się bawiłem. Programik mega stabilny, po polsku, tani i ma wszystkie opcje co trzeba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lux
ma wszystkie opcje co trzeba.
Ma maski?
-
-
Ok, czyli nie ma. :)
http://www.youtube.com/watch?v=w7ny9JE9bgg
A to tylko jeden z przykładów opcji, których Ulead pewnie nie ma, a w późniejszym stadium rozwoju umiejętności montażowych będzie potrzebny.
Ja żałuję, że nauczyłem się Vegasa, bo na obecnym stadium rozwoju już zaczyna ograniczać i musimy się uciekać do Premiere'a z niektórymi efektami.
-
Narzekasz jakbyś nie ukradł i wpakował w to pieniądze ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lux
polecam programik Ulead Video Studio. Rzeźbie nim filmy od kilku lat przede wszystkim w formacie DV (z kamerek). Teraz trochę HD z Nikona D5100 się bawiłem. Programik mega stabilny, po polsku, tani i ma wszystkie opcje co trzeba.
Tylko z tym, że UVS11+ nie przyjmuje najnowszych formatów HD pomimo zastosowania ich patcha (inne kodeki nie wchodzą w grę, gdyż bazuje on tylko na swojej bibliotece). Wtedy trzeba niestety kupić ProX4.
Cytat:
Zamieszczone przez
micles
Ma maski?
Z masek ma tylko takie: http://www.youtube.com/watch?v=JLVz-f6WxQ8
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lux
Nie zapisuje plików exe, a to jest niezbędne jeśli chcesz wysyłać diaporamy na konkursy.
-
Ja dopiero zaczynam się bawić składem video, ale od razu zauważyłem, że soft w MS to stanowczo za mało. Na początku nastawiałem się na Sony Vegas Movie Studio HD 10 Platinum Production Suite bo uważam, że do zastosowań domowych to wystarcza(nie mam c5d2 tylko c60, ani 3 tys zł na wydanie na soft PRO), i chociaż nadal uważam go za dobry wybór dla domówek w zeszłym tygodniu wpadł w moje ręce inny, niewymieniony do tej pory programik - mianowicie Serif MoviePlus x5. Zarejestrowani użytkownicy mogą go nabyć za 9 funtów( Wersja bez promocji kosztuje ok 250 - cena z vobis). Od razu chciałem zauważyć iż nikomu nie imputuje, że ten soft jest ach i och najlepszy i w ogóle lepszy niż vegas itp. Jednak za 9 funtów pozwala na całkiem sporo np. chrome key, menu architekta, maski(http://www.youtube.com/watch?v=OUUOJlmdpHo) i inne. Pewnie 250 bym nie dał bo wolałbym dołożyć do Vegas ale 9 funtów...
Polecam każdemu video amatorowi do rozpoczęcia zabawy z video składem. Niekoniecznie trzeba zaczynać od pobrania wersji PRO z torrentów...
Dla userów zaawansowanych takich jak wielu powyżej to będzie za mało, ale dla mnie osobiście to aż za dużo.
-
corel studio x4 robie video z gh2 panasa iwszystko
fajnie idzie programik w wersji pl bardzo intuicyjny niedrogi po co od razu mercedes
-
Odp: corel studio x4 robie video z gh2 panasa iwszystko
Popieram "robo32", pytałem na forum pół roku temu o Corel Video Studio (polski i tani). Ale tu są sami fachowcy z wyższej półki i pracują w "Premiere". Ciekawi mnie czy wielu z guru opiniotwórców kupiło "Adobe Premiere" za pieniądze, czy też pracują na piratach. Fakt prawie wszystkie lepsze programy kosztują kupę kasy. Nie wiem w czym jest gorszy Corel od tych drogich programów. Jeżeli ktoś robi na tym filmie pieniądze to faktycznie musi "coś" włożyć by później więcej wyjąć. Ale do użytku własnego i rodzinnego wystarczy wg mnie Corel. Ciekawe czy ktoś poza mną i "robo32" podziela moje zdanie?:lol:
-
Odp: Soft do obróbki filmów
Chyba zacznę dawać w awatarze fotę z pudełkiem w rękach, bo nikt mi nie uwierzy, że mam legalny soft... :P
A tak swoją drogą PP6 moim zdaniem spaprali - brak jog i shuffle dyskwalifikuje go dla mnie (JKL to tylko marna namiastka)
-
ja zaczynalem od pinnacle studio chyba 7, potem mialem 12, jak na poczatek naprawde fajny program. poznie przesiadlem sie na mac os i uzywalem final cut HD, Obecnie uzywam final cut x, tez moge smialo polecic a nie jest to soft za 3 tys zl - chyba 250 euro placilem o ile dobrze pamietam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robo32
fajnie idzie programik w wersji pl bardzo intuicyjny niedrogi po co od razu mercedes
Szczególnie widać w nim zaletę (w porównaniu z wcześniejszymi wersjami) opcji: przyspieszenie sprzętowe. No i jak ktoś wrzuca filmiki na you tube, to jest w nim znacznie rozszerzona opcja rozmiaru klatki (1920-1080) co przy dobrym materiale gwarantuje także jego dobrą "późniejszą" jakość.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
streaker
A tak swoją drogą PP6 moim zdaniem spaprali - brak jog i shuffle dyskwalifikuje go dla mnie (JKL to tylko marna namiastka)
No dobra. Teraz po polsku poprosimy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jago
Szczególnie widać w nim zaletę (w porównaniu z wcześniejszymi wersjami) opcji: przyspieszenie sprzętowe. No i jak ktoś wrzuca filmiki na you tube, to jest w nim znacznie rozszerzona opcja rozmiaru klatki (1920-1080) co przy dobrym materiale gwarantuje także jego dobrą "późniejszą" jakość.
