Coś sie watek "roziechał"?
Piszac go chcilem sie dowiedziec jeli ktos takiego uzywa to jakiej firmy i czy jest dobry!
Wersja do druku
Coś sie watek "roziechał"?
Piszac go chcilem sie dowiedziec jeli ktos takiego uzywa to jakiej firmy i czy jest dobry!
No to sie jeszcze przy okazji dowiedziales "a po co? " 8)Cytat:
Zamieszczone przez aqua
Vitez widze że pijesz do mnie (tutaj jak i w kilku innych wątkach) więc prosze odpuść sobie bo zaczyna mnie to męczyć :evil:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Szanuję Twoje doświadczenie ale daruj sobie traktowanie ludzi, którzy pytają o rzeczy nie będące dla nich tak oczywiste dla nich jak dla Ciebie, jak nieudaczników i intruzów na tym forum.
Kiedy ja odniosłem się w jednym z wątków do Twojej osoby obraziłeś się na mnie do czego może i miełeś prawo - JA CIĘ PRZEPROSIŁEM. Ciekaw jestem czy Ciebie stać na podobny gest :?:
Eee... No nie mow ze nie widzisz tego emotikona i wziales go na serio ;)
Na liście dyskusyjnej strony http://www.f-p2.nazwa.pl/ pojawia sie czasem komunikat z przkazaniami i tp w momenie jeśli ktoś pisze na temat, moze i tu by sie od czasu do czasu przydalo?
Kuchatek, oczywiście że zauważyłem, ale chyba tego za wiele.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Vitez, daj juz spokój z tymi uszczypliwościami zawoalowanymi pod emotikony.
Uwierz że i do Twoich wypowiedzi można by się czepiać i to również w warstwie merytorycznej - tylko po co - to do niczego nie prowadzi. Zajmijmy się na forum meritum wątków.
Pozdrawiam i pozostaję bez urazy.
P.S. Przepraszam wszystkich za ten OT, mam najdzieję że jednak do czegoś się przyda także innym.
sam się zastanawiam czy nie kupić takiego:
http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=441
Wygląda konkretnie i cena też nie zabija
jacam, maro25, kupcie ten pasek i dajcie znac czy dobry bo mi sie tez podoba :D ;)
Ja już mam tego Matina co napis schodzi :) pozostaje jacam :pCytat:
Zamieszczone przez Polaco
Cytat:
Zamieszczone przez perlpa
Nie, nie do ciebie. To byla moja normalna odpowiedz, bez zadnych insynuacji skierowanych gdziekolwiek.
Jestes nadwrazliwy na swoim punkcie :roll: .
Pasuje do "L" też ma czerwony pasek - a nawet dwa.:grin:Cytat:
Zamieszczone przez jacam
Zastanawiam się nad paskiem do aparatu . Moim zdaniem oryginalny Canona za bardzo się rzuca w oczy ( CANON EOS DIGITAL )
Znalazłem coś takiego :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73325029
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72021235
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72714486
czy Ktoś używa takich "zamienników" ? Jak się sprawują ?
Czy może proponujecie inne paseczki ?
Czyżby wszyscy korzystali z oryginałów ???
Ja mam oryginalny, ale bez napisu :) Poszukaj w archiwum o skrobaniu ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
ten pierwszy jest fajny, ale tylko jesli ma niesc body bez gripa z lekkim szklem (np 50tka), z podpietym czyms ciezszym sie strasznie dziwnie rozciaga ;)
Ten był moim faworytem ze względu na szerokość :-) Jednak szkiełko mam cięższe niż 50 i do tego grip .Cytat:
Zamieszczone przez krwisty
jest bardzo wygodny, ale jak mowie - bardzo sie rozciaga. choc wygoda to mocno rekompensuje :)
Kto wie gdzie qpić opisywany tu pasek ?
