Hmm, planuję 400D. Być może skuszę się na 400D + 17-85 IS i 890zł cashbacku - obiektyw wychodzi ~1000zł.
Idę poszukać info o tym 17-85 IS. Ciekawe, czy jest wart tej ceny...
Wersja do druku
Hmm, planuję 400D. Być może skuszę się na 400D + 17-85 IS i 890zł cashbacku - obiektyw wychodzi ~1000zł.
Idę poszukać info o tym 17-85 IS. Ciekawe, czy jest wart tej ceny...
Nie jest wart. Kup tańszego Tamrona z lepszym światłem i lepiej ostrzącego. zobacz również testy:
http://www.optyczne.pl/index.php?tes...ywu&test_ob=13
http://photozone.de/8Reviews/lenses/...6_is/index.htm
Poczytałem - no chyba jednak to nie to. Jeszcze przemyślę.
Ale Tamron raczej odpada - 28 to trochę za wąsko. Jak już to Sigma 24-70 F/2,8 (ew. wersja makro).
Ja mam wrażenie że chodziło o Tamrona 17-50/2.8 ?!?!
jak zobaczyłem ten temat to mi serducho mało nie stanelo...ale jak zobaczylem ze nie ma zwrotu na to co kupilem to mi ulzylo odrazu...
Formularz zgłoszeniowy juz jest. Bo własnie zakupięłm aparat i wypełniłem. Tylko nie moge sie doczytac pod jaki adres trzeba wysłać.
A ja ze swojej strony jeszcze potwierdzam to, o czym pisał copymaker - nie ma problemu z cachbackiem za same puszki - ważna jest jedynie data zakupu. Na 30D jest zwrot 390zł (bo wcześniej różne dane były). Miła pani z Canona powiedziała też, żeby po wypełnieniu i wydrukowaniu formularza dokładnie sprawdzić, czy wszedł cały IBAN, bo były przypadki że zżerało numer konta, a wraz nim kasę :)
tez kupilem 30D wczoraj i tez wyslalem juz kwity. ciekawe tylko ile trzeba bedzie czekac na ta kase, no i czy czegos na wyspach nie popindola, bo jesli kasa nie przyjdzie, to przeciez xero wycietego kawalka z pudla z numereem nikt nie robil. No ja zrobielem fote - na pamiatke:)
Ja też zrobię fotę :) Swoją drogą z ciekawości zapytam - gdzie kupowałeś? W Warszawie czy wysyłkowo ? Ja pofatygowałem się do Fotoit, ale byłem już bliski wycieczki do TIPów do Łodzi, ale oni naturalnie nie mieli jeszcze puszek kupionych po 1. kwietnia.
Nie, nie muszą być takowe pudła, wystarczy paragon/faktura po 01.01.2007. Jednak TIP nie wystawia Ci rachunku, tylko, co najwyżej, daje ten, który dostał przy zakupie (np. w Niemczech). Trzeba poczekać z pół miesiąca, aż wszyscy pojadą po nowe towary i będą mieli odpowiednie rachunki.
I ja też, wygląda na to, że FotoIT zrobi niezłą kasę przed świętami... :-)
A ja poczekam aż wejdą nowości... :P
LOL, ja też dlatego, bo pracuję niedaleko (na Ursynowie) :) Ale fakt faktem, że jak na sklep, to mają tanio (w Interfoto o stówę drożej). Poza tym mają IMO tanie inne rzeczy - przykładem jest Sigma 18-50/2.8 Macro - z ciekawością ją pomacałem i miły pan powiedział, że kosztuje 1500. To całkiem nieźle, bo w grudniu chciałem ją nabyć z mocowaniem Nikona i chodziła po 1900-2000.
Pozdrowienia.
Witam,
Co to znaczy odpowiednie rachunki?
