A instrukcji nie masz? Tam na obrazkach jest pokazane...
Wersja do druku
A instrukcji nie masz? Tam na obrazkach jest pokazane...
no więc ja wymieniłam w swoim 5d więc wygląda to chyba podobnie , odkręciłam szkło, specjalnymi cążkami z plastiku dołączonymi do zestawu EF-D podważyłam wystający ,,cycek'' od ramki w miejscu gdzie jest matówka i - odsunęła się ramka z umiejscowioną matówką, cążkami chwyciłam ją za wystający fragent i pomalutku wysunąłam ją i przełożyłam do pudełeczka bokiem jak na instrukcji , następnie cążkami w ten sam sposób chwyciłam nową matówkę i umieściłam ją tam gdzie była poprzednia w identyczne połorzenie po czym ramkę docisnęłam na swoje miejsce tak że słychać było jej domknięcie, łapki mi się trzęsły ale trwało to jak mówią koledzy ok. 30 sek,
nie ma możliwości zamontowanie inaczej :mrgreen: powodzenia
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a chyba dostanę nobla za ten opis teraz jak czytam to śmieję się sama z siebie :razz: :oops:
Wymiana - dokładnie jak napisał przedpiszca :) Ważne, żeby aparat położyć na "grzbiecie" czyli na powierzchni gdzie jest LCD. Wtedy, po otwarciu ramki z matówką, nie wysypie się z niej ta co jest. Potem szczypce za dzyndzel na matówce, stara do schowania a nowa w ten sam sposób do ramki. Następnie ramką "klik" do zatrzasku i już :) Z powodu, że matówka Ef-D może inaczej przepuszczać światło w stosunku to oryginalnej (chociaż różnicy nie zauważyłem) trzeba odnaleźć i przełączyć adekwatną custom funkcję. Jeśli chodzi o działanie AF to nie zauważyłem różnicy.
Leone, z tego, co się domyślam Ef-S ma klin. Używałem takiej matówki z 350D (nota bene od kolegi forumowicza) i mi akurat pozwalała na weryfikacje działania AF z Tamronkiem 28-75, który lubił się wyrwać czasem z zakresu głębi ostrości. Myślę, że w przypadku 40D może ona spełniać podobne zadanie a przede wszystkim pozwalać łatwiej ustawiać ostrość gdy podpięte są szkła manualne. Tylko, że 40D ma Live View i się do tego chyba lepiej nadaje, szczególnie przy zoomie 10x.
powinienes miec instrukcje do matowki, chyba ze to jakis barebone zakup w stylu oem, ogolnie to zwalniasz zatrzask podtrzymujacy matowke (jest z przodu i widoczny), nastepnie szczypcami ktore powinienes miec razem z matowka lapiesz za wystajaca wypustke od matowki z ramki ktora ci opadla i podobnie w druga strone. zamykasz ramke i po sprawie.
ps. nie zapomnij przestawic CF IV 5 na pozycje 1 - EF-D
Leone, jest jaśniejsza ale nie bije po oczach. A czy lepiej się ustawia ostrość? Jak narazie żaluje tych pieniędzy, ale może za jakiś czas zmienie zdanie (mam nadzieje).
Witam ponownie.
Vitez-dzięki za odpowiedź, ten wątek czytałem tylko nie mogłem dopatrzyć się na zdjęciu matówki Linii Trójpodziału. Z Twojej odpowiedzi wnioskuję, że 4 główne linie na matówce licząc od środka podczas robienia zdjęć w kadrze tworzą Linie Trójpodziału, zgadza się?
Dziękuję za pomoc.
Canon nie ma w swoich firmowych matówkach do 40D w ofercie takiej z liniami trójpodziału.
Niefirmowe masz tu: http://www.katzeyeoptics.com/cat--Ca...cat_canon.html - klik po prawej na 'Grid/Crop Lines' pokaże ci opcje do wyboru, interesuje cię 'rule of thirds grid' . Przy zamawianiu z tej strony można sobie wybrać "powiększenia zestawu" ;) .
