te w podczerwieni mnie zachwycaja
jak robisz??
filtr hoya czy cokin ??
jak obrabiasz?? jesli mozesz oczywiscie zdradzic sekret
Wersja do druku
te w podczerwieni mnie zachwycaja
jak robisz??
filtr hoya czy cokin ??
jak obrabiasz?? jesli mozesz oczywiscie zdradzic sekret
Piekne...piekne fotografie Kamil.. Zazdraszczam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
punky - do podczerwieni mam przerobiony aparat :)
używam Hoyi (nie najlepszy wybór :( ), a potem zamiana kanałów + autopoziomy.
spoko
ja probowalem moim nie przerobionym 30D plus orginalny IR cokina
efekty nawet przy okolo 15-20 sek naswietlania ale potem zamiana poziomow i auto level nie dawaly bialej zieleni i niebieskiego nieba;/
za to taki sam zabieg na fuji S5600 mojej mamy podobna obrobka i byly niezle tyle ze hot spot byl
Z ostatniej serii 3 i 4 najlepsze moim zdaniem. Z pozostałych serii wszystkie są super. Chciałbym kiedyś stanąć obok Ciebie i pstryknąć ten sam kadr. Przekonałbym się wtedy jak wiele mi brakuje do Twojej klasy robienia tego typu zdjęć, a potem bym się ...... załamał, że aż tak dużo. Czekam na kolejne zdjęcia. Muszę przyznać, że obejrzenie Twojej galerii uświadomiło mi jak wiele jeszcze nauki przede mną.
Piekne zdjęcia, piękne widoki :)
tym bardziej piękne, ze jako ludek z północy bywam w górach tylko raz do roku :(
W 2008 byłem własnie w Doline Popradu i w Spiszu.
cudowna okolica.
P.S. jak dziś wygram 40 baniek to kupię sobie ziemię na Słowacji i będę codziennie podziwiał Tatry :D
Świetne Kamilu! Bardzo efektowna ta "podczerwień" ;)
Nie zapomniałeś o czym miałeś dać znać?
Pozdrawiam Cię serdecznie i trzymam kciuki - niech się wszystko poukłada!
Rewelacja. Zwłaszcza te zimowe ze Słowacji.
Bardzo ładne zdjęcia. A w podczerwieni super.
nie mam nic do dodania :D wszyscy powiedzieli wszystko :) ale wypowiedziec sie muszę :D
Dla mnie bomba! (powiedział saper ;) )
2 i ostatnie albumowe (nie liczac okladki)-łał:shock: super zdjecia:) Pokaz jeszcze wiecej:mrgreen:
Dziękuję za odwiedziny i komentarze.
Woodland - to zapraszam kiedyś w "swoje" tereny, sporo osób już z takiego zaproszenia skorzystało i uwierz mi, że wyjeżdżali zachwyceni.
Wrzucę tak na szybko resztę zdjęć, a co :) Dodać tylko muszę, że zarówno te z 1 jak i2 serii to jest kilka wybranych i wywołanych kadrów. Być może są lepsze, ale o tym przekonam się jak za jakiś czas wywołam resztę.
Dobra, to lecimy ze zdjęciami:
Wszystkie zdjęcia są z tego samego dnia. Trasa Piwniczna-Obidza-Rytro.
7. Widziałem już wiele wschodów i zachodów z tego miejsca i nie myślałem, że coś jeszcze potrafi mnie zaskoczyć. Myliłem się :) Ten wschód był niesamowity, szczęka na żywo opadała...
8. Niektórzy fotografują, a niektórzy o tej porze jadą do pracy... wiem, że pana na wozie raczej słabo widać, ale cóż...
9. Trzy Korony w morzy mgieł i lasy Beskidu Sądeckiego...
10. Inne (może lepsze?) ujęcie.
11. Beskid Sądecki, Małe Pieniny i Tatry - mniam! :)
12. Dolina Popradu w całek okazałości - widoczne sa oba pasma Beskidu Sądeckiego. Słońce było już wysoko, pasowało by kiedyś powtórzyć takie ujecie w lepszych warunkach.
