-
W poprzednim poście napisałem, że "Mój 400d sam bez żadnych ostrzeżeń wydłużał czas naświetlania do 1/200s." . Otórz to nieprawda! Po otwarciu lampy błyskowej miga cyfra 200, sygnalizując przepał, zarówno na wyświetlaczu, jak i w wizjerze. Ale w ferworze fotografowania i w pełnym słońcu tego nie widziałem...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pirx
Punktowy pomiar światła działa tak samo z lampą, jak i bez lampy. Mierzy światło zastane.
Zresztą wszystkie tryby pomiaru światła (te zmieniane przyciskiem na górze i kółkiem - w 10, 20, 30, 40D) służą wyłącznie do pomiaru światła zastanego i robią to, każdy na swój sposób, tak samo z lampą, jak i bez niej.
Zaś tryb E-TTL pomiaru ekspozycji z błyskiem to jest, jak sama literka "E" w nazwie wskazuje, "evaluative". Czyli po canonowsku matrycowy. Niezależnie od tego jaki tryb pomiaru nastawisz na korpusie, ekspozycja z błyskiem będzie mierzona "matrycowo". A co to dokładnie znaczy, to wiedzą chyba tylko inżynierowie od Canona :lol:.
Jest wprawdzie możliwość przełączenia pomiaru ekspozycji z błyskiem z "Evaluative" na "Average" (chodzi tu chyba o pomiar średni, centralnie-ważony), ale tylko za pomocą "Custom Functions".
Czy ktoś z Was wie jak na oświetlenie zdjęcia wpłynie zmiana z matrycowego na uśredniony za pomocą funkcji C Fn. Od dawna mnie to nurtuje..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co to jest tryb HSS?
Świetnie wyjaśnienie działania lampy w poszczególnych trybach. Dużo mi się rozjaśniło tylko mam pewien problem..
Robiąc zdjęcia w ciemnym pomieszczeniu, załóżmy że na ślubie w kościele chcąc używać Av ustawię aparat na najniższą przysłonę czyli 4 u mnie, lampa w ETTL na auto, palnik do góry pod kątem 45 stopni i dyfuzor.
I co się dzieje.. aparat tak jak pisaliście wyżej ustawia zbyt długie czasy naświetlania i z ręki się nie da zrobić..
W trybie P zdjęcia ciemnie. Ogólnie mam wrażenie za zdjęcia niedoświetlone i ciemne (tak pokazuje histogram uciekający na lewo i wyświetlacz LCD) zwiększam moc lampy o +1/3 2/3. Nawet robiąc zdjęcia na powietrzu muszę zwiększyć moc lampy bo zdjęcia ciemne. Dlaczego lampa niedoświetla w trybie ETTL? Dobrze robię zwiększając moc lampy?
Wracając do zdjęci w kościele... przechodzę na M. Tam też ustawiam jak najmniejszą wartość przysłony i czas 1/30 jak ludzie stoją 1/60 jak idą.. Dobieram wartości patrząc na choineczkę. Iso 800-1600. I też muszę wzmocnić lampę..bo bez tego katastrofa. Efekty różne, dużo pracy później w photoshpie, rozjaśniam. Co robię żle? Napiszę jeszcze że ustawienia standardowe w 400 d, nic nie zmieniałam w C. Fn. próbowałam zmieniać tryby pomiaru światła i w sumie nie wiem z którego korzystać przy tego typu zdjęciach? Matrycowy chyba głupieje, jak młodzi przy ołtarzu, kościół ciemny, a za nimi wali światło z wejścia, wiec pozostaje punktowy..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helpme
Czy ktoś z Was wie jak na oświetlenie zdjęcia wpłynie zmiana z matrycowego na uśredniony za pomocą funkcji C Fn. Od dawna mnie to nurtuje..
Uśredniony będzie się sprawdzał wtedy, gdy fotografowany obiekt będzie w środku kadru. Ewentualnie przy pomiarze na środek, zablokowaniu ekspozycji z błyskiem i przekadrowaniu. Matrycowy jest mundrzejszy - ja tylko tego używam i jestem na ogół zadowolony.
Cytat:
Co to jest tryb HSS?
High Speed Synchro to tryb działania lampy umożliwiający zrobienie zdjęcia z lampą i czasem naświetlania krótszym od czasu synchronizacji (-> cecha szczególna danego aparatu, a dokładniej - jego migawki), kosztem spadku mocy błysku.
Cytat:
Robiąc zdjęcia w ciemnym pomieszczeniu, załóżmy że na ślubie w kościele chcąc używać Av ustawię aparat na najniższą przysłonę czyli 4 u mnie, lampa w ETTL na auto, palnik do góry pod kątem 45 stopni i dyfuzor.
I co się dzieje.. aparat tak jak pisaliście wyżej ustawia zbyt długie czasy naświetlania i z ręki się nie da zrobić..
