no dobra.. to na jaki numer konta przelac ci kase? :) i ile tego ma byc? :)
moge sie zrzucic na to drogie *******o rowniez ;-)
Wersja do druku
no dobra.. to na jaki numer konta przelac ci kase? :) i ile tego ma byc? :)
moge sie zrzucic na to drogie *******o rowniez ;-)
Pisałem już ze dwa razy ale niech bedzie, ze sie powtorze. W pudeleczku z Eclipse jest 10 pecpadow - wystarczy na jakies 100 czyszczen. Swaba mozna (nawet trzeba) se zrobic samemu z gumki. 100 szt PecPad to na jakies 20 lat czyszczenia a Swaby - eeeee..... szkoda gadac.Cytat:
Zamieszczone przez coddy
Pozdrawiam
Janusz
Przekręcę do nich jutro i napiszę co się dowiedziałem ...
Dlatego też, jak pisałem kupiłem tylko płyn (i rzeczywiście jest z nim 10 pec-padow) i pec-pady a absolutnieCytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
nie kupowalem swabow - bo jak dla mnie to koszmarna kasa za nic. Patyczek sobie
sam zrobilem.
A jezeli chodzi o PEC-PADy to sugerujesz zeby jednego uzywac kilka razy - gdzies
czytalem ze ich nie wolno ciac etc.
Cytat:
Zamieszczone przez coddy
Nie uzywac kilka razy a ciąć. Mozna ciac spoko. PecPad to 10x10cm a na gumce (swabie) owijasz tylko kawalek i efektywnie wykorzystujesz jeszcze mniejszy kawalek. Do owiniecia gumki wystarczy kawalek okolo 3x5cm = 6 szt z jednego PecPad (potrzebna szerokosc gumki to ok. 14mm). Ciete brzegi można "zawinąc" do srodka ale to teoria bo ja tego nie robilem. Jak sie uprzec to i 2x5cm tez wystarczy a to juz 10 szt/pecpad.
Tak ogolnie to nie przesadzalbym z tym czyszczeniem. Czyscilem 1 raz po okolo 5 tys zdjec i raz koledze po 5 tys. Nie zużyłem jednego całego PecPada a płynu eclipse
to z 6 kropelek.
Pozdrawiam,
Janusz
wlasnie na stronie http://tinyurl.com/3yysa znalazlem cos takiego:
NOTE: PEC*PAD is not recommended for cleaning the CCD. It is not the same material used in the Sensor Swabs. PSI does not approve or warranty the CCD or any camera part from any damage caused by using non approved products.
Wyglada na to, ze w komplecie z Swabsami sa inne pecpady. Czyli moze jednak Pan z minilaba mial racje?
"Co prawda pan przy zakupie koniecznie chcial mi wcisnac Swabs bo twierdzil
ze PEC-PADS wogole sie nie nadaja do czyszczenia sensora... "
A moze po prostu pozno jest i juz nie za bardzo mysle :-/
[ Dodano: 06-06-2004 ]
no dobra, doczytalem reszte na http://www.photosol.com/swabproduct.htm
I wyglada to tak:
eclipse to tylko plyn, sluzacy do czyszczenia opytki jak i matryc
pec-pad to chusteczki do czyszczenia tylko i wylacznie OPTYKI!!!
sensor swabs to narzedzie do czyszenia matryc samo w sobie czyli nie wymaga pec-padow! No chyba, ze co pokrecilem, ale na wyzej wymienionej stronie w instukcji uzytkowania nie ma nic o owijaniu swabsa czymkolwiek, a jedyne znowu powtorzone:
PEC*PAD is not recommended for cleaning the CCD. It is not the same material used in the Sensor Swabs. PSI does not approve or warranty the CCD or any camera part from any damage caused by using non approved products.
Chcę zamówić sobie SensorSwipe: http://www.pbase.com/image/23431905
Jest ktoś chętny na dołączenie się?
Ktoś tutaj lub na prf miał możliwość zapłaty poprzez PayPal - pamiętacie kto?