jesli wpiszesz w google nazwe paska (podpowiem UPSTRAP), to dostaniesz jako pierwszy taki link http://www.upstrap.com/
pozniej naciskasz na [STORE] (sklep)
i kupujesz
ja takiego używam od zawsze (dlatego moje EOSy mają do dziś dziewicze paski, przy odsprzedaży jak znalazł ;-)), bo chodzenie z czarnym, niebieskim czy brązowym (czerwone też były?) napisem na pasku/paskiem kojarzy mi się wyłącznie z wycieczką niemieckich emerytów... :?Cytat:
Zamieszczone przez aqua
mój pasek jest cały czarny, lekko gumowany z jednej strony (ale nie elastyczny) żeby się nie zsuwał z ramienia, ma dwie klamerki do szybkiego odpięcia, po odpięciu pozostaje tak z 10 cm paska z każdej strony aparatu, akurat tyle, żeby zmieściło się np. mocowanie pilota (RC-1), i co najważniejsze: po odpięciu "głównego" paska, te krótkie spinają się razem i tworzą taki krótki 20cm pasek.
i generalnie najczęściej tak aparat jest używany: w domu, w studio, przy wszelkich "pracach" na statywie itp. itd. generalnie nie wypobrażam sobie inaczej, wygoda pełna, wygodne chwytanie za ten krótki pasek, a teraz np. aparat leży na biurku, i pasek nie zawadza dookoła niego, albo np. - czego można bać się najbardziej - że ktoś się zaczepi o pasek i zwali aparat na ziemię.
długi pasek dopinam tylko na jakieś większe wyjścia, gdy faktycznie mu grozi, że na mnie zawiśnie :lol:
pasek kupiony dawno, ale u nas, chyba w rays, jak ktoś chce, to jest szansa, że odszukam nazwę i firmę...
A ja dopiszę, że denerwuje mnie samo mocowanie paska w sprzęcie Canona. Zamiast dwóch obrotowych uch (uszek?), do których kiedyś przyzwyczaiłem się w Sony 707, są mocowania ustaiwiąjące pasek w pozycji pionowej. To zdaje egzmin z obiektywem 50 mm, ale przy noszeniu aparatu z podpietym Tamronem 28-75 aparat naturalnie ustawia się obiektywem w dół. Przez to pasek mam w trochę dziwaczny sposób wyciągniety do tyłu. Gdyby zamiast sztywnego mocowania byłyby zamocowane obrotowe uchwyty, odpadłby problem paska zasłaniającego wizjer - zwykle układałby się w taki sposób, że nie zasłaniałby matówki, co najwyżej samo LCD.
wlasnie dlatego po 6 miesiacach uzywania aparatu zauwazylem ze w miejscu polaczenia aparat-pasek te waskie parciane paski zaczely sie przecieracCytat:
Zamieszczone przez feder
Oo wlasnie, pasek z klamrami to jest cos co mi potrzeba! Zawsze jak sie skradam gdzies z tele, okrecam obiektyw paskiem zeby mi nic sie nie majtalo pod aparatem. Niestety taki sposob nie jest idealny bo albo musze przytrzymywac pasek zeby sie nie rozwinal albo naciagam go i na sile zahaczam o mocowanie do statywu na obiektywie, co najczesciej powoduje ze utrudniam sobie dostep do czegos na body (nie mowiac juz o koniecznosci rozsuplania wszystkiego gdy przychodzi potrzeba zmiany obiektywu).
Na allegro nie widze jednak czegos co by mi pasowalo, ten pasek z klamrami ma niepotrzebne czerwone wstawki... wystarczylby mi zwykly nie rzucajacy sie czarny...
gdybyś do aparatu doczepił jakieś metalowe (lub nawet plastikowe) kółka czy uszka, to po pół roku miałbyś wytrzaskaną dookoła obudowę body, a tak masz tylko lekko nadtarty pasek...Cytat:
Zamieszczone przez feder
zależy też od jakości paska: mój DOMKE ma coś pomiędzy 5 a 10 lat i trochę widać obtarcia przy samym mocowaniu, ale są naprawdę niewielkie i tylko z jednej strony.
spojrzałem na swój pasek,
ma wytłoczone na skórze "DOMKE GRIPPER Made in USA"
google twym przyjacielem, to jest dokładnie takie coś:
oczywiście te metalowe kółeczka (razem ze skórzanymi podkładkami) wyrzucamy zaraz po zakupie. te metalowe karabinki po odpięciu paska głównego można spiąć razem ze sobą tworząc krótką wersję paska (idealna do ręki).