To jest akurat normalne w Canonach. W trybie Av czas naświetlania jest dobierany do światła zastanego, czyli tak, jakby w ogóle nie trzeba było lampy. Kropka. Dlatego przy zdjęciach z lampą jako głównym źródłem światła -> tryb "M".
Cytat:
W trybie P zdjęcia ciemnie. Ogólnie mam wrażenie za zdjęcia niedoświetlone i ciemne (tak pokazuje histogram uciekający na lewo i wyświetlacz LCD) zwiększam moc lampy o +1/3 2/3. Nawet robiąc zdjęcia na powietrzu muszę zwiększyć moc lampy bo zdjęcia ciemne. Dlaczego lampa niedoświetla w trybie ETTL? Dobrze robię zwiększając moc lampy?
Wracając do zdjęci w kościele... przechodzę na M. Tam też ustawiam jak najmniejszą wartość przysłony i czas 1/30 jak ludzie stoją 1/60 jak idą.. Dobieram wartości patrząc na choineczkę. Iso 800-1600. I też muszę wzmocnić lampę..bo bez tego katastrofa. Efekty różne, dużo pracy później w photoshpie, rozjaśniam. Co robię żle? Napiszę jeszcze że ustawienia standardowe w 400 d, nic nie zmieniałam w C. Fn. próbowałam zmieniać tryby pomiaru światła i w sumie nie wiem z którego korzystać przy tego typu zdjęciach? Matrycowy chyba głupieje, jak młodzi przy ołtarzu, kościół ciemny, a za nimi wali światło z wejścia, wiec pozostaje punktowy..
Zdaje się, że usiłujesz technicznymi sztuczkami oszukać fizykę.
Powiedziałbym trochę przewrotnie, że sposób pomiaru ekspozycji nie ma wpływu na prawidłowe naświetlenie zdjęcia. Pomiar światła (taki, czy siaki) pomaga nam wyznaczyć możliwie prawidłową ekspozycję, ale w pewnych warunkach ona nie istnieje. W efekcie trzeba wybierać pomiędzy wypalonymi światłami, albo smolistymi cieniami.
Podobnie jest z lampą. Założmy, że istnieje na tyle mocna lampa, że możesz nią rozświetlić cały kościół. Problem w tym, że ilość światła docierająca do celu maleje wraz z kwadratem odległości od źródła. W efekcie, żeby oświetlić kościelne tło, lampa musi walnąć z taką siłą, że prześwietli bliżej położone obiekty. Jeśli zaś chcesz prawidłowo doświetlić te bliżej położone obiekty, to nie ma szans na doświetlenie tła. Chyba, że odpowiednio rozstawionym zestawem lamp :smile:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helpme
Jeszcze jedno. Ustawianie palnika w górę i użycie dyfuzora ma sens wyłącznie wtedy, kiedy światło ma się od czego odbić i najlepiej, żeby to coś było białe.
Ten warunek jest raczej trudny do spełnienia w kościele.
W takich okolicznościach lepiej chyba skorzystać z softboxa, ale osobiście (niezbyt często pstrykam z lampą) używam kawałka białej tekturki (10 cm x 10 cm) przymocowanego gumką recepturką do odchylonego w górę palnika lampy - taki "sztuczny sufit". Oczywiście, tła oddalonego o ileś tam metrów od głównego obiektu nie da się tym dobrze doświetlić, ale wygląda lepiej niż walnięcie na wprost.
Doklejam przykład zdjęcia zrobionego takim patentem na weselu, na którym gościłem tydzień temu (tryb "M", ISO400, f/2.5, 1/125 sek., 430EX) :
-
Po przeczytaniu wielu waszych postów dotyczących pracy z lampami chciałbym zebrać wnioski i wątpliwości prosząc o ich wyjaśnienie.
Zakładam, że mamy do dyspozycji 350D speedlite'a 580II i ewentualnie prosty plastik typu stofen.
W pomieszczeniu z jasnymi sufitami:
- tryb M, na drabince <0
- dziura jak największa żeby wyłapać zastane(jeśli wystarcza głębia) ,czas 1/30 przy statyce, krócej przy ruchu
- iso 800 gdy ciemno i odszumiać, czy efekt na tyle słaby przy puszkach 350D, 20D że max 400 iso
- odbijamy od sufitu – kąt 60st/90st – jak lepiej,? wysuwać kartonik czy nie?
- korekta +1/3 gdy obiekt do 3m, gdy dalej +2/3 a nawet +1
jaka wartość korekty przy jakim kącie?jak szacować?-histogramem?
Gdy sufit wysoko albo nie jest biały, co lepiej palnik i tak w górę z odbłyśnikiem(biały kartonik), by uniknąć cieni czy na wprost , bo będzie mało światła?jaka wtedy korekta?
Czy może palnik na wprost z założonym stofenem, jaka wtedy korekta?
Czy robić korekty w związku z odległością? np. osoba w odległości 2m a 8m?
