Czy z tym Cash Back to nie są jakieś jaja?
http://www.euro.com.pl/lampy-blyskow...tml?from=ceneo
Wersja do druku
Czy z tym Cash Back to nie są jakieś jaja?
http://www.euro.com.pl/lampy-blyskow...tml?from=ceneo
Fajna sprawa ale nie u nich w sklepie! Po rabacie / zwrocie i tak będzie drożej niż na allegro!!
Zna ktoś tego sprzedającego?
http://allegro.pl/item318015513_lamp...n_i_canon.html
Gwarancja na lampę 2lata!!!
Nie wiem co wy macie z tym serwisem Metza...
Po pierwsze to jest w niemczech i nie ma żadnego problemu. Ja osobiście wolałbym nie mieć do czynienia z polskim serwisem canona, który tutaj jest brany jako plus przy zakupie 580EXII
Po drugie, Przeszperajcie CB, CF, Nikon ... Nie widziałem i nie słyszałem, aby komuś padł palnik w 58 AF-1 w okresie gwarancyjnym i aby miał z tego tytułu jakiś problem. (co nie oznacza, że do tego nie doszło nie mniej jednak szanse na taką sytacje to jak duży lotek i 6tka ;) ) Poza tym.. Gdyby padło to zaraz na CB byłby topic niezadowolonego użytkownika wyklinającego Metza w niebo głosy gloryfikując przy tym Canona gdzie by było pod nim milion postów typu "Co Canon to Canon " ;)
Po trzecie to śmiem twierdzić, że Metz się lepiej zna na produkcji lamp błyskowych niż Canon... Metz zajmuje się przede wszystkim produkcją lamp, a canon produkuje wszystko ;)
Nie twierdzę, że Metz jest od cholery lepszy od 580EXII czy coś, bo moim zdaniem te lampy są niemal identyczne. Dla jednego plusem będzie, że ma lampe Canona, dla innego dodatkowy palnik, dla trzeciegio serwis żytniej, a czwarty to wszystko oleje i się przeżuci na bierki. Nie rozumiem tylko Wątpliwości typu "czy się dogada?" "a nie ma serwisu", "a nie ma gwary na palnik". Moim zdaniem szukanie dziury w całym i jak ktoś ma kupić Metza i się bać że zaraz wybuchnie to niech kupi Canona i "śpi spokojnie" ;)
Serwis jest w Trójmieście. FotoTechnika.
http://foto.recenzja.pl/index.php?na...564&highlight= - wypowiedź Krzych.
Mam 54MZ4 - świetna lampa. Ale jak się zepsuje, to chyba do kosza pójdzie ;> Poczytaj też wypowiedzi bodaj roa na tym forum o serwisie FotoTechniki... Lepiej nie mieć z nimi doczynienia.
Tak czy owak są to sporadyczne przypadki tak samo można się doszukać wadliwych 580EX II.
Z serwisem Canona też lepiej nie mieć do czynienia ;P
Nie słyszałem, żeby serwis Canona naprawiał lampę 2 miesiące...
Za to ma wiele innych ciekawszych osiągnięć ;)
Zastanawiam sie w somie ktora lampe bardziej wykorzystam, zajmuje sie glownie reporterka, zdjecia na imprezach, koncertach w klubach, czasami jakies wesele czy inna balanga tego typu.
Za 580 ex przemawia jakosc wykonania i brak klopotow w dogadywnaiu sie ze sprzetem.
Natomiast na korzysc Metza 58 af-1 przemawia glownie drugi palnik, to czego sie glownie tu obawiam to zglaszane klopoty w dogadywaniu sie z canonem i jakies jajca z gwarancja.
Poki co posiadam 400d, za jakies pol roku rok bedzie zmiana puszki.
Nigdzie nie moge znalezc sampli wykorzystania tego 2 palnika po za http://img89.imageshack.us/img89/2517/metz58ou1.jpg
Kłopoty z dogadywaniem miały stare Metzy w nowych już tego nie ma. Kłopoty były przy 300D i 350D. O kłopotach przy 20D i w górę nie słyszałem. Problem leżał po stronie stopki/kostki do lampy, a nie po stronie samej lampy. Problem ten raczej powinien być wyeliminowany, ale zawsze dobrze spytać Chichego on ma lampy na stanie i niech się wypowie.
Najlepiej niech Cichy się przyzna której lampy on używa tylko sczeże!!. Ma możliwość przetestowania większości modeli więc wybrał najlepszą :grin:
czyli z 350d [poki co] M58 sie nie dogaduje dobrze ????
jak jest z rozpoznaniem matrycy z cropem????? 430 i 580 widzi i dostosowuje????
Jak już było w innych postach. Nowe metzy dobrze się synchronizują z body, nie ma problemów jak ze starymi lampami.