Polecam również Corel VS Pro X5 - używam do HD z 550D i 5DMk3 i dość gładko pracuje (używam na laptopie z Win7/64). Po przesiadce z Pinnacle to było jak zbawienie.
-
Też polecam CVS Pro X5... Jest rewelacyjny i intuicyjny...
Dla próby przygotowałem sobie video ze ślubu ( takie tam sample na surowo ). Zajęło to 22GB i przetwarzało przez 10 godzin.
Teraz składam filmiki w technice True HDR wykorzystując 550D i ML 2.3
-
Kiedyś robiłem na FCP7, ale obecnie nie mam już takiej możliwości, a i FCP7 nie wspiera moich plików video wyeksportowanych z LR4 (to akurat błąd, bo robię podwójną stratę, obróbka kolorystyczna powinna być robiona w programie Color FCP, a nie w LR, ale co tam).
Przeskoczyłem na FCPX i w sumie jestem zadowolony. Kilka rzeczy wkurza, kilka przyzwyczajeń wciąż jest z FCP7. Chciałbym zobaczyć w sumie Premiere/AE. Jestem przekonany, że to lepszy soft od FCPX, aczkolwiek dużo droższy i myślę, że zwyczajnie nie wykorzystałbym go w takim stopniu na jaki ja potrzebuję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotofil
No dobra. Teraz po polsku poprosimy...
Proszę bardzo ;)
PP6 - Premiere Pro CS6
Jog i Shuffle to dwa narzędzia do przewijania materiału - suwaczek do odtwarzania z różną szybkością i kółeczko do dokładnego ustawiania.
JKL to skrypt, który naśladuje zachowanie Jog and Shuffle (nigdy nie pamiętam, który jest który - w każdym razie chodzi o ten suwaczek) przypinając przyśpieszanie pod L, zwalnianie pod J, a 100% szybkości albo stop pod K - imo niewygodne...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
streaker
JKL to skrypt, który naśladuje zachowanie Jog and Shuffle (nigdy nie pamiętam, który jest który - w każdym razie chodzi o ten suwaczek) przypinając przyśpieszanie pod L, zwalnianie pod J, a 100% szybkości albo stop pod K - imo niewygodne...
Przecież to jest ********e! I nie bez powodu są to JKL. Połowa aplikacji które używam używa tych znaków do nawigacji.
-
We wcześniejszych też można było sobie zmapować ;) Mówiąc szczerze z joga (suwaczek) nie korzystałem, ale braku shuffle'a (kółeczko) przeboleć nie mogę.
-
Panowie, chciałbym Was poprosić o wskazanie prostego programu do łaczenie plików *.mov z Canona 60D. Mamy słabiutki komputer, więc zaawansowane oprogramowanie do obróbki liniowej mnie nie interesuje.
Natknąłem się na taki przewodnik: Jak przekonwertować materiał z lustrzanki Canon aby jego edycja była wygodniejsza (PC i Mac) | Inspired by Life i mam w zasadzie dylemat, czy jest sens inwestować w NeoScene? Czy MPEG Streamclip nie wystarczy? Chodzi tylko o łączenie plików i to najlepiej bez transkodowania. A może jest coś jeszcze łatwiejszego?
Dziękuję
-
Ja do łączenia plików używam prostego Freemake Video Converter.
