Nikt nie kalibrowal?
Wersja do druku
Nikt nie kalibrowal?
Kalibrowałem body, nie obiektyw. Szybko, dobrze, sympatycznie. Generalnie polecam!
Czy oddali Ci czysty sprzet? Ci na Zytniej ponoc wysylaja poplamiony ale zrobiony :)
Tak, sprzęt był czysty :) Z tego co pamiętam czyszczenie korpusu było nawet wliczone w cenę usługi i było wyszczególnione na fakturze. Usługa wykonana naprawdę porządnie, przesyłka solidnie zapakowana i ubezpieczona, informują Klienta na każdym etapie zlecenia. W zasadzie nie mam się do czego przyczepić. Niestety (a może i stety) nie mam porównania do Żytniej, bo znając historię niektórych użytkowników od razu wybrałem Opto-Technikę.
Wesołych Świąt, Szczęśliwego Nowego Roku oraz wielu udanych zdjęć w roku 2011!!!
Życzy zespół
Opto-Technika
Niestety nie korzystałem z usług Opto-technika...
Ponieważ nie wymieniają samych filtrów dolnoprzepustowych na matrycy.
Trzeba wymienić całą matrycę :( więc nie skorzystałem
Piszę w celach informacyjnych jakby ktoś chciał u nich coś takiego wymieniać.
Pozdrawiam
Witamy,
Drogi Panie mbiesiadnik.
Nawiązując do Pańskiego postu chcielibyśmy zauważyć, że dnia 9.11.2010r. otrzymał Pan maila z następującą informacją:
Opis technika:
Obiektyw wykazuje FF dla wartości przesłony F2.8, przy przesłonie F5.6 obiektyw przechodzi w duży BF. W tym modelu możliwa jest kalibracja dla wartości przesłony F2.8 i F5.6, dla innych wartości przesłony elektronika przyjmuje średnią. Obiektyw z racji konstrukcji toru optycznego ma tendencje do pływania punktu ostrości dla wartości przesłony od 1.4 do 5.6.. // Kalibracja obiektywu do dostarczonego body Canon 5D.
Koszt usługi: 180.00PLN.
Prosimy o wiadomość zwrotną ze zgodą bądź rezygnacją z naprawy.
Dnia 9.11.2010r. otrzymaliśmy od Pana wiadomość zwrotną następującej treści:
Wyrazam zgode na naprawe obiektywu.
pozdrawiam,
M.B******
Rozumiemy, że wyrażając zgodę zapoznał się Pan z treścią kosztorysu, gdzie wyraźnie zostało określone: "Obiektyw z racji konstrukcji toru optycznego ma tendencje do pływania punktu ostrości dla wartości przesłony od 1.4 do 5.6.'' Wyrażając jednoznaczną zgodę uważamy, że przyjął Pan tą informację do swojej wiadomości. Nadmieniamy również, iż otrzymał Pan tę informację 9.11.2010r. a nie jak Pan sugeruje w osobno założonym poście http://canon-board.info/showthread.php?t=73714 dopiero w odpowiedzi na Pańskiego maila z dnia 6.02.2011r.
Na kalibrację nie jest udzielana gwarancja. Gwarancją są objęte wymienione przez nas elementy ewentualnie dokonane naprawy. Czyszczenie, konserwacja
jak również kalibracja nie jest objęta gwarancją. Sprzęt po kalibracji można sprawdzić przy odbiorze lub w przypadku wysyłki po rozpakowaniu (tzw.
gwarancja rozruchowa). Przy takim postępowaniu w przypadku szybkiego zgłoszenia uwag co do wykonanej kalibracji technik może wprowadzić
ewentualnie korektę. Sprzęt został wysłany 10.11.2010 a Pan rościł gwarancję dnia 6.02.2011r. o tak długim czasie tym bardziej nie możemy rozpatrywać gwarancji.
Podsumowując, uważamy, że sumiennie wywiązaliśmy się z określonych w kosztorysie czynności.
Pozdrawiamy,
Opto-Technika
Witamy,
Mamy przyjemność poinformować, że nasz serwis bierze udział w XIV Targach Sprzętu Fotograficznego, Filmowego i Video 2011 w Łodzi w dniach 14-16 kwietnia 2011r.
W związku z tym przygotowaliśmy konkurs z atrakcyjnymi nagrodami tj. bezpłatne czyszczenie sprzętu foto.
