Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: Samyang 8mm f/3.5 Aspherical fisheye

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Samyang 8mm f/3.5 Aspherical fisheye

Po ciekawym 85/1.4 oferta firmy Samyang robi sie coraz bardziej ciekawa. Oby tak dalej, oby wiecej stalek.
    Tym razem prawidziwy fisheye o kacie widzenia 180 stopni dla lustrzanek APS.
    Na razie info jedynie na optycznych.

http://www.optyczne.pl/1765-nowość-S..._Fish-eye.html
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cos chyba pokrecili z opisem na optycznych.
    Jak na razie jedynie sigma 4,5mm f/2.8 daje okraglego kadr o kacie widzenia 180 stopni na APS.
    Tu pewnie chodzi o co spodobnego do Sigmy 8mm f/3.5 czyli bedzie to obciete kolo na APS.
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 09-04-2009 o 12:06 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

nic nie pokrecili, to rybie oko diagonalne wiec ma 180 stopni po przekatnej i zadnego kola, tylko caly kadr

to fajny pomysl z tym rybim okiem, takimi szklami moga podpic rynek, bo AF jest tu malo istotny a cena tego szkla pewnie bedzie niska, dobrze by bylo jakby wyposcili tez cos 15mm pod FF to wtedy zainteresowanie bedzie jeszcze wieksze
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Generalnie nie lubię takich wynalazków, ale jeżeli będzie tańsze niż Peleng i nie będzie miało pelengowskiej winiety na crop - to kto wie?

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Faktycznie sebcio80 - to diagonal. Odpowiednik takiej Sigmy 10mm czy Nikkora 10,5mm.
    Tyle ze Sigma 10mm f/2.8 na Canonie APS dawala kat 164 stopnie.
    Tutaj moze dzieki krotszej ogniskowej wyglada na to ze na cropowanym Canonie da rowno kat 180 stopni. Czyli tyle co fisheye 15/16mm na FF.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli będzie mieć sensowną cenę, to ceny pelengów powinny spaść. Przynajmniej tak bym chciał :-) No i ciekawe jak jakość, bo przy potencjalnie niskiej cenie to będzie dobry konkurent dla pozostałych "markowych" firm. A przy takiej ogniskowej AF jest jakby mało istotny ;-)
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Domyślnie

baaardzo dobrze i bardzo ciekawie. szczerze od jakiegoś czasu przymierzam się do pelenga. może się okazać że oferta samyanga będzie lepsza, mimo, że to "wynalazek" a nawet jeśli nie, to ceny białoruskiej konstrukcji powinny polecieć w dół, bo to co jest teraz to istne szaleństwo.
    C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42

Coś już napisał Awatar yaro78
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie

Super !!!!! Jeszcze tylko cena jeśli będzie taka jak 85 to myślę że ma szanse podbić rynek.
    Ja jestem bardzo zainteresowany
    bez sensu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ja typuje cene na poziomie ~500 zł
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ja typuje cene na poziomie ~500 zł
    chyba nierealne

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Ciekawą ma skalę ostrości na korpusie ... 3 m przy tej ogniskowej ... na pełnej dziurze ostrośc jest tak ze 100 m ...
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów