Ale taki rozwiązanie wydaje się być nazbyt radykalnym :mrgreen:
Wersja do druku
Kontynuując wywód: z tego (p)otworka też by w zasadzie można by zrezygnować, bo robienie zdjęć to w gruncie rzeczy same problemy i wieczny problem z czymś tam :-D
Wracajac do krojenia holderow, to mam rozumiec ze kupowanie szerokokatnej wersji mija sie z celem, bo mozna taniej kupic zwykly i po poszatkowac:?::)
Musiałeś tak brutalnie sprowadzać tą dyskusję z powrotem na ziemię ? :mrgreen:
No mniej więcej tak, polecam takie za 19 zł, dobrze się tną.Cytat:
...to mam rozumiec ze kupowanie szerokokatnej wersji mija sie z celem, bo mozna taniej kupic zwykly i po poszatkowac:?::)
no dokladnie. zwlaszcza, ze poszatkowanie o jeden slot najczesciej wystarcza, a zostawia miejsce na 2 filtry (a nie tylko jeden jak w holderze szerokokatnym), co czasem jest bardzo pomocne.
zaleta holdera szerokokatnego jest taka, ze zaslania rogi. tzn. ma wiecej plastiku zaslaniajacego filtr od tylu. co akurat jest bardzo przydatne przy foceniu bardzo szerokimi katami z mocnym swiatlem za plecami. przy zwyklym uchwycie trzeba oslaniac filtr(y) lapami, albo czyms przykrywac od gory (ja to robie portfelem CD, w ktorym nosze polowki). nie wymaga to wiele zachodu, ale trzeba pamietac
a ja mam pytanie co do mocowania filtrów cokin, bo nie do końca rozumie co mam kupić by założyć je na obiektyw. narazie mam standardowy kitowy obiektyw z 400D i 300V, ale jak kiedyś zakupie, jakieś tele czy coś innego to tez mi będzie pasować? ogólnie interesuje mnie jak one są mocowane na obiektywie
Adapterami adekwatnymi do średnicy gwintu obiektywu.
http://www.allegro.pl/search.php?str...9958&country=1
Caly zestaw Cokin wyglada tak Wiec do kazdej srednicy obiektywu potrzebujesz tylko pierscien do mocowania holdera.
Ja mam jeszcze (mam nadzieje ze juz ostatnie:mrgreen:) pytanie:
czy pierscien kupowac oryginalny cokina, czy mozna aluminiowy noname?
W raysfoto (a tam pewnie bede kupowal) oryginalny adapter kosztuje 43zl, a zamiennik 25.
Mam oryginał i zamiennik. Oryginał ma fajniejszą fakturę i myślę, że ta różnica jest warta dołożenia do oryginału. Dołożenia maksymalnie 1.50zł.;)
No to juz mam wstepny zestaw skompletowany:p Dzieki wszystkim za pomoc:)
wielkie dzięki sniper właśnie nie wiedziałem jak to wygląda i co mi tam trza
ale do mojego canona 400D to Cokin typu P 48-80 mm ??
Najlepiej tak. Rozmiar nie zalezy od aparatu, ale srednicy soczewek obiektywow jakie uzywasz;) Cokin A jest za maly do jasnych/szerokokatnych obiektywow, a z-pro i x-pro za kosmicznie duze (i drogie:)).
Tutaj masz wszystko swietnie opisane:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2343
wielkie dzięki będe czytał i szukał osprzętu, po ostatnim wypadzie w Bieszczady strasznie żałuje że nie miałem filtrów
Jak nie masz nic, to na poczatek kup nakrecanego polara:p
mam przeznaczone 200 zl z hakiem na filtry, myślę że kupie za to holder z adapterem i jakieś 2 filtry może z 3 jak dołożę tylko teraz poczytać co na poczatek
No i doszedl do mnie zestawik: Holder (cokin)+pierscien (kood)+Hitech gnd 0.9 + KOOD Grad dark tabac:p Hitech rzeczywiscie wykonanie perfect, balem sie ze bedzie za duzy, ale nie ma z nim problemow. Kood to bylo takie male ryzyko, ale nie jest tak strasznie jakby moglo byc;)
Przypomne jeden z zapomnianych watkow ;)
Takie pytanie: lepsze sa cokiny od Hitecha czy B+W?? W koncu trzeba bedzie sie obkupic :)
Hitech to coś jak Hoya wśród filtrów nakręcanych.
