No dobra, dees jak ustawi to jest na pewno ostro, ale o ile gorszy jest w tym kontekście 40d? Miał troche pomyłek czy dużo więcej??
A co z IQ?
Patrzac pod kątem ślubnym czy bedzie na odbitkach 21x15 widac roznice w jakosci obrazka?
Wersja do druku
40D w ustawieniu ostrości jest bez porównania gorszy. Podpinam pod oba te same obiektywy i pstrykam w podobnych warunkach (tych samych właściwie) i różnica jest.
40D szybciej przerzuca zdjęcia.
Jakość fotek - w 40D - "plastikowe"
... nie robię zdjęć artystycznych. Potrzebuje tych urządzeń na codzień do pracy. Nie jestem fotografem. MOge jednak powiedzieć, że w pracy zawodowej 1DS szybko się zwróci, bo zdjęcia nim robione wyróżniają się, są wyjątkowe
Sama pewność AF jest ogromną przewagą. Zrozum, jeśli jedynka ustawi pewnie tam, gdzie 40d tylko trafi, ale się minie to albo masz ten kadr, albo go nie masz. To oczywista przewaga. Co do przewagi w fotografii ślubnej ds nad 40d to już oskarkowy wyłożył temat. Z resztą, o czym tu dyskutować w materii 40d vs 1dsmkII. Ta próba porównania sama z siebie brzmi już sarkastycznie.
Jakoś zabrakło mi w wątku porównania fotek FF vs 1.3 i konkluzji.
W niedzielę jak sie wyrobię to pokażę. Poza tym zdaje się, że już wklejałem....http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=34
Ale teraz mam i FF i 1,3 więc mogę zrobić ten sam kadr.
Właśnie na cały dzionek wyjeżdżam, jutro się postaram:)
mogę pstryknąć jakieś małe porównanie jak będę miał więcej czasu, napisz co Cie interesuje tzn. jaka ogniskowa, przesłona i jakie ISO. porównanie zrobię na 1DsMII i 1DmIII. Fotki mogę zrobić na szkłach 16-35L, 24-70L, 70-200L, 135 f2L, 200 1.8L, możesz sobie wybrać.
moglbys cos wrzocic na :
24-70 @24 iso 100 i iso 1600
70-200 L @200 iso 100 i 1600
135L iso 1600
z gory dzieki,
pozdrawiam
Jak dla mnie to jest mi obojętne szkło. Raczej przykład, który maksymalnie pokazuje różnicę "plastyki" pomiędzy FF i APS-H.
drakoo, a skąd pomysł, że mam te akurat szkła? Nie przesadzasz? Zrobię juto porównania na tym,co mam. A widać to w stopce.
Nie przesadza ;) Bo pisze do s!wego ;)
PS
Od siebie poproszę cokolwiek na 200/f1.8.
Sam jestem ciekaw ile magii znika przy 1.3x...
w tyg powinno mi sie udac zrobic porownanko
ps. bardzo malo, ale to juz pisalem :)
himi, tak to bylo do siwego ;-)
ale od Ciebie chetnie zobaczyl bym waski portrecik z tych dwoch puszek na 85@1,8 lub 2,0
oczywiscie jak znajdziesz chwile.
pozdrawiam
@s!wy
Jak dla mnie to coś z 24-70 i 135
no i porównanie jakieś zrobiłem, wyniki można sobie obejrzeć poniżej.
fotki są w pełnych rozdzielczościach z exifami, na serwerze pobędą jakieś 2-3 miesiące bo zajmują sporo miejsca jak na mój serwer :)
wszystkie pliki wrzuciłem do ACR, tam wszystkie zaznaczyłem, ustawiłem jedne parametry dla wszystkich fotek i tak zapisałem odrazu do jpg z kompresja 11
200mm f1.8 iso100
1D mIII - 01
1Ds mII - 02
200mm f1.8 iso1600
1D mIII - 03
1Ds mII - 04
200mm f2.8 iso100
1D mIII - 05
1Ds mII - 06
24mm f8 iso100
1D mIII - 07
1Ds mII - 08
24mm f8 iso1600
1D mIII - 09
1Ds mII - 10
24mm f8 iso3200
1D mIII - 09a
70mm f4 iso1600
1D mIII - 11
1Ds mII - 12
70mm f4 iso100
1D mIII - 13
1Ds mII - 14
70mm f4 iso3200
1D mIII - 15
1Ds mII - 16
135mm f2 iso100
1D mIII - 17
1Ds mII - 18
135mm f2 iso3200
1D mIII - 19
1Ds mII - 20
135mm f2.8 iso100
1Ds mII - 21
135mm f4 iso1600
1Ds mII - 22
No mnie się bardziej podobają te z Mk III ;)
ja tylko tak od siebie dodam w kwestii szumów w 1Ds mark II.
zrobiłem kiedyś onanistyczne testy, link poniżej, zdjęcia były robione w naprawdę
kiepskich warunkach (światło)
http://canon-board.info/showthread.php?t=26653&page=16
pozdr.
