Chińskie wyzwalacze mają czas synchro do 1/160 bodajże, ale u mnie przy odległości aparat-odbiornik do 5m działa nawet 1/250.
Wersja do druku
Chińskie wyzwalacze mają czas synchro do 1/160 bodajże, ale u mnie przy odległości aparat-odbiornik do 5m działa nawet 1/250.
ale szit :O
jak phottixy to zawsze tylko 1/250 maks.! było mówione ;)
Już poczytałem i się pogodziłem z tym szokującym faktem xD
szokujące jest co innego, ale nie będę mówił co mam na myśli.
Radiówka może obsłużyć tylko czas synchronizacji lub dłuższe. Czas synchronizacji z lampą jest podawany w każdym manualu.
Tryby HSS są zarezerwowane dla lamp systemowych, nie studyjnych.
Da się użyć błysku w HSS w studiu do szybszej synchronizacji, ale to jest bez sensu w normalnej, standardowej pracy w studiu.
Wytłumaczę może dlaczego napisałem o lampach studyjnych. Po prostu radiówka daje tylko impuls do zwarcia, czyli do wyzwolenia błysku. Bez różnicy czy do odbiornika radiowego podłączymy lampę studyjną czy inną.
PS
Wiedza o działaniu migawki szczelinowej się przyda jeśli chodzi o możliwe do uzyskania czasy synchronizacji
Wg mojej wiedzy nie jest to do końca prawda, lampa nie wysyła przedbłysku pomiarowego. Błysk jest potrzebny do wyzwolenia drugiej lampy.
Przykład I: mamy dwie lampy 580 EX II. Jedna master druga slave. Lampę master kierujemy palnikiem w strone slave'a i zakrywamy ręką okienko transmitera podczerwieni tegoż mastera.
I co? A no to, że lampy nie przekazuja sobie informacji przez ten transmiter podczerwieni, tylko przez błysk.
Przykład II: mamy dwie lampy jak wyżej, palnik mastera zakrywamy filtrem blokującym światło widzialne, a puszczającym podczerwień (choćby czarny talerzyk z arcorocu) i kierujemy go w stronę slave'a.
I co? Ano slave jest nadal wyzwalany, ale sygnałem w podczerwieni pochodzącym z palnika mastera.
o jakim transmiterze podczerwieni mówicie? Nie ma w ogóle takiego czegoś w lampach błyskowych.
Komunikacja między lampami oparta jest na przedbłyskach (w świetle widzialnym)
Oprócz przedbłysków pomiarowych są jeszcze przedbłyski komunikacyjne. I pewnie o takim przedbłysku była mowa.
Jedyną metodą na pozbycie się wszelakich przedbłysków jest (u nikona, u canona pewnie też) praca w manualu, a zdalna lampa na zewnętrznym lub wbudowanym synchro.
nom fajnie ... gdybym miał tyle kasy to owszem nawet dzisiejsze wizardy...
Kurcze tylko mam taki problem że chciałem doświetlać w plenerze i ****!!! Znaczy się nie **** ale jak jest lepsiejsza pogoda to o Mniejszej GO przy doświetlaniu można pomarzyć bo przy ISO 100, migawce 1/250 to przysłona w dobrą pogodę musi mieć coś kolo dyszki ;/ i z GO ****!!!
To bardzo interesujące, co mówisz. Na jakiej zasadzie działa według Ciebie urządzenie znane jako ST-E2?
http://www.usa.canon.com/consumer/co...elTechSpecsAct
Hint: Transmission System: Infrared pulse
Filtr szary?
kurcze miało być tak pięknie a wyszło jak zawsze ;/ kolejne 150 złoty trzeba szykować ...
Może poczytaj najpierw o systemie Speedlite zanim zaczniesz wypisywać podobne bzdury. Tak na marginesie dodam tylko iż lampy Speedlite serii EX (zakładam iż lamy serii EZ także) nie posiadają wbudowanej fotoceli, tak więc nie wiem na jakiej zasadzie miały by reagować na "światło widzialne".
