Fakt, że bagnet pasuje do FF nie znaczy, że się nadaje /chyba,że ktoś lubi wycinanki:)
Wersja do druku
Fakt, że bagnet pasuje do FF nie znaczy, że się nadaje /chyba,że ktoś lubi wycinanki:)
Szybkie pytanie do posiadaczy:
Czy podczas kręcenia pierścieniem ostrości widać ruch soczewek wewnątrz obiektywu patrząc od strony zewnetrznej obiektywu?
Coś stało mi sie z ostrością mojej sztuki i chce rozpracować o co chodzi..
ja nie widzę :)
ja też nie.
Ponoć soczewki ruszają się bardzo minimalnie, kilka milimetrów.
Mam to szkło i pokusilem się o sprawdzenie :) Istotnie ruch soczewek jest minimalny, niemal niewidoczny.
Ruszają się tyle co nic :) w sumie przy kręceniu pierścieniem ostrości praktycznie nie widać różnicy w ostrości ;)
Przez wizjer nie widać, ale na LV przy powiększeniu x10 jest znaczna różnica. Najbezpieczniej robić na f/5.6 i ostrość ustawić na 1,5m - wszystko ostre.
Chociaż osobiście nie posiadam, dość często go pożyczam od znajomego.
Polecam, bo jak za tą kasę to REWELACJA.
To mam dziwny egzemplarz, bo na LV x10 i tak zbytniej różnicy nie ma.
Na optycznych pisali, że chyba przy f/5.6 najlepiej na 0,6m.
Wczoraj trochę testowałem to szkło i doszedłem do wniosku, że na f/5,6 przy ustawieniu ok 1,0m foty wychodzą najbardziej ostre :)Szkło ma tylko trochę problemy podczas pracy pod słońce, ale ogólnie daje radę bo mozna poprawić w DPP :)
Witam,
Jestem posiadaczem analogowego Canona 50E i zainteresowały mnie ostatno obiektywy fisheye a konkretnie modele Samyang 8mm i 14mm.
1. Mój Canon posiada mocowanie EF i jestem ciekway jak "zagra" z tymi obiektywami od strony swojej konstrukcji tzn. czy będą one pasowały?
2. Oglądając przykładowe zdjęcia zaniepokoiło mnie coś takiego:
http://www.360pano.de/en/samyang_5D_1D.html
Czy taki sam efekt "koła" może pojawić się w modelu aparatu jaki posiadam po podpięciu Samyanga?
Witam,
Jestem posiadaczem analogowego Canona 50E i zainteresowały mnie ostatno obiektywy fisheye a konkretnie modele Samyang 8mm i 14mm.
1. Mój Canon posiada mocowanie EF i jestem ciekway jak "zagra" z tymi obiektywami od strony swojej konstrukcji tzn. czy będą one pasowały?
2. Oglądając przykładowe zdjęcia zaniepokoiło mnie coś takiego:
http://www.360pano.de/en/samyang_5D_1D.html
Czy taki sam efekt "koła" może pojawić się w modelu aparatu jaki posiadam po podpięciu Samyanga?
Samyang 8 mm jest obiektywem raczej do cropa, na 50E będziesz miał taki sam efekt jak na 5D. Samyang 14 mm nie jest fisheyem, tylko zwykłym obiektywem szerokokątnym. Do 50E poszukaj np Zenitara 16 mm.
Dzięki za odpowiedź!
http://canon-board.info/showthread.php?t=69318
Ile planujesz założyć identycznych tematów?
chyba w ogóle w nim nie trzeba ustawiać ostrości, bo przy f/4 i nastawieniu na metr to wszystko jest w GO od 0,5m.
Ale w takim razie Samyang 14mm nie będzie dawał takiego efektu jak Samyang 8mm w 5D?
Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Zenitar 16mm po podłączeniu do anologowego body 50E będzie 16mm fisheyem. Natomiast podłaczenie do tego samego body (50E) obiektywu Samyang 8mm (fisheye) spowoduje taki sam efekt jak podłaczenie go do Canona 5D czyli tą czarną "ramkę" ponieważ jest robiony pod cropa - Mam rację?
A Samyang 14mm 2.8 z Analogiem Canona 50E zagra bez problemu? To jest po prostu szeroki kąt tak?