Może spróbuj zassać dla atramentówki. Dla Selphy nie ma takiego programu. W zasadzie to przez przypadek zorientowałem się, że nadaje się także do Selphy. Ciekawym jest także, że jak pracuje z Selphą to dostosowuje częściowo menu.
Wersja do druku
znalazlem w sieci i jest to program taki jak podales tylko z otwartym profilem dla shelpy.Jezeli jest sterownik zainstalowany w systemie to sam podpina sie wlasnie pod nia.NARESZCIE :)
Przejrzałem Allegro i nie mogę się doszukać żadnego egzemplarza, który drukowałby odbitki większe od pocztówki. Czy istnieją drukarki termosublimacyjne dające wydruk o większych wymiarach, chociaż 15x20???
No jasne że są, sam szukałem :lol:, nie patrz tylko na cenę bo zabija.
http://www.snaplab.pl/produkt,26,3,u...FQEOfAod1Tw_jQ
nie jest tak zle :) Sony to jednak potentat w nabijaniu kasy za nic
proponuje zobaczyc z tej oferty olimpusa :
http://www.systeminsight.co.uk/A4_Dy...r_Compared.htm
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a tutaj wiecej produktow,ktore powinny zainteresowac nie jedna osobe myslaca o mini-mini labie:
http://www.systeminsight.co.uk/store/
i jeszcze jeden produkt w zasadzie na kazda kieszen :
http://www.trustedreviews.com/printe...ion-Printer/p1
mysle,ze da sie robic w miare tanie odbitki w formacie A4 w koszcie do przyjecia przez amatora
Hallooo nie otwieram labu tylko chciałem kilka fotek wydrukować - cena to przegięcie :mrgreen:
Ta ostatnia to rzeczywiście godna uwagi propozycja, cena jak najbardziej do przyjęcia a jak wygląda jakość wydruków i koszt eksploatacji - testował ktoś?
Mozesz napisac do producenta lub dystrybutora w Pl o przeslanie sampli. Bynajmniej w UK przysylaja bez najmniejszego problemu. Kupujac drukarke laserowa ,poprosilem o wydruki testowe i byly na moim biurku w ciagu 3 dni :)
To co podał ac3 jest OK tylko gdzie to dostać w Polsce i za jaką cenę?
Gdzie w Polsce dostać materiały eksploatacyjne?
Ciągnąć to wszystko z UK?
Już z materiałami do selphy nie jest łatwo, ja nie znam żadnego sklepu który by to miał jak zapytałem Pana w sklepie "dla idiotów" o papier do selphy to powiedział "papier do termo co..?". Pozostaje tylko parę sklepów internetowych z rozsądnymi cenami, na palcach u jednej ręki by się zmieściło.
Drukarka Sony którą podałem to żaden lab, urządzenie jest niewielkie (skalę w porównaniu do dłoni widać na fotce z zakładania rolki) i spokojnie stanie na biurku, 350 fotek z rolki to żadna super pojemność labowa. Cena to już inna bajka.
nie jest to problem.wiem ,ze sprzedawcy nie uznaja polski jako kraj w Europie :)
Wystarczy kogos miec w Uk do ktorego przesylka zostanie wyslana. Kurier z UK do polski to koszt okolo 10 GBP i przywiezie przesylke pod dom. Warto zapytac sprzedawce czy wysyla do Pl bo koszt nieznacznie sie rozni od wysylki do Niemiec czy Belgii.
nie wiem czy dobrze widzę - ale wychodzi na to że koszt wydruku jednej strony A4 na tym sprzęcie kodaka to 1.5 funta czyli ca 7 zł.. (zależy od kursu oczywiście) - czyli żadna rewelacja - za 20x30 w profesjonalnym labie płacę 3 zł więc raczej gra niewarta świeczki..
