eee mlody, sam trzymaj blende;) juz nie badz taki wygodnicki :D (istnieje takie slowo :confused: :P)
Wersja do druku
Ee.. Olcia.. Jaki ja młody? :D Heheh...
Nastepnym razem jakiegoś łepka zawołam czy coś :P
To wrzucę jeszcze jedno :)
Hah.. z tym dekoltem jedziesz równo..:grin:
Ja tak tylko ogólnie wspomnę.. jak zwykle..;)
Generalnie najprzyjemniejsze z tych ostatnich jest #2, co pewnie nie dziwi, bo złapałeś dość ładne, ciepłe światło. Odnosząc resztę, do tego zdjecia pod tym wzgledem, to wychodzą one dośc blado i zimno.. Jeśli chodzi o kadr, w tym wypadku, albo przyciąć z lewej, albo wogóle zmienić punkt widzenia; chodzi o to, że gdyby modelka siedziała na ławce oparta i patrzała w lewo, byloby ok i możnaby zostawić takie cięcie ławki, jednak w ukazanej pozie jest lekko przechylona w nasza prawą stronę i brakuje tutaj "oparcia" w kadrze wypełniającego lewą stronę.
#1 jest całkiem przyjemna, delkolt jest dośc blady i jasny, ale za to przyciąga uwagę:mrgreen: jednak taka perspektywa (w tym wypadku) nie służy jego eksponowaniu; brakuje przy tym jakiegoś bardziej zdecydowanego bocznego światła dla jego zarysu.. Jeśli już tutaj jesteśmy, to z włosami też przydałoby się coś zrobić.. chodzi o te pojedyńcze, powiewające.. ani to o wietrze nie świadczy, ani o porządku..:wink:
#3 najpoprawniejsze z calej serii, ale za Paenką; moznaby było ciut rozjaśnić
#4, tutaj ta blada cera dala sie we znaki najbardziej. O ile w poprzednich zdjęcie zyskiwało waloru przez mocniejsze swiatło, albo ciekawszą minę modelki, o tyle tutaj jest po prostu chłodno i bez emocji. Uśmiech jakby jest "wymuszony" przez ukladające się w ten sposób palce, ktore same w sobie wyglądają na sztywne, przez co cała poza wyraża jakies spięcie, aniżeli subtelność.. Jako, że któreś zdjęcie z serii (choćby były same dobre) musi być właśnie "najgorsze", obstawialbym wlasnie to. ale generalnie cała seria, wypadła wg. mnie bardzo pozytywnie:wink:
Na koniec jeszcze mała uwaga odnośnie całej serii.. Widzę, że modelka ma naturalnie dość jasne blond włosy i wyszły jej odrosty. Takie zaczesywanie i oddzielanie grzywki od reszty sprawia wrażenie, jakby miała.. ubytki..:grin:
Pozdrawiam
Dzięki za bardzo rozbudowane wskazówki. A z tym dekoltem to ja chyba podświadomie tak.. No jakoś tak wyszło. Heh..
Co do światła. To miałem pecha.. Czekałem na zachód słońca, ale przyszły chmury i tylko raz poraz coś cieplejszego się zza chmur wyłoniło. Podbijałem potem kontrast, ale nie chciałem przegiąć.
Co do jasności.. Tu mam mały problem. Rozjaśniałem je (#3) już i to chyba o 0,5 EV.. Ale mój laptopowy LCD chyba za jasno bije po oczach.
Troche jeszcze za duzo dla mnie rzeczy jest do kontrolowania - kadr, tło, poza, mimika, światło, cień. No i po prostu czesto nie wiem, jak dziewczynę ustawić..
Aha. Więcej fotek z tej sesji mam na mojej stronce, której adres w podpisie.
Dziękuję jeszcze raz bardzo! Na pewno się przydadzą takie wskazówki!
Nie mam nic przeciwko głębokim dekoltom ale niesmaczne to ostatnie niestety :/ Sam chyba rozumiesz, że zwis damski w takim wydaniu inaczej być nie może nazwany :/ Dziewczyna ma co pokazać ale ty powinieneś jej powiedzieć by się wyprostowała chociaż... albo odchyliła i podparła ręką, wtedy biust ładniej się ułoży...jeśli już się tak na niego uparliśmy;)
mina modelki teatralna :D
no i generalnie jakoś buro u ciebie na tym zdjęciu :(
blurowales?
a co to znaczy? :P
Jesli chodzi o bokeh, to oryginalny z eLki...
chodziło mi o wygładzanie twarzy...
o bokeh nie chodzi, bo wiem że eLka ma taki ^^
ogólnie to fajnie, ale 6x03 i 6x04 widziałabym w pozycji stojącej
Ogladane na laptopie wyglada fajnie, choc chyba takie a nie inne swiatlo niepotrzebnie wydluza twarz modelki.
kąciki ust jak by nie domalowane? albo światło stworzyło takie złudzenie w kazdym razie tam by wypadało poprawic w psie
Kurde. Sporo fotek wyleciało, bo na digarcie coś pozmieniali i chyba się nie da już robić odnośników.. Hm..