Moim zdaniem są to wystarczająco dobre filtry.
eszcze nie znam ceny b+w, ale bycmoze wyjdzie mnie to tyle samo co hitechy kupione przez allegro (B+W CP mrc slim 77mm kosztowal mnie 80euro a w PL ponad 400zl). Dlatego chcialbym wiedziec czy b+w jest lepsze :)
ja mam pytanie odnoscnie filtrow szarych pelnych (do systemu cokin P)
interesuja mnie zdjecia z efektem rozmytej wody (wodospady etc) czy filtr o gestosci ND 0,9 bedzie dobrym rozwiazaniem?
wiadomo ze kazdy ma jakis budzet i musze wybrac jak na razie cos najbarzdiej uniwersalnego - moze ktos kto uzywa takiech filtrow do ww celow wypowie sie jaki najczesciej zakłada, nie chodzi mi o odpowiedzi w stylu 'to zalezy...' ;) tylko o wybor dobry na poczatek (jak przybedzie funduszy mozna inwestowac dalej:))
aha i polecacie szary pełny hitech czy cokin (ten drugi 50zl tanszy) - tyle ze odnosnie polowkowych wszedzie na forum trabia ze cokiny barwia zdjecia a hitechy sa neutralne, czy tuttaj tez lepiej zainwestowac w hitech?
dzieki za odp
pozdrawiam
Do rozmywania wody proponowałbym raczej ND1.2. ND 0,9 bywa zbyt często bywa za słaby.
ok, MacGyver dzieki za podpowiedz, czytajac wiecej przychylam sie wlasnie do szarego 1,2 :)
i jeszcze jedno pytanie jak funkcjonuje filtr polaryzacyjny cokina w holderze? - chodzi mi o to czy w holderze mozna zamocowac polar + jeszcze jakis filtr 'plytkowy'??
A ja mam pytanie trochę być może z kosmosu, ale mnie nurtuje... Czy Cokin jest chroniony jakimiś patentami, tzn. czy kupowanie podróbek tego systemy jest legalne ??
Planuje kupić sobie małe co nieco do krajobrazu a jestem zwolennikiem oryginalnych produktów. Ale wiadomo - Cokin made in China czy inny Hongkong pociągnie mnie mniej po kieszeni niż ten "original"...
Ktoś się orientuje jak ta sprawa wygląda?
na pewno na holder jest patent, ale na sam system raczej nie, chocby z tej przyczyny, ze, jesli mnie pamiec nie myli, Cokin nie jest wynalazca filtrow wsuwanych.
abstrahujac zupelnie od legalnosci, jest niewiele filtrow Cokina wartych horrendalnych cen, jakie ta firma sobie winszuje. a juz na pewno nie zaliczaja sie tu ich szare polowki, ktore pozostawiaja na zdjeciach paskudne buraczkowe zafarby. niektore kolorowe polowki Cokina mozna miec, bo kolory sa dobrze dobrane i nie zmieniaja sie z partii na partie (jak w tanim guanie z P.R.C.). ale w zyciu nie kupowac szarych polowek Cokina. jesli chcesz tanio to Hitech, bo przynajmniej neutralnosc jest znacznie lepsza.
Chciałem kupić sobie system cokin P + parę filtrów Hitecha , czy ktoś zna jakiś sklep internetowy godny polecenia ?
PS.
Interesują mnie wyłącznie produkty oryginalne.
http://www.raysfoto.pl/
Nie są tani, ale towar firmowy i sprawdzony.
He, he MacGyver był szybszy
jesli masz jak zrobic przelew zagramaniczny (albo karte kredytowa), to przy wiekszym zamowieniu kierowalbym swoje kroki do: www.teamworkphoto.com
ceny znacznie lepsze niz w Raysfoto, ale trzeba sie liczyc z kosztami wysylki (a Royal Mail lekko na glowe upadla z cennikiem miedzynarodowym :( )
Ceny mają istotnie w Raysfoto nie najniższe, ale i nie powalająco wysokie. Dla mnie najważniejsze jest jednak to że wszystko można zamówić w jednym miejscu i poza dość wyszukanymi kolorowymi połówkami zazwyczaj jest na stanie. Dużym plusem są też szybkie przesyłki.
zgadza sie. pod wzgledem wysylki sa super i zawsze sobie chwalilem, ze mozna nawet po 17.00 zadzwonic a i tak na drugi dzien listonosz bedzie mial przesylke :) i jeszcze kupe drukowanej makulatury do czytania tam gdzie krol chodzi piechota :)
niemniej, jak policzylem koszt raptem 3 filtrow to z wysylka wyszlo to co bym zaplacil za 2 w Raysfoto. nie no... sorry...
Ja kupiłem filtry Hitech w KUBISEK na Allegro. Błyskawiczna wysyłka, cena akceptowalna, profesjonalna obsługa. Oto link do jednej z jego aukcji.
http://www.allegro.pl/item320735882_...u_cokin_p.html
Mam szarą połówkę Cokina Gradual G2 P 121. Sprawdziłem, że jest szara ponieważ składowe RGB ( próbkowanie w PS) są jednakowe we wszystkich punktach kadru - ciemnych i jasnych dla fotografii z filtrem białej kartki. Jakie wyniki daje w takim teście filtr neutralny? Chodzi mi konkretnie o składowe RGB w obszarze przyciemnionym jeżeli w obszarze przezroczystym wszystkie składowe są jednakowe. Chciałbym po prostu wiedzieć jaką barwę ma filtr neutralny. Sprawdził bym sobie sam ale nie mam takiego filtra :).