tutaj - pomijając kolor - widać szczegóły ciut dokładniej:
http://cgi.ebay.ca/DOMKE-Gripper-CAM...QQcmdZViewItem
POLECAM! 8-)
a tu proszę, polska aukcja takiego paska (niest. zakończona), cena 64,00 PLN:
http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=7562064800
ale na allegro też jest, i to za 60,00 PLN:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74028756
(ooo, to ten sam gość. i ma tylko jeden pasek. więc kto pierwszy, ten lepszy! :mrgreen:)
wg mnie warto. aparaty się kupuje, sprzedaje, a pasek zostaje ;-)
Wersja na allegro nie posiada zapięć - czyli jest to inny pasek , poza tym trochę wąski 2,5cm.
Zamówiłem :-)
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73325029
mam nadzieję że będzie ok :-) jak nie to przyda się do statywu :-)
jak to nie posiada zapięć??Cytat:
spójrz na tę aukcję (70,00 PLN, ten sam gość), widać dużo lepiej takie metalowe karabinki:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73544431
edit: fakt, ten pasek za 60,00 PLN nie ma tych karabinków, dobrze, że zauważyłeś!
a szerokość 2,5 cm to tylko zaleta, bo spokojnie wystarczy i nie zawadza tak, jak coś szerszego.
Osobiście lubię szerokie paski :-) , zwłaszcza jeżeli przez 7 godzin aparat wisi na szyi :-) a tak mi się już zdarzyło . Z kółeczkami czy bez to kwestaia upodobań . Nigdy nie miałem odpinanego więc nie wiem jak to jest :-) Może kiedyś taki kupię i sprawdzę :-)
Pozdrowionka
Właśnie taki pasek mam :)Cytat:
Pasek ( http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73325029 ) dotarł do mnie dziś rano. Jest ok . Jego lekka rozciągliwość bardzo mi się podoba :-) , aparat nie szarpie karkiem jak trzeba przebiec kawałeczek :-)
Dla mnie np pasek w 350d jest sztywny i noszac go na karczychu strasznie uwiera - dlatego tez chyba pomysle o zmianie
Mam podobny (markowany przez Hamę). Rzeczywiście nie upija tak jak oryginalny canon'owski jednak moim zdaniem ma jedną wadę. "Szluwki" (jakkolwiek zwał) sprawiają wrażenie dość luźnych, możliwe że to tylko mój egzemplarz tak ma. Po zapięciu mam wrażenie że z czasem pasek może się sam wypiąć... w oryginalnym jak wszystko się zapnie i zablokuje to nic nie jest luźne i wygląda solidniej... No cóż - coś za coś.Cytat:
www.optechusa.com modele PRO LOOP
Natknąłem się na nie kilka lat temu przeglądając jakieś pismo z UK , robią dobre wrażenie i nie są szaleńczo drogie , tyle że trzeba kupować online lub na Zachodzie .
Howg
jakiś czas temu nabyłem taki oto pasek
http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=441
wewnętrzna strona jest neoprenowa więc nie przesuwa się po ubraniu, czerwony materia ltrochę razi po oczach po środku jest pzeszyty gumową taśmą.
na cienkich paseckach ma szybkozłaczki więc można apatat szybko wypiąć. Niestety szybkozłączki są zrobione tak, że po odpięciu aparatu nie można tych paseczków spiąć razem. Niestety.
Cały pasek dobrze amortyzuje ciężki sprzęt i to mi się podoba.
Jedyne co mnie zmartwiło to dość nieprecyzyjne wycięcie neoprenu.
Po kilku miesiącach noszenia puszki z M42 200mm mogę ztwierdzic że spełnia swoją rolę.
Pozdrawiam
Pytanie mniej więcej jak w temacie, a dokładniej to chodzi mi o pomoc w znalezieniu jakiegoś fajnego i solidnego paska, który nie je...świeciłby po oczach białymi napisami tak jak te oryginalne (w 350D to już tragedia po prostu).
Ideał - prosty, "naturalny" w dotyku, spokojne kolory, najlepiej gdyby pasek był taki sam po obu stronach, bez neoprenowych/gumowych wstawek - w sumie to blisko ideału był chyba mój stary pasek od EOS'a 300 (po zdrapaniu napisów), ale to dawne dzieje i paska już nie ma.
