czyli że najlepiej mocnymi halogenami oświetlać, czy że co??
Wersja do druku
czyli że najlepiej mocnymi halogenami oświetlać, czy że co??
eee, ja myślałem że mówisz o lampach, nie funsportach.
:loL::lol::lol:
Czyli ze od swietlowek kompaktowych mega mocy do celow fotograficznych najlepiej sie trzymac z daleka... Moc moze i maja, ale nie sama moc sie liczy. Nawet custom WB daje zle wygladajace foty. Jak juz cos z tego ma byc przyzwoitego to albo halogeny (goraco i kupa innych wad z tego powodu) albo zarowki blyskowe czy inne lepsze blyskadelka...Cytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
No, no a żona mi mówi, ze marnuje czas przed kompem a ja tu normalnie doktorat z fizyki zrobie :mrgreen:. Bardzo dobrze wyjasnione Kuchatek wszystko jasne. Ty nie powinienes byc falsh guru tylko jakis ja wiem :roll: LIGHT MASTER czy inny God of Luminosity. :D
Tylko że cena ELFO też jest porażająca. A na funsportach podobno da się jednak pracować ;)Cytat:
Zamieszczone przez adamek
no właśnie... co to jest to Elfo????
kolega w studiu ma 4 lampy z softboxami, pełno kabli pilotów i innych badziewi. lampy jeżdżą sobie po całym suficie w każdym kierunku po szynach wkręconych w sufit,są podwieszane i opuszcza się je na takich taśmach. do tego tła zjeżdżają na pilota itp itd etc. - kumpel mówi że dał za wszystko 40 000 zł. czy to możliwe?
(a ja mam praktycznie nieograniczony dostęp do tego studia :twisted: )
coś takiego tam jest:
Porządne elfo 500ws to jeśli się nie myle z serii Quant ok 3500 zł. Do tego dolicz sobie system przemieszczaniaCytat:
Do wyjasnienia to by trzeba ksiazke napisac, ale mi sie nie chce. Mysle ze po fotkach wyraznie widac co i jak. Jak znajde pasujace wykresy liniowe to dorzuce. Na nich fajnie widac te niepozadane "piki" ktore wystaja i zaburzaja calosc oraz oglupiaja sensory w cyfrakach.Cytat:
Zamieszczone przez kami74
Dzieki :D Dopisz sie w odpowiednim watku :mrgreen:Cytat:
Wydrukuje sobie i bede przed laskami szpanowac :twisted:
czyli:NICHT GUT!Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
czyli w sumie z jakimiś 5cioma tłami,silniczkami do ich opuszczania, bleblebleCytat:
Zamieszczone przez Macio
mogłoby wyjść...
no to mi żal chłopa. bo mieszka 500m ode mnie, ma takie studio a jedyn co w nim robi to śluby raz na czas... nic ciekawego...
il fuoco: jak chcesz mogę zapłacić więcej. :D
Co do funsportów... używałem. Dziekuje, postoje. ;)
Dlatego wlasnie szukalem mozliwosci kupienia dobrych lamp --> zwlaszcza ze elinchrom nie kosztuje wiecej niz elfo, a wygoda pracy --> nieporownywalna.
Bierz jakies laski i na sesje :)Cytat:
właśnie to robię w sobotę:D:D:D:D
całe dzisiejsze dopołudnie siedziałem i wymyśliłem 8 ujęć łącznie z opisem jak ustawię światło, rozryską kadru z uwzględnieniem jak mają być ułożone dłonie itp:)
już się niemogę doczekać:)
A gdzie je kupić ? dlaczego tak narzekasz na Funsport ? Poczytam chętnie, bo jestem właśnie na kupnie i może lepiej nie wyrzucać kasy w błoto.Cytat:
Zamieszczone przez adamek
skoro masz nieograniczony dostęp to zastanawiam się czemu nie skorzystałeś i nie wziąłeś tam tych pań w fartuszkach...Cytat:
Bo by chyba z fotelem musiał je przynieść:mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez marcingreen
eee, tam :mrgreen:Cytat:
w szopie by wstawił :lol: ;)
pozwolicie, że was ostudzę nieco. sorry.
http://www.shushyn.com/home.html
na samym końcu po prawej stronie jest studio. a pokazany jest ringflesz - błyskowy, a nie ten z żarówek. domyślam się dlaczego.
pomyśleliście o mieszaniu światła? i co z WB wtedy? ringflesz to nie jedyne światło w studiu. inne lampy by musiały być tez na żarówkach. niewygodne to niestety.
jak ktoś ma już trochę lamp błyskowych to konstrukcja z żarówek do pomocy jest kłopotliwa. można na to załadać filtry, ale o tak dużych powierzchniach? też kłopot.
bo Panie były 250 km od tego studia i to ja tam musiałem jechać...Cytat:
Zamieszczone przez marcingreen
a cały patent polegał na tym żeby tamte zdjęcia były robione akurat tam.
edit: dostęp mam od miesiąca:)
Zastanawia mnie jedna rzecz. Robisz foto ślubne- a nie masz jakiś lamp studyjnych???????????????Cytat:
Zamieszczone przez Przemek Białek
Dziwi mnie że masz klientów!!!
To jedna sprawa a tak jak już mowa do tej setki z funsports softbox 60x90 to za duży bo lampa słaba.
Ja mam małe studio (na własne potrzeby amatorskie) i 3 lamy 200Ws z funsports seria K z softboksem 60x90 i parasolkami. Robocze przysłony to 8-13. Więc mi narazie wystarcza. Ale docelowo jeszcze dwie lamy jakieś 600Ws.
Pozdrawiam
Ale co Cię w tym dziwi konkretnie?:roll:Cytat:
Zamieszczone przez shaqi
http://www.promodels.pl/gal/sergiusz...s/43696437.jpg
To mnie powaliło ;)
skoro działa i jest skuteczne to tylko gratulować kreatywności Sergiuszowi. naprawdę wykrzesał ze zwykłych rzeczy użyteczność studyjną...Cytat:
Zamieszczone przez KMV10
Panowie, nie wiem czy uwierzycie, ale Serg 90% zdjęć zrobił do listopada 2005 używając setupu 2x100W ;-) plus halogen jako wspomaganie. przed chwilą o tym z nim gadałem. także te wymogi mocy lamp to macie mocno wyśrubowane. trzeba umieć operować światłem a nie punkrockową metodą "byle głośniej".
dużymi wartościami przesłony pracujesz. to jeszcze napisz jaką powierzchnię oświetlasz tymi trzema 200tkami i na jakiej mocy... bo jeżeli pracujesz na 2x200W tylko na 1/8 mocy to...Cytat:
Zamieszczone przez shaqi
A co to znaczyCytat:
Zamieszczone przez shaqi
aż 30 METRóW KWADRATOWYCH CZY TYLKO 120 METRÓW ??
Ja przynajmniej - ato jest subiektywna ocena, nie wyobrażam sobie zdjęć ślubnych bez kilku studyjnych (oczywiście nie takich z jakimś kajakiem w tle :mrgreen: ), a dotego potrzeba lamp, nie tam jakiejs 580 czy 430 na body.Cytat:
Zamieszczone przez rysiaczek
i to mnie dziwi. bez urazy
Przemku mam dokładnie 40m2Cytat:
Zamieszczone przez szysz.pl
I jeśli sie prof zajmujesz foto ślubną 100Ws nie wystarczy.
Weź kredy albo pożycz i kup mocniejsze. Jak teraz kupisz 100Ws bedziesz żałował. Ja żałowałem a sprzedać takie coś nie łatwo.
Pozdrawiam i nie zazdroszcze dylematów.:mrgreen:
Zaryzykowałbym stwierdzenie, że większość par jednak nie wychodzi poza kanon kościół+wesele+plener (a i taki komplet nie zawsze). Owszem studio również (sam też chętnie bym poszedł do studia), ale od tego jest wynajem...Cytat:
Zamieszczone przez shaqi
Cytat:
Zamieszczone przez shaqi
Zerknij tu http://www.e-fotografik.pl/fotografia_slubna.html
bebop do tablicy;)Cytat:
Zamieszczone przez bebop
... udalo sie skonczyc ringlighta? Jesli tak, moglbys w skrocie opisac wymiary, elementy, co gdzie i jak? Ja sie wlasnie biore za tworzenie, link do serg'a, dalej aktualny, ale ciekaw jestem, czy wprowadzales jakies zmiany, ulepszenia itp.. Dzieki za info!