z tego testu, ktory zrobiles wynika tylko tyle, ze transmisja swiatla bialego przez ten filtr jest pozbawiona dominant. natomiast stad jeszcze bardzo daleko do wyciagania wnioskow o transmisji poszczegolnych skladowych spektrum.
zgodnie z zasada, ze zdjecie jest warte 1000 slow:
tu jest roznica 1 dzialki gestosci na niekorzysc Cokina (3 dzialki vs 2 w Hitechu), ale to nie wystarcza, zeby tak spaskudzic kolory
u mnie Cokin nie istnieje w przypadku szarych filtrow. kolorowe moga byc, bo i tak wiadomo, ze przeklamuja. ale polowka szara to ma byc polowka szara, a nie buraczkowa. Hitech tez czasem lapie zafarb, ale jednak jest to na duzo mniejsza skale
To jakaś katastrofa jest:twisted: . To co widać na Twoich zdjęciach nie nadaje się do niczego. U mnie owszem chmurki dostają lekkiego zafarbu różowego ale całe zjawisko ma łagodniejszy przebieg zwłaszcza na samym niebie, które zachowuje ogólny odcień. Chyba powtarzalność filtrów nie jest mocną stroną Cokina:) .
Bez filtra:
Cokin G2 P121
moze byc tak jak piszesz, ze o powtarzalnosc chodzi. albo tez tak, ze te efekty sa bardziej widoczne w pewnych okolicznosciach.
jesli to teraz wyglada lepiej to moze nawet sobie kupie to P120 bo mi czasami brakuje takiego filtra - z gradacja posrednia miedzy Hitechem Hard i Soft i gestoscia na poziomie 1,5 dzialki...
To zjawisko buraczkowatego nieba nie jest wcale takie unikalne. Takim fachowcom jak Charlie Waite potrafi się przytrafić:smile: :
http://www.charliewaite.com/image-de...LibraryID=2597
Z tego co wiem to on używa filtrów Lee do Hasselblada a widzimy co widzimy. Wydaje mi się, że ten efekt się nasila przy mocno błekitnym niebie. Przy szarym pochmurnym niebie prawie nie występuje. Podejrzewam, że następuje jakaś niekontrolowana polaryzacja jak w filtrach polaryzacynych efektowych:-? .
kiedys czytalem teorie, ze chodzi o niedostateczne wyllumienie fragmentu spektrum ultrafioletowego. ile to ma sensu, to juz pytanie nie do mnie.
moje spostrzezenie jest takie, ze przy duzej ilosci swiatla z boku filtra (wpadajacego przez krawedz?) jest silniej. czort jeden to wie, tak naprawde
Jeszcze dojdzie do tego że trzeba bedzie wybierać filtr sposród kilku egzemplarzy tego samego typu (jak obiektywy):lol: Bo mimo wszystko przy Twoim egzemplarzu Cokin się nie popisał :-( (sądzę, że chodzi jednak o jakąś nieszczególną partię). Ja swoje P121 kupiłem ok. 10 lat temu.
A jaką połówkę z Hitecha, byś polecił do robienia takiego nieba ?
Kolorowe połówki to zło :-)
Wersje light czasami się przydają do lekkiego wzmocnienia koloru, głównie pierwszego planu, gdy jest on słabo oświetlony, ewentualnie nadania delikatnej dominanty szarości (np: ciemne burzowe chmury wyglądają ciekawie gdy potraktujemy je bardzo jasną żółcią, lub równie jasną ciepłą zielenią). Jeśli już chcemy koniecznie robić niebo a'la filmy fantasy to moim zdaniem lepiej robić to w PSie, bo jakkolwiek zdjęcie będzie również splasticzone to jednak podczas obróbki będziemy mieli większa kontrolę nad stopniem natężenia zamierzonego efektu.
I na koniec, żeby nie było że teoretyzuję, posiadam różne kolorowe połówki i każdorazowo po ich użyciu (z wyłączeniem sytuacji opisanych na początku posta) przy przeglądaniu wykonanych zdjęć czuję głęboki niesmak :-)
To chyba całą lekcję trzeba odrobić:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7737
Podłączając się do tematu...
czy ktoś używał fitlrów Hitecha na cokin P zmiękczających do portretów w stylu:
Movie Mist i inne jego odmiany jak
WARM MOVIE MIST CLEAR ??
nie wiem jak w Hitechu, chociaz moze ich Tabak cos takiego wyciagnie.
ja to robilem jakims Ars Colandi. przy czym, z kolorowymi polowkami problem
jest znacznie wiekszy niz z neutralnymi. po prostu rozne kolory roznie dzialaja
na roznej barwy powierzchniach i w roznym oswietleniu.
akustyk mam do CIebie pytanie bo właśnie zaglądnąłem na strone którą podałeś (teamworkphoto.com) i znalazłem tam fajny zestawik dla siebie. jego cena to 30GBP + VAT(możesz mi powiedzieć ile vatu mam doliczyć) oraz ile kosztuje wysyłka do polski??bo rozumiem że kupowałeś tam??