Ostatnie bardzo fajne, szczególnie nr2, pomimo obciętego barku modelki.
Ale być może to jej zasługa :-), niektórych obiektyw lubi bardziej.
Nie tylko obiektyw ją bardzo lubi ;)
9x01
9x02
9x03
9x04
Więcej zdjęć na www.donbolano.pl
2 najbardzie przypadlo mi do gustu
ukosne kadry bardzo mi sie podobaja, chociaz prawdopodobnie nie wszyscy podzielaja moj poglad - ten dodatkowo "ladnie" przyciety
3 i 4 ladne i miekkie swiatlo - nie wiem tylko czy nie byloby lepiej zostawic troche mniej "gory"
Eee, nie no, Panie! Szczegółów niech się czepiają inni, ja powiem krótko: jest postęp. Trochę mnie to przeraża, bo sam stoję w miejscu. :-D No tak, ale jeśli zamiast robić zdjęcia czyta się forum... ;-)
Gratuluję.
Mi ze wszystkich najbardziej podoba sie fotka z Ewelina... Uroda nietypowa... modelowa ;)
A wiesz.. Nie czytałem nic na forum od jakiegoś miesiąco. Nic mi nie szło w fotkach. Jakaś lypa wychodziła. Przestałem się martwić tym, co piszą ludzie tu i zacząłem robić zdjęcia. Chyba pomaga ;)Cytat:
No tak, ale jeśli zamiast robić zdjęcia czyta się forum...
Eweliny może jeszcze dodam kilka fotek. Troche zalegam z obróbką fotek :]
2 i 3 super, ale ostatnie już przejarane, jak dla mnie
1, 4 przepalone albo na granicy ale tak to juz wyglada
2, 3 bardzo przyjemne
aż mnie głowa boli od tych krzywych kadrów. Zbyt kontrastowe jak dla mnie.
Troche za ciasno kardujesz mi sie wydaje brakuje powietrza na nich...
Dzięki za uwagi :)
3 mi się podoba :)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
operujesz na graniczy przepalanie i prześwietlenia i wg mnie (i mojego nieskalibrowanego ekranu) bardzo często przechodzi na ciemną (zbyt jasną) stronę mocy
Dawno nic nie pokazywałem tutaj. Czas nadrobić zaległości :-)
Milena
1.
2.
3.
Małgorzata
1.
2.
3.
4.
Podobają mi się zdjecia z Małgorzatą ;) Robione jakim szkłem ? ;)
Kurka. Nie pamiętam :D
1-3 chyba 50/1.8, 4 - 70-200/2.8
Zdjęcia 1 i 4 z Małgosią bardzo fajne - ciekawe czy nie dało się zrobić całych stóp? A może to specjalny zabieg?
Na marginesie komentując cudze zdjęcia a nie tylko gapiąc się w ekran można się sporo nauczyć. Ech jest nad czym pracować ;)
Proszę bardzo ;-)
Ok - jak dla mnie ciekawsze. Lampa w tle moim zdaniem dodaje charakteru - choć nie umiem powiedzieć dlaczego po prostu lepiej mi się je ogląda. No to do roboty .... aż chce się brać.
kiecka przepalona, nie widać faktury.
gdzie taką pogode złapaleś? bo chyba nie w pl :) fajnie jak dla mnie lekko i kobieco
Stare fotki - z zeszłego roku :]
na 3 zdjęciu podoba mi się ta kokarda na głowie, zdjęcie jest takie przyjemne i subtelne
jakoś 2 do mnie nie trafia a ręka tak dziwnie ułożona we włosach, jak patrzę na zdjęcie to ręka przyciąga moją uwagę
1 dobry kadr i ładny bokeh
swoją przygodę dopiero zaczynam, więc nie bierz zbytnio mojej oceny pod uwagę :)
Trzecie najprzyjemniejsze, bo intetakcja z otoczeniem jest i ten element charaktetystyczny (kokarda). Ogólnie wszystkie mają moc, aż czuję zapach ciepłego letniego powietrza. Główny minus to, że za mało zdj ;). Gdybyś jeszcze strzelił kilka z większą interakcją z otoczeniem (choć te "postać - tło też mają swój urok). I przyjemny kolor skóry poza tym.
Fotki są z kwietnia :) Ale w zeszłym roku kwiecień i maj bardzo ciepłe były ;)
Bardzo cenna uwaga! Dzięki! Muszę zacząć zwracać na to uwagę. A z drugiej strony po prostu otoczenie mało ciekawe było. Chociaż może coś jeszcze znajdę z tej sesji wartego pokazania.
Tu jeszcze jedno z kokardą
4.
5. I inne z większą interakcją, jak to kolega określił.
6.
Czy tylko ja mam wrażenie że za dużo czerwieni na zdjęciach od 2 - 6.
powiem tak 4 powala mnie na kolana, dla mnie to zdjęcie jest idealne, piękna modelka + wie jak się ustawić, chyba dobrze musiało Ci się z nią pracować ?
będę tutaj zaglądał częściej! :)