Dodana kolejna lekcja czyli powoli zaczynamy o B&W :-)
Wersja do druku
Dodana kolejna lekcja czyli powoli zaczynamy o B&W :-)
Podobają mi się te lekcje ... konkretnie, z własnym podejściem, bez lania wody (zbytniego ;)) i utyskiwania na dźwięk, problemy z oprogramowaniem itd. Bardzo fajne wykonanie.
Te prezentowane presety to chyba nie tylko ustawienia zakładki Camera Calibration, prawda?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kelby podawał sposób na zdjęcia ala Ansel Adams. Co prawda to się tyczyło już obróbki na kanałach, ale myślę że można to wykorzystać jako pewną bazę i tutaj:
R: +160%, G: +190%, B: -200%
99% to ustawienia w zakładce Calibration - drobne poprawki krzywymi - kontrast i nic więcej. Zresztą każddy z tych profili to jedynie podstawa wyjściowa do dalszej obróbki a nie efekt finalny.
Jak chcesz ustawiać R+160% skoro zakres w ACR jest +/- 100 - i coś mi się wydaje, że to mocno nie na temat bo o obróbce w kanałach a to chyba Photoshop a nie ACR :mrgreen:
Bardzo dziękuję, czekam na kolejne.
btw. remont chyba w domu był na piątej lekcji:wink:
Albo schabowy :) spoooory schabowy :) Żartuje oczywiście, mam pytanie do Pana Janusza, czy możliwe będzie wytłumaczenie i pokazanie w kolejnych lekcjach metody PODWÓJNEGO WYWOŁYWANIA RAWa? Kilka razy spotkałem się z tym określeniem, niby wiem, niby umiem - ale myślę, że przyda się wyjaśnienie. Z góry dzięki
Janusz przy okazji rozpracowywania funkcji w pierwszej zakladce powiedzial co sadzi o robieniu HDR'ow z jednej ekspozycji, wiec jezeli to masz na mysli to raczej nie licz na taka lekcje;)
za Allxages: http://www.fotal.pl/hdr-driczyli-tec...tonalnegocz-1/
http://www.fotografuj.pl/Article/Pop...page/1#content
Może to na początek pomoże?
Podwójne wywoływanie ma sens tylko przy hardcore'owym wywoływaniu np. zdjęć Cz-b z późniejszą obróbką w PS. Pseudo HDR jest naprawdę bez sensu. Co niby miało by to poprawić? Informacji nie przybędzie - suwaczki z pierwszej zakładki plus krzywe i masz to samo.
Może spróbuję pokazać jakiś hardcore z B&W choć PS, maski i praca na warstwach zdecydowanie nie jest tematem tego wątku.
Pomogło :-) Może nie sprecyzowałem prośby. Wiem że takie podwójne wywoływanie RAWa to wejście niejako w temat HDRa, ale bardziej chodziło mi o pokazanie funkcji otwierania wywołanego RAWa jako obiektu (to się chyba nazywa obiekt inteligentny), utworzenie jego kopii i kolejne wywołanie ze zmienionymi parametrami. Możliwe, że nie mieści się to w temacie TIPSa - ale pokazać można :-)
Janusz: Jakbys mial jakies problemy z hostingiem to daj znać. Uczelniane serwery sie nudzą...
Jeżeli kolejne lekcje będą się pojawiały w dotychczasowym tempie to do świąt będzie tego...dużo :) I dobrze!!
Za allxages'em! Ważne, że nie ma przerostu formy nad treścią i wszystko trzyma się "kupy". Oby tak dalej, bo póki co jest super.
ciekawe rzeczy zwłaszcza o kalibracji, dzieki za czas i chęć podzielenia się wiedzą
Lekcja 6 - link w pierwszym poście
i #7 też :-)
Jak można w tym formacie poprawić głośność? W poprzednim było lepiej.
Januszu, jesteś doprawdy WIELKI. Bardzo Ci dizękuję za te lekcje, jak i Mellanowi za pomoc techniczną.
Obaj jesteście WIELCY ! :)
Obejrzałem wszystkie.
Od technicznej strony świetnie- szybki hosting, dobrze przygotowane (lekkie ale z jakością) pliki. Bardzo ciekawe lekcje.
Dziękuję za nie wszystkim zaangażowanym i oczywiście Januszowi :)
Kawał świetnej roboty.
Kolejna lekcja - link jak zwykle w pierwszym poście.
Dodałem kolejną (chyba ostatnią o ACR) - #9.
Nawiązując do czwartej lekcji doszedłem do jednej bardzo ciekawej rzeczy, o której Pan nie wspomniał (a może wszyscy to wiedzą, ja nie wiedziałem ;)), mianowicie klawisz ALT działa tylko wtedy, jeśli zdjęcie powiększone jest do 100%.