13. Znowu Dolina Popradu w całym swoim jesiennym kolorycie. Akurat trafiłem na najpiękniejszy tydzień w roku, kiedy buki się tak czerwienią, że na żywo nie chce się wierzyć w to co widzą nasze oczy :) Na zdjęciu - okolice Rytra.
14. Znowu okolice Rytra....
Więcej uaktualnień nie będzie :) Ale za jakiś czas wrzucę zdjęcia z wypadu na Słowację :)
Co tu dużo gadać - kapitalne masz te zdjęcia!!!:-D
Muszę przyznać, że te ostatnie zdjęcia są naprawdę super. Gratulacje.
8)
lajkonik jestem, stąd tereny na fotkach są mi dobrze znane. Nie da się ukryć, że jesień w górach swoją eksplozją kolorów potrafi dech w piersiach zaprzeć.
Człowiek takie fotki poogląda, przypala się i później kombinuje, jak tu czas zmontować na takie wczesno-poranne wypady.
Fotki - (nic nowego w tym wątku) zajefajne.;-)
Gratuluję
Kapitalne... gratuluję!
14 no no palce lizać
pozdrawiam
świetna reklama, a za albumem się rozejrzę ;]
Dziękuję za nowe komentarze i odwiedziny!
Dzisiaj małe zaproszenie na 4 wystawę (i mam nadzieję, że nie ostatnią!) "albumową". Może ktoś jest z okolic i wpadnie?
Dyrektor Gorlickiego Centrum Kultury - Domu Polsko - Słowackiego im. Dušana Jurkoviča w Gorlicach
oraz Artysta
serdecznie zapraszają na otwarcie wystawy fotograficznej
Kamil Bańkowski
"PIĘKNO WSPÓLNEJ KRAINY - Południowa Małopolska i północna Słowacja w fotografii"
wernisaż dnia 2 grudnia 2008 roku (wtorek), godz. 17.00
Dom Polsko - Słowacki im.Dušana Jurkoviča w Gorlicach, Rynek 1
Ludzie! Ja mam za daleko, ale jak ktoś nie musi całej Polski przejechać - niech idzie i zobaczy! Mam album Kamila-Fyrste'a. Fantastyczne zdjęcia! Bardzo chciałabym je zobaczyć w dużym formacie!
A w ogóle - Kamil! Najserdeczniejsze gratulacje! Twój album z autografem traktuję jako lokatę kapitału!
Taki trochę przewrotny tytuł postanowiłem dać :)
Otóż w sobotę (zachęcony prognozą pogody i relacją mojego kolegi Pawła który znajdował się na Turbaczu) postanowiłem iść na Radziejową na wschód słońca... Obliczyłem, że muszę wstać o 4 rano, tak, żeby być przed wschodem słońca na szczycie :/ Wstałem ale bardzo nie chciało mi się jechać i trochę czasu minęło zanim się zebrałem. No ale koniec końców pojechałem. O 5:20 rozpocząłem mozolne wchodzenie...
1. Warunki faktycznie były ciekawe, na Obidzy straciłem kilkanaście minut dla zrobienia tego zdjęcia:
Widziałem już wiele ciekawych warunków z tego miejsca ale te były jakieś wyjątkowe. Niestety nie zdecydowałem się na więcej zdjęć bo wiedziałem, że muszę się spieszyć. Zastosowałem 30 sekundowe naświetlanie i poszedłem dalej.
2. Na sam wchód słońca nie zdążyłem :( Spóźniłem się o kilkanaście minut czyli o to poranne wahanie... Ale słońce było jeszcze bardzo nisko i pięknie oświetlało Tatry
3. A to już widok w 2 stronę. W dole w cieniu śpią jeszcze Barcice ;)
4. A to już Wysoka - najwyższy szczyt Pienin.
5. A to najbardziej znany szczyt Pienin :) Oczywiście Trzy Korony
6. Słońce było już coraz wyżej i ozłociło morza mgieł...
Nie wiem czy dokonałem dobrego wyboru zdjęć :) Ale jak będziecie grzeczni to lepsze będą później :)
jestemy bardzo grzeczni wiec ...
POKAZUJ WIECEJ :mrgreen:
magia, po prostu magia....
