Jak może ścianka cyfrowa przeznaczona do Hassela z matrycą wielkości 4.5x6 cm udawać format 4x5", kub większy?Cytat:
Zamieszczone przez adamek
Wersja do druku
Jak może ścianka cyfrowa przeznaczona do Hassela z matrycą wielkości 4.5x6 cm udawać format 4x5", kub większy?Cytat:
Zgoda, ale kogo to może interesować poza amatorami robiącymi zdjęcia "na wystawę"?Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
zaryzykuje: kogos, kto sprzedaje limitowane, podpisane powiekszenia.Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
a to mozna sprzedac za niemale pieniadze. podpisywane druki w limitowanych edycjach dobrych landszafciarzy sprzedaja sie za calkiem niezle pieniadze. a papierowa, powiekszalnikowa odbitka to duzo wiekszy bajer
Z pewnością masz rację! Swoją drogą ciekawe jak wielki jest to rynek w USA?Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
U nas niestety ktoś kto liczyłby na zyski w tej branży, skazany będzie na klęskę. A zanim społeczeństwo nasze wzbogaci się na tyle, aby powstał popyt na sztukę tego rodzaju, to obawiam się, że cyfra połknie i wielki format, również cz.-b.
mam podobne przypuszczenia... :(Cytat:
W samym NYC jest kilkaset galerii foto. Tam ten rynek istnieje od lat, to potezny mechanizm (galerie, sprzedawcy, pisma itp.) i mozna na nim niezle zarobic. Tam wiesza sie na scianie fotografie tak jak u nas djecia stockowe w ramce z Ikei.Cytat:
Skazany JEST ale moze w przyszlosci nie bedzie. Jest juz pare miesjc ktore zajmuja sie sprzedaza fotografii kolekcjonerskiej. Na razie przecieraja szlaki ale moze za pare lat powstanie i u nas rynek taki jak np. obok w Berlinie, gdzie mozna kupic rowniez polskich fotografow.Cytat:
raczej tak... z tego co obserwuje w branzy to wielki format idzie w odstawke, calkiem nie pojdzie, pozostana jakies skrajne wykorzystania. Chociaz z drugiej strony ostatnio wzroslo zainteresowanie obiektywami Canona z shiftem, wiec kto wie...Cytat:
Raczej nie... Mysle ze fotografia cz-b przerodzi sie w technike szlachetna tak jak np. guma.Cytat:
Jeśli ma pokłony i przesumięcia osi optycznej to nie tylko może udawać, a znacznie przewyższa analogowy wielki format. Te same możliwości korekcji perspektywy i regulacji płaszczyzny ostrości z głębią łącznie. Ale ta rozdzielczość! Myslę, że nie do przebicia dla analogu (oczywiście pomijam tutaj aspek duszy ;-) ). Jeśli wyposażymy się w możliwość pokłonów i przesuwów osi optycznej to matryca do Linhofa 7000x9000 bije wszystko. Cyfra niestety nieco przewartościowała pogląd na podział mały-średni-wielki format. Czyż nie?Cytat:
jurek:
No działa jak crop. :)
Tylko tutaj nei chodzi o jakość, a o pokłony i inne ruchy przodu i tyłu.
No przestań :mrgreen: Crop =2 dla formatu 4x5", lub =4.3 dla formatu 8x10"Cytat:
jurek:
nie zrozumiałem co napisałeś. :)
Ale to dokładnie tak samo, jak z zakładaniem jakiejś rollkasety do kamery wielkoformatowej.
No wiesz, z całym szacunkiem dla fotografii cyfrowej i 22 Mpix matrycy. Wydaje mi się, że takiej rozdzielczości choćby tylko (!) jak z kliszy 8x10", to ta biedna matryca nijak nie wydoli. Nie mówiąc o tym, że wszystkie obiektywy staną się nagle obiektywami tele i żaden standard się nie znajdzie.Cytat:
Oj, pewnie że nie uzyska. :)
zwłaszcza, że tutaj chodzi o plastyke obrazu chyba bardziej, niż rozdzielczości i ostrość. :)
A co do tele...
Pamiętaj, że crop tylko wycina kawałek pola obrazowego obiektywu. GO sie nie zmienia, ani nic.
A pracując Wielkim Formatem najczęściej się jednak używa dużych przysłon.
A ja właśnie ze względu na plastykę obrazu i ruchy miękkiej kamery myślę coraz bardziej nad jakimś 4x5. :)
Bo prawda jest taka, że z cyfrową ścianką (czy to w średnim, czy dużym obrazku) pracuje się wtedy, kiedy potrzeba digitalizacji/szybkości przewyższa potrzebę jakosci obrazu.
A ja wlasnie ostatnio mam taki kaprys. Od wrzesnia nie wlozylem karty do czytnika. Kilkadziesiat zdjec zrobionych i zamierzam zgrac dopiero jak sie karta zapelni.Cytat:
Choc 3-4 grudnia pokaz kotow i kilkaset klikniec znowu minie ;)
Vitez, to lenistwo jest a nie kaprys ;)
Skoro mowisz o sobie to nie smiem zaprzeczyc ;)Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]