Dokładnie, czujnik podczerwieni w lampie slave reaguje na błysk,
ale podczerwieni, który jest emitowany z palnika mastera razem ze światłem widzialnym.
Jak ktoś nie chce widzialnego błysku z mastera, to musi założyć na palnik mastera filtr przepuszczający podczerwień, najprościej wyciąć nożyczkami odpowiedni kształt z płyty CD z czarnego (a właściwie ciemnofioletowego poliwęglanu do dostania w Media Markt :) Oczywiście po zdrapaniu sreberka!
Najlepiej dwie takie warstwy nałożyć na palnik i mamy transmiter podczerwieni na 1,5 zł :). Zasięg na dworze ok. 10 m, jak sie włoży pod stofena to 9m. W pomieszczeniu więcej jak 12 m i lampy nie muszą się wtedy widzieć - podczerwień odbija sie od pięknie po ścianach i innych sprzętach.
rozróżnijmy 2 urządzenia. W lampie błyskowej to coś za czerwoną szybka to jest wspomaganie AF, a nie podczerwień do komunikacji.
W specjalizowanym urządzeniu (to co podlinkowałeś, u nikona to jest też cos takiego o symbolu su800) lampę błyskową umieszcza się za filtrem IR by obciąć światło widzialne, by nie było ewentualnych odblasków i cieni od przedbłysków (edit: wickermann pisze jak inaczej chałupniczo to zrobić) Tak tak, przedbłyski są rejestrowalne przez matrycę, bo przedbłysk komunikacyjny jest dawany po otwarciu migawki
Dla odbiornika (czyli dla lampy zdalnej) jest zupełnie obojętne czy błyski komunikacyjne są w widzialnym czy w IR, służy do tego ten sam czujnik. Dla niego jest obojętne czy długość fali to jest nieco ponad 780 nm czy nieco poniżej. Nie ma sensu utrudnianie sobie życia i ograniczanie zakresu pracy i przy okazji czułości czujnika (fotoceli).
Dla fotocel i sterowania to czy światło jest widzialne czy IR jest zupełnie obojętne (zarówno jeśli chodzi o nadajniki jak i odbiorniki).
axk - lampy pracujące jako lampy zdalne muszą mieć wbudowane fotocele, inaczej by nie widziały przedbłysków sterujących. Reagują na światło widzialne, podczerwone, wsio ryba. Jak się zna zasade działania to to obojętne jaki system. Nie jest to system radiowy, wtedy to działa inaczej.
Należy znać swój system zanim się komuś napisze że pisze bzdury.
To czy te fotocele sa do wykorzystania przez fotografa w pracy manualnej to inna sprawa, producent ogranicza to najczęściej programowo nie dając tej opcji. U nikona w 2 najwyższych modelach lamp można użyc tego tak jakby się pracowało z zewnątrzną fotocelą. Lampy sb800 i sb900 przestawia się w tryb pracy fotoceli (tryb su-4)
Witam Panowie,
wracajac do tego bezprzewodowego wyzwalania lamp błyskowych zaprezentuje cos co sie nei pojawiało w watkach a co, moim zdaniem, zasługuje na chwile uwagi. Znalazłem takei cos:
Mozna znalezc pare informacji na temat tego wyzwalacza na stronce:
http://www.funsports.pl/p,pl,426,10+...-+komplet.html
Do wyboru jest pare opcji, liczba kanałow i zasieg:
http://www.funsports.pl/c,pl,22_61_3...tudyjnych.html
Moze ktos pracował jzu z tym urzadzonkiem i powie jak to sie sprawuje odnosnie zasiegu i działania ;)
Zgadza się a powyżej (seria Speedlite EX) także "za czerwoną szybką" jest odbiornik IR sygnału wyzwalania.
Pisząc o fotoceli miałem na myśli "klasyczną fotocelę" reagującą na światło widzialne (dla nas). Czujnik podczerwieni w który wyposażone są lampy Speedlite reaguje na promieniowanie podczerwone i fotocelą bym tego nie nazwał, na pewno nie w "klasycznym" rozumieniu tego słowa. Oczywiście obecności takiego czujnika absolutnie nie neguję.