Warto bylo czekac na zrobienie #1, pomimo ze na drzewach widac wyciaganie obrazu z cieni:)
Coś pięknego :) Lubię takie ralacje fotograficzno-słowne. Można prosić o jeszcze?
Powiem krótko: szacunek dla kolegi
Jestem skromnym fanem Beskidu Sądeckiego (włóczęgostwa i przemierzania na rowerze Pienin szczególnie). Ale, dawno mnie tam nie było - niestety:cry:.
Raz jeszcze GRATUUUULUJĘ! i pzdr
PS
..jeśli szybko czegoś jeszcze nie wrzucisz to myślę, że parę osób możesz zdenerwować, nie na żarty:wink:. I możesz tego pożałować :).
Serdecznie dziękuję za wszystkie wizyty i komentarze :)
Dorzucam szybko 3 zdjęcia i jadę do Gorlic na prezentację :)
Oprócz tej będą jeszcze 2 aktualizacje w takim razie.
Tym razem 3 ujęcia bardziej artystyczne...
7. Tu macie ciekawy widok na Beskid Sądecki - na pierwszym planie lasy Pasma Radziejowej, dalej Dolina Popradu osnuta mgłami, następnie już Pasmo Jaworzyny Krynickiej z Makowicą w środku (przyjrzyjcie się - widać nawet przysiółek Makowica - pomyślcie jak wysoko Ci ludzie mieszkają :) Natomiast góry w oddali to już Beskid Niski.
8. To jest chyba gdzieś pomiędzy Piwniczną a Łomnicą
9. Kolejne mgielne (niestety zmniejszanie, wyostrzanie i kompresja dodały szumu w cieniu ale nie patrzcie na to :)
Niesamowite zdjęcia. Aż wzbiera we mnie złość, że nie chce mi się tyłka ruszyć i wstać rano.
Jestem pełen podziwu dla Twojej galerii i czekam na jeszcze :)
Mmmmm, uwielbiam takie widoczki. Super zdjęcia:)
ehhh... kapitalne te Twoje foty... widoczki, kolory, mgiełka, klimat... eh...
Cześć Mistrzu!
Piękne, zwłaszcza widok na Trzy Korony.
PS: Oglądałam Twój album w szacownym foto-towarzystwie pejzażystów. Dużo ładnych słów padło, a jeden to nawet bardzo szczęki zaciskał, pewnie z zawiści ;)
Cudowne zdjęcia. Zwłaszcza mi się podobają te ostatnie z mgłą.
dzięki za nowe odwiedzinki i komentarze!
Ewo - jest mi niezwykle miło jak słyszę takie słowa. Ale obiecuję, że mój nastepny album będzie lepszy :)
Miały być jeszcze 2 aktualizacje ale będzie 1 większa.
10. Troszkę cofamy się w czasie - jakas Pienińska górka (Holica?) - w oddali Tatry - a tak mniej więcej na środku Giewont!
11. Takiego zdjęcia jeszcze nie miałem :) Kotlina Sądecka przecięta oceanem mgły. Mocno po lewej stronie Stary Sącz (prawie niewidoczny przy 800 pix)
12. To widok bardziej na północ - po prawej Pogórze Rożnowskie po lewej fragment Beskidu Wyspowego
13. A to już ogólny widok spod Radziejowej:
14. Zbliżenie na Pieniny
15. Pieniny i Magura Spiska
16. Jaworki i Wąwóz Homole
17. Inne ujecie Jaworek i Wąwozu Homole + cała reszta :)
Fajnie widać cerkiew w Jaworkach :)
18. A tu takie małe podsumowanie:
Chyba kiedyś zrobię dłuższą panoramę bo mam 4 ujęcia a to są tylko 2... :)
Nie wiem czy wybrałem dobre zdjęcia bo ja w tym nie jestem najlepszy :)
Ale jakiś tam pogląd macie na MOJĄ KRAINĘ - do której Was zresztą serdecznie zapraszam!
Przepiekne... :)
Wrzucanie takich zdjec tuż przed sesja powinno byc karane:? Bo jak ja mam teraz w Tatry pojechac?:mrgreen: 18 najlepsza:)
Przepiękne te krajobrazy.
