-
Zauważyłem pewną prawidłowość, na którą zwrócił uwagę gdzieś w necie jeden z naciągniętych przy opisywaniu swojego zakupu trefnego towaru. Przy podróbach we francuskim tekście ostrzeżenia, w słowie EN UTILISANT nie ma spacji (lub trudno ją zauważyć).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS. Dobrze, że poczytałem, bo właśnie przykładałem się do takiego okazyjnego zakupu ;)
-
Z tym "EN UTILISANT " jest niby dobry sposób pod warunkiem, że zdjęcia produktu
będą prawdziwe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
filias
Zauważyłem pewną prawidłowość, na którą zwrócił uwagę gdzieś w necie jeden z naciągniętych przy opisywaniu swojego zakupu trefnego towaru. Przy podróbach we francuskim tekście ostrzeżenia, w słowie EN UTILISANT nie ma spacji (lub trudno ją zauważyć).
PS. Dobrze, że poczytałem, bo właśnie przykładałem się do takiego okazyjnego zakupu ;)
A co myślisz, że jest tylko jeden rodzaj podróbek?
Jeden będzie miał błąd w takim napisie, drugi w innym, trzeci w jeszcze innym a pięćdziesiąty akurat w ogóle ;)
Wystarczy kupować od zaufanych sprzedawców po normalnej cenie a nie szukać okazji zaoszczędzenia 50zł po której tak naprawdę jesteśmy 200zł w plecy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Goomis
A co myślisz, że jest tylko jeden rodzaj podróbek?
Jeden będzie miał błąd w takim napisie, drugi w innym, trzeci w jeszcze innym a pięćdziesiąty akurat w ogóle ;)
Wystarczy kupować od zaufanych sprzedawców po normalnej cenie a nie szukać okazji zaoszczędzenia 50zł po której tak naprawdę jesteśmy 200zł w plecy...
Zgadzam sie z Kolegą - kto tanio kupuje, ten dwa razy kupuje :)
-
Jestem na etapie szukania oryginalnego LP-E6 - najniższą ofertę na All. której mógłbym jako tako zaufać ma FotoRimex (229,-). Pytanie jest proste, może ktoś ostatnio nabył lub wie - czy w zatrzęsieniu innych aukcji - w lepszych cenach, jest ktoś kto faktycznie posiada i sprzedaje oryginały?
http://allegro.pl/canon-lp-e6-orygin...042372945.html - pierwszy z brzegu, niby normalny sklep, niby FV wystawiają więc nie powinni cudować, ale cena jednak sporo niższa...
-
Rozważam własnie zakup zapasowego aku i coraz bardziej skłaniam się do zakupu zamiennika Phottix. Byłoby przykro wyrzucić ponad 200zł i dostać podróbę, która będzie gorzej pracować, niż zamiennik za 85zł z 2-letnią gwarancją. Komuś udało się kupić oryginał na allegro?
-
A po co kupować oryginał na allegro ? Warto oszczedzać kilkadziesiąt złotych i martwić się o to że się kupiło podróbę ?
-
Uważam, że jesli ten watek nikogo nie przekonał, że warto kupić normalną, oryginalną baterię, z normalnego źródła, powinien kupić z wątpliwego.
Na głupotę najlepszym lekarstwem jest bolący tyłek. W niektórych przypadkach, warto uczyć się na własnych błędach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeqorz
Rozważam własnie zakup zapasowego aku i coraz bardziej skłaniam się do zakupu zamiennika Phottix. Byłoby przykro wyrzucić ponad 200zł i dostać podróbę, która będzie gorzej pracować, niż zamiennik za 85zł z 2-letnią gwarancją. Komuś udało się kupić oryginał na allegro?
Wielu się to udało ale tanio nie było :mrgreen:
Te w niskiej cenie to niestety aku oryginalne inaczej :(
Cytat:
Zamieszczone przez
dinderi
Uważam, że jesli ten watek nikogo nie przekonał, że warto kupić normalną, oryginalną baterię, z normalnego źródła, powinien kupić z wątpliwego.
Na głupotę najlepszym lekarstwem jest bolący tyłek. W niektórych przypadkach, warto uczyć się na własnych błędach.
Popieram wypowiedź Kolegi - jak nie masz pewności co do pochodzenia, nie ryzykuj !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dinderi
...i tutaj wracamy do punktu wyjścia - które źródło jest "normalne", a które jeszcze wątpliwe. czy sklep stacjonarny jest ok a internetowy be? czy wystarczy że sprzedający wystawia FV wtedy jest już ok, a cała reszta be?