A tak w ogóle to świetna robota, nagrać na płytę i na półeczkę, dla dzieci w przyszłości :)
Podpinam się o zapytanie odnośnie głośności. Przy tej wersji którą wrzuca obecnie Janusz trzeba głośność dać na maxa, żeby było ok. Pierwsze wersje w .flv były głośne i nie było z tym problemów.
u mnie glosniki maja skale od 0-50 zazwyczaj jak glosno slucham muzyki to daje na 20 a tu na lekcjach musze miec conajmniej 25 zeby slyszec wiec chyba nagrania sa troche ciche :)
Rzeczywiście głos w plikach wmv jest znacznie ciższy i muszę podgłaszać sygnał. Natomiast jakość obrazu jest super, pierwsze lekcje są przeskalowane i napisy w PSie są nieczytelne i pixelizują. Może Mellan mógłby pierwsze lekcje przekonwertować do wmv jeżeli w tym twki problem?
Dobra panie Janusz Body ;-) To skoro już jesteśmy po całym kursie to ja napiszę co myślę.
A myślę, że zrobiło mi się jakoś źle. Niby święty mikołaj dzisiaj i dostaliśmy, aż 3 lekcje. Niby już wszystko, ale jakaś pustka tutaj będzie! Od pierwszej lekcji codziennie najciekawszą rzeczą na tym forum było sprawdzanie czy już jest nowa lekcja. Oglądanie 10 minutówki było świetne, i tak fascynujące że nie mogłem nigdy połowy popcornu zjeść, a coli dopić.
I co teraz? Mamy wrócić do naszego szarego życia?
Fajnieby było nie...
Masz ogromną wiedze merytoryczną, masz świetną barwe głosu, a lekcje prowadzone są z taką lekkością, że zastanawiam się czy nie byłeś/jesteś prezenterem telewizyjnym. Szkoda wstrzymywać ten potencjał. Takie moje zdanie. Jeżeli masz 20 minut co pare dni, które chciałbyś oddać nam, to ja jestem za tym aby następny T&T #69 był zatytuowany "Wołanie RAWów - liceum czyli niedługo matura". Nie daj się prosić. Nie wypada :)
Jeszcze raz dzięki za świetny materiał!
Bardzo dobrze zrobiony tutorial. Świetna robota Janusz. Dzięki.
Jeśli chodzi o głos (rzeczywiście troszkę za cicho zmontowany) to polecam odtwarzać pliki WMV w programie VLC media player http://www.videolan.org/vlc/, oprócz korekty głośności do 200% (prawy dolny róg) jest także przedwzmacniacz: narzędzia -> korekty i filtry, zakładka Korektor graficzny.
No nie, jak na mój gust to się chyba czepiacie 8)
Nie dość, że gratis i na temat, to jeszcze głośność dźwięku nie pasuje- a kartę lub wzmacniacz na max to nie idzie?:oops:
wstyd - zamiast pieski z radochy robić to szanowne państwo (specjalnie z małej litery) marudzi.;)
Sorki, pisząc zmontowany miałem na myśli niewykorzystanie możliwości podgłośnienia podczas przeróbki na mniejsze - takie coś da się pewnie podstroić podczas obróbki (jeśli są jeszcze przerabiane, te pierwsze były). Nawet mi przez myśl nie przeszło, żeby się czepiać, uważam, że wszystko co Pan robi to - bez wazeliny - pełen profesjonalizm, odczuwalny także podczas czytania innych Pana tutoriali/tipsów. Super robota i oby tak dalej :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Już doczytałem na 1 stronie że od lekcji 4 WMV-ki nie są obrabiane :) Także pozostaje mi tylko ponownie polecić VLC Media Player, zero dodatkowych kodeków i baaaardzo duże możliwości. Pozdrówki
Fonia jest cicho, fakt... ale szczerze mówiąc wystarczą słuchawki i jest super. nie ma sensu się na fonii skupiać, najważniejsza treść, której notabene tylko pogratulować!! Takich właśnie wykładów było mi trzeba: po ludzku, łopatologicznie i dostępnie. Czekam na więcej i mam nadzieję że będzie więcej wykładów z szeroko pojętej obróbki. Dobra robota!
Dobra przysłodziłem - jeszcze raz dzięki wielkie dla kolegów mislidara za hosting i mellana za przygotowanie plików.
Pozdrawiam
Z pewnością wszyscy to wiedzą...JPGi też można otwierać w ACR i obrabiać zgodnie ze wspaniałymi lekcjami Janusza.
Dołożyłem suplement o wołaniu extremalnym czyli jak wołać zamiast pseudo HDRów.
Panie Januszu ..
Naprawdę wspaniała robota!
Mam jednak wątpliwość, czy to co pan napisał o - głębi bitowej- tzn. że obróbka w 16-bitach jest lepsza ?
W przypadku grafiki( gradienty) tak, ja natomiast mimo usilnych starań , nie widzę różnicy pomiędzy zdjęciami obrabianymi na 8 czy16 bit.
Ani na monitorze, ani na wydrukach.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19818 i właściwie nic więcej...