[ Dodano: Pią Cze 11, 2004 3:57 pm ]
Facet w Minilabservice twierdzi że NIE WOLNO czyścić matrycy PecPadem pomimo, że jest on w 99.999999% wolny od "lint" i nie rysuje niczego. :|
[ Dodano: Pią Cze 11, 2004 4:07 pm ]
A'propos: zapraszam tutaj: http://photography.about.com/library.../aa122903c.htm
[ Dodano: Pią Cze 11, 2004 4:11 pm ]Cytat:
Pec*Pads are lint-free non-abrasive wipes for cleaning critical surfaces without scratching when used with an appropriate solvent. Although not tested for use with the low pass filters, these use a fairly tough glass similar to those for which they are designed. I'm not aware of anyone managing to cause damage using them, and they are fine for lens-cleaning also. They come in packs of 100 squares, each 10x10cm and a pack costs around 7 USD.
Photographic Solutions who make PecPads as well as the SensorSwab digital imaging chip cleaners strong advise against using PecPads for cleaning your CCD chips. However this is not borne out by the experience of many photographers who have made use of them for the purpose. It would be more helpful if they were to sell wipes of the material they use in their swabs rather than simply be negative in this way. Currently there is no evidence available that PecPads can harm CCDs when used following the online instructions for cleaning.
Hmm, PecPads i SensorSwabs są tej samej firmy. Biorąc pod uwagę, że 100 szt. PecPads kosztuje $7, a ileśtam SensorSwabs $50 to pewnie, że nie będą zalecali PecPads do czyszczenia bo nikt nie kupiłby SensorSwabs. :D
Moje pytanie jest nieco inne, aczkolwiek też dotyczy matrycy... kupiłem tydzień temu 300D i zrobionych jest około 300 zdjęć (do pokazania raczej niewiele, bo początek, to wiadomo - próby itp :) ) Jednak zauważyłem jedną rzecz: zawsze w tym samym miejscu kadru - szczególnie to jest widoczne jeśli w tym miejscu jest ciemniejszy fragment zdjęcia - występuje punkcik koloru przeważnie czerwonego. Im ciemniej tym punkcik jaśniejszy. Jest on na tyle niewielki, że zobaczyłem go przy powiększeniu (co prawda niezby wielkim).Zrobiłem nieostro żeby wyeliminować jakieś brudy w obiektywie i również występuje. Czy to może być błąd na matrycy?
yhym.. masz walnietego pixela.. ale nie martw sie.. tyyyyyyle sprawnych ci jeszcze pozostalo :)
a kwalifikuje się to do reklamacji? bo w sumie to mam gwarancję... troszkę skomplikowaną, ale mam.
ciezko stwierdzic.. hot pixele nie.. dead tak..
poczytaj instrukcje, gdzies malym druczkiem powinno byc jaki % zlych pixeli moze posiadac matryca ;-)
jam trochę laik... możesz mi wytłumaczyć hot i dead piksele?
dead - martwy pixel, ktorego rozpoznac mozna ze widac go przy jasnym i ciemnym swietle,Cytat:
Zamieszczone przez myknip
hot - nie dokonca dead - widac go albo przy ciemnych albo bardzo jasnych obrazach (ja mam 3 takie na mojej matrycy 10D i widac je tylko jak mam zdjecia w nocy robione...)
a mógłbyś mi podesłać przykładową fotę (w miarę dobrea rozdzielczość, żeby było dobrze widać) na której są widoczne te hotpiksele?
miałbym wtedy porównanie, czy powinienem się tym moim przejmować czy nie.
Eclipse dotarł dzisiaj. Jestem na etapie zakupu SensorSwipe za całe $8. Szkoda, że nikt nie chciał się podpiąć, bo łatwiej by było i koszt przesyłki ($3) rozkłada się. ;) Poza tym płatne przez PayPal więc nie jest łatwo...