Praca z lampą na zewnątrz:
tryb M, pilnujemy zera na drabince (dobrze naświetlone tło).gdy czasy krótsze od t.synch(ok 1/200) to włączmy HSS. Fel na obiekt i strzelamy. Jaka korekta EV?
Jak ustawić palnik? W górę z kartonikiem?na wprost?( ze stofenem?jaka korekta EV(-2?)?)
lub:
zamiast M tryb Av i EV na minus(ile?), HSS, reszta jw. Ta metoda wydaje mi się sensowniejsza przy reporterce i imprezach, gdzie trzeba sie skupiać na momentach, a nie na drabince. Ale mogę się mylić.
-
Witam.
Mam w takim razie pytanie - jezeli jest ciemno w pomieszczeniu i w trybie P bez problemu wychodza zdjecia, to jak zrobic, zeby wyszlo zdjecie takiej samej jakosci w trybie TV?
Co trzeba zmienic? probowalem juz kilka kombinacji ustawien i ciagle zdjecia sa niedowswietlone.
Nastepne pytanie - dlaczego jak przez gorącą stopkę dodam drugą lampę (mocną z błyskiem ustawionym na FULL) to dalej zdjęcia są ciemne (1/60 f1.8). Wydaje mi sie ze przy tych ustawieniach zdjecie powinno byc przeswietlone, a jest tak samo ciemne jak bez dodatkowej lampy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pirx
Jeszcze jedno. Ustawianie palnika w górę i użycie dyfuzora ma sens wyłącznie wtedy, kiedy światło ma się od czego odbić
Wedlug mnie wlasnie takie zabiegi sa pozbawione calkowicie sensu. Jesli juz odbijamy swiatlo od scian to lepiej zdjac dyfuzor calkowicie. A odbijamy jesli chcemy miec miekkie swiatelko jakie daje znaczna powierzchnia sciany. W zwiazku z tym ze zrodlem swiatla ma byc sciana to zalozony dyfuzor tylko zepsuje efekt poniewaz czesc swiatla padnie na obiekt wlasnie z wystajacego dyfuzora. I caly misterny plan....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
iwi1
Mam w takim razie pytanie - jezeli jest ciemno w pomieszczeniu i w trybie P bez problemu wychodza zdjecia, to jak zrobic, zeby wyszlo zdjecie takiej samej jakosci w trybie TV?
Co trzeba zmienic? probowalem juz kilka kombinacji ustawien i ciagle zdjecia sa niedowswietlone.
wszystko jest opisane w TYM WATKU! na pierwszej stronie, w poście #4
http://canon-board.info/showpost.php...08&postcount=4
Cytat:
Zamieszczone przez
iwi1
Nastepne pytanie - dlaczego jak przez gorącą stopkę dodam drugą lampę (mocną z błyskiem ustawionym na FULL) to dalej zdjęcia są ciemne (1/60 f1.8 Wydaje mi sie ze przy tych ustawieniach zdjecie powinno byc przeswietlone, a jest tak samo ciemne jak bez dodatkowej lampy.
wcześniej pisałeś o fotoceli - tu się dowiesz co jest grane:
http://canon-board.info/showthread.php?t=39144
-
Cytat:
Napisał Pirx
Jeszcze jedno. Ustawianie palnika w górę i użycie dyfuzora ma sens wyłącznie wtedy, kiedy światło ma się od czego odbić
Cytat:
Zamieszczone przez
tpop
Wedlug mnie wlasnie takie zabiegi sa pozbawione calkowicie sensu. Jesli juz odbijamy swiatlo od scian to lepiej zdjac dyfuzor calkowicie. A odbijamy jesli chcemy miec miekkie swiatelko jakie daje znaczna powierzchnia sciany. W zwiazku z tym ze zrodlem swiatla ma byc sciana to zalozony dyfuzor tylko zepsuje efekt poniewaz czesc swiatla padnie na obiekt wlasnie z wystajacego dyfuzora. I caly misterny plan....
A jaki jest sens użycia dyfuzora, gdy światło nie ma się od czego odbić ?
Jaki jest w takim razie w ogóle sens używania dyfuzora ?
Pytam, bo sam, chociaż mam, to raczej nie używam :???:
Mam na myśli dyfuzor w postaci np. Stofena :
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pirx
Jaki jest w takim razie w ogóle sens używania dyfuzora ?
