sigma 17-70 2.8-4 OS HSM pytanie o autofocus
Witam,
Wczoraj podpiąłem 2 sigmy w/w typu. Zastanawiam się nad działaniem autofocusa z tym HSM-em. Czuć i słychać lekkie trykania przy końcówce ostrzenia. Czy to normalne w tym obiektywie?
Podpinałem sigmę 10-20 EX HSM i tam tego nie zaobserwowałem.
Pozdrawiam
Andrzej
Odp: Sigma 17-70 2.8-4.0 OS HSM
Mam problem z ostrzeniem tym obiektywem z prawej strony zdjęcia. Problem powtarzalny niezależnie od ustawień. Załączam przykład. Do serwisu czy niewprawiony fotograf?
f=19 mm, f/8, ostrzone środkowym punktem AF (Canon EOS 600D):
100% podgląd prawej strony:
Co ciekawe, testowe zdjęcie wyszło zupełnie poprawne, więc to nie jest klasyczny FF/BF. f=46 mm, f/3,5
Mam podobne rozmycie w nowiutkiej S 17-50 2.8 EX, tyle że z lewej strony i na znacznie większym obszarze.
Reklamuję to w serwisie razem z kalibracją już drugi raz, bo za pierwszym nie widzieli wady i rozkalibrowali mi AF jeszcze bardziej.
Widać, że kontrola jakości w Sigmie Made n Japan, po prostu leży i kwiczy a serwis nie za bardzo wie co z tym zrobić.
Cytat:
Zamieszczone przez
paul86
. Do serwisu czy niewprawiony fotograf?
1-Obciety dach czyli niewprawiony fotograf
2-sigmy tak maja-takie mydełko to ich cecha nie wada
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
2-sigmy tak maja-takie mydełko to ich cecha nie wada
Skąd ta teza?
Mam to szkło od 2,5 roku i jakoś nie zauważyłem. Ślepy jestem, czy co?
Moim zdaniem gorsza sztuka (albo moja lepsza), ale raczej serwis nie stwierdzi żadnej wady.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
sigmy tak maja-takie mydełko to ich cecha nie wada
To się pytam: skąd zachwyty użytkowników i wysokie oceny w testach???
Może raczej powinno być: Sigmy tak miewają, bo firma to zwykła manufaktura bez kontroli jakości produktu finalnego?
Kiedyś (dawno temu), spotkałem się określeniem: SIG(nificant) MA(lfunction).
Dopiero teraz to zrozumiałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
miki450
To się pytam: skąd zachwyty użytkowników
jak sprzedałem moja mydelniczkę by net to dostałem maila że.....obiektyw jest super i wielkie dzięki
jak co komu
skoro nie widzisz nic złego w pojawiających się ciągle tematach dot. sigm "nieostro" i "mydli" to no cóż..ok
faktycznie lepiej przeczytać entuzjastyczny test i się cieszyć jaka ta sigma jest naj
Skąd zachwyty? Cóż od kit-a dużo jaśniejsza i zakres niezły.
Ale że przy 70mm trzeba przymknąć do f/8 to już szczegół.
Najlepszą "cechą" tej właśnie Sigmy nie jest to mydełko, ale mechanika.
Po 2,5 roku naprawdę lekkiego używania szkło było totalnie rozklekotane, tubus wysuwał się i chował już pod niewielkim kątem.
Czarę goryczy przelała stabilizacja, która od tak po prostu padła.
Nie miałem siły się z tym bawić - poszła do ludzi uszkodzona.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
1-Obciety dach czyli niewprawiony fotograf
Ot, powiedział człowiek z kompleksem bycia zauważonym.
Obiektyw wysłałem do gdyńskiego serwisu. Co ciekawe, wadę stwierdzili, napisali w karcie gwarancyjnej iż dokonano "kalibracji" i odesłali na swój koszt. Tyle, że wada...pozostała. Odesłałem do sklepu z żądaniem zamiany.
Kupiłem Tamrona w zbliżonej cenowo klasie (tyle, że 70-300) i ten ładnie ostrzy w całym kadrze. Więc nie mam wygórowanych oczekiwań. Chodzi o to, żeby obraz był lepszy niż w dotychczas posiadanym kompaktowym ultrazoomie! Chyba niewiele.
ten model tak ma; koledze też szybko padła stabilizacja