Mam namiar kto mógłby ew. z USA przywieźć i w kwietniu będę zamawiał - do 40D, bez OptiBrite bo nie do szkieł manualnych.
Thanks za link-też go wcześniej czytałem. Szukałem czegoś orginalnego Canona ale skoro nie ma to jak narazie jedyne wyjście to Katz Eye. Matówki Katz Eye są odrobinę ciemniejsze i ma to poprawić dodatkowe OptiBrite za dodatkowe 45$. Czy jest to warte swoich pieniędzy, czy tylko wyrzucanie kasy bo jakości i tak w widoczny sposób nie zmieni? Jeżeli koś ma namiary na inne firmy to proszę o komentarze. Pozdrawiam.:smile:
Wg mnie warte jeśli czasem ostrzysz ręcznie.
Z naciskiem na "jeśli" . Bo w ja np jeśli już w 40D mialbym ostrzyć ręcznie to użyłbym Liveview - sporo dokładniej i jaśniej i jeszcze z powiększeniem, niż wizjerem.
http://www.focusingscreen.com - z Tajwanu. Ryzyko cła takie samo.Cytat:
Jeżeli koś ma namiary na inne firmy to proszę o komentarze. Pozdrawiam.:smile:
narazie jest tylko Vitez i ja... jezeli bedzie wiecej osob, bedzie taniej.
moze byc kazda matowka z ich strony, do kazdego modelu aparatu..
Bartolomic, a jaki jest koszt tej matówki z trójpodziałem + transport?
Offtop - spojrzałem na wasze avatary, potem na swój, no i jak się razem spikniemy po odbiór osobisty tych matówek to nas Policja zgarnie na pewno jako jakąś mafię :mrgreen: .
Mam pytanie ja wiem że to 30 sek i całkiem prosta sprawa z tą matówką, ale z moimi łapami i zdolnościami może się skończyć tragicznie nie wiecie może kto na w okolicach Katowic plus minus 50 km jest mi w stanie to wymienić za dobrą .. nio, to do dogadania.
Cena z ketzeyeoptics + VAT + cło + przesyłka.
Napisałem do nich maila, czy VAT jest wliczony w cenę czy nie (byłoby idealnie:D ).
Przesyłka za 1 szt. to około 25 USD. W tej chwili jest nas 4ech i wychodzi już po 12 USD.
Na liście mam:
siebie 40d Rule of Thirds Grid Lines
Viteza 40d Rule of Thirds Grid Lines
doberta 40d Rule of Thirds Grid Lines
Marka (nie znam nicka z forum) - nie wiem jeszcze jaka i jaki model
Poczekam jeszcze kilka dni i zamawiam.
Tak myślałem:)
Witam
Po wielu latach zmieniłem cały system z nikona ( stąd mój nick ) na canon-a i paru rzeczy szukam.
Najbardziej nurtuje mnie jej jasność niestandardowych matówek w stosunku do podstawowej wersji. Dlaczego ? Ano dlatego ,że fokus działa idealnie dla dziury 5,6 nie mniejszej.
Ja mam 400mm/ 5,6 i troszkę się obawiam ,że jeżeli matówka jest ciemniejsza to może pogorszyć dokładność AF.
A może sie mylę i matówka nie ma nic wspólnego z czujnikami AF ? :)
Przemek
Dzięki Tomku za szybka odpowiedź ,jednak czujniki pomiaru znajdują się gdzieś w pryzmacie . Jeżeli matówki katzeyeptics są nieco ciemniejsze niż canon-owskie to przepuszczą one mniejszą porcję naświetlenia do czujników to tak jakbym miał otwór obiektywu bardziej domknięty. Jeżeli tak jest to w jakimś procencie na pewno wpływa to na szybkość AF. Gdy bym miał 400mm 2,8 nie martwiłbym się:)
Czujniki AF znajduja sie w dolnej czesci aparatu, obraz na nie rzucany jest z lusterka pomocniczego znajdujacego sie pod glownym lustrem. Matowka nie bierze udzialu w dzialaniu AF. Te, ktore sie sciemniaja przy wiekszych przyslonach (szczegolnie te z klinem) moga jedynie przeklamywac automatyke pomiaru ekspozycji. Nalezy wtedy stosowac manualna kompensacje (na minus, jesli dobrze pamietam).
