Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: Istota fotografii :)

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek
    Nie wiem czemu, ale przestaje lubic cokolwiek tutaj pisac. Poza nielicznymi wyjatkami, odnosze wrazenie, ze zeby cokolwiek komus tutaj przekazac trzeba kupic łopatę, a najlepiej koparkę! Jak widze komentarze w stylu: mala GO, gdzie tutaj ostrosc, slabo naswietlone - to mi sie nóż w kieszeni otwiera. Przeciez to nie o to chodzi. A juz na pewno nie o samochod, bo wszyscy wiedza, ze Roverki są najlepsze Chodzi o wyglad fotki, o zawartosc pliku, ktora widze na ekranie , o te wspaniale przez Was niby poznane rozpietosci tonalne. Czy tylko ja i paru innych widzi, ze ten aparat ma to cos czego brakowalo dotychczas wszystkim kontrukcjom na rynku !? Powiadacie, ze to zasluga szkla. Pewnie jest w tym racja, ale sorry z 10D czy 1DsMkII nie ma takiej plastyki! To musi byc matryca i sposob "podania" pikseli. Dla mnie kosmos. Prosze wiec abyscie sie tak nie spreżali z tym szukaniem ostrosci - co to za dziwna moda - ostre, nieostre. Jurku i to ty. Brutusie nóż w plecy mi wbijasz, a myslalem, ze dla ciebie liczy sie cos inego
    Te fotki mają dusze.... co niestety nie przeraza, bo dotychczas tylko Nikon mial cos wiecej niz marketing i szemrał do mnie słowami podświadomości
    Prosze - popatrzcie na te zdjecia bez okularów technicznych i miarki ostrosci. PLASTYKA !!!!
    Miales kiedys przyjemność z kobietą, to dopiero kosmos, nie jakas podrzędna puszka, efemeryda, mistrzostwo swiata przez jeden rok albo i mniej. Miales kiedys przyjemnośc pogawędzić z przyjaciólmi, cos poczytać ....... .
    Nie wiem śmiac sie, czy dziwić?
    cześć.Ch.

Domyślnie

ooo widze chomsky, ze dotknales po czesci istoty sprawy
    Ja np. odczuwam przyjemnosc podczas ogladania fotografii, a nie ilustracji. A w omawianym przypadku, nawet jakas niesamowita plastyka, w uproszczeniu mala GO, czy tonalnosc nie uratuje tych zdjec. Pozostana nic nie mowiacymi, ilustracjami. Czy one robione D200 czy 5D coz to ma za znaczenie
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Kto wymyslil ze fotografia ma koniecznie cos opowiadac?
    Ilustracje tez bywaja wartosciowa lektura.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Kto wymyslil ze fotografia ma koniecznie cos opowiadac?
    Ilustracje tez bywaja wartosciowa lektura.
    ..bywają, ale te nie są.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    USA

Domyślnie

Powiedzial bym ze to raczej "co kto lubi".
    ...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Powiedzial bym ze to raczej "co kto lubi".
    mówiliśmy o wartości, a nie o tym co kto lubi - to zupełnie różne pojęcia.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    USA

Domyślnie

Ale wartosc fotografii to niestety pojecie bardzo plynne i ulotne zalezne od ogladajacego... a nie bezwzgledna matematyczna cyferka ktora w wyniku pomiaru przypiszemy do fotki...
    ...

Początki nałogu

Domyślnie

Nie ch0odzilo mi o fatki tego czy innego autka, zrobione tym czy innym aparacikiem. Nie wiem jakim aparacikiem zostala zrobiona fotka zołnierza wermachtu powracajacego z rosyjskiej niewoli w 1956 roku ( witanego przez zone i dzieci- nie poznajace ojca, a może wstrząsnięte? ) ale byla to fotkabezkonkurencyjna, choc technicznie taka sobie. Albo fotka chłopca irańskiego kucajacego w tlumie przerażonych ludzi nad grobem ojca ( zginął w trzęsieniu ziemi ) trzymasjacego w garści kurczowo spodnie po ojcu ( muzułmanie chowaja zmarlych w calunach ). Technicznie nic ciekaweho żadnej mistyczne Go i duperel, ala jaki to obraz, zresztą obie pokazywane w polskiej prasie foto.
    Może nie mam racji ale te egzaltacje mnie dziwią. Podobnie jak i inne przeżycia zwiazane z tą czy inna gówniana plastikowa ( z metalowymi inkrustacjami ) wydmuszką. Poczytacie to za rok, dwa, trzy, będzie smiechu co niemiara. Kilka lat temu tyczylo sie to walkmana- plasticzaka czy innej zabawki.
    cześć.Ch

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale wartosc fotografii to niestety pojecie bardzo plynne i ulotne zalezne od ogladajacego... a nie bezwzgledna matematyczna cyferka ktora w wyniku pomiaru przypiszemy do fotki...
    tak to prawda, ale fotografia nie zawierajaca jasnego przekazu, wykonana niechlujnie, niepoprawnie naswietlona, wykonana w złym swietle i dodatkowo źle obrobiona w PS-ie - bezwzględnie wartościowa nie jest - niezależnie jak bardzo płynne jest to pojęcie.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    USA

Domyślnie

Znam maniaka tego modelu (samochodu) dla ktorego te fotki beda jednymi z piekniejszych na swiecie
    ...

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów