Było ciężko zrobić to zdjęcie prosto, bo chłopiec, który trzymał falgę miał może 1 metr 20 cm a ja mam 168 więc musiałem się ostro wyginać.
Wersja do druku
Było ciężko zrobić to zdjęcie prosto, bo chłopiec, który trzymał falgę miał może 1 metr 20 cm a ja mam 168 więc musiałem się ostro wyginać.
pingwin z canonem nie do pobicia.
Ja marzę o takim sprzęcie (to chyba 40D), a jakaś klecha lata sobie z nim i robi zdjęcia typu "Kochane ustawcie się tam koło żołnierza to wam zrobię. Światło Chrystusa ! Zrobiłam! " :/
1. Katyń
2. Katyń-Memoriał
3. Smoleńsk- Miejsce katastrofy
4. Memoriał Katyński
5. Katyń
6. Smoleńsk
7. Smoleńsk
8. Mińsk
9. Mińsk
6. Smoleńsk-centrum miasta
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Coś się pomieszało kłódki to Smoleńsk, przedostatnie zdjęcie to Mińsk ostatnie Katyń po raz 2 a to Mińsk:
Ostatnia seria znacznie lepsza jakościowo od starszych zdjęć. Idziesz w dobrym kierunku.
Ktoś jeszcze się wypowie ?
Bardzo duży postęp. Nareszcie zdjęcia są o dostatecznym świetle. Pracuj dalej i życze powodzenia :)
To jeszcze trochę ze wschodu, to może rozruszam jakoś dyskusję ;)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
8.
5, 6 , 7 nie widze sensu tych zdjęć 4te też chociaż jestem ciekaw co autor miał do przekazania. Ale tak jak wyżej w porównaniu do pierwszych zdjęć no jest postęp, ale przez dwa latka jakiś progres musi byc ,)
Jeszcze porcja z Paryża:
1.
2.
3.
4.
5.
Ktoś się wypowie ?
Canon-board ?
Pierwsza seria: Podoba mi się zdjęcie nr.1 "Dokumentalistyczne" w przekazie, ale dalej moim zdaniem za bardzo poszedłeś w szczegół. ;-)
Druga seria. Zdjęcie nr.2 jest całkiem, hmm.... Staro-szkolne. Przypominają mi się zdjęcia z albumu National Geographic o "Rosji nieznanej" czy jakoś tak ;-)
Natomiast nr.7 jest tu całkiem nie na miejscu. Zbyt zwykły, sztampowy. Ot złapana perspektywa bloku i rzędu okien.
Seria z Paryża ma w sobie klimat, wyraźnie widać że zmieniłeś podejście w fotografowaniu, świetnie wybrane fragmenty. Jedyne co ja bym zmienił, to rozjaśnienie tła w zdjęciu nr.5 tak, by nie było tego mrocznego poblasku, a żeby ramka lusterka odcinała tło od tematu widzianego w lustrze. (Ogólne wrażenie z serii, trochę jak u Kosidowskiego, ale w stronę "wycieczkowości" a nie Bressona ;-) )
Próbuj dalej. A pamiętaj o tym, że niektórzy, chociaż robią zdjęcia dłużej niż ty, nie koniecznie potrafią zrobić takie ciekawe zdjęcia jak te kilka! A teraz do roboty, dalej szukać tematu! :-)
Witam, po dłuższej przerwie wrzucam kolejną porcję zdjęć. Reportaż ze Lwowa
1. 2. 3. 4.5. 6. 7. 8. \
9.
Liczę na szybką odpowiedź ;)
kadry jakby troszkę przypadkowe
ale mi się fajnie ogląda - bo za dwa tygodnie jadę w Czarnohorę, Świdowiec i jak starczy czasu Borżawę i będę we Lwowie
Ja bym kadrował wszystko w takich samych proporcjach boków (np. 3:2), ewentualnie pojedynczy kadr, który na to zasługuje - w jakiś indywidualny, ale konkretny sposób (np. 1:1). A tak, trochę każdy pies z innej wsi. Różne tonacje zdjęć. Mam wrażenie, że całość losowo wrzucona. Dla mnie nie tworzą serii. Imho klatki lepsze niż na początku, ale gorsze niż te z postów 54, 58 i 60.