Wystarczy przejrzeć temat dotyczący poprzedniej promocji na zwrot pieniędzy przez Canona. W kilku miejscach pojawiła się informacja i wyjaśnienie, że nigdzie nie jest napisane, że mieszkaniec (obywatel) Polski musi kupić sprzęt koniecznie w Polsce (czytaj. musi mieć dokument zakupu z Polski). Przecież jesteśmy już w unii.
Wystarczy sprawdzić na stronie Canona z FAQ: cyt...
Promocja jest ważna w następujących krajach: Austria, Belgia, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Luksemburg, Niemcy, Norwegia, Polska, Portugalia, Słowacja, Szwajcaria, Szwecja, Węgry, Wlk. Brytania, Włochy. Aby otrzymać zwrot części zapłaty, produkt musi zostać zakupiony w jednym z tych krajów i musisz być konsumentem w kraju EEA (Wspólnota Europejska, Norwegia, Islandia i Liechtenstein) lub Szwajcarii.
Ja nie kombinowałem tylko kupiłem u TIPa. Otrzymałem niemiecki paragon. Nawet jeśli nie otrzymam 100 EURO zwrotu to i tak kupiłem taniej niż w większości sklepów internetowych.
BTW: teraz rozumiem dlaczego poprzedni użytkownicy z rozżaleniem wspominają dźwięk migawki z 10D. Przy niej migawka w 30D chodzi jak klekocząca taczka - jest niesamowicie głośna. Chyba Canonowi chodziło o zwracanie na siebie uwagi otaczających nas ludzi. Poza tym już bardziej kolorowego paska nie mogli wymyślić ;) No chyba, że różowy lub neonowo żółty.
PS: Chyba już wiem o co chodziło w tych "odpowiednich rachunkach" - z odpowiednią datą, po 1 kwietnia 2007 r. Chyba z powodu zmęczenia wolno kojarzę ;).
Dlatego jednym z kryteriów zakupu było otrzymanie sprzętu z rachunkiem wystawionym na dzień po 1 kwietnia 2007.
Krzysp, nie chodzi o to gdzie kupujesz, ale o to jaką datę masz na paragonie/fakturze. Jeżeli chciałbym kupić u TIPa drugiego kwietnia sprzęt, a ów TIP nie wystawiałby sam paragonów/FV (zwykle tego nie robi), to musiałby kupić sprzęt 2. lub 1. kwietnia, bo liczy się data, kiedy on kupił (bo przecież ten paragon możemy tylko mieć i jego ksero musimy wysłać).
Ja nic nie kserowałem ani nie fotografowałem. Na kartonie znajdowały się dwa kody paskowe: jeden z numerem seryjnym body oraz drugi z kodem identyfikującym m. in. kraj pochodzenia sprzętu. Wspomniane kody paskowe łączy jedna wspólna cecha, na obydwu znajduje się dodatkowy identyczny kod, ten z literami w nawiasie kwadratowym - np. [AB].
Jakby coś namieszali to powołam się na na ten kod, który mi pozostał. W sumie dlaczego mieliby coś cyt. "podpindolić". No chyba, że na poczcie w Irlandii pracują Polacy...
Ah. Te przyzwyczajenia z poprzedniego ustroju. Stare nawyki pozostają.
no to i ja poddalam sie ogolnemu szalenstwu...
[coz, wiosna!]
i odwiedzilam dzis fotoit
wyszlam lzejsza o pare zlotych
a ciezsza o dwa kilogramy metalu, szkla i plastiku :mrgreen:
straszna masa osob sie tam kręcila - sami panowie - nie rozumiem, czemu...
wiec jesli bym tam ktos z forum
i widzial jedyna kobiete
ktora przebierala w szklach jak w ulegalkach
marudzac okrutnie
to bylam ja
mam pytanie -
przy zakupienie dostalam zadnego paragonu
tylko dostalam zielona karte ;-)
- zielona karte z napisem 'karta gwarancyjna'
jest tam wypisana data zakupu, cena, numer seryjny
- czy to sie kwalifikuje jako dowod zakupu
ktory moge wyslac w nadziei na otrzymanie cashbacku?
