czas 1/80 i przesłona 2,0-2,8 i manewruje iso ...
też byłem w mariackim i nie miałem problemu z fotkami ?! na przesłonie 2-2,8 i iso 800-400
Wersja do druku
czas 1/80 i przesłona 2,0-2,8 i manewruje iso ...
też byłem w mariackim i nie miałem problemu z fotkami ?! na przesłonie 2-2,8 i iso 800-400
Twoje rzeźby bardzo ładne!
Jaki czas?
Cytat:
Zamieszczone przez popmart
Może kwestia pogody i pory dnia - czyli światła wpadającego przez witraże.
Robiłem Canonem 50mm II 1.8 i niestety kilka fotek wyszło mi poruszonych.
Szkoda, że nie pozwalają rozstawic tam statywu. :(
A nie sądzisz, że taki canon 17-55 IS by się tam nie przydał?
Jasny, rozdzielczośc szkła wysoka, dystorsje chyba akceptoalne, IS.
Ja raczej stałki ... Choć Tamrona 17-50 Kupię .... do szerokiego ...
W wielu muzeach i kościałach nie pozwala się robić zdjęć z flashem. Często nie pozwalają nawet nosić aparatu z zamocowaną lampą błyskową, a szkoda, bo w ciemnych pomieszczeniach przydatne jest wspomagania AF z lampy (to czerwone światełko).
Nie orientuje się ktoś, czy jest do dostania taki system wspomagania AF, ale bez flasha - tylko czerwone światło? Nakładałoby się takie cudo na gorącą stopkę i wspomagałoby toto AF aparatu. Czasem byłoby to super pomocne.
P.S. Wiem, że jest takie wspomaganie wbudowane w wiele aparatów, ale na ogół skuteczność takiego światełka jest stosunkowo mała.
P.S.2. Latarka też odepada ;)
Odgrzewam temat ale chyba idą zmiany !!!
http://prawo.vagla.pl/node/9027
Ja zawsze fotografuję w muezach, nawet jak zakaz jest i w sumie zwłaszcza wtedy. Do takiej fotografii biorę kompakta Lumixa Lx3. Ma ten plus, że na przesłonę f/2.0 i spokojnie przy iso-200, ogniskowa 24mm, wbudowana stabilizacja obrazu, można min wyraźne zdjęcia robić. Te wychodzą bardzo dobrej jakości.
Czasem niektóre zakazy są totalnie bzurne - np zakaz zapisany jest w regulamin muzeum dostępnym... na stronie www. (np Kozłówka)
Albo opłata wynosi 5zł za... każde zdjęcie. (np muzeum w Przemyślu)
Albo zakazu brak, ale panie pilnujące zabraniają i już. Koniec gadania.