W tym temacie tak wishlist, no i wymieniany tu 24 T/S to ostatni u mnie z listy: must/necessarily :D
Wersja do druku
wątpię żeby był możliwy T/S poniżej 24mm - póki co ten Canonowski jest pierwszy na świecie i dużo ludzi sika po nogawkach na samą myśl o nim... :-P
Ale taki T/S 24/3.5 w wykonaniu samyanga do 2k PLN na pewno znalazłby się w mojej torbie :-D Poza tym jak już poprawią tego 14mm to do fisha na FF tak mi się nie spieszy ale byłoby miło. Poza tym wg. mnie zamiast skupiać się na nowych szkłach mogliby wlepić potwierdzenie ostrości a AF - może jak już go w pełni dopracują.
Co do wypowiedzi MMM z ostrością bazującą tylko na potwierdzeniu to potwierdzenie przynajmniej bardzo zawęża obszar w jakim będziemy ustawiać ostrość (obracamy szybko pierścień żeby znaleźć zakres potwierdzenia i wtedy tylko lekko "dopieszczamy na oko") Nadal na pewno jest szybciej niż bez potwierdzenia.
ja poproszę o tse było by wspaniale :)..hehehe
Nie przeceniałbym możliwości Samyanga. Na razie udało mu się zrobić tylo dwa przyzwoite optycznie obiektywy (pomijam obiektywy do kamer przemysłowych bo tych zupełnie nie znam). Mamy udane 8 mm i 85 mm i worek ;) bardzo słabych tele, o których nawet nikt nie myśli poważnie.
Ostatnia wpadka z 14 mm tylo potwierdza fakt, że "Samy" nie ma patentu na dobre i tanie obiektywy. Może być i tak, że nic godnego uwagi już nie zobaczymy (oczywiście wolałbym zupełnie inny scenariusz...).
Tani i szeroki tilt-shift to moje marzenie :)
Ankieta kończy się jutro więc jeżeli ktoś ma ochotę jeszcze dorzucić swój głos to zapraszam :)
Czy premiera poprawionego Samyang 14mm f/2.8 w lutym jest realna? Bo nie wiem czy cos sie zmienilo w tym temacie.
No do kwietnia to jeszcze mozna przezyc, niech tylko nie wyjdzie na jesieni czy pod koniec '10 :/
Nikoniarze czekają na końcówkę marca bo niby wtedy ma się pokazać... Jakiś tam ich user ogłosił takie info. a skad wie to nie wiem ;)
I ja, jeszcze ja! Ja też czekam! :D
no i super :-D W takim razie maj-czerwiec: sprzedam 8mm/3.5, kupie 14mm/2.8 :-D
po co ? przecie to dwa różne obiektywy... ja tam chciałbym mieć i wygięcie i szerokość ;]
Tyle że goomisiowi fish na cropa potrzebny za bardzo nie jest... 40d zostaje pewnie jako backup i do zażynania na sporcie/etc.
otóż to. głównie to mi zależy na współczynniku szerokość/kąt/"rodzaj dekielka za tylną soczewką"(czyt. FF albo crop) i w tym przypadku 14mm nie fish na FF bije 8mm fish na cropie. A kiedyś i tak przyjdzie czas na 15mm/2.8 fish canona :-P
No i super :) Licze, ze pojawi sie takze wersje z plynnym (bez skoku) ustawianiem przyslon przydatny w trybie video.
Wiesz sprawa jest taka, ze nawet gdy ja bede wiecej fotografowal, niz filmowal, to wole wersje 'plynna'. Dlaczego? Bo "skokowe' samyangi maja tak delikatne pierscienie przyslon, ze tak czy siak zawsze uzywajac fisha 8mm przypadkowo palcem przestawie przyslony. Wiec juz wole miec to plynne i uzywac w filmach, niz niepelnosprawny skok :)
Z tego co slyszalem S14/2.8 maja sie pojawic juz pod koniec marca, mamy 22 wiec czy ktos moze wie cos wiecej? :)
Ogłoszenie zwycięzców nastąpi w czasie Międzynarodowych Targów Film Video Foto 2010 w Łodzi, dnia 27 marca 2010, oraz na stronie www.konkurs.samyang.pl
A nagrodą w konkursie jest właśnie 14 2.8, więc pewnie połączą to z premierą czy cuś...
Dziwne, że Optyczni go jeszcze nie dostali...
a ja nie miałbym niczego przeciw jakiejś jasnej 18mm
tilt-shift szeroko :)
Myślę że tilt-shift to póki co za głębokie wody dla naszych małych skośnookich braci ;)
Nowego.
Ja to bym się mega ucieszyła z takiego szkła 50mm. Ten samyang 85mm jest bardzo fajnym szkłem jednak 50 jest znacznie praktyczniejsza i bardziej uniwersalna, ta 85 trochę ogranicza pole manewru bo z 50tką łatwiej w okół kogoś poskakać niż z 85, szczególnie w pomieszczeniach.
Do takich długich szkieł najpierw niech AF wsadzą, a potem robią...
Przeoczyłem ankietke a juz zamknięta :(
Jakby co to ja chętnie widziałbym taki tilt-shift w przyzwoitej cenie.
Też przeoczyłem ankietę a bardzo chciałbym obiektyw macro od samyanga w okolicach ogniskowej 100mm.
Wszystko koncert zyczen, ale z realnych (bardzo) szkiel, to by mogli Samyanga 8 Fish zaprojektowac pod FF. Cos 15/16mm@2.8 z 180* na p.klatce. Bo tu tez spora dziura jest cenowa. Albo Zenitar stary, albo drozsze ryby sigmy czy canona. Pelenga pomijam, bo to kołowiec.
Przespałeś premierę 14mm?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.samyang.pl/produkt,74,kat...umc_aspherical
A od kiedy jest to fiszaj??
Ja głosowałem w ankiecie na TS 24 lub niżej i tylko takie szkło jestem w stanie zaaprobować bez AF. Tym bardziej, że takie szkło wymaga spokojnego podejścia i użycia statywu.