Dzięki. Znowu się czegoś mądrego dowiedziałem. 40D kupiłem pod 400-setkę ale czasami robię nocne fotki a wtedy klin jest wybawieniem. Ciekawe czy można dostać jakąś matówkę z klinem nawet bez trójpodziału która by nie oszukiwała ,ale to można ustawić jako swój program wprowadzając tam stałą kompensację.
Ładne ptaki Darku też zamierzam się pobawić ,ale pewnie z mojej sigmy 400/5,6 mm Apo Makro nie uzyskam tej jakości. A może :)
Fajerwerki :
http://onephoto.net/portfolio.php3?id_autora=35248
A w przypadku oryginalnych alternatywnych matówek ustawiamy odpowiedni CF, aby aparat automatycznie dokonał kompensacji. Zresztą Katz Eye też to zaleca (i podaje zmierzone wartości kompensacji):
http://www.katzeyeoptics.com/item--C...-prod_40D.htmlCytat:
The Katz Eye™ focusing screen for the Canon 40D has little to no effect on light metering in Evaluative or Center Weighted metering modes. Partial and Spot metering modes are somewhat more affected, depending on conditions. We recommend use of the Ef-A selection in the camera’s focusing screen type custom function for most accurate results.
No to super. Jak z rakietą odpal i zapomnij :). Czyli do każdej matówki podają jaką ustawić kompensację na stałe i trzeba ja zapisać jako swój CF. Czy 40d ma jakąś opcję i sam dokona kompensacji. Sory za pytania ,ale mam 40-stę od kilku godzin :) Już mi się spodobał . I jakoś nie tęsknię za nikonami których używałem przez 20 lat :)
Ciekawe czy grupa ,która sie zbierała na grupowe zamówienie matówek już je zrealizowała.
Jeżeli nie ,to jestem chętny.
No niestety aż tak dobrze nie ma. Ten CF ma predefiniowane typy matówek Canona a nie wartość korekty ekspozycji.
IV-5: Focusing Screen
0: Ef-A
1: Ef-D
2: Ef-S
Katz Eye podaje przetestowane korekty ekspozycji dla szkieł różnej jasności, poczytaj na ich stronie dokładnie.
Dokładnie to mógłbym poczytać gdyby mój angielski miał 2 nogi a nie 1.
Jak zrozumiałem dla różnych obiektywów należy kompensacje ustawić indywidualnie ?
A co z manualami gdy pracujemy na przysłonie roboczej ?
Takie bardzo hasłowe tłumaczenie. "Nie jest wymagana" oznacza "mieści się w fabrycznej tolerancji".
Matrycowy:Cytat:
* Evaluative Metering Mode: Our testing showed evaluative mode to be within factory tolerance for all lenses having a maximum aperture of f4.5 or larger (lower f number). AF lenses with a maximum aperture of f5.6 or slower (higher f number) will overexpose slightly. With an f5.6 AF lens, we recommend an exposure compensation of -2/3EV. Manual (non-CPU) lenses with a maximum aperture of f5.6 or slower (higher f number) will underexpose slightly. With an f5.6 non-CPU lens, we recommend an exposure compensation of +2/3EV.
Dla szkieł jaśniejszych niż f/4.5 korekta ekspozycji nie jest wymagana. Dla szkieł AF ciemniejszych niż f/5.6 korekta ekspozycji -2/3EV. Dla szkieł manualnych ciemniejszych niż f/5.6 korekta ekspozycji +2/3EV.
Centralnie ważony:Cytat:
* Center Weighted Average (CWA) Metering Mode: Our testing showed CWA metering mode to be within factory tolerance for all lenses having a maximum aperture of f4.5 or larger (lower f number). Lenses with a maximum aperture of f5.6 or slower (higher f number) will underexpose very slightly. With an f5.6 lens, we recommend an exposure compensation of +1/3EV.
