A mi tam się zimorodek podoba - jasne, że fajnie byłoby gdyby był bardziej w świetle i miał więcej szczegółów, ale jak na pierwszego tegorocznego polskiego zimorodka jest OK.
Wersja do druku
A mi tam się zimorodek podoba - jasne, że fajnie byłoby gdyby był bardziej w świetle i miał więcej szczegółów, ale jak na pierwszego tegorocznego polskiego zimorodka jest OK.
mnie się zimorodki bardzo podobają-gratuluję:-D ; czy fociłeś je na stawach koło Zator?
z 5-7 metrów to zimorodek wygląda przyzwoicie na 500mm :)
Ten był około 1,5 metra od obiektywu. robiłem w silent mode w LV na 40D, później jeszcze do mnie wrócił i czochrał się 15 minut - niestety było już pełne słońce w kontrze :/
Oczywiście zasiadka, czekałem co prawda na czaple które mnie olały, ale wykorzystałem nadarzającą się okazję na zimka. Kiedy chodziłem w to miejsce specjalnie na ten gatunek to przez 10 wyjść nie zrobiłem ani jednej fotki.
nie to w granicach Krakowa, fajne miejsce i zupełnie nieznane ale niezwykle intensywnie dewastowane przez okolicznych tubylców i niedługo zniknie, poza tym trudne bo bardzo rozległe.
Mi też się podoba zimorodek. Acz nie da się ukryć iż w lepszym świetle wyglądałby jeszcze lepiej :).
Tym większe gratulacje. Aż mi się nie chce uwierzyć, że "pocelowałeś" w zasiadkę przy trzcinie na której właśnie przysiądzie bardzo płochliwy zimorodek. I aż mi się nie chce wierzyć, że usiadł aż tak blisko! :shock: Jak Ty maskujesz miejsce swojej zasiadki? :roll: Wszystkie moje spotkania z zimorodkami miały miejsce, gdy byłem na rybach nad rzeką. Ale zawsze mogłem podziwiać jedynie "szmaragdowe pociski" śmigające w tę i z powrotem wzdłuż brzegu. Zapamiętałem tylko jeden postój zimorodka na kilka sekund około 8metrów ode mnie i to wszystko...
z zimorodkami sprawa wygląda następująco: szukasz miejsca gdzie są, szukasz nory, wbijasz patyk i stawiasz budkę 2 metry od patyka. Wychodzi najlepiej gdy sprawa odbywa się w rowie melioracyjnym tudzież bezdrzewnym strumieniu.
Ja niestety nie mam takich możliwości, choć mam nadzieję, że jeszcze znajdę takie miejsce. Moja buda stoi w starorzeczu Wisły o długości 500m i szerokości 100m. Oczywiście po wielokrotnych obserwacjach wyczaiłem gdzie zimorodki siadają, ale to i tak loteria. Na 12 wyjść mam 5 zdjęć, a i tak nie są to te wymarzone.
Kuba,
Jeżeli chodzi o zimorodka to oczywiście gratuluje spotkania, bo rzeczywiście gatunek uroczy.
Same zdjęcia mi się jednak nie specjalnie podobają,
chociaż tło moim zdaniem byłoby bardzo fajne gdyby nie było w kontrze - widać by było, że woda a nie niebo.
Czekam na kolejne zdjęcia!
Aha, jeszcze jedno.
Nie chce wyjść na hipokrytę - bo zdarzało mi się robić to samo (chociaż z innym gatunkiem) :/ ale nie jestem pewien czy fotografowanie ptaków blisko nory to taki dobry pomysł.
Oczywiście można wygrać fajne zdjęcia pary ale z drugiej strony można teżpostawić patyk dalej gdzie jak się zestresują to nie przylecą i już.
A przy gnieździe siadać będą zawsze - tyle, że może rzadziej karmić małe.
Tak się tylko zastanawiam ...
Pozdrawiam
PM
pmc, ja tylko piszę jak ludzie robią :)
cała masa nagrodzonych zdjęć była robiona przez liderów polskiej fotografii przyrodniczej w taki sposób. Ale zgadzam sie z tobą, lepiej ptaków nie straszyć. Inna sprawa, że często nory są w takich miejscach, że o straszeniu nie ma mowy bo jest na przykłąd hałas i kupa ludzi się kręci.
Dodałem w mojej galerii 10 zdjęć biegusa zmiennego. Fotki z jesieni, częściowo prezentowane - ale zebrane w jednym miejscu. Może warto je sobie przypomnieć?
Dłubiąc przy galerii wynalazłem takie jeszcze trzy niezauważone wcześniej.