Paragon lub FV, kody kreskowe z pudła, wydruk wypełnionej ankiety - tych szarlatanów w Canonie interesują tylko te trzy rzeczy :twisted:
Zbig, dzieki za odp., ale wybacz, nadal mam watpliwosci
[moze to oszolomienie zwiazane z rozbiciem swinki
i wydaniem rodzinnych oszczednosci]
- fotoit nie wystawia paragonow, bo nie maja kasy
czyli tylko ci, ktory biora od nich na fakture
moga liczyc na zwrot z Canona???
jako dowod zakupu wystawili mi karte ktora opisalam -
- czyli ona sie nie kwalifikuje?
czy ktos inny kupowal w fotoit nie na fakture i moglby sie wypowiedziec?
[swoja droga nie rozumiem, czemu nie chcieli mi podbic european warranty
[mowili, ze dzieki temu zaplace taniej]
chociaz poprzednio przy kupnie 350D nie bylo zadnego problemu
a teraz i na korpus i na obiektyw mam wylacznie ich karte gwarancyjna
wiec nawet glupiego czyszczenia nie bede mogla zalatwic sama na Zytniej
[a mam blisko :smile: ]
tylko musze jechac przez cala wa-we na czerniakowska...]
Ja towar zamówiłem wczoraj, faktura natomiast ma być około 15-20 dnia miesiąca (podobno Canon jeszcze im nie dostarczył FV) więc nie mogą refakturować. Jak dla mnie to trochę dziwne, ale co tam, będzie 2 tygodnie dłuższa gwarancja...
Fotoit jest normalnym sklepem i dają paragony lub FV - one obydwa uprawniają do cashbacku. Ta kartka, to ich paragon i kwalifikuje.
Tak na marginesie - też wziąłem paragon, ale chciałem na drugi dzień fakturę, więc kazali mi też przyjść po 20. kwietnia. Dziwne to i chyba wynika z tego, że coś kręcą sobie w papierach.
Aparat dotarł, jednak z pudełka jest już coś zerwane, jeśli dobrze myślę to właśnie ten kod który powinienem wysłać, czy może właściwy jest któryś z tych kodów które pozostały?
A ja mam troche inne pytanie - czy ktos z Was sie orientuje, czy mozna do Canona wyslac ksero faktury? Biore fakture, bo kupuje obiektyw na swoja firme, wiec musze ksiegowej dostarczyc oryginal faktury, zeby dostac zwrot vatu. Wiec nie moge do Canona wyslac FV, tylko najwyzej jej kopie.
Sorry, nie doczytalem :) Dzieki!
Podzielę się z Wami krótką refleksją na temat Fotoit. Wypatrzyłem (zupełnie niechcący) umarłego piksela na tylnym wyświetlaczu LCD. Puszkę miałem od poniedziałku, około 350 zdjęć. No i pojechałem do Fotoit i mili panowie (a właściwie szef) orzekł, że nie ma problemu - mogą wymienić mi na nową. No i wymieniłem.
Jestem pod wrażeniem - wcześniej, w przypadku Nikona były problemy z ew. oddaniem, jeżeli zrobiło się więcej niż 10-20 fotek - sprzedawcy kręcili nosami. Tutaj bez problemu mogłem poprzebierać w sprzęcie i wymienić. Pozostaje tylko polecić firmę.
krzysp, jesteś pewien? Trochę dziwne to, kod trzeba wysłać a go zaklejają naklejką?
Może to ktoś jeszcze potwierdzić, bo już zwrotną paczuszkę do Fotoit przygotowałem...
krzysp ma racje. wlasciwy kod znajduje sie pod naklejka
BTW zdaje sie ze fotoit zlapal kure znoszaca zlote jajka ;)
Bourbon, miałem ten sam "problem". Użyj wilgotnej szmatki i delikatnie usuń papierowy kod paskowy przykrywający ten właściwy na pudełku. Schodzi bez problemu :)
Ponawiam pytanie - zwłaszcza w kontekście informacji na stronie CANONA:
" To apply for your cashback and for full terms and conditions, please click here.Offer only valid in country of purchase.