no wlasnie taki jak pokazales na zalaczonym obrazku na ktorym swiatlo od niczego sie nie odbija. Dyfuzor ma za zadanie tylko rozproszyc nieco swiatlo. Normalnie swiatlo z lampy jest raczej dosc mocno ukierunkowane natomiast z dyfuzorem rozchodzi sie na wszystkie strony. Tu w miare dobrze widac o czym piszę http://www.stofen.com/Info/infoWithWithOut.htm . Oczywiscie jesli swiatlo rozchodzi sie na wszystkie strony to naturalna konsekwencja jest odbijanie sie od scian (w takim pomieszczeniu jak w podanym linku). Ale jesli swiadomie chcesz aby zrodlem swiatla byla sciana i tylko ona to stofena trzeba zdjac. Tym bardziej ze on tez zabiera nieco swiatla.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gwozdzt
Dzieki, ale moze czegos nie rozumiem, ale ten watek juz kilkakrotnie przerabialem i nic nie znalazlem na ten temat. Nie moge przestawic trybu ba 1/200 wiec nie moge sprawdzic tego ustawienia, ale skoro aparat robi "dobre" zdjecie na P to MUSI byc jakas opcja zeby identyczne zdjecie zrobil na TV - o to mi chodzi. NIe interesuja mnie I plany, II plany itp.
Cytat:
Zamieszczone przez
gwozdzt
Dzieki - masz racje. Fotocela wyzwala na I przeblysku lampe.
Czy ktos z Was wie po co sa 2 blyski zamiast jednego?
Podlaczylem kamere i potem w SLOW ogladalem i zauwazylem ze lampa z aparatu blyska dluzej niz lampa zew.(CULLMANN 40AF for NIkon) i kamera nie zawsze uchwyci lampe zew, a zawsze lampe wbudowana.
Ale jeszcze takie pytanie - gdzies w ktoryms aparacie ustawialo sie cos takiego jak kiedy ma sie wyzwalac lampa - razem z przeslona, albo pod sam koniec. Domyslnie bylo razem, ale jakby przestawic na pod sam koniec to byc moze udaloby sie to podlaczyc na zwyklej fotoceli.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
iwi1
Nie moge przestawic trybu ba 1/200 wiec nie moge sprawdzic tego ustawienia,
mozesz :-)
pisałeś, że masz 300D z fimware od 10D, zatem C.Fn #03 :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
iwi1
ale skoro aparat robi "dobre" zdjecie na P to MUSI byc jakas opcja zeby identyczne zdjecie zrobil na TV - o to mi chodzi.
generalnie oba te tryby (P,Tv) są beznadziejne do pracy EOSa z błyskiem i z czasem też do tego dojdziesz, że najlepiej pracuje się w M oraz Av.
Cytat:
Zamieszczone przez
iwi1
NIe interesuja mnie I plany, II plany itp.
a powinny.
Cytat:
Zamieszczone przez
iwi1
Dzieki - masz racje. Fotocela wyzwala na I przeblysku lampe.
Czy ktos z Was wie po co sa 2 blyski zamiast jednego?
czytałeś tamten temat?!
przecież jest napisane, że przedbłysk jest POMIAROWY, a więc służy do pomiaru jaka ma być siła zasadniczego błysku
Cytat:
Zamieszczone przez
iwi1
Ale jeszcze takie pytanie - gdzies w ktoryms aparacie ustawialo sie cos takiego jak kiedy ma sie wyzwalac lampa - razem z przeslona, albo pod sam koniec. Domyslnie bylo razem, ale jakby przestawic na pod sam koniec to byc moze udaloby sie to podlaczyc na zwyklej fotoceli.
to się nazywa synchronizacja z I lub II kurtyną migawki (badź na otwarcie lub zamknięcie migawki)
W 300D nie ma takiej opcji (w hackfirmware jest nieaktywna), a nawet gdyby taka opcja była, to nic Ci nie pomoże.
Jeszcze raz poczytaj dokładnie temat o lampie na fotoceli - napisałem wyraźnie, że kluczem do eleminacji przedbłysku jest tryb manualny w lampie błyskowej, a "choćby skały srały" to lampa wbudowana w manualu pracować nie będzie (nie mylić z trybem M aparatu!)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gwozdzt
mozesz :-)
pisałeś, że masz 300D z fimware od 10D, zatem C.Fn #03 :-)
No wiem, ale wchodze w 03 zmieniam tryb na 1/200 i daje set a on zapisujac zmienia na Auto. I tak jest z wiekszoscia funkcji w C.Fn. Dziala w zasadzie tylko Mirror i RAW+JPG. Ja nie instalowalem tego oprogramowania - czy mze byc zle ( czytalem ze jest wersja holenderska i rosyjska (taki aparat kupilem). Wersja firmware pisze 1.1.1 wiec nie wiem dlaczego tak sie zachowuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
iwi1
No wiem, ale wchodze w 03 zmieniam tryb na 1/200 i daje set a on zapisujac zmienia na Auto. I tak jest z wiekszoscia funkcji w C.Fn. Dziala w zasadzie tylko Mirror i RAW+JPG. Ja nie instalowalem tego oprogramowania - czy mze byc zle ( czytalem ze jest wersja holenderska i rosyjska (taki aparat kupilem). Wersja firmware pisze 1.1.1 wiec nie wiem dlaczego tak sie zachowuje.
w holenderskiej powinno działać:
http://www.speedyshare.com/682998644.html
w ruskiej nie wiem...
ale teraz się zastanów: jeśli w priorytecie przysłony (Av) zafixujesz czas na 1/200 to co otrzymujesz? stałą przysłonę i stały czas, prawda?
czyli niczym się to nie rożni od ustawienia tych samych wartości w trybie M, więc ta opcja jest zupełnie niepotrzebna :-)
i wróć jeszcze do tego zamknietego wątku - masz tam informacje uzupełniające.