Już mi się gęba śmieje na to iso 3200:), a puszka jeszcze w drodze....
mam pytanko do użytkowników 1Ds mark II.
ostatnio bawiłem się w pracy w robienie zdjeć na 2 karty jednocześnie.
zauważyłem że szybkość zapisu jest delikatnie mówiąc mała.
Walnąłem serię 5 fotek - i musiałem czekać dobrych kilkanaście sekund żeby móc walnąć
drugą serię.....
Jakie macie doświadczenia ?
Nie mam tego kłopotu jak dotąd.
Michał. Podaj jakie to karty. Kilkanaście sekund ? Osobiście nie zapisuję na dwie karty - wyłącznie CF. Z prędkością zapisu nie miałem jeszcze problemu.
Ja zapisuje na obie, też nie zauważyłem kłopotów, to nie 8,5 ani 10 fps jak w markach reporterskich, nie powinno się pchać.
a ja dalej nie wiem czy da sie zapisac tak:
RAW + L --> RAW na CF, a L na SD :)
ktos umie tak ustawic? Da sie? (1DsII)
Nie da się, dopiero trójki mają tę selekcję, jedynki i dwójki walą backup jak leci.
no to musze kupic DsIII ehhh:lol:
Dzieki Himi
Koniecznie:) Jakbym miał wolne 20k to też bym kupił, zawsze to fajnie mieć raw na jednej karcie a jpg na drugiej:)
a może to kwestia prędkości tej kary SD ? Może jak ona jest wolna to dlatego całosć zwalnia przy back-up?
HIMI: więc co ? Mówisz że przy reporterce ten podwójny zapis daje radę ? czyli walisz serię powiedzmy 5 fotek a za chwilkę następne 5 ?
Himi: wiem, że masz doświadczenie w cropie x1,3 - powiedz, jaka jest różnica w "fajności" pełnej klaty a 1,3 jeśli chodzi o wizjer ? czy różnica jest powalająca ? czy taka tyci tyci ?
Mam kolejny dylemat: 1Ds mark II czy 1D mark II N. Jak wybiorę 1d to za resztę kupię soft na kompa (adobe).
Jak to jest z odbitkami dla klientów - bo zacząłem się zastanawiać czy te 8 mln. pikseli wystarcza zawsze do odbitek ? Jak sobie zażyczą A3 to co wtedy ?
:-)
Przy zapisie odrębnym 1-RAW 2-JPEG spowalnia oczywiscie.Do drugiej serii np. 6 klatek RAW musi uplynać kilka sek.Wiecej jak pięć przy karcie SDHC przy SD wyrażnie dłużej.W pewnej mierze zależy to też od zapisow w Cfn.Jak się tam duzo pisze to długośc dostępnej serii i czas miedzy seriami się zmienia.Pozdrawiam
Ja RAW robię seriami bardzo rzadko. Pracuję na RAW tylko ślubnie, na co dzień tylko jpg. Dla mnie różnica między 1d mkII a 1ds mkII jest duża na korzyść FF. 1dmkIIN to tylko nieco lepszy bufor (skoro ci się przytyka to może to ważne) i większy telewizor. Ja spokojnie oddawałem ślubniaki robione 1d mkII, ale dees leży mi bardziej. Pytasz o pracę seriami. Nawet jak miałem 1dmkII - 8,5 klaty - to rzadko strzelałem jak szalony. Te 5-10 klat jak trzeba, ale nie więcej. Zastrzegam - nie focę sportu. Do szybkich rzeczy rozważam zakup 1d mkII na backup, ale tam iso 1600 to już gorsza jakość, w deesie dwójce jest ok na 1600.
8mpix wystarczy do odbitki A3 :)
Janmar ma 1ds mk3.
~s!wy
Dołączę się do prośby o ponowne zamieszczenie sampli. Służę swoim serwerem - mam sporo wolnego miejsca i transferu - mogą tam wisieć bez problemu z pożytkiem dla wszystkich.
poki co to podaje, nr taj w poscie
http://www.marekwinski.com/test2/
Dziękuję, paczka na roboczo jest spakowana ZIP'em :
TU DO POBRANIA
bardzo chętnie spotkałbym się w Trójmieście z osoba posiadającą 1ds mark II na porównanie obrazka ww. aparatu z 1d mark III bo po przeczytaniu tego wątku trochę trudno uwierzyć mi w niektóre stwierdzenia :)))
to co jest ktoś chętny na wspólne focenie a potem porównanie sampli przy kawce ??
jak by co proszę o kontakt na PM :)