Chyba bardzo nieuwaznie czytales ten watek :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez Mori
Chyba jednak nie. Wskaż mi proszę jeden post wskazujący na to, że ktoś chce kupić SensorSwipe, a nie SensorSwab czy Eclipse (te dwa ostatnie można w Polsce).Cytat:
Chyba bardzo nieuwaznie czytales ten watek
Nie wnikajac w detale nazewnictwa czy przydatnosci produktow - Czacha i ja bylismy caly czas chetni do zrzutki na sprzet czyszczacy matryce, szczegolnie ten najlepiej dot ego sie nadajacy. Twoj post akurat o SensorSwipe utonal pod nastepujacymi offtopicznymi postami o dead pikselach ale gdybys czytal watek uwaznie to wyslalbys PMa do wczesniej zglaszajacych sie chetnych gdyby ci zalezalo :P .Cytat:
Zamieszczone przez Mori
A tak to... paru forumowiczow z Warszawy ma za soba czyszczenie matrycy i odpowiedni sprzet ze soba wiec sobie poradze, ale co zrobi biedny Czacha? ;)
No sorry, ale to już nie mój obowiązek żeby jeszcze informować wszystkich. Jest wątek, jest powiadomienie na email'a - nie mam czasu na połowę swoich obowiązków, a jeszcze mam robić sobie dodatkowe? :roll:
PS. A że jest OT to robota dla moderator'a żeby wydzielić/wykasować co trzeba. :P
biedny czacha bedzie w wawie 25 czerwca.. ;-) chyba ze ktos sie zlituje i przesle poczta za pobraniem niezbednik do czyszczenia matrycy ;-)
równiez chciałbym nabyć taki zestaw czyszczący prosze mnie doliczyć do grona kupujących
Na www.minilabservice.pl czy jakoś tak (adres na poprzednich stronach) możecie nabyć SensorSwabs (patyczki z papierkami) i płyn do nasączania ich "Eclipse". Jedyne czego nie macie to SensorSwipe - plastikowej szpatułki na którą nakłada się PecPad. To taki mój kaprys bo spokojnie wystarczy użyć SensorSwab lub samemu zrobić sobie szpatułkę i użyć PecPad.
W w/w minilabservice wysyłają za pobraniem (71PLN koszt całkowity - 60PLN + przesyłka) płyn Eclipse. Nie można go sprowadzić z USA bo zawiera metanol. Sam zamówiłem telefonicznie i nie mam żadnych zastrzeżeń co do ich pracy.
To bierzemy coddiego i p13ke na piwo, i czyscimy matryce 25 czerwca? ;)Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
...
Vitez, na browara skocze z mila checia :D pytanie tylko czy bede mial jak.. W wawie bede przejazdem.. i albo bede 25 i zostaje na nocke i dalej w droge w sobote.. albo tylko wpadne do stolicy w sobote na 2-3 godzinki i dalej jazda...
niedlugo sie sprecyzuje ... i wtedy sie dogadamy
Czekam na PMa i wyciagamy kolegow czyscicielow na piwo :DCytat:
Zamieszczone przez Czacha
No to może ja na ta "sesje" czyszczenia przy piwku tez sie zalapie ;)
Pozdro,
Przeciez o tobie rowniez pisalem... na poprzedniej stronie :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez coddy
Hm, widzialem,widzialem..... raczej ten post mial na celu potwierdzenie ;-) niż zapraszanie sie :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Czy moglby mi ktos wytlumaczyc, czemu wartosc przeslony ma znaczenie dla powstawania paprochow? Doswiadczalnie zgadzam sie, ze tak jest, ale tego nie rozumiem. Przeciez przy samej matrycy juz tworzy sie obraz, a taki paproch tylko zaslania niektore piksele. Czy chodzi tu np. o kąt padania światła? Osobiscie wątpie, bo wydawało mi się, że i tak musi być bardzo prostopadły?
Przykład.
Chcesz nalać wiadro wody.
Odkrecasz kran na maxa - woda leci szybko.
Odkręcasz kran minimalnie woda leci wolno. Wiadro napełnia się dłużej.
i co?