Zima - więc odgrzewam :)
1
2
3
Biegus mi się się podoba: zwłaszcza #1 i #3. Na #2 coś się dzieje ale jakoś tak trochę zabałaganione.
Bardzo ładne kolory - lubię takie "ładne" zdjęcia.
Fajne.
Wracając do zimorodka - to absolutnie nie było ad personam.
Przeczytałem sporo Twoich postów - i jakąś opinie sobie wyrobiłem ;)
Chodziło mi raczej o zasadę.
Mam kilku znajomych zawodowych ornitologów - i o niektórych czołowych fotografach mają bardzo, bardzo złą opinie.
Wiem, że takie sformułowanie trochę pod pomawianie podchodzi ale debili z aparatami sam widziałem, więc wierzę.
Kiedy ludzie oglądają dobre zdjęcia przyrodnicze - np. Twoje to też chcą takie zrobić.
No i robią: małpkami na tokowiskach ostatnich cietrzewi w Polsce, na łachach przy gniazdach np szczudłaka - bo "raryt".
Chodzi mi o to, że moim zdaniem trzeba dmuchać na zimne bo bardzo łatwo zrobić mnóstwo szkody.
Tyle OT.
Pozdrawiam
PM
Ludzie je oglądają - boje się ,
Rozumiem. Myślę jednak że zimek jest na tyle skryty i niepospolity, że pisząc ten krótki "poradnik" nie zrobiłem nic złego :roll:
biegusy bardzo ładne,a te fotki już z pewnością z Zatora:D
nie, z Opolszczyzny ;P
na ostatnich fotkach ladna perspektywa :) az milo popatrzec :)co do biegusia , to czegos im jest brak :(
dalsze boje z zimorodkiem
1
2
hmm, widzę że moich zdjęć się już nie komentuje :-?
takie dobre?
:mrgreen:
ISO 1250
O przepraszam Rafał na pewno się pojawi ;)
Gatunek świetny, zdjęcia siakieś takie wyszły - na długim czasie.
taa zwłaszcza dwa pierwsze.. 1/1600
Widzę Rafał bojowo Cię nastroił ;).
Musisz mi wybaczyć ale oglądam to na lapciu więc możliwe, iż jestem nieco... nieobiektywny a i do tego mam dziś przycieżkawe poczucie humoru, ale wydaja mi się jakieś takie niewyraźne. Trochę też nie pasuje mi tło przy drugiej serii. Acz najciekawsze wydaje mi sie ostatnie.
Zigi, nie przecież możesz pisać co chcesz. Mnie się wydaje, że jak napisałem na OB że to ISO 1250 to od razu wszyscy widzą szumy, a jak napisałem że 1/40 sek to widzisz poruszenie ;)
Zdjęcie perfekcyjne nie jest, ale poruszone również zapewniam cię.
Po prostu ma trochę szumów (co nie jest imho ewidentne)
Nie zwracałem uwagi na iso. Faktycznie to "niewyraźne" może być pochodną wyższej niż zwykle czułości. W sumie pierze może tracić odrobinę w takim układzie. Tak czy inaczej gratuluje spotkania z tym ptaszkiem.
W drugiej serii z zimorodkiem brakuje trochę światła (słonecznego oczywiście). Fotografowałeś w bardzo pochmurny dzień?
Zimorodek siedzi już nie na trzcinie a na gałązce,czyli nie przy Twojej chatce - co się jeszcze zmieniło:
Obiektyw?
Odległość od obiektu?
wszystko się zmieniło, to zupełnie nowe miejsce i nowy znajomy
zdjęcia robione o zmroku, 40d+500, iso 1250 t=1/40, pełne kadry
powoli zaczynam być zadowolony z moich spotkań z zimkami, ale jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa (po prawdzie to powiedziałem dopiero "dzień dobry" ;) )
z monopodu nigdy w życiu nie utrzymasz takiego zestawu na takich czasach. Waży 4,5 kg i ma ogniskową 800, czyli nawet z ISem można walczyć do czasów rzędu 1/200. Tu było rozwiązanie specjalne, ale niech to pozostanie słodką tajemnica fotografującego :)
Dystans na granicy łapania ostrości ok, 4,5 metra dla dwóch ostatnich, pierwsze zdjęcie robione z TCx1.5 z odległości jakiś 7 metrów
Marzy mi się zdjęcie zimorodka. Najczęściej widuję go, gdy już jest gdzieś daleko. Ale ja nie "zasiadam" jeno łażę. Mam miejsce, gdzie się pojawia, ale na ogół wtedy, gdy już wstaję... ;)
Twoje zdjęcia wspomnianego ptaszydełka są fajne, bo się udało je wykonać. Ale coś im brakuje...:wink:
Z ostatniej serii pierwsze i trzecie mi się podoba.