-
Witam Wszystkich.
Nie wiem czy wniosę coś nowego do tego wątku, ale ostatnio puszczałem błysk do tyłu pod kątem mniej więcej 45 stopni. Fotografowanemu obiektowi dałem do potrzymania białą kartkę, żeby wykalibrować balans (mam żółte ściany). Efekt wg mnie o wiele ciekawszy niż błysk 45/90 w przód.
Dodam jeszcze, że zdjęcie robione w niedużym pomieszczeniu.
pozdrawiam
Paweł
-
Cytat:
Zamieszczone przez
VDR
Tak sobie badalem wplyw ISO na parametry ekspozycji i zauwazylem dziwna rzecz.
Otoz w trybie P, ....
Przejrzyj to http://canon-board.info/showthread.php?t=3785
Sorry - to nie tu mialo byc
-
A ja mam pytanie dotyczące rozświetlania cieni lampą błyskową np w słoneczny dzień. Otóż załóżmy, że fotografuje w trybie P, światła jest na tyle dużo, że bez trudu można uzyskać poprawną ekspozycję bez lampy błyskowej. Podnoszę lampę, aparat ustawia czas oraz przysłonę tak aby zdjęcie było naświetlone prawidłowo nawet jeśli lampa nie byłaby włączona. Mimo to aparat błyska lampą. I tu moje pytanie: w jaki sposób aparat dobiera w takiej sytuacji silę błysku:?: Czy zakłada on że lampa służy tylko do rozświetlenia cieni i błyska delikatnie:?: Czy może błyska tak mocno aby ekspozycja uzyskana z samego błysku zrównała się z naświetlaniem światłem zastanym:?: Będę bardzo wdzięczy jeśli któryś z bardziej doświadczonych forumowiczów rozwieje moje wątpliwości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Daniell
w jaki sposób aparat dobiera w takiej sytuacji silę błysku? Czy zakłada on że lampa służy tylko do rozświetlenia cieni i błyska delikatnie?
Sam sobie odpowiedziałeś.
Przy okazji dwie rady: fotografuj w Av nie w P ; używaj zewnętrznej lampy.
Światło z lampy wbudowanej, nawet przy doświetlaniu tylko cieni, wygląda bardzo płasko i niekorzystnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Daniell
fotografuje w trybie P, światła jest na tyle dużo, że bez trudu można uzyskać poprawną ekspozycję bez lampy błyskowej. Podnoszę lampę, aparat ustawia czas oraz przysłonę tak aby zdjęcie było naświetlone prawidłowo nawet jeśli lampa nie byłaby włączona. Mimo to aparat błyska lampą. I tu moje pytanie: w jaki sposób aparat dobiera w takiej sytuacji silę błysku:?: Czy zakłada on że lampa służy tylko do rozświetlenia cieni i błyska delikatnie:?: Czy może błyska tak mocno aby ekspozycja uzyskana z samego błysku zrównała się z naświetlaniem światłem zastanym:?:
nie jestem w stanie podać algorytmów, którymi kieruje się aparat; ale tak:
po I - przy pracy z lampą zostaw P i przejdź na Av lub M
po II - przy doświetlaniu cieni daję rownocześnie dwie korekty:
+2/3 EV dla zastanego (bo zauważyłem, że aparat o tyle obcina ekspozycję, gdy tylko włączę lampę) oraz
-1EV dla błysku (jeśli chcesz zostawić głębsze cienie to daj więcej na minus dla błysku, np. -1,5EV).
-
Dziękuje za rozwianie moich wątpliwości dotyczących rozświetlania cieni lampą. Niestety teraz pojawiły się kolejne, tym razem dotyczące wielosegmentowego (inaczej zwanego bodajże matrycowym) pomiaru światła. Otóż do tej pory byłem święcie przekonany że pomiar ten mierzy światło w wielu segmentach matrycy i na podstawie swoich algorytmów ustawia wartości ekspozycji. Byłem również przekonany iż dla takiego samego kadru wartości te będą zawsze identyczne. Aby wyjaśnić w czym tkwią moje wątpliwości podam przykład: ciemna butelka na tle jasnego okna, aparat ustawiony na statywie, kadr dobrany w taki sposób aby prawy punkt ostrości znajdował się na tle okna, lewy natomiast butelki, pomiar matrycowy. Po ustawieniu ostrości na butelkę aparat ustawia znacznie dłuższy czas i niższą wartość przysłony niż po ustawieniu ostrości za okno. Wygląda na to, że aparat przy pomiarze wielosegmentowym bierze pod uwagę obiekt na którym ustawiona jest ostrość i dobiera ekspozycje tak aby był on lepiej doświetlony w stosunku do jasnego okna. Czy moje rozumowanie jest prawidłowe:?:
Z góry przepraszam jeśli pytam o rzecz oczywistą ale miałem tak mocno wbite do głowy swoje przekonania na temat działania tego pomiaru światła że takie zachowanie aparatu strasznie mnie zdziwiło. Tym bardziej, że uważałem że do takich sytuacji służy np. punktowy czy centralny pomiar światła. Dodam jeszcze że instrukcja obsługi zarówno na stronach dotyczących trybów pomiaru światła jak i wyboru punktu AF milczy na ten temat.