Nie do końca. Wszystko zależy od "fotoelementu" wykorzystanego w danym urządzeniu. Jedne reagują tylko na promieniowanie podczerwone, inne na ultrafioletowe a jeszcze inne na światło widzialne (dla nas), tak więc nie każdy fotoelement można wyzwolić dowolnym pasmem promieniowania elektromagnetycznego.
w nikonie tak. U canona tez tak powinno być, nie wyobrażam sobie jak by to mogło być inaczej rozwiązane.
W każdym razie sa u nas skargi na widoczne błyski komunikacyjne gdy się robi jakieś szklane przedmioty i w całkiem wielu innych sytuacjach.
U nikona jest sprzedawany panelik SG-3IR, wsuwa się w sanki (więc musi pasować i na canona :)), zasłania filtrem IR wbudowana lampę błyskową
http://www.e-cyfrowe.pl/nikon-sg-3ir...i-p-10723.html
(nie wiem po co w opisie jest, że to do makro)
Pewnie w systemie canona tez cos takiego zrobiono? Albo mozna zrobić samoróbkę jak proponuje wickermann.
Prawdopodobnie musisz też mieć w tym eksperymencie włączoną jakąś lampę zdalną, nie wiem na ile inteligentny jest system. Chodzi o to, czy jeśli nie wykrywa lampy zdalnej to daje przedbłysk komunikacyjny? Nie wiem. Na wszelki wypadek niech sobie jakaś lampa zdalna będzie włączona.
axk - to jak masz 2 fotoelementy w odbiornikach canona? Jedne reagują na podczerwień gdy masterem jest sterownik ST-E2, a drugi na światło widzialne gdy masterem jest lampa błyskowa? Nie. Jest jeden fotoelement. Ten za czerwona szybką, czuły na widzialne i na IR.
Hm, przedbłyski (pomiarowe i komunikacyjne) lampy sterującej są realizowane za pomocą głównego palnika lampy, świecącej przecież jak najbardziej światłem widzialnym. Producent nie musi separować widzialnego od IR.
Zastanów się czy producent staje na rzęsach by czujnik był czuły na 790 nm, a na światło np 750 juz nie był? W jakim celu miałby sobie komplikować życie?
Ma to sens dla nadajnika, by przedbłyski były nierejestrowalne przez matrycę (bo jak pisałem przedbłyski komunikacyjne są rejestrowane). Ale gdy sterowanie jest przy pomocy lampy to niestety rejestruje się to na zdjęciach.
Kolaj przeprowadzi eksperyment to się o tym przekonasz.
To może prościej. Jeżeli w rzeczywistości było by tak jak twierdzisz, czyli wyzwalanie lamp odbywało by się w paśmie promieniowania widzialnego - na zasadzie "klasycznej fotoceli" a nie w paśmie podczerwieni, to dowolną lampę serii EX (ponieważ o tej serii rozmawiamy) mógłbyś wyzwolić błyskiem innej dowolnej lampy która to wcale nie musiała by pracować w trybie master (np. 430EX wyzwalała by 430EX), co jak wiadomo jest niemożliwe. Poza tym jeżeli cała komunikacja odbywała by się tylko i wyłącznie w paśmie światła widzialnego (dla nas) to jednostka nadrzędna nie była by w stanie "przenieść" do lamp podporządkowanych takich informacji jak chociażby zmiana nastaw korekcji ekspozycji dla błysku, blokada ekspozycji dla błysku czy też synchronizacja z krótkimi czasami.
Jest jak twierdze. A lampa zdalna nie musi reagowac na inne błyski z prostego powodu. Nie są one zgodne z protokołem komunikacji z tą lampą. Te przedbłyski są ściśle określone, odstępy między nimi, czas ich trwania niesie informacje. Lampa zdalna reaguje na takie przedbłyski, a nie na jeden błysk dużej mocy.
Załóżmy, że błyśnie jakaś lama z boku. Lampa zdalna ma to zobaczyć jako jeden przedbłysk? OK, załóżmy, że tak. Ale ona wyzwala się dopiero na kolejnych błyskach (błysku komunikacyjnym), a tego .... brak.
niby dlaczego? Dlaczego IR da radę przenieśc informacje, a widzialne nie? Daje radę.