Gratki Mistrzu.
Panie, podpisałeś jakiś cyrograf z diabłem, że masz takie światło? nie do wiary...
Znakomite masz zdjęcia, duża przyjemność w oglądaniu. Gratuluję przede wszystkim talentu, o którym wielu zapomina. Do tego ogromna pasja, ciężka praca i efekt widoczny.
Pozdrawiam serdecznie - Marek
18 podsumowanie super.
dzięki za nowe odwiedziny i komentarze!
sniper88 - nie musisz teraz przecież :) a i w Tatrach czy w innych górach z pewnością dobrze wchodzi nauka... ;)
airhead - cyrografu nie mam, ale ktoś tam na górze mnie z pewnością lubi :) Inną sprawą jest fakt, że to ja wybieram sobie pogodę do fotek a nie odwrotnie hahaha ;)
Wiecie - jakby ktoś z Was chciał się kiedyś wybrać w ładne tereny to zapraszam :)
piękne zdjęcia nam tu pokazujesz. Od razu się nastrój poprawia jak się zobaczy piękne światło w świetnych kadrach.
pozdrawiam
Twoja galeria jest świetnym przykładem na to, że nie trzeba żadnych "egzotycznych" wypraw, żeby zrobić ciekawe zdjęcie.
PS. Kompozycja jest Twoją mocną stroną. Podoba mi się także światło na większości zdjęć.
Pozdrawiam
Hej
Przepiekne zdjecia - jak zwykle, gratuluje :)
Fryste - mozesz zdradzić, jakim szkłem robione, jakich ogniskowych przeważnie ożywasz ?
Pozdrawiam
yerzu - bardzo mi przyjemnie, że mogłem Ci poprawić nastrój :)
ewo - jakby co to daj znać - coś się wymyśli :)
Marcin - bardzo mi przyjemnie słyszeć takie opinie :)
Stanisławie - szerokie ujecia na zdj. nr. 1 i 13 to Tokina 12-24 reszta to 70-200 f4, do moich widoczków to są podstawowe szkła do których dokładam jeszcze czasami 50mm...
A kurde człowiek się tylko nerwuje oglądając te fotografie,;-)
ale tłumacze sobie: człowieku nie zrobisz nigdy takich zdięć po prostu trza się urodzić z aparatem a nie cumlem w ręku, serdecznie gratuluje talentu.
Wszyscy pytają jaki obiektyw ogniskowa
a ja bardzo chciałbym wiedzieć jaki filtr lub więcej nakręconych na obiektyw, nie mogę pojąć jak uzyskujesz taką głębię kolorów, pomijając czasy, przysłony,
miejsca, wybraną przez Ciebie pogodę ect.
Pozdrawiam
Marek
Marku - z filtrów używam tylko polaryzacyjny i jest to ABSOLUTNA konieczność w górach. Tak jak czasami polaryzacyjny działa to ja sam się łapię za głowę :D
Od jesieni do wiosny szczególnie. Popatrz - tutaj na każdym zdjęciu miałem ładne światło z boku, do tego słońce było nisko i polar działał jak szalony :)
Nie można jednak również pominąć odpowiedniego wyciągania zdjęć z RAWA - to bardzo ważne.
A tak w ogóle to trzeba się ruszyć i jechać w góry, o ;)
Więc jednak, "polar" + światło + parę lat doświadczenia;)
i wtedy myślę że zrobie chodź odrobine podobne fotografie ale moich ulubionych gór czyli kochanych bieszczad do których mam najbliżej.
Nie mam jeszcze kupionego "polara" bo zmieniłem ostatnio szkła na "pełną klatkę"
jakiej firmy filtr radzisz, tak mnie strasznie zakręciła ta niebieskość Twoja ostatnia fotografia:ten ogromny kontrast kolorów.Cytat:
13. A to już ogólny widok spod Radziejowej:"
Tak naprawdę myślałem że napiszesz
o filtrze "niebieskiej połówce" a tu polar.
Dzięki za wskazówkę zdradzisz dokładnie jaki to filtr ?