Dla szkieł jaśniejszych niż f/4.5 korekta ekspozycji nie jest wymagana. Dla szkieł ciemniejszych niż f/5.6 korekta ekspozycji +1/3EV.
Skupiony:Cytat:
* Partial Metering Mode: Our testing showed partial metering mode to be within factory tolerance for all lenses having a maximum aperture of f2.0 or larger (lower f number). Lenses having a maximum aperture smaller than f2.0 (lager f number) will show a shift toward increased exposure. The shift will be greater for lenses with smaller maximum apertures. When using partial metering mode, it is advisable to first take a test shot, check the histogram, and adjust exposure compensation as required. Starting points for exposure compensation are as follows: f2.8 lens: -1/3EV, f4.0 lens: -2/3EV, f5.6 lens: -1EV.
Dla szkieł jaśniejszych niż f/2.0 korekta ekspozycji nie jest wymagana. Dla szkieł ciemniejszych niż f/2.0 wymagana jest korekta ekspozycji którą należy ocenić np. za pomocą histogramu, ze względu na skłonności do prześwietleń. Punktami wyjścia do określenia korekty mogą być, dla obiektywów:
f2.8: -1/3EV,
f4.0: -2/3EV,
f5.6: -1EV.
Punktowy:Cytat:
* Spot Metering Mode: Our testing showed spot metering mode to be within factory tolerance for all lenses having a maximum aperture of f2.0 or larger (lower f number). Lenses having a maximum aperture smaller than f2.0 (lager f number) will show a significant shift toward increased exposure, with the shift increasing for lenses with smaller maximum apertures. Spot metering mode is not recommended when using a split prism focusing screen except with very fast prime lenses. However, if spot mode must be used, it is strongly advised to first take a test shot, check the histogram, and adjust exposure compensation as required.
Dla szkieł jaśniejszych niż f/2.0 korekta ekspozycji nie jest wymagana. Dla szkieł ciemniejszych niż f/2.0 zauważalna jest znacząca skłonność do prześwietleń, zwiększająca się w miarę zmniejszania jasności szkła. Potrzebną korektę ekspozycji należy ocenić za pomocą histogramu. Pomiar punktowy nie jest zalecany w przypadku wykorzystania bardzo jasnych obiektywów stałoogniskowych.
Bardzo Dziękuję Tomku. Ja doczytałem na ich stronie o skupionym. Myślałem ,że przy mojej stałce 400 mm 5,6 ustawię -1/ev i po sprawie a ma tu jeszcze znaczenie tryb pomiaru.
Dalej jednak się zastanawiam co w przypadku gdy założę manual np. gwintową mamiye 55mm f 1,4 i będę pracował na różnych przysłonach.
Rozumiem ,że da wyższych przysłon niż
f2 przy punktowym i ważonym
f4,5 przy ważonym
f5,6 przy matrycowym
Każdorazowo muszę ustawić kompensację dla przysłony roboczej 2 , 4 , 5,6 , 8 itd. Jest troszkę zabawy :)
Teoretycznie, na stronie Katz Eye odnoszą się do jasności szkła jako takiego, a nie konkretnej przysłony, ale zapewne jak to w życiu, trzeba samemu to przetestować i się przekonać :)
BTW W trybach C1-C3 z tego co pamiętam, pamiętana jest korekta ekspozycji, więc można nimi sobie ułatwić życie przy ustawianiu korekty.
Nie tylko teoretycznie. Firma katz eye pisze o obiektywach z automatycznym domknięciem przysłony. W przypadku wykonywania zdjęcia w trybie manual obiektywem całkowicie manualnym każda przysłona to tak jakby inny obiektyw :)
Pytałem już w innym wątku, ale może jeszcze tutaj zadam pytanie :) Mianowicie czy używał ktoś z Was matówki EF-S do 40D? Interesują mnie opinie, najchętniej na szkle 2,8, bo takie posiadam.