Ładne, czyste kadry i gładkie tło.
Ja lubię takie zdjęcia i takie kadry.
Ładne.
Jakbym miał się czepiać to może zmieniłbym patyk, i pewnie pokombinował coby trochę więcej światła było.
Ale i tak są ok!
Gratuluje.
Pozdr.
PM
gratuluję zimorodka, fajne fotki, a sam obiekt trudny do "ustrzelenia":D
jak zrobię fotkę, z której będę naprawdę zadowolony to Wam powiem ;)
Tymczasem staram sie umilać czas pluchy i ogólnego syfu pogodowego.
[Kubaman] Jakim szkiełkiem robione zdjęcia? jesli mozna spytac ;)
500/4 is
ogladam Twoje prace , potem powracam spowrotem do nich i jest tak kilku krotnie , nie wiem jak masz ustawiony aparat i na jakie pkt ostrosci itp , gdzie i jak celujesz z ostroscia , ale prawie na wszystkich fotkach (prawie ) wydaje mi sie oczko ze jest nie ostre , grzbiet , piorka widac idealnie , ale oko jakies dziwne , czasami odnosze wrazenie , ze nie celujesz w oko :(
zaczynam miec watpliwosci do tego szkla :( a 40 znam i wiec co ona potrafi :)
napisales , ze nam powiesz ktora fotka bedzie Twoja najlepsza :) osobiscie watpie w to , abys to akurat wiedzial :)
Kuba poczekaj z tymi zimkami nalepsze swiatło jawiem ze sie uganiałes za nimi 2 pierwsze swiatło było lepsze i widac roznice miedzy tymi pozniejszymi
Sylwek, widzę, że tematem numer jeden staję się ostrość ponad wszystko ;)
Dla twojej uwagi: to szkło ma przy F4.0 z odległości 5 metrów ma GO równą dwa centymetry. Ja byłem nieco dalej. Nie widzę możliwości przy tak małym ptaszku strzelić ostre skrzydełko i nieostre oczko, bo to w zasadzie ta sama płaszczyzna.
100 nieobrobiony crop
http://www.danly.nazwa.pl/Jakub%20Sz...333%20crop.jpg
przecież napisałem, że się dopiero rozkręcam
detale pieknie widac , nie watpie w Twoje mozliwosci , ale ....
bede obserwowal dalej :) a najchetniej to bym chcial z tydzien miec takie szkielko i samemu pofocic :)
[QUOTE=Kubaman;437122]Tymczasem staram sie umilać czas pluchy i ogólnego syfu pogodowego.
[QUOTE]
Masz rację; nawet zimorodek na zdjęciu jest trochę taki zrezygnowany, jakby mu było wszystko jedno czy go fotografujesz, czy nie ... :wink:
ale fajnie wyszedł:grin:Cytat:
Masz rację; nawet zimorodek na zdjęciu jest trochę taki zrezygnowany, jakby mu było wszystko jedno czy go fotografujesz, czy nie ... :wink:
A czy mogę nieśmiało zapytać gdzie w Krakowie na zimorodki polujesz?:mrgreen:
Wbrew pozorom chyba tak zle nie jest.Kiedys widzialem zimorodka na stawie tuz za moim domem,kiedys zas na kanale doplywowym do elektrocieplowni w Skawinie.
Fajny ptaszek - właśnie zdałem sobie sprawę, że nie widziałem jeszcze na własne oczy szczygła :)
Coś mi nie pasuje w odbiorze tych zdjęć; ostre słońce w południe czy co?
Aż podświadomie mrużę oczy, kiedy je oglądam. :roll:
A szczygiełek całkiem sympatyczny (chociaż zdecydowanie bardziej lubię oglądać "ambitniejsze" zimorodki :twisted: ).
poprzednie zdjęcia były skalfaszone. Przejrzałem na oczy kiedy zastosowałem inne oprogramowanie. Poprzednio nie byłem w stanie wyciągnąć z oryginału tyle aby poprawnie oddać to co było przed pomniejszeniem - ostrość leżała. Zdjęcia podmieniłem.
widac roznice :)zdjecia sa super :0
p.s. dostales prv ?
fajny ten szczygieł.. zapytam jeszcze raz, masz "na stanie" jakiegoś gawrona?
gawrona nie mam
Sylwek, nie dotarła
daję jeszcze tego zimka co u góry strony już był, tym razem w innym sofcie.
Na mojej stronie komplet zdjęć Polskiego Teatru Tańca z Poznania w spektaklu W@lka postu z karnawałem. Wcześniej pokazałem tu kilka sampli.
LINK. Zapraszam.