EDIT: Jak mocowales oprawki zarowek do sklejki?
EDIT2: Robił ktoś jakieś softy do tego ring'a?
EDIT3: Może ktoś jeszcze dłubał ringlighta i się może pochwalić efektami?
EDIT4: bebop oproznij sobie skrzynke z PM, bo sie dobic nie mozna...
bebop ci nie odpowie chyba bo sie wypisal z forum... jakos dziwnie tak jest ze ci co maja cos do powiedzenia wypisuja sie, bo komus cos przeszkadza w nich... szkoda...
Cytat:
Zamieszczone przez iczek
buuu no szkoda, szkoda... jeżelibys miał jakiegoś maila do niego, poproszę na PM
Tymczasem pytanie kieruje również do innych.
powiedzcie mi proszę czy jest sens ładować 420 zł w zestaw 2 lamp błyskowych (żarówki w oprawkach - ale nie świetlówki tylko normalne)
które mają 40 i 45 ws, do tego 2 statywy i 2 parasolki.
tak na sam początek. niechciałbym wydać nie wiadomo jakiej kasy, ale nie wiem czy na początek nie byłoby lepiej np. kupić jedną lampę 100ws z parasolem niż 2 słabsze. a do czego mi to? standardowe portrety, jakieś ciut bardziej skomplikowane oświetlenie narazie nie wchodzi w grę bo nie muszę zacząć się uczyć podstaw portretu. co byście poradzili Panowie?
Dorzuc ze 20 zeta i kup jedna (albo obie) 68ws z przewodem, inaczej kombinacje z fotocelami bedziesz mial.
Jedna taka to juz wystarczajaca moc do portretow. Warto.
czyli 2 razy 68Ws i kostka do synchro - bo mam 300D a on niema gniazda pod synchro. tak sobie też w skrytości serca mego myślałem żeby zrobić.
a mógłbyś powiedzieć dlaczego kombinacje z fotocelami?
Przedbłysk wyłączyłem w cFn.
Moze byc tez przewod na sanki z funsports. Bedzie pare pln taniej jak kostka i mozesz go zamowic na raz z zarowkami, statywami i parasolkami. Ma guziczek "test" na sankach :DCytat:
No to Ci sie tylko tak wydaje...Cytat:
no to kicha...Cytat:
a mógłbyś ciut konkretniej?
Gdzies niby ten przedblysk wylaczyl? Ktore c.fn?Cytat:
Zarowki nie posiadaja fotoceli na drugi blysk i trzeba sie gimnastykowac zeby ich uzywac z lampa wbudowana.
Cfn 05 - AF-assist beam/Flash firing
pozycja 0: Emites/Fires
pozycja 1: Does not emit/ Fires
pozycja 2: Only external flash emites/ Fires
pozycja 3: Emits/Does not fire
z tymże już chyba skapowałem o co chodzi. Ja tylko wyłączam przedbłysk dla AF. Czyli że pozycja "Fires" działa i tak z 2ma błyskami?
Chyba sam sobie odpowiedziales... AF a nie e-ttl.
A poza tym ta funkcja nie dziala w 300D (widac kto czyta instrukcje).
yhmm:) no to nic... zadowole się lampą która ma fotocelę z łapaniem bądź nie 2giego błysku.Cytat:
Witam.Cytat:
Interesuje mnie czy kolega nabył już swój planowany zestaw jeżeli tak to jak on sie spisuje? Pytam sie gdyż stoje przed podobnym dylematem co będzie lepsze dla moich czysto amatorskich potrzeb. W planach mam fotografowabie całych postaci. Dodam również, iż bedą to moje pierwsze kroki w fotografi portretowej "studyjne". Nie chciałby przeżyć rozczarowania i późniejszej bezskutecznej próby pozbycia się niechcianej zabawki, która nie spełni moich oczekiwań. W wielu wątkach mowa jest o mocach 100, 200, 500Ws itd. Nadmienię, że powieżchnia na której chciałbym używać w/w amatorskiego zestawy wynosi 20m2.
Prosze opisać plusy i minusy swojego zestawu (jeżeli jesteś w jego posiadaniu). Z góry dziękuję.