Jak ktoś nie chce przedbłysku na zdjęciach, to może zrobić coś takiego, np. z czarnej płyty CD. Nie wiem jakie długości fal przepuszcza, ale działa i to bez osłabiania zasięgu w stosunku do "gołej" lampy. Dopiero jak nałoży się to pod stofen, zasięg spada o 1 metr.
Na ostatnim zdjęciu - tyle widać w trakcie przedbłysku .
Zasada dzialania bezprzewodowego systemu ETTL Canona fajnie opisana jest tu:
http://photonotes.org/articles/eos-f....html#wireless
Generalnie artykul zawiera duuuzo informacji o blyskotkach Canona.
W http://cpn.canon-europe.com/content/...h.do#container
mamy na str. 2 szczegoly dotyczace medium i protokolu transmisji:
Cytat:
A Speedlite master flash unit communicates with the slave units using visible light (infrared radiation with the Speedlite Transmitter ST-E2).
Cytat:
The information is coded and compressed into a 2 to 5 byte signal. This is transmitted as a 10KHz high-speed pulse.
Cytat:
One advantage of the coded optical pulse is that the slave units will not fire if they receive a single flash from other photographers who are also using flash guns in the same area.
Czyli wychodzi na to iż w zależności od rodzaju urządzenia nadrzędnego komunikacja może przebiegać zarówno za pośrednictwem światła widzialnego jak i podczerwieni. W takim razie "spór" został rozwiązany chociaż dyskusja była jak najbardziej ciekawa.Cytat:
A Speedlite master flash unit communicates with the slave units using visible light (infrared radiation with the Speedlite Transmitter ST-E2).
cały czas pisałem:
a czy nadajnik pracuje w widzialnym (każda lampa błyskowa mogąca być masterem) czy w IR (jak ST-E2) jest także obojętne.
Inaczej działają systemy radiowe (minolta czyli sony-alfa), ale to osobny temat. Szkoda że nikon i canon weszły w sterowanie przedbłyskami.
OK, pominąłem ten transmitter. U nikona tez o nim "zapominam", urządzenie bez sensu, zamiast niego można kupić (za bardzo podobne pieniądze) lampę będącą sterownikiem i ma się w dodatku źródło światła, a nie tylko sterownik. W swoim kolejnym poście dokładnie tłumaczyłem jak to jest z tym transmitterem IR:
przeczytaj cały ten mój post nr 69.
Z błysku to ja mogę magisterkę robić :-D
Naprawde w uproszczeniu można przyjąć, że dla systemu sterowania błyskeim widzialne i IR to wsio ryba, zarówno jesli chodzi o odbiorniki jak i nadajniki.
Cactus Wireless Flash Trigger Set V4
m e g a !!! używam pt04tm ale chyba najwyższy czas się ich pozbyć!
co sądzicie o nowej wersji? wg. mnie wygląda zabójczo pięknie i co najważniejsze bezpieczniej dla sanek lampy. Cieszy mnie że wg. użytkowników którzy już mieli okazję go przetestować nie pojawiły się opinie o braku współpracy z lampami Canona.
40$ to nie dużo za wersję z jednym odbiornikiem, jeśli ktoś natknie się przypadkiem na ofertę z trzema to proszę o info ;)
edit: na ebay.com oferta z dwoma odbiornikami za 55$ :-D
Witam, nie wiem czy w dobym wątku to zamieszczam.
wynalazłem na YT test PW VS RP
Prawdę mówiąc zmieszało mnie to bardzo, zasięg nie imponuje i występują problemy z 5D2(pewno tym że PW wykorzystuje komunikację, a nie robi samego przesyłu jak PR).