Zbyt dużo sklepów jest na rynku żeby wiedzieć o każdym który jest ok, a który może lewiznę rozprowadzać...
Jesteś w stanie odpowiedzieć z czystym sumieniem na moje wcześniejsze pytanie? podejrzewam że niekoniecznie, jeśli nie robiłeś transakcji z konkretnym przytoczonym jako przykład sklepem, kupując od nich tą konkretną baterię... Sklep jest? jest. FV wystawią? wystawią. Cena jest niższa? jest. to jest ok czy be? postawisz kasę? ;-)
-
No i po wypowiedzi Widelca jest mętlik ;)
Tak zastanawiam się, czy sklepy posiadające renomę w branży akcesoriów foto też mają świadomość sprzedawania swoich towarów. Kupuję o 30zł drożej baterią, a się okazuje, że to tej podróba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Widelec
Jesteś w stanie odpowiedzieć z czystym sumieniem na moje wcześniejsze pytanie?
Nie znam tego sklepu, zdjęcia w aukcji są złej jakości, cena jest niższa od polsko-rynkowej o cca. 80 PLN. Nie kupiłbym na tej aukcji.
W USA, gdzie zawsze jest trochę taniej niż u nas, ta bateria kosztuje cca. 60 USD. (LINK ) Dolar kosztuje cca. 3,4 PLN. Rachunek jest prosty.
-
Po co ryzykować, nie lepiej kupic w Komputroniku , Prolinie itp sieciach lub choćby u forumowych TIP-ów. Przez nich nie zostaniesz oszukany :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Po co ryzykować, nie lepiej kupic w Komputroniku , Prolinie itp sieciach lub choćby u forumowych TIP-ów. Przez nich nie zostaniesz oszukany :)
o ile ktoś będzie sprawdzał co jest w pudełku . i czy pasuje tak jak sie należy bez zadnych oporów . równiez moze sie stać ze renomowany sprzedawca nieświadomie sprzeda podróbę jako orginał .
wystarczy ze jakis pracownik hurtowni lub pośrednik zrobi podmianę w kartonie by dorobić kilka złoty do marnej wypłaty .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzys41
o ile ktoś będzie sprawdzał co jest w pudełku . i czy pasuje tak jak sie należy bez zadnych oporów . równiez moze sie stać ze renomowany sprzedawca nieświadomie sprzeda podróbę jako orginał .
wystarczy ze jakis pracownik hurtowni lub pośrednik zrobi podmianę w kartonie by dorobić kilka złoty do marnej wypłaty .
Straszne głupoty piszesz i masz wybujałą fantazję. W porządnych sklepach takie rzeczy się nie zdarzają, bo każdy ogląda towar przed zakupem. Skąd wogóle taki pomysł :confused:
-
A ja proponuję kupić zamienniki np. stąd http://www.ebay.pl/itm/Batterie-pour...item35b8cbdaae i po problemie.
Używam zamiennika zakupionego w chinach, co prawda to jest chyba Phottix z chipem, ale kupiony rok temu jak te dekodowane były u nas sporo droższe.
Wydałem około 50zł.
Bateria nie trzyma tyle co oryginał ale spokojnie podczas jednej sesji do 1000 zdjęć się da zrobić( na oryginale robię około 1500).
Jak leży to dość szybko traci moc, ale nie ma tragedii.
Dlatego uważam, że jak ktoś chce taniej to niech spokojnie kupuje zamiennik, a jak ktoś chce oryginał to nich oleje Allegro i kupi z oficjalnej polskiej dystrybucji za normalną cenę
-
Przyznam się, że też kupiłem "oryginalny" jednak mój trochę różni się od opisywanych tu, oprócz ceny kosztował coś 99zł + przesyłka lub nawet z nią nie pamiętam.
1. Kolor jest prawie taki sam, jak nie taki sam co w aku dołączonym z body
2. Wszystkie nadruki są bardzo czytelne
3. Pudełko jest bardzo dobrej jakości jak i nadruk na nim + folijki papierki itd
Foty:
Przyznam, że jeszcze go nie używałem, tzn nowy sprawdziłem w body 3-pstryki, dodałem do listy i do ładowarki, nie było żadnych problemów z włożeniem i wyciągnieciem ...
Teraz go wygrzebałem i po prawie 4-miesiącach (ponad 3,5 m-ca) jest naładowany w 90% co też zaprzecza wcześniejszym opisom (ostatnia fota)
I teraz tak sugerując się tylko ceną to pewno podróba jak nic ...
Ale jak Wy myślicie po moim opisie i załączonych zdjęciach ...
Dodam jeszcze, że ten z zestawu według naklejki jest wyprodukowany w Chinach a ten co dokupiłem w Japoni. Kupiłem od gościa na aukcji, miał tylko 3szt.
-
Ten z prawej to podróba niestety - brak wybitego numeru seryjnego w okienku na etykiecie. Ja posiadam obecnie 3 szt oryginały aku i wszystkie mają tloczony numer serii.
To gdzie wyprodukowany to sprawa drugorzędna - zazwyczaj pisze że ogniwa made in Japan ale aku jako całość wyprodukowany w Chinach.
-
Nie daje mi to spokoju bedę drążył temat, poniżej zamieszczam linki do sklepów w których na pewno powiniśmy kupić oryginał, jeśli linki zostaną usunięte z powodu jakiś tam pkt. regulaminu polecam wstukać w google "LP-E6 oryginał" i wejść do znanych sklepów i przyglądnąć się zdjęciom aku w cenach 220zł-299zł
Co do zakupu w podejrzanie niskiej cenie tzn. za tak zwaną połowę, jest to możliwe i trafiają się takie okazje, również u mnie :)
Tu Linki:
Cyfrowe
Fotoaparacik
Amazon
RTVeuroAGD
-
Oryginalny za 100zł to na pewno nie uświadczysz.
Co jak co, ale ja wyznaję zasadę, że albo kupuję za 100zł zamiennik firmy alternatywnej, albo za 250 oryginał. Posiadanie podróby z logo C za tą kwotę to nie dla mnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
Oryginalny za 100zł to na pewno nie uświadczysz.
Co jak co, ale ja wyznaję zasadę, że albo kupuję za 100zł zamiennik firmy alternatywnej, albo za 250 oryginał. Posiadanie podróby z logo C za tą kwotę to nie dla mnie.
Wejdź do sklepów z zamieszczonych linków. Kupujesz, odebierasz osobiście np. RTVeuroAGD płacisz 269zł czy masz oryginał, czy tylko świadomość, że za tyle powinieneś mieć oryginał ? To jest dokładnie taki jak mam ja.
Jak wspomniałem wcześniej, mam czasami w sprzedaży towary nowe oryginalne z hologramami za mniej niż połowę ceny sklepowej, wiem że jest taka możliwość (nie jest to as. foto).
Sam kupiłem kilka rzeczy na aukcji, które były wygranymi np. w konkursach np. za 60% wartości. ceny aku są nawet po 220zł - 110zł to 50%
Jak bym Wam napisał za ile kupiłem nowego 5DmkII to odpowiedź na pewno by była, że to podróba.
Pomińmy cene zakupu. Jesli bym napisał że kosztował 240zł to są szanse że to oryginał ? nie rozładował sie nawet po prawie 4-miesiacach ...
Aha. Sam brzydzę się podrabianymi towarami, więc jeśli mamy pewność na 100%, że to podróbka to go zutylizuje.
-
Ja mam dwa prawdopodobnie oryginały jeden kupiony z 7D i drugi z 5D.
Oba różnią się wyglądem dość istotnie (jak będę miał chwilę to zrobię zdjęcia),
ale zachowują się podobnie. Natomiast Phottix szybko się rozładowuję, np. po około 2 miesiącach wkładam do aparatu i pokazuje 98% ale już po kilku zdjęciach wartość spada do 60%, w oryginałach tego nie ma.
Generalnie i tak każdą ładuje przed zleceniem, więc dla mnie to nie ma znaczenia.