Co do dopasowywania się do CROPa to bym się nie martwił. Było już o tym mówione - poszukaj, a znajdziesz - .
Dostosowanie się do cropa to poprostu większa oszczędność baterii. Chdzi głównie o to, że lampa bierze ogniskową z obiektywu. Czyli ( czysto retorycznie) jak masz na obiktywie 50 to lampa ustawia się na 50, powiedzmy że to kąt błysku 60 stopni, natomiast matryca rejestruje tylko część obrazu CROP i ogniskowa 50 po cropie jest 80 co daje kąt widzenia 40 stopni, a lampa oswietla kąt widzenia dla ogniskowej 50 czyli 60 stopni bo nie wie, ze aparat widzi inaczej czyli 20 stopni kadru ( 50%) jest oświatlane niepotrzebnie co wpływa na lp lampy, oraz żywotność baterii.
Oczywiście to mi się tak wydaje, a ile w tym prawdy niech powiedzą znawcy.
Właśnie dziś nowiutka 58 wpadła mi w ręce. Potwierdzam lampa jak najbardziej dopasowuje sie do cropa. Jeśli zajdzie potrzeba mogę zamieścić kilka fotek z kukułka i bez;) Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, menu łatwe i w sumie po paru minutach bez instrukcji lampa obcykana. Jedna tylko sprawa mnie zadziwia, a mianowicie kwestia fotoceli, w większości sklepów internetowych zamieszczona jest informacja, że lampa ma fotocele a jakoś nie moge wyzwolić błysku zdalnie lampą z body...i właśnie nadchodzi moment gdy trzeba poczytać instrukcję;)
Ta lampa nie ma fotoceli..
może robić jako slave ale za sterownik służyć musi albo ina 550/580 albo specjalny transmiter..
W takim razie czy są fotocele "zewnętrzne" które wyzwolą błysk 58'ki po przedbłyskach doświetlających AF wbudowanej lampy?
Do poprzedniego aparatu miałem lampkę SOLIGOR DG 340-AZ, ona miała pięć ustawień fotoceli. Między innymi takie które pozwalało ominąć przedbłyski.
No i sprzedana 580 :) Pobawiłem się trochę swoim Metzem i rada dla użytkowników - zróbcie sobie dyfuzor na "kukułkę" - bez dyfuzora nie doświetla dołu trochę, ale z dyfuzorem i głównym palnikiem w górę jakość naświetlenia kadru jest powalająca!
I ten dyfuzor pokaż jaki zrobiłeś.
Już nie mam 580tki, wiec nie bedzie porównania.
PS. Ale pokażę ten dyfuzor.
Metodą prób i błędów wybrałem materiał - z jednego matowego opakowania od kart CF. Ale trzeba kombinować, nie wszystkie plastiki dobrze rozpraszają.
Poniżej fotka z błyskiem z samej kukułki (bez palnika głównego) - u góry bez dyfuzora, na dole z dyfuzorem. Jak na lampkę doświetlającą bardzo ładnie błyska, jak włączymy palnik główny to jest miód malina. :)
A jak wyłączyłeś palnik główny? i ponawiam pytanie o fotocele.
Może trochę nie na miejscu ale nie będe zakładał nowego tematu a mam pytanie.
Zakupiłem M 48 AF-1 i wspomaganie AF świeci troszkę koślawo tzn świeci powyżej i lekko w lewo od wszystkich pól AF. Da się to jakoś regulować ?
Mam tak na 85 1.8 i na kicie też :(
A możesz pokazać jak wygląda ta lampa METZ'a od tyłu?
Chodzi mi o Metz 58 AF-1
Wystarczy poszukać...
http://www.metz.de/de/foto-elektroni...chreibung.html
To chyba zaczne czesciej grac w totka, bo dzis w ta Wielkanocna Niedziele uslyszalem "ciekawy" trzask glownego palnika i po ustawieniu lampy do pionu posypaly sie kawaleczki szkla. Dokladnie to pstryknalem 162 fotki (DWA dni pstrykania). Palnik strzelil przy 0 EV, w temperaturze pokojowej :/
PZDR
PS.Zaczynam naprawde grac w totka :P
No pięknie, więc pierwszy znany mi przypadek o padnięciu. Ale skoro zaraz po zakupie, to chyba możesz zwrócić lub wymienić na nową ? W końcu to chyba jakaś wada fabryczna, a nie zużycie naturalne.
Instrukcja jest Ci jeszcze potrzebna ? ;)
Tez mi sie wydaje, ze po prostu trafilem na bardzo rzadki okaz ;) Co do instrukcji to jak najbardziej jestem nia zainteresowany. Lampa jest swietna i jako totalny maniak, musze przeczytac ze 100% zrozumieniem calutka instrukcje :)
PZDR
PS. z tą instrukcją to nie była propozycja, ode mnie zeskanowana PL na pewno nie wyjdzie.