" LINK:http://canon2007promotions.onlinereb...po&view=promos
Pojawiła się w tym wątku nazwa sklepu FOTO IT... dzwoniłem dziś do nich w sprawie korpusu 5d i kilku szkieł - nie wiem, czy znana jest Wam ta sytuacja - jeśli tak - może ktoś bliżej potrafi to wyjaśnić. Cena 5d podawana na ich stronie internetowej to 9199zł brutto z fakturą VAT.. ale dowiedziałem się, że mogę u nich kupić 5d za 8099zł z paragonem "marżą" To oferta godna uwagi, jeśli faktura nie jest potrzebna - ALE jest jeden haczyk - mianowicie taki paragon nie pozwala skorzystać z wiosennej promocji Canona... zastanawiam się dlaczego? (rozmówca z firmy nie wyjaśnił tego zbyt logicznie - wspomniał tylko o tym, że "jak jest za niska cena - to Canon odrzuca taki wniosek" - co wydało mi się wierutną bzdurą - co tu cena ma do rzeczy?) Czy FOTO IT ściąga część sprzętu z USA? (to by wyjaśniało problem - promocja jest tylko dla rynków UE) i ten sprzedaje bez faktur - po cenie "allegrowej" ... czy ktoś badał ten temat?
Jak to jest z paragonami u TIPów - zakładając, ze otrzymujemy od TIPa paragon z niemieckiego sklepu/hurtowni - czy w kontekście tego , co sygnalizowałem na początku postu (Offer only valid in country of purchase.) oznacza to, że z takim paragonem nie otrzymamy cashback? To dopiero początek promocji - ale może już ktoś zdążył ten temat "przerobić"....
W poprzedniej promocji dotyczącej zwrotu 590 zł (patrz temat http://www.canon-board.info/showthread.php?t=16147 , zwłaszcza końcowe wątki) temat ten był już poruszany.
Też było kilka plotek:
- że niby zakup 30D poniżej chyba 1200 Euro - to zwrotu nie będzie,.... ktoś kupił poniżej i dostał zwrot (http://www.canon-board.info/showthre...=16147&page=22)
Informacja, że sprzęt trzeba kupić w Polsce żeby dostać zwrot też pojawiła się w podanym wyżej temacie..... jeśli dobrze pamiętam to ktoś mieszkający w Irlandii kupił 30D we Francji i zwrot dostał.
Ja kupiłem u Tipa na tyle tanio, że jeśli nie otrzymam zwrotu to i tak mam trochę kasy w kieszeni.
A myślę, że takie teksty ze strony sklepów czy TIPów mogą sugerować, że coś kręcą (nie odprowadzają podatku, ...). Albo zależy im na tym, żeby brać u nich w kraju (w sklepie) zamiast u TIPa.
Dlatego też odsyłam do :
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=16147
wtedy wiele się wyjaśni.
Proszę zobaczyć jeszcze to:
a mialem 30d kupiony w fotoset za 3990 brutto. Niby byl to taki na ktory nie zwrotu (aparat z dystrybucji dla skosnookich), o czym sprzedawca lojalnie ostrzegal. Wyslalem jednak papiery i dzisiaj przyszla kasa.
Na pudelku nie bylo oczywiscie zadnego kuponu, ani tez informacji o zwrocie.
Ciekawe prawda ....
Chyba wypije piwko za zdrowie naszej kochanej firmy
http://www.canon-board.info/showthre...=16147&page=41
szkoda ze w stanach nie ma juz cash backow:/
Jeśli dobrze rozumiem - w promocji mogą brać także firmy, nie tylko osoby prywatne? Bo pare złotych podatku zawsze też można zaoszczędzić...