Sorry za zamieszanie ale zdaje się że sam znalazłem odpowiedż na swoje pytanie. Mimo że szukam jej od dobrych 2 godzin to znalazłem już po napisaniu posta:???:
Oto link:
http://canon-board.info/showpost.php...81&postcount=3
Jednak jeśli ktoś ma jeszcze w tym temacie coś do dodania to chetnie dowiem się czegoś ciekawego:-D
-
..fajnie, że piszecie o tym :)..czekam na swojego nissina 622, uczę się zanim ona dotrze do mnie, by potem nie głupieć. Kopalnia wiedzy w pigułce :) super.
-
Dolacze sie do tego watku ale problem mam calkiem inny. Otorz nawet przy ISO 1600 zdjecia wychodza dosc ciemne nawet w dobrym swietle zastanym. Na poczatku myslaqlem ze to przez filtr ale nawet po sciagnieciu jest praktycznie tak samo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mgbukowski
Dolacze sie do tego watku ale problem mam calkiem inny. Otorz nawet przy ISO 1600 zdjecia wychodza dosc ciemne nawet w dobrym swietle zastanym. Na poczatku myslaqlem ze to przez filtr ale nawet po sciagnieciu jest praktycznie tak samo.
To wynika z zawyżonych w stosunku do rzeczywistych wartości czułości.
ISO 1600 to tak naprawdę (w zależności od modelu) w okolicach 1250, dlatego też trzeba świadomie "prześwietlać" o 1/3-2/3 EV w stosunku do wskazań światłomierza.
-
Odp: EOS dSLR +pomiar swiatla+lampa, tryby AV, TV, P
Pomiar światła w trybach M i np. AV czymś się różni, czy może tylko w trybie AV jest automatyczny a w M manualny.
W większości lustrzanek mamy cztery rodzaje pomiaru. Wielosegmentowy tu grupy ludzi portrety i do czego jeszcze ten pomiar.. lub w jakich sytuacjach wykorzystujemy, następnie uśredniony w jakich sytuacjach ?
Punktowy do czego stosujecie ? oraz matrycowy...
Może jakiś link naprowadzajcy gdzie będzie to wszystko ładnie opisane macie gdzieś. Szukając trochę w internecie troche się pogubiłem. Ja najczęściej używam wielosegmentówki jako uniwersalnego pomiaru.
-
Troche pomyliles pojecia : P , TV , M itd to nie sa tryby pomiaru swiatla a jedynie rodzaje sposobu realizacji expozycji , manualnie , polautomatycznie z preselakcja jednego z parametrow lub w pelnii automatycznie.
Natomiast rodzaj pomaru swiatla , punktowy , segmentowy , itd itp nie ma nic wsposnego z rodzajem espozycji.
te rzeczy ustawia sie niezaleznie i nie sa ze soba zwiazane.
No chyba ze nastawiasz na zielony kwadracik - pelna automatyka lub programy tematyczne , gdzie canon ustawil parametry , ktore statystycznie biorac winny dac wynik najlepszy dla okreslonego tematu ( statystycznie , w okreslonym przypadku tak byc nie musi).
pierwszy wyrzucony przez google link
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/a...miaru_swiatla/
-
Instrukcja obslugi też to wyjaśnia ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Instrukcja obslugi też to wyjaśnia ;-)
dziękuje za ten post nic nie wnoszący, rozwinąć mogłeś szukaj w internecie.
Bechamot thx, może macie jakieś szczególne zastosowania danego pomiaru do sytuacji, temat zgłębiając w internecie okazje sie rzeką płynąca w różnych kierunkach, pytanie który właściwy. :)
-
Cytat:
Bechamot thx, może macie jakieś szczególne zastosowania danego pomiaru do sytuacji, temat zgłębiając w internecie okazje sie rzeką płynąca w różnych kierunkach, pytanie który właściwy.
tak to mozna opisac , ale przeciez sa te rzeczy opisane w sieci. cala trudnosc opisu polegalaby wiec na tym , jak to sformulowac , zeby chcialo Ci sie przeczytac i nad tym zastanowic,.