(tam jest 8 partów)
PocketWizard Flex TT5 Mini TT1 vs. RadioPopper PX Video Review -
Co o tym myślicie :?:
szybkie pytanie, czy fukcja błysku na drugą kurtynę jest też w opcjach menu 40d? wyzwalając lampy bezprzewodowo tanim nadajnikiem brakuje mi tego. :|
Hejka! Podepnę się pod temat, jeżeli pozwolicie :)
Się naczytałem sporo, ale nic nie rozwiązuje mojego problemu (albo durnota ze mnie)
Otóż mam wyzwalacza radiowego PT-04. (dziękuję za wyrazy współczucia :P )
oraz lampę Nissin Di466 (ponownie dziękuję)
I nie działa to ze sobą. Dlaczego? Czy ktoś może mi najprościej jak się da, krok po kroku wytłumaczyć, co zrobić, żeby działało?
Nadajka na aparacie śle sygnał do odbiorki. Odbiorka mryga radośnie diodą, znaczy sygnał skumała. Ale lampa nie błyska.
Any pomoc?
pozdrówki!
Mam 580 EX II oraz starą 420 EZ. Chciałbym je obie bezprzewodowo wyzwalać, albo jedną na aparacie, drugą z boku. Fajnie by było ustawić czas mniejszt niż 1/250. Wiem ze tanie chuńskie radia sie nie nadają. A jakbym 420 postawił na kostce z fotocelą? Wiem, że lampy systemowe z szybka synchronizacją mogą wyzwalać przez fotocele lampy studyjne. Czyli teoretycznie powinno działać. Zgadza się?
Też stawiam na to, że ten problem. Zamień miejscami + i - . Przelutuj w tym celu jakikolwiek kabelek.
A ja mam taki problem/pytanie. Chciałbym pobłyskać w plenerze - i proszę o poradę, co kupić. Lampę błyskową mam - 580 EX II. Ponieważ nie stać mnie jeszcze na asystenta :) chcę kupić statyw + softbox z możliwością montażu lampy aparatowej, coś takiego http://www.allegro.pl/item650684491_...aparatowa.html. Lampa jest, statyw ustawiony - teraz jak to wyzwolić? Nie chce radiowych chińczyków. Znalazłem w pstryk.pl Pocket Wizarda Plus II http://pstryk.pl/details:7550/pocket...ransceiver+kit oraz pocketWizard Flex TT5 z MiniTT1 (http://pstryk.pl/details:8826/pocket...t5+transciever i http://pstryk.pl/details:8828/pocket...t1+transmitter). Czym się różnią te dwa systemy (PLUS II i flex+mini)? Czy ktoś wie, kiedy będą dostępne w Polsce?
Główna różnica jest taka że flex+mini przenosi ttla a plusII nie. Oba ciężko kupić w pl. polecam ebay. Nawet z cłem wychodzą taniej niż w pstryku. Sam ostatnio nawet kupiłem plusII w HK.
widzieliście to?
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9106
super sprawa
Skoro Cię nie stać na asystenta, a już zaczynasz myśleć o Pocket Wizard to czegoś tutaj nie rozumiem.
I co Ty chcesz od chińczyków (wyzwalaczy) podejrzewam że nigdy się nimi nie bawiłeś a już masz wyrobioną opinię i to negatywną.
Ja oczywiście zdecydowanie polecam chińczyki bo w plenerze do 20 metrów przy kiepskiej baterii nadajnika nie ma z nimi problemów. A i tak daleko nie rozstawisz lampy bo Ci mocy zabraknie w słoneczny dzień.
Statywy mieć musisz więc 806 myślę że wystarczą, zestaw reporterki jest niezły, ale nie wiem czy nie lepsze rozwiązanie oferuje uchwyt uniwersalny do montażu lampy i parasolki oraz sama parasolka.
Nie czytaj za wiele tylko pakuj manatki i w pole ;).
fajne fajne ale taki zestaw 3x flexy + 1x mini + zone controller to z 4tysięcy złotych jak siemasz...
Podstawową*różicą między pw plus II, a mini i flex jes zarówno TTL jak i czasy synchro powyżej 1/250. w plenerze czasami ciężko ale ja korzystam z pw plus i ST-E2 canona. Wychodzi taniej niż mini+flex... a nie muszę dokupywać ciągle odbiornika kolejnego rozbudowując. poza tym są*ciągłe problemy, zasięg z 430 maja najlepszy, z 580 tragiczny czasem. a czemu dla PW miałbym kupować słabszą lampę ?:|
wydali niedopracowane żeby zarobić. nawet nie stestowali, że są*takie problemy z zasięgiem. dopiero Robert Galbraith zrobił to za nich...