Pomysl ze matryca ma 6 mln pktow na bardzo malej powierzchni, a taki paproch w porownaniu do jednego pktu jest bardzo duzy. Przy malej ilosci swiatla taki pkt nie dostanie wystarczajacej ilosci swiatla poniewaz mu przeslania 'kawalek' paprocha (tu troche chybiony przyklad z woda i wiadrem - gdzie woda to swiatlo a wiadro to pkt).Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Dostajesz mniej światła, przez dłuższy okres, pod innym kątem. Przy dużej porcji światła paprochy "przenikają".
[ Dodano: 12 Lipiec 2004 ]
przez ten opis chciałem pokazać kiedy zależność przysłony od czasu naswiatlania.Cytat:
Przy malej ilosci swiatla taki pkt nie dostanie wystarczajacej ilosci swiatla poniewaz mu przeslania 'kawalek' paprocha (tu troche chybiony przyklad z woda i wiadrem - gdzie woda to swiatlo a wiadro to pkt).
Dla mnie to wystarcza. Przysłona to kurek, wiadro to kadr, woda to światło.
Obawiam sie, że to nie tak. Paproch przenika dokładnie tak samo, nie zależnie od ilości światła (co widać np. po nocnych fotach). A dłuższy okres nie ma nic do rzeczy, bo przy nocnych 30s f5 nic nie widać. Kąt również zmienia się o najwyżej parę stopni, więc nie wpłynie to mocno na rzucany cień.
Jak to rozumiesz to nie mow ze tego nie rozumiesz bo wnosisz zamet w topicu... i zle sie obawiasz a przymkniecie przyslony do F5 to zadne przykniecie (w porownaniu np z F11-F22).Cytat:
[ Dodano: Pon Lip 12, 2004 6:43 pm ]
Spoko ja na poczatku tez nie zrozumialem :PCytat:
Zamieszczone przez Aszu
Sam napisałeś że przy F5.
U mnie paproch widać ( a mam ich z 10) dopiero przy f13.
Może to w takim razie zalezy od tego minimalnego przesunięcia katu?
Własnie nie rozumiem jak to jest, co nie wyklucza, ze moge rozumieć, jak to być nie może.
F5 było jako przykład przesłony OTWARTEJ. Napisałem, że pomimo malej ilości światła (30 min) to paprochów nie widać.
Ilość światła wiąże się naturalnie z CZASEM a nie z PRZESŁONĄ. Matryca nie może znać przesłony, bo i jak?
No wlasnie dlatego nie rozumiesz bo ilosc swiatla wiaze sie z CZASEM I PRZESLONA. Matryca nie musi znac przeslony ona nie zna niczego ona tylko rejestruje swiatlo takie jest jej zadanie.Cytat:
Jeśli chodzi o kąt, to byłoby łatwo sprawdzić. Przypuszczam, że przy osi kąt jest stały i prosty? Więc tam paprochy powinny być niezaleznie od przeslony?
Niestety moje paprochy są na brzegu :)
[ Dodano: 12-07-2004 ]
Lukasz, ZA obiektywem juz przeslona nie ma sensu. Wiadomo, ze przy doborze expozycji to jedno i drugie ma znaczenie i nie widze powodu o tym mowic.
Zgadzam się, że matryca NIC nie zna i dlatego nie rozumiem tego efektu z paprochami przy dużych przesłonach.
Kąt musi byc prosty poniewaz matryce inaczej nie potrafia (dobrze) rejestrowac swiatla i ostatnia grupa soczewek ma za zadanie rozdzielic swiatlo na wieksza powierzchnie (odpowiadajaca wielkosci matrycy) tak aby padalo pod katem prostym (w lustrzankach takiej potrzeby nie ma).Cytat:
[ Dodano: Pon Lip 12, 2004 6:52 pm ]
Uwierz mi na slowo (bo tlumaczenie nic nie dalo) ze ma :).Cytat:
Słuchajcie zadałem pytanie Canonowi Polska. Ciekawe czy oni odpowiedzą, czy odeśla mnie do serwisu, żeby wyczyścic matrycę!