Proponowalbym proste cwiczenie , najlepiej jest to samemu poznac na wlasnej skorze.
fotografuj jakis czas np przez dwa tygodnie nie poslugujac sie w ogole swiatlomierzem. Ale nie zgadujac na zasadzie a nuz sie uda , tylko wczesniej poznaj troche zasady naswietlania. Kiedys byly tabelki naswietlania , moze znajdziesz w sieci cos podobnego. Fotografia zacznie sprawiac frajde jesli dobrze naswietlisz bez swiatlomierza - to dobra zabawa.
Waro poczuc swiatlo " na wlasnej skorze".
Po jakims czasii naswietlaj tylko na jednym z rodzajow pomiaru swiatla , konsekwentenie przez np tydzien , potem zmien na nastepny rodzaj itd.
Zaobserwuj, dla ktorego rodzaju naswietlania masz najwiecej zdjec dobrze naswietlonych - i wyciagnij wnioski.
generalnie mozna mowic o 3 rodzajach pomiaru swiatla odbitego:
- punktowe ( sa bardziej lub mniej skupione , te najbardziej skupione nazywa sie spot)
- integralne , czyli usredniajace pomiar z calej powierzchni - najczesciej jakis fragment ( w okolicy centum w dol) wazy wiecej
- wielopolowe ( wielosegmentowe , matrycowe itp) . mierzy sie niezaleznie expozycje na wielu fragmentach kadru , porownuje najjasniejsze z najciemniejszymi i tak dobiery expozycje , aby najjasniejsze znalazly sie mozliwie blisko najwyzszej jasnosci rejestrowanej przez matryce , zas najciemniejsze pola mozliwie blisko najciemniejszej jasnosci rejestrowanej przez matryce - czyli jest to nic innego jak automatyczne dopasoweni histogramu. W zasadzie recznie sie lepiej tego nie da zrobic , natomiast recznie mozna wprowadzic swiadomie pewne odstepstwa wg zyczen fotografa , czego automat nie zrobilby.
punktowe stosujesz jesli .. ach troche sie rozpisalem za bardzo , zrob najpierw to cwiczenie bez swiatlomierza ,
-
Przeczytałem ten wątek i parę innych traktujących o współpracy speedlitów z eosami i nabrałem pewnych wątpliwości. Tak dokładnie to zamieszałem się jak to jest z kompensacją ekspozycji. Lampy używam głównie z trybami M i Av.
1) Tryb M, pomiar światła skupiony kręcę, kręcę, kręcę i ustawiam ekspozycję na -2. Dokładam do tego lampę w trybie ETTL, która jest ustawiona na 0. W instrukcji wyczytałem "standardowe naświetlenie głównego obiektu jest uzyskiwane dzięki błyskowi lampy". O ile dobrze rozumiem lampa będzie dążyła 0 na głównym obiekcie (tym na którym ustawiłem ostrość) przy okazji naświetlając na 0 wszystko to co było w podobnej odległości. Dobrze rozumiem?
2) Tryb Av, pomiar światła skupiony kręcę, kręcę, kręcę i ustawiam kompensację ekspozycji na -2. Lampa na 0. Czy tym razem lampa dalej będzie starała się oświetlić główny obiekt na 0, czy aby to osiągnąć i zniwelować kompensację na body, powinienem na lampie ustawić +2?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
basar
2) Tryb Av,... ...Czy tym razem lampa dalej będzie starała się oświetlić główny obiekt na 0,
Tak.
Między AV i M jest taka różnica, że w Av aparat dobiera migawkę z przedziału 1/60 - 1/200 lub 1/200 w zależności od ustawień w Menu (Canon 500D) a w trybie M możesz ustawić czas od 30s - 1/200.
Tak w skrócie to aparat ustawia czasy tak jakby nie było lampy, a lampa doświetla scenę wg. ETTL. Jeśli chcesz aby lampa mocniej lub słabiej doświetlała kadr musisz regulować kompensację lampy, aby wykorzystać lub nie światło zastane to kompensacja w ekspozycji aparatu.
-
Dzięki za szybką odpowiedź. Może nie do końca precyzyjnie zadałem pytanie. Rozumiem różnicę pomiędzy Av i M, rozumiem jak mam ustawiać lampę żeby mocniej lub słabiej doświetlała cały kadr. Chodzi mi o punkt wyjściowy. Do czego tak właściwie dąży ten cały ETTL w momencie kiedy lampa jest ustawiona na zero. Czy ETTL będzie dążył do tego w którym miejscu drabinki znajduje się wskazówka światłomierza (poprzez zadanie kompensacji w Av albo celowe ustawienie w trybie M) czy będzie z definicji dążył do zera?
-
Tak w uproszczeniu. w AV bedzie dazyl do tego co ustawiles przez kompensacje (naswietlenia, nie blysku). W M bedzie dazyl do zera.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
basar
Do czego tak właściwie dąży ten cały ETTL
http://www.canon-board.info/lampy-bl...o-wymaga-2421/
-
Mam takie pytanie - może głupie, może nie, ale trochę szukałem i nie znalazłem (może szukałem po złych słowach kluczowych).
