Eloi 9 odpowiedni czlowiek w odpowiednim miejscu REWELACJA
Wersja do druku
Eloi 9 odpowiedni czlowiek w odpowiednim miejscu REWELACJA
Dzięki Fabio!
A to było tak. Otóż siedziałem na śnieżnej grani odwrócony plecami do góry fotografując poniższy widok #10. Do góry byłem odwrócony plecami bowiem w momencie wejścia na grań góra była całkowicie we mgle, a po drugiej strony był cudowny zachód. Zatem pół godziny cykałem różne ujęcia tego zachodu, i w końcu przez przypadek zerknąłem w tył.
A tutaj coś niesamowitego!
Wiedziałem że mam nie więcej jak 5 minut, więc w panice szukałem różnych ujęć - samej góry, centralnie, z różnymi drzewkami na przodzie. Biegałem jak oparzony w panice aby nie stracić tego ujęcia który już odchodził. Na sam koniec postanowiłem zrobić ujęcie całości, na wszelki wypadek. I to ujęcie potem na przeglądzie okazało się być najlepsze. Zrobiłem go w ostatnim momencie. Za piętnaście sekund już było po świetle.
Czasami naprawdę wydaje mi się że w landszaftach trzeba mieć większy refleks niż w reporterce sportowej! :)
A oto ten obrazek #10 dla którego o mało co nie przegapiłem #9:
...wracajac do #9-tki, zasada zlotego podzialu sama wszla :-)
Wiec masz juz jeden nawyk wyrobiony :-)
jak zwykle dobre swiatlo robi zdjecie.
10 do mnie nie trafia z takim pierwszym planem ale 9 jak najbardziej. byles w dobrym miejscu w odpowiedznim czasie.
Ja napiszę tylko tyle , że pachnie mi to prowokacją :-D ... kilkukrotnie Eloi podkreślasz że jesteś początkujący , a zdjęcia świetne i doskonała obróbka ... nawet te uwagi na początku to tak trochę na siłę Ci koledzy pisali , bo wiadomo że nie zawsze warunki pozwalają zrobić fotkę tak jakbyśmy chcieli , albo dopiero na kompie zobaczymy coś co nam przeszkadza .
A zasady są po to aby je ( czasem) łamać
Tego właśnie nie rozumiem. :) #10 mi się osobiście o wiele bardziej podoba. Wiem że #9 pokazuje coś bardziej unikalnego, ale to #10 ma dla mnie duszę.
A tymczasem na różnych galeriach #9 robi karierę, natomiast #10 pomimo mojej forsownej promocji idzie jakoś powoli.... :)
Taki z niego początkujący jak z koziej d... trąbka :) Prowokacja i to na całego. Dziwię się, że dopiero marbo to zauważył. Każdy kto zajmuje się krajobrazem dobrze wie, że takie foty nie robią początkujący.
Bardzo ładne zdjęcia, wszystkie w bardzo dobrym klimacie
Jedynie zdjęcie 5. moim zdaniem trochę odstaje poziomem od reszty (takie opatrzone)
Gratuluję i czekam na więcej
a ja stanę w obronie Eloi ! Uważam, że to nie jest żadna prowokacja, a fotografie są faktycznie takie, jakie robią osoby początkujące ...
Nie daj się Eloi ! Udowodnij, że jesteś początkujący !
świetne obrazy.
jest nastrój, światło i klimat, kompozycja i...
...nikon :)
pozdrawiam serdecznie
Podobaja mi sie oba. 9-tka jest "latwa' do spodobania sie - wyraznie odcianjaca sie pomaranczem gora robi wrazenie.
Co do 10 mialem na poczatku wrazenie przeostrzenia ale po pewnym czasie widze, ze jest super. Lekki pomarancz slonca odcina fajnie drzewa na pierwszym planie a gora w tle jest "miekka' co dobrze gra calosciowo. Jednak trzeba szukac swiatla.........
Eloi ! myślę, że dowodów jest bez liku ! A "test linijki" to w tym przypadku zupełny drobiazg ...
Nie jestem do końca pewien tego zdjęcia. Nie chodzi mi tutaj o technikę czy kompozycję, ale wyłącznie o wpływ na odbiorcę.
Czy ma to sens?
Eloi
Nad kazdym zdjeciem mozna debatowac w nieskonczonosc :-)
Podoba mi sie drugi plan - pomimo kontrastu swietnie widac glebie, odleglosc, i detale. Moze byloby jeszcze lepiej gdyby delikatnie w glebi to swiatlo takze "wyciagnac"? ale to bardzo delikatnie np. wzdluz opadajacego wawozu? (moge sie mylic...)
Dzięki! :)
Pytam bo ja sam nie jestem przekonany. Czasami się na niego spojrzę i mi się podoba, potem się spojrzę ponownie i sobie myślę - eee, to nie to....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P.S. Chodzi mo konkretnie o to że wolałbym większy kontrast pomiędzy planami. Podoba mi się bardzo tło, ale pierwszy plan nie za bardzo mnie wciąga. Wolałbym abym miał inną, bardziej kontrastową, tonację kolorystyczną.
Ja bym dopisał Wesołych Świąt BN i byłoby piknie.