-
Mam pytanie dotyczące obsługi plików 50p i 60 p. np. Canon 600d ma mozliwośc odtworzenia materiału w zwolnieniu ale nie można tego zapisać w aparacie i dlatego szukam softu który daje możliwość robienia takiego slow motion.
Do tej pory miałem starego corela x3 ale tam nie ma takiej opcji.. poza tym wszystko przerabiał do 24p i w skutek tego płynny i soczysty materiał 60p zmieniał się w klatkujący gorszy od standardowo kręconego w 24p
Widziałem że w sony Vegas można zwolnić o połowę i wychodzi to przyzwoicie, natomiast rozważam tez pinacle. Czy PS15 obsługuje takie pliki lub czy ewentualnie jest coś darmowego?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piaso
Mam pytanie dotyczące obsługi plików 50p i 60 p. np. Canon 600d ma mozliwośc odtworzenia materiału w zwolnieniu ale nie można tego zapisać w aparacie i dlatego szukam softu który daje możliwość robienia takiego slow motion.
Do tej pory miałem starego corela x3 ale tam nie ma takiej opcji.. poza tym wszystko przerabiał do 24p i w skutek tego płynny i soczysty materiał 60p zmieniał się w klatkujący gorszy od standardowo kręconego w 24p[...]
W Corelu x5 masz płynną zmianę długości trwania klipu myszką z shiftem (zwalnianie i przyśpieszanie). Nie sprawdzałem jakości działania z 50/60p, ale jest. W trialu sprawdzisz czy Ci odpowiada jakość.
-
Mam nadzieję, że nie nadziejecie mnie na pal.
Zakładać nowy wątek bezsens.
Filmów nie nagrywam, jeśli już baaardzo rzadko.
W piątek postanowiłem sprawdzić jak to wygląda (test iso 1000+), wcześniej, czyli jakiś rok temu, nagrałem kilka filmików czysto testowo, po mniej niż minucie, ale w dobrych warunkach iso 100 przesłona 5,6, słonko, bla bla. Było cacy, zarówno mov jak i avi.
Zasadniczo problem dotyczy konwersji mov-a z 5d2 (full hd, iso 1000-1250, canciang 14, przesłona 2.8, hala sportowa) i publikacji na YT.
Ale od początku: oglądam mov jest ok, jakość nie powala, ale jest zadowalająca.
Konwertuje pozerą mov z zachowaniem pełnej rozdzielczości i..no właśnie. Zarówno .avi mg4 i mpg jakoś jest wyraźnie gorsza niż z mov-a.
Dodatkowo po wrzuceniu na yt, robi się kaszana, tak jak bym powiększył okno z filmem nagranym w 240p...
W czym rzecz? Kodeki konwertera? Sprawdzałem inne konwertery i jest bardzo podobnie lub gorzej - zarówno na hdd jak i po wrzuceniu na yt.
Wina tkwi w iso 1000-1250 ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kosdkp
.
W czym rzecz? Kodeki konwertera? Sprawdzałem inne konwertery i jest bardzo podobnie lub gorzej - zarówno na hdd jak i po wrzuceniu na yt.
Wina tkwi w iso 1000-1250 ?
Sprawdź czy Twój konwerter ma możliwość ustawiania pliku wyjściowego z przeplotem lub bez.
Jeśli tak, to plik wyjściowy musi być taki sam jak ten wejściowy. Jeśli coś mieszałeś w ustawieniach, to będzie problem.
-
Dzięki z rade.
Dałem spokój z filmami, szkoda czasu, straciłem 2 dni.
Sprawdziłem opcja działa, ale używać jej nie będę.
-
mam pytanie. Jak w programie Premiere Elements buforuje sie film tak aby nie ścinał podczas podglądu ? W Vegas Pro było to Shift + B na zaznaczonym filmie.
-
Posiadam krótkie filmy góra 60 sekund. Potrzebuję je przyciąć do jeszcze krótszych. Poszukuję programu najlepiej po polskiemu prosty w obsłudze. Sorry ale w tej dziedzinie jestem jak noworodek ząbkujący.
-
manfred1 proponuję Freemake Video Converter. Prosty i darmowy.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lux
windosowy movie maker
Ale on obsługuje mov?
-
Witam, chcialem zapytac znawców, dlaczego moje filmy z 5DmkII po odtworzeniu na kompie Win 7, nie konwertowane itp, prosto z aparatu maja dziwne pixelowane pasy poziome co pare sekund. Nie sa to pasy w tych samych momentach, tylko jak popadnie. Czasem film dziala ok, a za chwile cos sie dzieje.
Jakies rady ?