To nie miało tworzyć serii. Wrzuciłem zdjęcia ze Lwowa, oprócz tego, nie mają ze sobą jakiegoś powiązania ;)
No to spieprzyłem
Ktoś się wypowie ?
Ja się wypowiem, że prosiłbym nie używać takiego słownictwa jak wyżej 8-).
Nikt więcej ? :(
3 kadry z cyklu o ukraincach i chińczykach pracujących w Polsce, który przygotowuję. Zdjęcia proszę traktować jako pojedyncze klatki, a nie cykl :)
1. 2. 3.
dla mnie za ciemne i za malo kontrastu
Ktoś więcej ?
Oddaję całość w wasze ręce, proszę o ocenę.
"Kijów-Pekin-Warszawa"
Materiał przygotowany: marzec-kwiecień 2012 r.
Miejsce: Bolesławiec, woj. wielkopolskie
Kryzys na Ukrainie wywołał falę wyjazdów do pracy w Polsce. Sąsiedzi znad Dniepru masowo szturmują nadwiślańskie gospodarstwa i budowy
Już w pierwszych miesiącach minionego roku, jak wynika z danych Ministerstwa Pracy, ruszyła prawdziwa lawina. Tylko w pierwszym półroczu 2009 r. na 124 tysiące zaproszeń do pracy sezonowej w kraju 119 tysięcy trafiło do ukraińskich sąsiadów. 100 z nich pracuje w małej wiosce 20 kilometrów od Poznania. Działa tu wielka ubojnia drobiu, w której znaleźli zatrudnienie. Żyją w tęsknocie za domem, w zeszłym roku jedna z pracownic z Ukrainy zachorowała na depresję. W Bolesławcu mieszka także grupa 30 chińczyków.
1. Jeden z pracowników patroszy indora
2. Cała procedura jest dość krwawa
3.
4. Jedna z pracownic nadzoruje całą salę
5. Chinka parzy palety do przenoszenia indorów
6. Tanja, 32 lata, pochodzi ze Stanisławowa skończyła pedagogikę
7. Wasyl, 58 lat, magister ekonomii pochodzi ze Stanisławowa. W zeszłym roku jego żona zachorowała na depresję i musiała wrócić na Ukrainę, chwilę potem Wasyl zaczął pić.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Podpinam link do mojej galerii z poznańskich obchodów Rocznicy Wybuchu Powstania Warszawskiego z prośbą o ocenę :)
Poznaniacy składają hołd pokoleniu Kolumbów - zdjęcie
z reportażem się raczej nie dyskutuje bo to jest taka osobista wizja - wyrażenie naszego artyzmu żeby Worcholowi mówiono co ma malować to nie byłby kultowy - Ale jak to polak wcisnę skromnie soje 5 groszy - choć nie jestem wybitnym znawcą tematu
Czemu nie ma na zdjęciach twarzy ? to jest reportaż o ludziach wiec pokaz ich emocje
1. Jeden z pracowników patroszy indora – indor fajny ale jak się czuje człowiek przy nim pracujący – jakie ma emocje
2. facet obrócony tyłem – to znaczy że ma nas oglądających w d…e?? nie lubi być fotografowany ??? to pokaż to gestem, twarzą
7. Wasyl – jakbyś umieścił go na tle tych niebieskich drzwi i jego twarz byłaby podświetlona przez słońce to byłoby najlepsze zdjęcie, jest ubrany na ciemno i na tych drzwiach robiłby świetny kontrast – i te cienie są za duże – co trzyma w dłoni ??? kanapkę, siekierę, kwiatek - to nam mówi coś o tym człowieku
2. facet przy popkornie – zdjęcie puste bez przekazu – śpi ?? to pokaż to – poczekaj aż się obróci zajdź z innej stronie , czyta?? Nudzi się ?? pokaż to.
8. kobieta i grubszy mężczyzna – są para czy spotkali się przypadkowo?? – on na nią zerka czy jest obojętny ??
3. co jest tematem zdjęcia ?? chłopak w niebieskiej bluzie czy ten w kapturze którego prawie nie widać?
i numeruj zdjęcia po kolei bo tych jedynej jest już kilka
Czepiam się co?? :???:
06.08.2012Cytat:
Ja jestem dziś zupełnie nie do rozmowy - na klatce schodowej stoi kobieta z dwuletnią dziewczynką na rękach. To matka pani Sylwii. Zajęła się wnuczką, podczas gdy jej córka za zamkniętymi drzwiami mieszkania rozmawia z komornikiem i przedstawicielem Zarządu Komunalnych Zasobów Lokalowych.
Pani Sylwia w 2007 roku wprowadziła się do jednopokojowego pustostanu na poddaszu komunalnej kamienicy przy ul. Gnieźnieńskiej 12. Miała wtedy jedno dziecko - dziesięcioletnią dziś córkę. Nie miała żadnego prawa do mieszkania. Dlatego w 2008 roku sąd wydał wyrok eksmisyjny bez prawa do lokalu socjalnego. Komornik przyszedł eksmitować panią Sylwię w poniedziałek, cztery lata po wyroku. Dziś kobieta ma już dwójkę dzieci i jest w ósmym tygodniu ciąży.
Przed mieszkaniem tłok. Wielkopolskie Stowarzyszenie Lokatorów i członkowie kolektywu Rozbrat przyszli zablokować eksmisję.
Więcej... Będzie eksmitowana. Zdradził ją Facebook
NATALIA MAZUR, Gazeta Wyborcza Poznań
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
popraw fotki, bo ich niema w ostatnim poście...
Proszę moderatorów o usunięcie posta, w którym nie podpięły się zdjęcia. A teraz wrzucam nowe zdjęcia :)
1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14.
7 dobre.
Te ostatnie zdjęcia są bardzo dobre, czasem tylko lepiej mógłbyś popracować nad obróbką.
Wrzucam czarno-białe wersje swoich zdjęć. W niedzielę jadę na wykłady z Greg'iem Marinovich'em. Muszę wziąć ze sobą odbitki, moglibyście pomóc mi wybrać wersję czarno-białą lub kolorową poszczególnych zdjęć ? Z góry dzięki
1. 2. 3. 4. 5.6.
3,4,5 to naprawdę niezłe zdjęcia, podobają się :)
Dzięki :) Ktoś jeszcze się wypowie ? ;)
A ja się wypowiem, a co?
Z secika cz-b nr.1 bardzo fajne foto nabrało zdecydowanie "klimatu " po konwersji czarno białej.Natomiast co do obróbki może to wina mojego lapka ( jutro zerknę na skalibrowanym monitorze ) ale jakoś tak szaro to wyszło.
Trzeba przyznać, robisz postępy.
2008 rok zapominamy o tym wszystkim:)
03.10.2010r. ciekawe ujęcie Nr5.
20.09.2012: 1-OK, 2-chyba przesadziłeś z efektami w PS, 6-OK.
02.10.2012 4-BW całkiem dobrze.
Cztery lata nie poszły na marne. Dobrze jest dopracować ujęcie (tzn zrób 1 fotkę w ciągu 2 godzin, a nie usuwaj 90% z przypadkowych pstryków).
Podrzucam kilka nowych zdjęć :)
1.2.3.4.5.6.Proszę o opinie
ooooooooooooooooo niezle :DDD niektore ze zdjec naprawde mi sie podobaja ^^
Dzięki : ) Ktoś jeszcze coś powie ?
stokłosa ładnie złapany, podoba mi się ;)
Dzięki ;) i jeszcze złapane wczoraj :
7.
Dobre! Ale rekę chyba bym zabrał.
To nie była moja ręka :o