Szczegóły znajdują się na stronie: http://www.facebook.com/pages/Opto-T...99087263449415
Zapraszamy!
Zespół Opto-Technika
a jak ktos nie ma fb, będzie można zczytać przebieg 5d na targach?
Witamy,
Posiadanie konta FB konieczne jest jedynie w przypadku konkursu
Jeżeli chodzi o odczyt stanu licznika migawki to niestety ale nie zabieramy ze sobą stanowiska serwisowego, który jest do tego niezbędny.
Bezpłatnego odczytu można dokonać jedynie na miejscu w naszym serwisie w Warszawie.
Pozdrawiamy,
Opto-Technika
Dodam od siebie cztery grosze … (bo tyle tygodni trwała kalibracja AF i czyszczenie). Na początek NIE POLECAM.
Oddałem 5D do Opto-techniki poprzez punkt kolektorki, w którym Pani napisała w treści zlecenie (kalibracja AF, czyszczenie, konserwacja), dodałem że mam sporo nie ostrych zdjęć i jest coś nie tak z AF, wymieniłem jakich obiektywów używam. Aparat pojechał, po około tygodniu zadzwoniłem do serwisu, po czym uzyskałem odpowiedź, ze mam się dowiadywać w punkcie kolektorskim a nie u nich. W punkcie kolektorskim kazano mi tylko czekać i po otrzymaniu wyceny z góry zapłacić 300 zł brutto. Po około 2 tygodniach aparat wrócił, nie do mnie, a do punktu kolektorskiego (20 zł przesyłka). Dodam, że nie wiem w takim razie po co te punkty kolektorskie skoro za te 20 zł, można wysłać sprzęt bezpośrednio do serwisu (czego jak wyżej wspomniałem nie polecam).
Po powrocie z serwisu stwierdziłem tragiczne działanie wszystkich punktów AF poza centralnym, makabryczne bf/ff (różnie dla różnych punktów) załamka….
Złożyłem reklamację i dostałem odp, po 4 dniach, po mojej interwencji telefonicznej mailem gdzie w skrócie stwierdzno, że kalibracja została przeprowadzona prawidłowo, a to że powinienem dostarczyć obiektyw/y, że kalibracja jest ok., że przyczyn tego stanu może być kilka itd. Ale ! Aparat przed kalibracją zachowywał się lepiej. Zapytałem czy da radę w jeden dzień załatwić sprawę, żebym nie musiał gonić dwa razy specjalnie – odp negatywna. Pogodziłem się więc i zawiozłem aparat i 3 obiektywy. (11.02.2011). Po bardzo długim okresie oczekiwania i telefonach z mojej strony, doczekałem się diagnozy :
„Gwarancja nieuznana. Kalibracja wg wytycznych producenta dokonywana jest dla środkowego punktu AF (3D chart).Sprawdzono prostopadłość położenia matrycy względem toru optycznego-prawdłowa.Zmiana punktu ostrości wzajemnych punktów AF może być wynikiem braku współosiowości czołówki lub przesunięciem zespołu sensora AF w wyniku np. udaru mechanicznego.//<!!!24.02!!!!>Test komputerowy aparatu. Komputerowa kalibracja sensora AF.Czyszczenie, konserwacja korpusu oraz obudowy-bez gwarancji na sprzęt.”
Dopłata 100 zł ….
I tuta już miałem dość, nie dość że dostałem aparat w gorszym stanie to jeszcze mam dopłacać za naprawę tego stanu? Wstępnie jednak wyraziłem zgodę lecz po przemyśleniu stwierdziłem, że dziękuję bardzo i to technik powinien sprawdzić stan działania AF bo tzw kalibracji i zadzwonić zapytać, porozmawiać. Jednakże maiłem wrażenie, że gdybym nie wydzwaniał, nie pisał to aparat jeszcze dłużej byłby w serwisie. Zero zainteresowania klientem. Po kilku telefonach łaskawie oddzwaniano.
Ostatecznie Pan kierownik stwierdził, że nie potrafi naprawić/poprawić działania AF, oddadzą mi 100 zł ( na co też czekałem kolejny tydzień) i przywrócą body do stanu sprzed „naprawy”. Pewnie stwierdzą Państwo, że jestem namolnym klientem, ale gdyby to wszystko trwało 4 razy krócej to byłaby inna rozmowa. Wmawiano mi, że body dostało jakiś strzał i cały układ AF się przesunął….