Oczywiście jakieś tam zdobnictwo (luźne niezobowiązujące hipisowskie wzorki) czy neoprenowa technologia oczywiście przejdzie, ale to już wymaga indywidualnego rozpatrzenia.
Dodatkowy problem i pytanie jednocześnie - jest tego wszystkiego trochę na rynku, ale w większości (a chyba wszystkie "markowe", Lowepro, Tamrac.. ktoś jeszcze to robi?) wyposażane są w zatrzaski - nie wiem... może jestem przewrażliwiony, ale jakoś nie mam aż takiego zaufania do zatrzasków, wolałbym (i stąd m.in. mój problem) coś bez tego wynalazku. Ewentualnie czujcie się zachęceni jeśli macie jakieś doświadczenia z takimi paskami i możecie na konkretnym życiowym przykładzie wyprowadzić mnie z ... błędu(?).
Czy zostaje mi tylko Matin? Czy ktoś miał to w ręku? jak to jest uszyte/podszyte i wykończone? Ogólnie może macie jakieś "pewniaki" itp? A może farbowanie oryginału, ciekawe czy to ktoś przerabiał?
Edit:
Może ktoś wie gdzie można w kraju dostać:
Canon Canon EW-100 (link1) (link2)
Canon Professional Strap 1 - Black (link)
Canon Wide Lens Strap (link)
ewentualnie Canon L3 Neck Strap (link)
Mniemam ,ze Cie razi Twoj pasek Digital wiec jak chcesz to go odkupie od Ciebie:wink: ja nie mam zadnych wymagan a po prostu potrzebuje pasek jakikolwiek
Proponuję pasek z napisem "ЗЕНИТ"
Tomasz1972 - dzięki za link, przegapiłem ten topic w wyszukiwarce, widać, że ludziska korzystają z tych "plastików", ale żeby mnie przekonać to chyba jakiś bardziej wyszukany przykład by się przydał (w sumie to nie wiem czy w ogóle chcę być przekonywany, ale jeśli ktoś czuje wenę, to zachęcam do pisania).
liquidsound - obawiam się, że nawet jeśli znajdę "wymarzony" zamiennik, to oryginał jednak zostanie pod ręką, jeśli koncepcja się zmieni będziesz pierwszy w kolejce ;)
Witam serdecznie!!!
To mój pierwszy post na forum.
W kwestii pasków innych firm, ja w swoim sprzęcie od jakiegoś czasu używam pasków Tamraca (dokładnie numeru modelu nie pamiętam), jest to model z czarnej skóry (chyba ircha) z odpinanymi klamerkami. Powiem szczerze, że pierwszy raz z aparatem na tym pasku miałem pewne wątpliwości czy nie odepną się same, ale bez obaw. W chwili obecnej nie zwracam na te klamerki już wogóle uwagi. Spokojnie ten pasek utrzymuje 1N z boosterem i 70-200/2.8. Fakt, że może nie należą te paski do najtańszych (o ile pamiętam coś koło 80-90zł) ale naprawdę warto, solidnie wykonane, wytrzymałe, dodatkowo przy cyfrze dwie wygodne, neoprenowe kieszonki na CF, no i najważniejsze - o niebo wygodniejszy od oryginału Canona z oczobijnymi napisami CANON EOS DIGITAL, co ma duze znaczenie na imprezach masowych ;)
z pełnym przekonaniem polecam model DOMKE GRIPPER (np. tutaj: http://www.allegro.pl/item202918092_...wy_.html#photo)
Zalety:
1. Bardzo wygodny
2. Wystarczająco szeroki (są modele szersze niż wmieniony powyżej ale 2,5 cm to IMO optymalna wartość)
3. Jest DWUSTRONNY - tzn. z jednej strony ma gumowane wypustki - idealnie się sprawdzają na ubraniu - pasek się wówczas nie przesuwa; druga strona - gładka - na gołe ciało (miła w dotyku)
4. Używam od wielu lat - do każdej lustrzanki w torbie - paski cały czas wyglądają jak nowe (zmieniam korpusy - paski zostawiam :D )
5. Nie rzuca się w oczy :!: (mam za sobą krótki epizod przed kilkunastu laty z czerwonym "oczo...nym" paskiem canona - efekt - po trzech dniach od zakupu aparat wyparował :( ) - firmowe paski leżakują w oryginalnych folijkach - nie lubię kusić losu...