W!
W polsce klient musi dostac dokument fisklany sprzedazy, czy to fakture VAT czy tez paragon fisklany. Taie przypadki, jak tu opisywane, iz FVAT zostanie wystawiona w terminie pozniejszym nie jest zgodna z polskim prawem i ustawa o rachunkowosci! Jezeli jakiegos towaru nie ma z 'podkladka' FVAT zakupu (lub innego dokumentu nabycia), takiego towaru nie mozna sprzedac detalicznie. Vitez, jezeli dostales paragon to musieliby Ci go wystawic poprzez drukarke, w tym przypadku fiskalna, co zakladam ze mialo wlasnie miejsce.
Po raz kolejny w tym watku mnostwo dosc infantylnych dywagacji, poruszanych juz wczesniej w watku o zwrocie pieniedzy za 30D i polecam przeczytanie tamtego watku uwaznie!
Zdrowko
ja skusilam sie na 5D za 8099 [tyle podano mi przez telefon,
potem na miejscu chciano 8199, w koncu szef [?] zdecydowal,
ze po cenie ustalonej telefonicznie]
i dopiero przy kupowaniu dowiedzialam sie
ze nie dostaje ani zadnego paragonu,
ani gwarancji producenta,
a tylko gwarancje sklepowa - i tu tez, jak w przypadku podanym
przez adalberta, tlumaczenia byly mętne i nic z nich nie wyniklo
to samo bylo przy zakupie obiektywu 24-70
ktory kupilam po ich normalnej cenie, a nie żadnej 'okazyjnej'
tez bym chciala sie dowiedziec, o co chodzi
w tym całym odmawianiu wysatwiania faktur, gwarancji czy paragonow
aha, a informacja, ze że "jak jest za niska cena - to Canon odrzuca taki wniosek" nie przejmowalabym sie w ogole, bo ilosc glupich informacji,
jakie uslyszalam od skadinad bardzo sympatycznych panow z fotoit,
jest dosc spora [jak ktos bedzie ciekawy, to moge pocytowac]
- w kazdym razie w niedziele 1.04 na gieldzie w stodole
pan z fotoit nie mial bladego pojecia o promocji canona
i tlumaczyl, ze ludziom cos sie pomylilo, bo to bylo jakis czas temu
na 30D i sie skonczylo, a zadnej nowej nie ma
to ja dziekuje za takie informacje :?
dzieki za odpowiedz, Vitez
niestety, w moim przypadku komputer z drukarka nie zostal uzyty
panowie uparli sie, ze ich sklepowa karta gwarancyjna
z ich pieczatka, wypisana data, cena, numerem seryjnym
wystarczy
to chyba oznacza (na 99,9%), że Twoja 5 pochodzi spoza rynku UE :? ... w przeciwnym wypadku mogłabyś swobodnie serwisować ją na żytniej. Pewny TIP z aparatem z Niemiec jest w tej sytuacji chyba (?) lepszym rozwiązaniem - zwłaszcza, jeśli się nie mieszka w Warszawie (ceny zbliżone) - ale to swobodna dygresja...
energia_ki czy miałaś możliwość podpięcia 24-70 do puszki i przetestowania jej ? (w rozmowie telefonicznej zapewniano mnie, że mogę przyjechać do nich z lapem i podpiąć nawet kilka 24-70 - podobno zawsze na stanie mają kilka egzemplarzy
No to ja mam taki dowód :smile: Paragonik drukowany z komputera, ale gwarancja już normalna - europejska Canona. Oj dziwny jest ten sklep - na pewno coś kombinują w papierach.
Tak BTW, to nie dotyczy to tylko Canonów - jak byłem we czwartek, to jeden koleś macał D2x i też usłyszał, że jak faktura, to po dwudziestym kwietnia. Czy ten dwudziesty to taka magiczna data, czy może po prostu wynika z ich pokrętnych rozrachunków :confused: