Zamieszczone przez
Merauder
Ślubu nie robiłem, ale na szczęście mam kilka w tym roku w planie. Robiłem roczki i chrzty. Wiem, to nie to samo, ale tak na prawdę kadrowo. Wystarczyło kilka kościołów o różnym świetle, różnej jasności i tęczy kolorów z witraży i różnych lamp.
Powiem ci tak, że w większości przypadków jest tak, że jak 1.8-2.2 nie pomoże to i otwarcie do 1.4 też wiele może nie dać. Oczywiście będą sytuacje gdzie właśnie ta różnica wystarczy. Tyle tylko, że bez sprawnego AFa i te 1.4 będzie nie użyteczne.
Wybieraj canon 28 1.8 lub sigma 30 1.4. Poszukaj na forum, jest tasiemcowy wątek porównujący te szkła. Ja wybrałem to co w stopce i fociłem już tym w trudnych warunkach oświetleniowych, nie zauważyłem problemów z AFem (na miarę AFa w 450D). Z sigmą nie miałem do czynienia.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Choć wielu ślubnych twierdzi, że 28 na cropie to za wąsko do szerokich ujęć typu młodzi wchodzą do kościoła. Myślę podobnie, ale z drugiej strony tego typu ujęcia nie są aż tak wielce dynamiczne, młodzi idą powoli.
Pomyśl jeszcze o 10-22 dla tego typu ujeć, widziałem tego typu kadry tym szkłem i to bardzo udane.