jezeli zakupisz najtansza opcje zestawu to wychodzi jakies 4 zl przy przeliczniku 3 zl za dolara. Moim skromnym zdaniem nie jest to wygurowana kwota. Biorac pod uwage fakt,ze robisz to w domu i jak masz minimum umiejetnosci,robisz fotke taka jaka Ty chcesz a nie jak dyktuje minilab
link do materialow : http://www.thefind.com/office/browse...-digital-photo
pierwszy lepszy bo nie chce mi sie szukac. Zapewne na ebayu mozna doszukac sie tanszej propozycji
pytanie kolejne bo dziś okazało się ze trza drukarkę przenośną
albo macie namiary na jakieś modele co drukują dobrze i maja min 9x6" wydruk .
pozdrawiam
Darek
przenosnosc drukarek drukujacych 6''x9'' jest pojeciem wzglednym. Moja wazy 20kg + media + flight case ~ nie sprawdzalem ale bedzie z 35kg. Uzywam Olmec OP1000, ktorej juz nie produkuja (sprzedawana pod szyldem Shinko).
Warto sprawdzic dostepnosc i cene papieru i folii. Do niektorych jest sprzedawana w zestawach po minimum 700 wydrukow (wydatek +/-200 funtow). Cena zdjecia w zaleznosci od modeli - tych najpopularniejszych (ceny z przed poltora roku) wahala sie od 0.25f do 0.5f wiec roznica dosc znaczna. Drugim waznym elementem jest czas wydruku. Pamiatam ze dosc dobrze prezentowaly sie drukarki Mitsubishi seria CP9800D/DW ale czas wydruku byl prawie 4ry razy dluzszy niz z tych Olmecow ktora wypluwa 6''x9'' w 11sek. Do najpopularniejszych naleza Shinko, Mitsubishi, Olympus, Kodak, HiTi, Sony, Kodak, Citizen.
Jest wsrod nich podzial na te ktore drukuja 6x4, 5x7, 6x9 i te ktore drukuja 8x10 i nawet 8/10 x 12 cali - te wieksze formaty zazwyczaj nie obsluguja tych mniejszych formatow. Mam nadzieje ze troche pomoglem. pozdr
dzieki za odpowiedz
Po dyskusji z kumplem 9x6 to malenstwo a4 min :)
Wlasnie ogladalem mitsubishi sklep podany wyżej po prostu przegina z cenami za wysyłkę 50 kartek + ribbon wysyłka 45 funtow ahahah
Mislalem bardzo o mitsubishi lecz z brak media na stanie u innych sprzedawcow spotrzeglem tez kodaka 1400 - wiem ze to nie profi , cena za 50 katrek + ribbon ok 80 funtow + wysylka hmmmm
szukam cały dzień i nie mogę znaleźć jakiegoś testu z Mitsubishi CP3020DE /
CP3020DAE
tu jest test kodaka
canona zjada http://www.ephotozine.com/article/ko...er-review-4550
ja tez korzystam z fotolabu nie biegam bo nie chce pakować ani tracić czasu wiec wysyłka od razu do klienta- lecz konkurencja oferuje wydruki na miejscu i trza iść z duchem czasu :)
pozdrawiam
Darek
Jesli chodzi o drukowanie na eventach to polecal bym Ci wlasnie 6x9, do tego dokup sobie ramki (np www.Photomart.co.uk) pakowane po jakies 50/100szt + naklejka z twoimi danymi kontaktowymi na odwrocie i cena jednego zdjecia wyjdzie tobie ~0.50/0.70f/e (z ramka) a mozesz spokojnie wolac za nie 10-15f/e.
Po pierwsze z drukarki wychodzi Ci z 300-400 wydrukow na jednym zestawie bez zabawy w wymiane mediow. Dobry stosunek ceny wydruku do ceny sprzedazy, czas drukowania itd. Wez pod uwage ze na zdjecia za 20-30f/e znajdziesz odpowiednio mniej klientow. 10tka wyskakuje z kieszeni latwo i bez gadania. Ja na miejscu drukuje wlasnie 6x9 i 6x4, jak ktos chce wiekszy wydruk (A4 jest wtedy zazwyczaj i tak za male) to drukuje w labie i dosylam kurierem.
witam
czarny1999 dzięki za podpowiedz , przemyślałem i wrócę do 9x6 lub 8x6 rozmiaru.
W końcu 270 wydruków za 120 eu mam wiec cena ok.