Jestem nabywszy drogą kupna poprzez ebay:
- zestaw "Wireless Flash Trigger + 2 Receivers PT-04 For CANON" od pana buybuyeasy (można kupić w zestawach z różną ilością odbiorników {od 1 do 5}, a uprzejmy pan buybuyeasy chętnie skompletuje na żądanie zestaw wg naszego uznania; identyczne oferuje pan ucolor) za kwotę 23,99 funta (28,31 euro) (przesyłka bezpłatna, szło od momentu zapłaty 9 dni), do powyższego zainwestowałem 1,99 euro w bateryjki AAA (4 sztuki)
- lampa błyskowa Jessop 270TBZ Zoom (cena 0,99 funta + przesyłka 6 funtów z Southampton, gdzie nasz słynny Grzegorz Rasiak...).
Uzyskane efekty mnie legutko zaskoczyły. Pozytywnie. W domu działa 100/100 i to nie tylko gdy odbiornik "widzi" nadajnik, ale nawet gdy są w różnych pomieszczeniach, skierowane w różne strony świata.
Wobec powyższego skorzystałem z faktu, że akurat pojawił się element mobilny (córka) nadziałem zestawik na kijek bambusowy i zdalnie ustawiłem lampę pod płotem (ok. 10m). 5 strzałów (wszystkie skuteczne). No to przenieśliśmy się za płot i ile tylko było ścieżki (ok. 30 m) tyle działało.
Pozostaje tylko dodać, że na ebayu te radyjka mają w opisie oznaczenie: PT-04 III. W wypasionej instrukcji nazywa się to PT-04GY, ma zasięg 20 metrów (u mnie dalej) i synchronizację 1/600 sekundy (to jakiś kit, bo zdjęcia robione z czasem krótszym niż 1/250 są w dolnej części czarne)
:idea:P O L E C A M :idea:
Uprzejma prośba: proszę o nie komentowanie w stylu: to może ja też se kupie...
rediconn,
chińczyki nie są idealne, ale są tanie.
Sprawdziłem i polecam.
Do zdjęć studyjnych używam jednokanałowego na 220V.
W plenerze natomiast takie zasilane bateriami.
Po dodaniu anteny w nadajniku (opisów pełno w necie) wyzwala 100/100, zwiększył się zasięg do około 50-100m (nie chce mi się sprawdzać dokładnie; ale w praktyce wystarcza).
Oczywiście nie ma takiej synchronizacji jak PW, w praktyce do 1/180.
Dla mnie jest Ok; dopóki nie uzbieram na PW :-)
Mój zestaw:
- wyzwalacz + odbiorniki:
http://www.allegro.pl/item672134597_...dbiorniki.html
Od razu okazało się że jest zła współpraca z 580EX (lampa sama błyskała, itp - objaw często opisywany w necie).
Ale po przeróbce tak jak w opisie tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=34516
wszystko działa super. Przerabiałem każdy odbiornik.
Teraz w nowych zestawach Tetra podają, że działają OK np z 580EX, ale niech to potwierdzą ci, którzy używają.
Aby zwiększyć zasięg wstawiłem antenę 433 MHz, krótką helikalną, taką jak tu i tu kupioną:
http://www.sensu.pl/?go=product_coll&id=73&cat_id=
Zasięg baaardzo się zwiększył i skuteczność również.
Zestaw działa u mnie z 580EX,550 oraz z lampami studyjnymi w czasie sesji plenerowych.
Mam pytanie do osób używających "chińczyków" i mających aparat z Live View (najlepiej 5d2) - czy podczas używania LV nie skraca się czasem czas synchronizacji migawki? bo w czasie używania LV używana jest chyba migawka elektroniczna, a nie mechaniczna (przynajmniej tak mi się wydaje) i teoretycznie powinno dać się użyć krótszego czasu..