Ja nie rozumiem dlaczego są takie problemy z instrukcją? Nie dotyczy to zresztą tylko Metza, z Canonem jest ten sam problem...
Przecież taka instrukcja często może stanowić kryterium wyboru sprzętu - potencjalny nabywca się zapozna i kupi. A tu mu się utrudnia zapoznanie...
w cywilizowanych krajach wygląda to tak:
http://www.metz.de/de/foto-elektroni...leitungen.html
http://www.usa.canon.com/consumer/co...wnloadIndexAct
ciekawe kiedy my do tego dorośniemy, o ile w ogóle...?
To nie do mnie z tym pytaniem, ja każdemu klientowi daję instrukcję PL na papierze :)
To jest ciekawe, bo wersja papierowa w Polsce istnieje a wersja elektroniczna nie. Przeciez to zaden problem aby takowa byla do pobrania.
Pisalem juz o tym (ale ktos usunal tego posta), ze polska instrukcje mozna zakupic za 50zl, dla mnie to idiotyzm!
PZDR
PS. Kontynuuje watek o instrukcji tutaj, gdyz stad nie zostalo to usuniete. Wyczyszczono watek, ktory ewidetnie opowiada o manualu do Metza. Nierozumiem tego ale coz ...
Tak z tą instrukcja to jakieś jaka. Biorąc pod uwagę, że sprzedawanie produktów bez polskiej instrukcji to łamanie praw konsumenta. Ja kupiłem Metza 58 Af-1/C w sklepie internetowym jakieś 1,5 tygodnia temu, instrukcji nie otrzymałem. Panienka w sklepie tłumaczy, że w opisie produktu niema info o instrukcji PL i dlatego jej nie dostałem. To jej powiedziałem, że łamią prawo i że nie omieszkam napisać do UOKiK. Stwierdziła, że zobaczy co da się zrobić. Narazie czekam, jak się nie odezwą piszę do UOKIK ;)
A taka drobnostka, nie to zebym chcial wykorzystac te lampy do zdjec podwodnych ale jak jest ze szczelnoscia w tych lampkach, 580ex zdaje sie oferuje calkiem solidne uszczenianie, a jak sprawa wyglada z Metzem?
Przepraszam za (poniekad) powielenie pytania, ale w najblizszych 2 miesiacach zamierzam dokupic lampe (jednak mocniejsza dla swietego spokoju) i mam dylemat bo 580 II wynioslaby mnie 320euro (po odliczeniu CB) a Metza 58 -- 310euro. Co tak naprawde jest lepsze :confused: Zaznaczam, ze napis CANON zamiast Metz nie wzbudza we mnie skrajnych emocji ;)
Moze taka mala ankiete zrobimy? :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zapomnialem zapytac o jeszcze jedna rzecz: czy 'kukulka' w przypadku metza (oczywiscie z 'dyfuzorem') przydalaby sie do lekkiego doswietlania przy makro?
Witam wszystkich.
Od dłuższego już czasu przeglądam to forum jednak to jest mój pierwszy post. I może zacznę od pomocy dla użytkowników lampy Metz 58, którzy nie otrzymali instrukcji razem z lampą. Jeśli jest ktoś zainteresowany to mogę taką instrukcję przesłać na e-mail. W moim przypadku było tak, że instrukcji w języku polskim nie otrzymałem razem z lampą ale po interwencji w sklepie internetowym, w którym ją zakupiłem otrzmałem najpierw wersję elektroniczną, a za 5 dni przyszła wersja papierowa. Zainteresowanych proszę o podawanie e-maili.
Witam,
Jestem zielony w temacie lamp dlatego proszę o pomoc. Mam 400D, i potrzebuję kupić lampę w miarę uniwersalną (do zdjęć w pomieszczeniach, oraz do zdjęć w studiu). Chodzi mi o to, żeby lampa miała możliwość odłączenia od aparatu, zamocowania na statywie i odpalenia.
Co muszę kupić do tego? i czy jest to możliwe, bo 400D nie ma PC SYNC, więc nie wiem czy tak mogę zrobić..?? Zeby podłączyć do niego "zdalnie" lampę. I jaką lampę wybrać zeby tak się dało zdalnie ją odpalać.
Proszę o pomoc i wyjaśnienie co kupić, i czy to możliwe...
Dzięki
Paweł
Właśnie dostałem informację, że polska gwarancja na lampy Metza BĘDZIE obejmowała również palniki. To chyba dobra informacja dla wszystkich niezdecydowanych :)