No właśnie przyglądałem się tym gripper'om i w sumie całkiem fajne, tylko że te 2,5cm (1") mnie trochę odstrasza, muszę chyba popróbować sobie "modelowo". Jest jeszcze wersja 1,5", tyle, że z karabinkami (IMHO budzą więcej zaufania niż plastikowe zatrzaski typu "ściśnij i lecę"). Te karabinki są ponoć metalowe... i znów i wada, i zaleta, bo niby mocne, ale dzwoniące/piszczące, obdzierające się i obijające w torbie o aparat. Ciężko będzie dogodzić... :cool:Cytat:
Z pełnym przekonaniem polecam model DOMKE GRIPPER (...)
Wracając do plastikowych zatrzasków - czy ktoś ma i/lub porównywał rozwiązania Lowepro i Tamrac'a ? Czy któreś z nich ma jakąś przewagę?
Ja kupiłem "Lowepro Neoprene Camera Strap". Nie był najtańszy, ale jestem bardzo zadowolony. Pasek jest bardzo wygodny, bez porównania z "kitowym" paskiem do 350D. Karabinki są metalowe, nie dzwonią za bardzo i niczego mi jak dotąd w torbie nie porysowały.
osobiscie mam grippera domke - tego 1,5". Niedawno zarazilem tym wynalazkiem jeszcze 2 osoby. to chyba wystarczajaca rekomendacja.
- tak, czesci paska wszystkie sa metalowe.
- nie, nic mi nie piszczy
dodam, ze odpada w koncu problem ze skrecajacymi sie paskami, bo cos nie tak zostalo ulozone na szyi i trzeba kombinowac. pare obrotow w okolicy karabinka(ow) i znow wszystko jest prosto.
uzywam tego juz kupe czasu i nie wrocilbym do oryginalnych - rezygnacja wlasnie z racji na oczo...
szczerze polecam.
do plecaka Kata dostalem paski umozliwiajace zapinanie aparatu do przednich szelek pleceka. po odpieciu jest mozliwosc zawieszenia na szyji. na dniach bede to testowal chociaz wsumie nie wiem czy sie przyjmie bo oryginal mi nie przeszkadza. a z tym kolorem to powaznie to dla Was taka tragedia?
mam grippera 1" od ponad 10 lat (już trzeci albo czwarty aparat na nim wisi) i zapewniam, że farba na karabinkach nie jest nawet zadraśnięta, nic nie piszczy, nic nie dzwoni o aparat (w torbie ładnie to się układa), a najczęściej używam paska i tak w wersji krótkiej (karabinki spięte ze sobą, główny pasek odpięty i zwinięty w torbie) - w domu czy w studio tak jest najwygodniej (dodatkowa zaleta takiego rozwiązania).
zresztą już tu polecałem ten pasek (patrz post #41) 8-)
osobiście nigdy bym nie powiesił na plastikowym zatrzasku aparatu... ;-)
To gripper 1" ma karabinki? 10 lat powiadasz... no tak, może 10 lat temu miały :wink:
Swoją drogą nigdzie nie widzę 1,5" (w kraju), tylko na allegro ten 1".
A o tym problemie "w torbie" pisałem, bo póki co korzystam z torby-kabury gdzie po zapakowaniu aparatu z podpiętym paskiem pasek w zasadzie układa się płasko na aparacie (szeroka część oczywiście w większości wpuszczona w głąb wzdłuż obiektywu) co znaczy, że wszystkie sprzączki, karabinki itp leżą na aparacie lub mniej lub bardziej się z nim stykają, nie wpadam z tym w panikę, ale wolałem to uwzględnić, konstrukcja oryginału jest pod tym względem najlepsza, bo jest tam minimum elementów, a właściwa (szeroka) część paska jest długa.
Jeśli macie sprawdzone namiary gdzie można te domki(heh) dostać, to piszcie.
sczerze polecam pasek z neoprenu, używam jednego od dwóch lat i mimo uwieszenia na szyi kilku kilogramów nie wykazuje oznak żadnego zużycia. A szyja wręcz odpoczywa przy noszeniu aparatu :))
Kosz takiego cusia 39 zł.