Czy da się wyciagnąć z EXIF-a informajcę o tym z jaką siłą błysnął flesz na danym zdjęciu, chodzi mi o prostą daną, np. błysynął z siłą 1/16 pełnej mocy?
Badał to ktoś?
-
Raczej nie ma, wszystko co znalazlem an temat flasha w danych:
Ciekawi mnie to co oznacza FlashCompensation? Wprawdzie nie nalezy to do grupy exif, tylko aux, ale zapisuje chyba aparat.
Moze ktos umial wytlumaczyc inne wartosci, podkreslone na czerwono (Fired i RedEyeMode sa jasne)?
-
RedEyeMode - to pewnie oznacza redukcja czerwonych oczu - w tym przypadku nie było
Fired - podejrzewam, że to po prostu oznacza, że odpalił (porównaj z fotą bez lampy)
Co do reszty ???
-
Te dwa akurat sa jesne :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Raczej nie ma, wszystko co znalazlem an temat flasha w danych:
Ciekawi mnie to co oznacza FlashCompensation? Wprawdzie nie nalezy to do grupy exif, tylko aux, ale zapisuje chyba aparat.
Moze ktos umial wytlumaczyc inne wartosci, podkreslone na czerwono (Fired i RedEyeMode sa jasne)?
czyli kompensacja flaha, tak samo jak jest kompensacja ekspozycji, jest też kompensacja flasha
5/3 czyli pewnie + 1 2/3 EV
a mode to pewnie tryb naświetlania w lampie według kolejności: 1 - eTTL, 2 - manual, 3 - stroboskop
-
Znalazłem jeszcze taką stronę EXIF.org - EXIF and related resources, ale niestety mój angielski jest trochę kulawy :(
-
Z podanego manual na szybko:
mode:
0 - nieznany
1 - wymuszenie blyskania
2 - wymuszenie nieblyskania
3 - auto mode
return - (detekcja potwierdzenie blysku??)
0 - brak funkci
1 - zarezerwowane
2 - potwierdzenie nie zarejstrowane
3 - potwierdzenie zarejestrowane
function
0 - z flashem
1 - brak flasha
Nic nie ma o tej compensacji. W podanym przypadku byly dwie lampy wyzwalane radiowo z ttl w stosunku gdzies 2:1, a moze to bylo 1 i 2/3:1 to wtedy pasuje mi te 5/3.
Trzebaby poprobowac z jednym flashem i zobaczyc co wychodzi.
W opisie jest tez parametr FlashEnergy, ale u mnie w exif tego nie ma (moze to zalezne od puszki)
--- Kolejny post ---
Przy jednej lampie bez kompensacji jest wartosc "0/1"
-
canon 1000d - yungnuo 468 II - doświadczenie - laik
zdjęcia - pomieszczenia bardzo małe prawie całkowicie pozbawione światła, ciemność (bunkry)
istnieje jakaś możliwość by lampa wykonała przedbłysk i aparat policzyłby to jako światło.
bo nie ważne czy próbuję zrobić zdjęcie z lampą, czy bez, czas jest praktycznie ten sam ok 5-8 sec, gdzie przy lampie dodatkowo odbicie prześwietla ściany.
-
A w jakim trybie robisz fotę? Ta lampa ma chyba ETTL. Zakładam, że chcesz zrobić fotę doświetloną tylko lampą (bez łapania światła zastangeo)? Ustaw tryb M (np. f 5,6, czas 1/100 ) lampa w ETTL i zrób zdjęcie.
-
ustaw na M (manual) i tam sobie ustaw czas i przesłonę (przesłonę jak najniższa wartość raczej, czas około 1/50) Lampa sama sobie moc dobierze, przynajmniej powinna
-
lampę mam dopiero kilka dni ale staram się w ramach testów robić i na AV i M. doświadczenia nie mam żadnego
tak lampa ma ettl. chwilami pomieszczenia mają 3 m 2 i bez żadnego dopływu światła
jeszcze potestuję dzisiaj.
-
No to jak robisz na Av to body mierzy świało zastane i do niego dostosowuje czas, stąd takie a nie inne czasy.
Utaw sobie w M i pownno wyjść dobrze - potestuj w ciemnym pokoju lub łazience ;)
-
chyba w końcu dotarło do mnie jak to mam być,
w M ustawiam przesłonę i czas ale już nie ustawiam "drabinki" ;), bo gdy próbowałem drabinkę jeszcze ustawić to wychodziły mi znowu wielkie czasy.
dzięki
-
-
Wątek stary, ale całe szczęście że na niego natrafiłem, bo tak jak twórcę tego wątku, również nurtowały mnie te same pytania. Bardzo fajnie wytłumaczone przez Vitez - dzięki.
-
bardzo fajny temat do dyskusji :)