Odebrałem aparat (07.03.2011 ………) , tego samego dnia zawiozłem do CSI, po godzinie zadzwonił miły serwisant, spytał co i jak, stwierdził, że jest źle i w dniu następnym będzie do odebrania. Szybko, sprawnie i bez problemów. AF działa ok..
Podsumowując usługi opto-techniki :
Baaardzo długi okres oczekiwania na naprawę, bezsensowne punkty kolektorskie (moim zdaniem oczywiście, bo i tak płacę za przesyłkę), kiepski kontakt (wrażenie olewania i chęci nabicia kabzy na dodatkowej usłudze), no i ostatecznie nie naprawienie/wyregulowanie zgłoszonej usterki …. Wnioski każdy może wyciągnąć sam. Miałem pecha? Nie wydaje mi się.
Serwis opto-technika – nie polecam
Mam całą korespondencję, wraz z datami, zdjęcia „testowe” pokazujące „działanie” AF po tzw kalibracji więc niż z palca nie sobie nie wysłałem.
Witamy,
W odpowiedzi na post Mr_Black
1. Punkty kolektorskie: klient oddając sprzęt do punktu kolektorskiego wszelkich informacji może zasięgać wyłącznie w danym punkcie, ponieważ w serwisie sprzęt jest przyjmowany na dane tego punktu i nie możemy udzielić informacji osobie dzwoniącej bez zweryfikowania odpowiednich danych. Za wewnętrzne zasady punktu kolektorskie Opto-Technika nie bierze odpowiedzialności. Przypominamy, że sprzęt można jak najbardziej przesłać samemu za pośrednictwem poczty lub kurierem.
2. Sprzęt został przesłany do serwisu z opisem: kalibracja, czyszczenie, konserwacja a nie jak Pan napisał kalibracja AF.
W 99% przypadków mianem kalibracja określa się zniwelowanie FF lub BF przy założeniu, że pomiar AF przebiega prawidłowo. My takie założenie przyjeliśmy, ponieważ w dokumencie przesłanym do nas razem z Pana sprzętem nie ma ani jednego słowa
o problemach z AF. Przy kalibracji matrycy pomiaru dokonuje się dla centralnego punktu AF i jak sam Pan wspomina mierząc punktem centralnym aparat idealnie trafiał w punkt.
W drugim przypadku długi czas oczekiwania na zakończenie zlecenia wynikał z faktu, że aparat nie przechodził prawidłowo procedury regulacji.
W związku z czym serwis nie naliczył dodatkowych kosztów zasugerowanych po nieuznanej gwarancji. Przyznając się do błędu zdecydował zwrócić koszty niepotrzebnych czynności z poprzedniego zlecenia.
W związku z tym Opto-Technika chciałaby przeprosić za pomyłkę serwisanta.
Dołożymy wszelkich starań aby taka sytuacja więcej się nie powtórzyła.
Z pozdrowieniami,
Opto-Technika
Witamy,
Przypominamy o Konkursie!
Do wygrania bezpłatne czyszczenie sprzętu foto!
Szczegóły: http://opto-technika.pl/Aktualnosci.php
Z pozdrowieniami,
Zespół Opto-Technika
Widać że nie za bardzo firma radzi sobie z kalibracją i wymyśla jakieś pokrętne tłumaczenia, skoro klient sygnalizuje problem z af to nieważne jak to nazwie - kalibracja, kalibracja af, regulacja...., sprzęt powinien po naprawie ostrzyć prawidłowo.
Witamy:)
Rozpocznij sezon z czystym sprzętem!
Na hasło: Canon Board 10% zniżki na czyszczenie sprzętu foto!!!
Promocja trwa od 30.03.2011r. do 12.04.2011r.
Hasło należy podać przy oddawaniu sprzętu bądź w przypadku wysyłki prosimy o zapisanie hasła na kartce i dołączenia do paczki.
Zapraszamy i Pozdrawiamy!
Opto-Technika
Witamy,
Mamy przyjemność poinformować, że nasz serwis nawiązał współprace z Działem Fotograficznym Super Expressu.
Pozdrawiamy i zapraszamy.
Zespół Opto-Technika
Witam,
Informujemy, że od 4.02.2012 serwis czynny jest również w soboty w godzinach 10.00-14.00.
Przypominamy:
Pon: 11.00-19.00
Wt-Pt: 9.00-17.00
Sob: 10.00-14.00
Serdecznie zapraszamy:)
Zespół Opto-Technika