To, że nie widzisz różnicy to:
1. Nie oznacza, że jej nie ma,
2. Może oznaczać, że zmiany były niewielkie. Na tyle nieduże, że są niezauważalne. Niezauważalne oznacza, że jednak są :-)
Naprawdę może 1% populacji jest w stanie dostrzec subtelne różnice w przejściach tonalnych. Obróbka w PS jest zawsze niszcząca więc... rule of thumb: NIE OBRABIAC w 8 bitach :-)
*rule of thumb - http://en.wikipedia.org/wiki/Rule_of_thumb :-)
no ale żeby nie popaść w przesadę skoro zdecydowana większość nie widzi różnicy a nawet jest to tylko 1% to równie dobrze można by uogólnić, że różnicy nie ma (przepraszam jest teoretyczna).
ale żeby nie było to obrabiam na 16 (bo się boje że coś strace, czego nie widzę ;-) )
To NIE JEST różnica teoretyczna. Pisałem o bardzo subtelnych różnicach, które jest w stanie dostrzec te 1% populacji. Bo to prawda - bardzo drobne różnice jest w stanie dostrzec niewielu. Problem w tym, że w wielu przypadkach różnice są tak duże że nie widzi ich tylko autor tak genialnej obróbki :mrgreen:
Robi się OT więc nic więcej nie napiszę w tym temacie. :-)
kłaniam się nisko panie Januszu
od niedawna jestem zarejestrowany na cb a już natknołemsię na taką niespodziankę jak pana wykłady (wielkie podziękowania)
mam problem z zapisaniem lekcji trzeciej a dokładnie tych lekcji ktore sa w formacie wmv (przy kliknięciu na link wyskakuje "diagdnozuj problem połączenia z internetem), czy to oznacza że te lekcje zostały usunięte z ?serwera?, czy w jakis sposób można je jeszcze osiągnąc?
z góry dziękuję
mam pytanie odnośnie tablicy GRETAGA ( nie wiem czy tak się pisze :-) ), czy zrobienie profilu wystarczy raz na zawsze czy powinno się go robić do każdej serii zdjęć, czyli idę do kościoła fotka tablicy, idę w plener fotka tablicy , itd., poza tym wspaniałe lekcje dziękuję
Jeśli już wydamy te 400 zł na Passport Color Checker (np. tu: http://www.cyfrowaciemnia.pl/index.p...ct/show/id/796 albo tu: http://www.wzorniki.eu/opis/531750/c...-passport.html) to co za problem robić profile do każdej sesji. W Passport Color Checker jest dołączony program do robiena takich profili. Można robić też "Dual Illuminant" czyli np. jedno zdjęcie tablicy w kościele a drugie przed kosciołem i program sam dobierze profil dla wszystkiego "pomiędzy". Profil będzie się zmieniał w zależnosci od temperatury barwowej.
Rozwiązanie z dużą tablicą Gretaga jest niby tańsze ale albo trzeba kupić program (paskudnie drogi) albo używać darmowego DNG Profile Editor od Adobe.
Passport jest wielkości paszportu a tablica Gretaga to A4. Niby duża tablica Gretaga jest bardziej profi ale... wygoda passporta powala.
Czy wystarczy raz zrobić? - I tak i nie. Tak bo raz zrobiony profil np. "na powietrzu" i tak będzie lepszy od jakiegoś uśrednionego "standardu". Nie bo profil mocno zależy od oświetlenia więc profil zrobiony w lipcu przy pełnym słońcu niezbyt będzie pasował w grudniu przy pełnym zachmurzeniu i opadach śniegu.
Prawy klik i "zapisz do". Nic nie zostało usunięte z serwera. Kodek od wmv jest w każdej windozie.
Czy można prosić jeszcze o dodatkową lekcję na temat krzywych? Wiem, że jest T&T #35, ale mam wrażenie że jest on nieco przestarzały i wiele się od tego czasu zmieniło. A przynajmniej słowa z #23:
Fajnieby było poświęcić 10 minut na pokazanie bardziej wnikliwie jak używać krzywych w ACR. Wiem, że o krzywej S było powiedziane w niektórych lekcjach, wiem też że lekcja 3 mówi o tym zagadnieniu. Ale jakby jeszcze było kilka przykładów na konkretnych zdjęciach (czyli to co część druga lekcji 3 pokazuje) i wytłumaczone dlaczego tak, a nie inaczej...myślę że wiele osób by skorzystało :)Cytat:
Zamieszczone przez JanuszBody
Z góry dzięki!
Na początek, przy tej okazji to chciałem się przywitać i dołączyć z pokłonami to kolegi arturro. Przeglądam, czytam to forum od jakiegoś czasu i jak to mówią starsi "patrz i ucz się", więc nie zabierałem głosu nie chcąc przeszkadzać bardziej doświadczonym w dyskusji. Wykłady Janusza oglądałem z zapartym tchem, widać dusza akademika dalej w nim tkwi.
Dlatego sądzę, że należy się poparcie dla allxages w prośbie o ew. późniejsze rozszerzenie paru zagadnień, choćby na początku te nieszczęsne krzywe.
Oczywiście po pracy nad BRIDGE ;)
Pozdrav
to juz wiecej lekcji nie bedzie?
Na razie jedziemy z tym tematem: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=56030