Jak z głowica parę lat temu pracowałem z robotami i duplikatorami tez tam były drukarki ribbonowe i głowice leciały co jakis czas tylko ze miałem po 6 tys cd na 8g na 15 maszyn .
Serwisowałeś już swoja z jakiegoś powodu ?
rozglądam się za
http://www.systeminsight.co.uk/web/m...er.html?page=1
no chyba ze coś innego polecisz w podobnej cenie.
Darek
czemu nie fuji ? http://www.photomart.co.uk/ProductDe...alogue=ASK2001
tak jak pisalem na PW - mam drukniete na pierwszej glowicy przez okolo poltora roku, od nowego ponad 20tys 6''x9'' i nie zauwazylem zeby sie z nia cos zlego dzialo, zadnego spadku jakosci rownierz. Drukarka nigdy nie byla serwisowana - normalne uzytkowanie, przewoze w flight case do niej zaprojektowanym, tak ze w trakcie podrozy troche ja amortyzuje. Przy zakupie trwalosc glowicy okreslano na 80-100tys 6x9, a jedyne na co musisz zwrocic uwage to zeby wyciagac media (szpule z papierem) w trakcie przewozu. Poza tym kombajn ktory powinien dlugo posluzyc.
pozdr
witaj
jedno ale nie ma win7 / osx sterowników poza tym ok , duza bardzo duza.
musiałem kupić lapa do niej na xp ale nie ma biedy podoba się jak drukuje.
9x6 papier zamówiony dziś w niedziele jak dostane wolne próba generalna.
drukarka vs 14 cali laptop
Darek
p.s dzieki Czarny 1999 za pomoc , aha photomart nie skasował mnie extra cena + vat za papier ciekawe czy drukarka tez przejdzie bez vatu to wtedy a4 by była dostępna :)
gratuluje zakupu,
zeby dobrze sluzyla!
po weekendowych testach powiem tak
Drukarka op1000
plusy
+mobilna / drukowanie z auta / na imprezach
+ dobra cena papier vs ilość wydruków 300euro za około 620 -bo zawsze coś odcina po reinstalacji papieru.
+ kolory znośna ale szalu nie ma jakoś kolorystyczna jest ograniczone w jakiś tam sposób.
+ jakość względna to nie foto lab ale daje rade na fine print .
+ zapisywanie profili / instalowałem ze 4 rożne systemy na laptopie i taki mały txt pomaga przynajmniej mi jak nie pamięta się ustawień..
+ szybkość wydruku na plus
+ budowa super wykonanie mechanizmów / nie wygląda jak by miała się rozpaść za za parę tysięcy wydruków.
+ głowica na ok 80 do 100tys wydruków tak mówią :)
+cena używki jest dobra bo działa tylko na starszych systemach - ja dokupiłem laptopa tylko jako stacje dokująca wiec nadal 400 funtów w kieszeni
minusy
- brak sterowników pod win7 i mac os / pod vista szalała mi wróciłem do xp.
- ustawienie kolorystyczne jej to zajmowało nam parę godzin, to co producent oferuje i to co widzisz na monitorze to dwa światy.
- jakość szczegółów ( 300dpi nowe maja 300 x600 ale wydruków nie widziałem dla porównania ) - wydruki względem fotolabu tu można się przyczepić / testowane na autach foto lab na plus w fotografii rodzinnej czy ludzi tych szczegółów lub różnic się chyba się nie zauważy.
- fly case nie w zestawie przydała by się.
to tyle na razie
Darek
pytanie o kalibracje - czy ktos wie gdzie mozna skalibrować dobrze taka drukare to co widzę i to co dodaje czasami mnie przeraza kiedyś ktoś podejdzie i powie ze to shit , popada mi w lekko zolty .
Darek
Możesz nawet wysłać sam wydruk kalibracyjny do gościa który Ci zrobi profil i o ile masz dobrze skalibrowany monitor powinno być ok ;). Przynajmniej z tego co wiem.
Jak w PL to ja znam tylko 2 kierunki - jedrysik.com , http://www.urbanowicz.net.pl/ (Tomek mi właśnie mówił o kalibrowaniu zdalnym... znając życie całkiem możliwe, że przez kogoś z tego forum, więc... )