-
Dzieje się tak, bo sklepy zamiast zamieszczac realfoto oferowanego towaru idą na łatwiznę i ściągają fotki z sieci. Ma się to nijak do tego co naprawdę sprzedają, bo zdjęcia są poglądowe. Co do cen na aukcjach, to trudno mi uwierzyć, że ktoś wygrał akumulator w konkursie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Dzieje się tak, bo sklepy zamiast zamieszczac realfoto oferowanego towaru idą na łatwiznę i ściągają fotki z sieci. Ma się to nijak do tego co naprawdę sprzedają, bo zdjęcia są poglądowe. Co do cen na aukcjach, to trudno mi uwierzyć, że ktoś wygrał akumulator w konkursie :)
Nikt nie napisal o wygraniu aku w konkursie ...
ceny sa mozliwe przez pol, nie bede o tym pisal na forum ( nie mam na mysli rowniez nocnych sklepow)
Jak bede mial czas to zagladne to sklepow i sprawdze te aku "oryginaly " ale moze ktos z Was poda tak jak linki do sklepu gdzie kupimy ten oryginal z wytloczona data, ta naklepka na aku jest gwarancja oryginalnego produktu.
A moze ktos kupil oryginalny aku w renomowanym sklepie w cenie 100% i moglby wstawic fotki, by wiedziec na co zwrocic uwage, jesli rozni sie od tego dostarczonego z body.
-
Odp: Lp-e6, czyli jak kupiłem oryginalną podróbę baterii
Wysłałem zapytanie do Canona i otrzymałem odpowiedź:
Cytat:
Szanowny Panie ----------,
dziękujemy za kontakt z działem Wsparcia Technicznego Canon Polska.
W nawiązaniu do Pana zgłoszenia dotyczącego oryginalności zakupionego akumulatora chcielibyśmy poinformować, że na naklejce nie musi znajdować się data produkcji.
Zachęcamy do wysłania zdjęcia takiej naklejki, wtedy będziemy mogli dokładniej sprawdzić jej oryginalność.
Przy kolejnych zakupach produktów Canon zapraszamy do skorzystania z oferty naszych partnerów, których listę może Pan odnaleźć w podanym poniżej linku.
Canon Polska - Dla domu
W przypadku dodatkowych pytań zapraszamy do ponownego kontaktu.
Z poważaniem
----------------
Canon Services & Support
-
Witam, ja kupiłem na znanym portalu akumulator LP-E6 za 130 zł. Zrobiłem na pierwszym ładowaniu ponad tysiąc zdjęć. Myślę że to oryginał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andremobile
Witam, ja kupiłem na znanym portalu akumulator LP-E6 za 130 zł. Zrobiłem na pierwszym ładowaniu ponad tysiąc zdjęć. Myślę że to oryginał.
To myśl tak dalej. Nikt nie sprzeda nowego, oryginalnego za mniej niż 200 PLN.
-
Kupując nowy oryginalny akumulator Canona data produkcji jest wytłoczona zwykle na naklejce ( mam kilka różnych i na każdym tak jest ).
Jeśli chodzi o cenę oryginalnego LP-E6 to również uważam, że 200zł to absolutne min.
-
Nie lepiej kupić normalny, firmowy zamiennik zamiast ryzykować z podróbkami? Mam kilka sztuk LP-E6 firmy hahnel i blumax i nie zauważyłem żadnej różnicy między nimi a sztuką canona. Patrząc na ceny innych akcesoriów jakie sobie canon życzy to nie zdziwiłoby mnie gdyby te zamienniki były nawet lepsze ;).
-
Na moim data też jest wytłoczona i nie widzę żadnej różnicy między nim a oryginałem, na opakowaniu był hologram canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gajdosz
Nie lepiej kupić normalny, firmowy zamiennik zamiast ryzykować z podróbkami?
+1 , no chyba, że podróbka kosztuje 50 zł ale też wtedy jakość wątpliwa. Nie ma się co łudzić, że za 100 zł kupicie oryginał. Trzeba dać >200 zł. Jeśli nie jesteście pewni czy kupujecie oryginał, to kupcie sprawdzone i polecane zamienniki. Ja akurat używam Newella, na jednym łądowaniu ostatnio zrobiłem ok. 1600 klatek (6d).
-
ja kupuje jakieś zwykle zamienniki, po roku wyrzucam i kupuje następny
te tańsze, i jest ok
-
Mój akumulator:
Cytat:
Szanowny Panie ...........,
dziękuję za ponowny kontakt z działem Wsparcia Technicznego Canon Polska.
W nawiązaniu do Pana zapytania odnośnie oryginalności akumulatora chciałabym poinformować, że wizualnie wygląda na oryginalny.
Polecam jeszcze o zapoznanie się z informacją umieszczoną na stronie Canon na temat oryginalności baterii i akumulatorów.
http://www.canon.pl/For_Home/Product..._batteries.asp
Mam nadzieję, że powyższe informacje okażą się pomocne oraz zapraszam do ponownego kontaktu w przypadku dodatkowych pytań.