Hey Eloi,
mnie najbardziej przypadło do gustu zdjęcie nr 4 - za dynamikę, żywioł, niesztampowość oraz nr 11 - za światło i kolory. Ostatnie - dla mnie - ma sens:) Ładnie współgra tło z pierwszym planem. Nie wyciągałabym światła w głębi. Wydaje mi się, choć może niesłusznie, że nie posłużyłoby to zdjęciu. Seria z chatą dużo mniej mi się podoba - patrzę i widzę "zwykły" choć niezaprzeczalnie piękny krajobraz. O technice i wszelkich podziałach nie napiszę, bo sama jestem w w tym temacie jeszcze w malinach;)
pozdrawiam!
Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem twoich zdjęć. Zajrzałem na twoją stronę "cezarmart" i niektóre wymiatają. Zazdroszczę umiejętności w tworzeniu b&w, zawsze mnie ciągnie w tym kierunku, ale słabo mi idzie.
Dzięki za miłe słowa :)
Oto ostatnie i też b/w.
Pytam o ostrą krytykę, bo nie jestem pewien czy zdjęcie zasługuje na portfolio. Czy oddziałowywuje, czy też po prostu zwykłe zdjęcie góry?
Czasami zupełnie nie potrafię się spojrzeć obiektywnie na moje zdjęcia, dlatego pytam.
Dzięki :)
Zdjęcia niesamowite :)
co do ostatniego- bardzo mi sie znowu podoba twoj b/w fajna tez jest plastyka tego zdjecia, wyglada jakby drzewa mialy zaraz wyjsc z monitora:)
ogolnie tez wlasnie nie jestem pewien czy sama gora jest na tyle fotogeniczna bo w sumie troche mi sie podoba, ale to bardziej jesli chodzi o twoja obrobke i fajny kat swiatla padajacy na drzewa, a sam obrazek jest dla mnie raczej neutralny.
co ja bede duzo mowil REWELACJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pozdrawiam :mrgreen:
Możesz zarabiać na prowadzeniu szkoleń w b&w. Ja się zapisuję ;)
nazwales mnie mistrzem ale to ja powinienem Ci mowic mistrzu wszedlem na TWOJA GALERIE i dobrze ze leze w lozko bo szczeke bym mial polamana wszystkie zdjecia rewelacja
pozdrawiam
ps. jesli masz czas i ochote to napisz mi tutorial na pw lub na maila jak wywolujesz B&W
Dzięki Fabio.
Jeśli chodzi o b/w to nie ma żadnej tajemnicy. Nie ma jednej akcji czy presetu który wszystko robi jednym kliknięciem.
Jest kilka kroków:
1. wpierw oglądam obrazek na trzech kanałach aby zobaczyć na jakim kanale poszczególne fragmenty wyglądają najlepiej. Na przykład niebo może być najlepsze na czerwonym, las na zielonym a śnieg na niebieskim.
2. Jak już wiadomo jaki fragment wygląda najlepiej na czym, to wtedy robimy konwersję dla każdego kawałka z osobna. Każdy kawałek obrazka ma swoją grupę warstw: channel mixer na odpowiednim kanale, potem krzywa albo poziomy ze wzmocnieniem kontrastów.
Jeszcze raz - każdy fragment obrazka osobno. Czyli osobna praca na każdy fragment obrazka - tak jakby się pracowało nad kilkoma obrazkami. A fragmenty oczywiście są od siebie pooddzielane za pomocą masek.
3. Czasami wychodzą przepalenia. Wtedy miejsca przepaleń maskujemy i w miejscach tych przepaleń robimy inną kombinację kanałów.
4. Na koniec robimy ostatni layer z globalną desaturacją aby zrobić b/w tam gdzie powyższe grupy nie załapały.
5. Potem robimy levels aby rozciągnąć obrazek na maksa od świateł do cieni.
6. Czasami na końcu robię soft-focus na 25%, czyli kopię całości, gaussian-blur na kopi na jakieś 24 pixele, tryb mieszania kopi na soft-light i przeźroczystość na 25%.
7. Zapuszczam globalnie filtr Noise Ninja. Jest to taki mądry produkt że wymiękcza szumy, ale ostrzy detale. Znakomity.
8. Przedostatnia akcja jaką robię na każdym swoim zdjęciu - lekko przypalam brzegi.
9. Na koniec daję lekki niebieskawy tint. Ale bardzo lekki. Ten tint trzeba wyłączać przy drukowaniu, bo na ekranie wygląda dobrze, ale źle na papierze.
Ostatnio kupiłem sobie świetny produkt: Nik SilverEfex Pro. Ale nawet wtedy nie robię globalnej konwersji, ale lokalną, tyle że zamiast mieszania kanałów używam SilverEfex. Procedura jest taka sama jak powyżej, tylko że narzędzie jest inne.
Na ostatnim obrazku niebo jest zrobione na czerwonym kanale, natomiast zalesione zbocze na zielonym. Plus lokalne krzywe zwiększające kontrast.
Podpowiedź co do śniegu. Śnieg najlepiej wychodzi na kanale niebieskim plus mocne wzmocnienie kontrastu. Wtedy się fajnie skrzy.
Świetna robota eloi, miło że dzielisz sie swoim warsztatem, jednak ja wyznaje zasade ze bez dobrego swiatla przy zdjeciu nie ma co sie meczyc z obrobka, a na ostatnim swiatlo miales rewelacyjne, oby tak dalej , pozdrawiam i czekam na wiecej.
za mayday...
doceniam, gdy ktoś chętnie dzieli się swoim warsztatem
to świadczy o klasie człowieka i artysty
podrawiam,
I.
Zdjęcia prezentowane w tym wątku nienajgorsze (w szczególności 9), ale naprawdę dobre są w Twojej galerii na zenfolio. Pozdrawiam i gratuluję.