Przeglądałem zachodnie portale i opinie są mieszane - jedni są zachwyceni i się tylko zastanawiają czemu nie dają tej matówki seryjnie, a inni piszą że robi się ciemno w wizjerze a różnica w ostrości niewielka.
PS: Pewnie i tak sobie kupię z ciekawości i sam sprawdzę ;-)
Ok, matóweczka EF-S już założona do 40D. Korzystam ze szkła 2,8 - same plusy. Dużo łatwiej ocenić głębie ostrości i wreszcie można się bawić w ręczne wyostrzanie. Jasność bez zmian.
Czy zamówienie zostało już zrealizowane, czy nadal można się dopisać?
Kurcze, trochę zapomniałem ostatnio o bożym świecie... mnóstwo pracy, wesele, po drodze ILA:P... ale powracam już do świata żywych. Jutro zamawiam matówki. Mam na liście niżej wymienione osoby. Przyjmuję zamówienia do dziś do 24. Mam nadzieję że w przyszłym tygodniu będą:smile:
Marek69
Vitez
bartolomic
endrju
Chodzi oczywiście (wybaczcie, mało spałem ;)) o matóweczkę z podziałem (jak na poprzenich stronach wątku) - racja? :)
Mam nadzieję, że niczego nie spieprzę przy wymianie.
tak, nie pomyliłeś się.
na liście jest jeszcze dobert :) jakoś mi umknęło:)
O ile to jeszcze możliwe to ja chciałbym sie jeszcze dopisać do listy - dzięki ;)
Witam
może będziecie się śmiać, ale wole zapytać...
czy w tej matówce Ef-D (z liniami podziału) wyświetlają się też te punkty AF co w tej standardowej ??
A ja przyłączę się do pytania, ale (jeszcze) jestem laikiem w kilku sprawach.
Korekta ekspozycji po zmianie matówki, to - w moim mniemaniu:
gdy fotografuję w trybie M, ustawiam sobie przesłonę np. f/1.8 i czas do tego stopnia, by światłomierz wskazywał 0. I wtedy muszę skrócić czas tak, by wartość spadła o tą właśnie korektę?
Pytanie, uogólniając, powinno brzmieć:
Jak to jest, że ktoś po publikacji zdjęcia podaje (przykład z głowy):
1/60, f/4, +1/3EV
To znaczy, że jego światłomierz w momencie robienia zdjęcia wskazywal +1/3 ponad 0?
Po wstępnej kalkulacji powinno nie wyjść więcej niż 350 PLN na głowę z wszystkimi kosztami łącznie z dostawą do każdego. Może będzie trochę taniej - will see.
Wyślę jeszcze wieczorem do wszystkich z listy info z potwierdzeniem modelu aparatu.
Płatność - przelew albo odbiór osobisty. Kwestia do dogadania. Wychodzę z założenia, że ludzie z listy nie będą potem rezygnować jak już je zakupię..
Na głowę? :O
A czym ona się rózni np. od tej czy innych na Allegro za 150zł max?
Gdyby kolega zajrzał na 7 stronę tego wątku, to tam jest nawet rysunek takiej matówki. A tu link do strony producenta:
http://www.katzeyeoptics.com/item--C...-prod_40D.html
W skrócie - linie trójpodziału, klin i mikroraster - czyli coś, czego Canon nie oferuje w swoich matówkach.
Ok, racja, nie zwróciłem uwagi. ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A czy ktoś odpowie na moje pytanie dot. ekspozycji?
endriu, jak mialem matowke z klinem i urastrem w 350d to przy ciemniejszych szklach (np 10-22) musialem wprowadzac korekte na ok -1/3, -2/3. Czyli w wizjerze powinna byc taka wartosc podczas robienia zdjecia. Najlepiej wybadac doswiadczalnie ile trzeba skorygowac ekspozycje dla kazdego obiektywu zeby bylo dobrze. Gorzej jak jest to zoom o zmiennym swietle, wtedy trzeba sprawdzic jego krotki i dlugi koniec.