Czacha ty pracujesz w sklepie foto, może słyszałeś o mechaniźmie powstawania paprochów.
OGULNE ZASANY WYSYŁKI SPRZĘTU DO SERWISUCytat:
Zamieszczone przez Aszu
Jeśli sprzęt jest na gwarancji, proszę go przesłać do nas Servisco
na nasz koszt (Nie dotyczy to gwarancji europejskiej, tu klient pokrywa
koszty wysyłki), czas naprawy wynosi od 5 do 14 dni .
Gdy naprawa nie jest objęta gwarancją można sprzęt wysłać do
naszego serwisu na bezpłatna wycenę, wycena zostanie zrobiona po 1 dniu
roboczym od daty dostarczenia sprzętu, po tym czasie prosimy o kontakt
telefoniczny w sprawie kosztów naprawy, jeśli zdecydują się państwo na
naprawę zostanie ona wykonana w czasie 5 do 14 dni roboczych (wyjątkiem są
naprawy gdzie oczekujemy na części zamówione).
Prosimy o dostarczenie samego sprzętu (aparatu, obiektywu, kamery)
bez żadnych dodatkowych akcesoriów takich jak paski, baterie, itp.,(chyba że
dotyczą one usterki) oraz krótkiego opisu (adres wysyłki, telefon
kontaktowy, opis usterki). Jeśli sprzęt jest na gwarancji, prosimy o
dołączenie karty gwarancyjnej i dowodu zakupu (faktury, paragonu)
Adres na który prosimy wysyłać sprzęt:
C.S.l. Foto I Video
Ul. Żytnia 15
01-014 Warszawa
Dostałeś takie?
Brawo. Cały problem wyjaśniony. Canon Polska nam pomoże HURA!!!!!!!!!
300 PLN proszę
Nom, bo mam ten sam problem co Wy :) i pytalem sie o autoryzowany serwis na Slasku... tak mi odpowiedzieli.Cytat:
Zamieszczone przez Aszu
Weźmy ich szturmem.
Zrobiłem sobie sam z gumki i patyka po lodach czyścik do matrycy. Ale mam problem z doborem "materiału".
Mam znajomego w labolatorium chemicznym, oni maja takie arkusze do polerowania luster w mikroskopach, czekam może uda mu sie kawałek "wynieść".
Ja kiedys mialem napisac do siedziby Canona w sprawie polskiego serwisu ale jakos nie moglem maila znalezc :P.Cytat:
Zamieszczone przez Aszu
Bo nie szukałeś!
Lukasz, wciaz nie znalazlem wytłumaczenia, jaki jest efekt zmiany przesłony ZA obiektywem.
Zrób eksperyment myslowy. Zamiast domykać przeslone do 22 włóż przed obiektyw filtr bardzo szary. Czy twierdzisz, że paprochy sie pojawią?
Co do kąta, nigdy nie będzie on idealnie prosty na przegach. Np. dlatego, że zazwyczaj tylna soczewka jest mniejsza od matrycy. QED. Aszu pisał, że tu może chodzić o niewielkie efekty.
No akurat kolor filtru nie ma zadnego znaczenia co do ilosci przepuszczanego swiatla (oprocz specjalnych ktore pozwalaja ogladac slonce).Cytat:
Powtorze jeszcze raz: przyslona decyduje ILE swiatla NARAZ dociera do MATRYCY (obiektyw jest tylko mechanizmem ktory skupia swiatlo i ustawia ostrosc i przekazuje dalej) ALE to przeslona jest PIERWSZYM decydujacym ELEMENTEM w ilosci odbieranego swiatla z otoczenia... juz jasniej sie wyrazic nie moge.
Jesli nie widzisz dalej o co chodzi to sobie ustaw modul Av i zobacz jak przeslona redukuje czasy migawki (im wieksza przeslona tym krotsze czasy, poniewaz za duzo swiatla spowoduje przeswietlenie i na odwrot).