Z poważaniem
......................
Canon Services & Support
-
Mój akumulator z zestawu 5D3 kupionego w ubiegłym roku w Wawie na Żytniej..
Po prostu made in China, nie tam że składany :).
Uploaded with ImageShack.us
-
Jeszcze dodam, że: nie mam z boku wytłoczonych symboli, plastik nie różni się kolorem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ja kupuje jakieś zwykle zamienniki, po roku wyrzucam i kupuje następny
te tańsze, i jest ok
Zamienniki tak mają, że na początku trzymają nawet dłużej niż oryginał, ale po którymś tam ładowaniu, nagle okazuje się że po 100 fotkach padaka.
A oryginał w tym czasie bez zmian;)
Więc albo oryginał, albo co roku zmiana....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Co z tego, że made in China - wygląda na oryginalny, naklejka jak trzeba i wytłoczona data prod.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
takisefotograf
Ja używam zamiennika Delty i jest naprawdę OK
ale do 6d??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
+1 , no chyba, że podróbka kosztuje 50 zł ale też wtedy jakość wątpliwa. Nie ma się co łudzić, że za 100 zł kupicie oryginał. Trzeba dać >200 zł. Jeśli nie jesteście pewni czy kupujecie oryginał, to kupcie sprawdzone i polecane zamienniki. Ja akurat używam Newella, na jednym łądowaniu ostatnio zrobiłem ok. 1600 klatek (6d).
Kuba,puscilem maila do Ciebie w zw z LP-E6 DO 6D i wrocil z komunikatem,ze nieaktywne konto :-O
pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
iktorn92
Moja ze stycznia 2010 ma tloczenie z tą datą i wygląda na ory... na drugą narazie mnie nie stac :D
Witam , z bateriami a dokładnie z akumulatorami to się nasłuchałem od kolegów sprzedawców . Potrafią w własnym sklepie podmienić aku z oryginał na podróbę.
Klient przekonany że kupuje pełny komplet oryginał a tak na prawdę ma podmienioną baterie.
-
Fajnych masz kolegow :D
Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2
-
Niestety tak najłatwiej oszukać klienta, bo nie przyjdzie mu do głowy, że taka sytuacja może mieć miejsce.
W dodatku nie każdy pozna podróbkę - sporo już tego widziałem a i tak mam niekiedy wątpliwości :(
-
-
Wyglądają na podróbki z ebaya po 20$.
Wysłane z Motoroli przez Tapatalk.
-
Kolega ostatnio naciął się na podróbkę sprzedawaną w renomowanym sklepie foto.
made in china = oryginał
made in japan = podróbka
IMG_20150401_170936_440.jpg | Fotosik.pl
IMG_20150401_170912_685.jpg | Fotosik.pl
IMG_20150401_170922_853.jpg | Fotosik.pl
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CrazzyIwan
Okazuje się, że aku z 6D i 7D mam oryginalne - chińskie a nie jakieś japońskie podróby :)
-
Ale numery ;), też mam chińskie :mrgreen:.
-
Też się naciąłem, ale moje egzemplarze są praktycznie identycznie wyglądające z oryginałami, opakowanie blister bez zastrzeżeń, nawet był autentyczny hologram!!!. Oczywiście pojemność to jakieś 30-40% tego co powinno być i też pojawiła się trudność z wyjęciem z body 5D mkII - co ciekawe z mkIII wychodzą bez problemu.
Jedyna znalezione różnice to:
- odcień plastiku bardziej czarny, w oryginale jest nieco szarawy. Bez dwóch do porównania nie do rozróżnienia.
- na górnej części obudowy na pierwszej literce "n" w napisie Canon widać małe kółeczko - miejsce wtrysku plastiku. W autentycznych aku nie ma takiego śladu. Porównane 3 podróby i 5 oryginałów.
- no i cena 149zł "promocja wyprzedaż", 250zł za autentyk.
To już lepiej kupić zwykły zamiennik, pojemność będzie większa i cena ok. 50zł
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Okazuje się, że aku z 6D i 7D mam oryginalne - chińskie a nie jakieś japońskie podróby :)
A co w takim razie mam ja?
"Cell made in Japan,
Further processed in china"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
A co w takim razie mam ja?
"Cell made in Japan,
Further processed in china"
Ogniwa wykonane w Japoni, akumulator poskładany w Chinach. ;)