Co do 3D to jedyne co bylo to troche gdybania np tu http://photo.blogger.ph/2006/08/01/t...-canon-eos-3d/
ale tez cos mi swita ze ktos ma/mial prototyp i go testuje ito slyszalem spory kawalem temu chyba to nawet pod koniec ubieglego roku.
Wersja do druku
Co do 3D to jedyne co bylo to troche gdybania np tu http://photo.blogger.ph/2006/08/01/t...-canon-eos-3d/
ale tez cos mi swita ze ktos ma/mial prototyp i go testuje ito slyszalem spory kawalem temu chyba to nawet pod koniec ubieglego roku.
Zastanawiam się (i liczę na wasze przemyślenia), jaka jest szansa, że Olympus znowu po latach spróbuje poważnie zaatakować segment profi - coś w rodzaju linii OM XXIw? :)
Co prawda dla mnie za późno, bo zuiko używam już tylko przez adapter do eosa :) , ale taki ruch mógłby wprowadzić jakiś ferment na tej półce, a to zawsze skutkuje czymś dobrym dla użytkowników.
Jak myślicie, jest taka szansa? Odgrażają się, że pokażą na PMA nastpcę E-1.
OM XXI wieku? Stare OM takie było i "to se ne wrati".
Olympus tłucze kasę na kompaktach i chyba nie zależy mu na zdobywaniu rynku profi. Następca E-1 raczej nic tu nie zmieni.
Chociaż pięć korpusów i 17 szkieł wygląda na coś więcej, niż tylko fanaberię koncernu Olympus.
ja bylbym bardziej skory na cos ala 24-105 ale ze swiatelkiem 2.8 i ISem jak sie da.
To może ja tak nietypowo ;)
Nie wiem gdzie się zapytać więc zapytam tu , związane z PMA ... Czy Canon przewiduje jakieś nowe, fajne drukarki foto ? :>
Wyczytalem ciekawą teorię dot 20D/30D40D/50D wg. Mike'a Johnstona - w duzym uproszczeniu 400d i 5d rules:
Canon 40D: Needed At All?
'Kay, I'm being kinda snarky again. (If you haven't noticed, "snarky" has replaced "curmudgeonly" as my favorite self-description. I don't even really know what it means, but it reminds me of a "Muttley snigger." I got that from Cotty.)
I have a suggestion for Canon in re the "big" 20D/30D/40D question. (You know, the one causing untold neverending shuddupshuddupSHUDDUP existential anguish all over every Canon forum on the 'net....)
The suggestion: drop it.
That's right. Drop it altogether. Why does Canon need a camera in between the XTi (400D) and the 5D, anyway? Answer: it doesn't.
(For those of you who don't know it, as opposed to those of you who prefer to ignore it, in proper American English a corporation is an "it," not "them" and "they" and "their.")
As fas as I'm concerned—just looking at Canon v. Nikon here, not considering outside contenders (which have much narrower slices of the pie chart anyway)—Nikon dominates the lower reaches of the DSLR market. The D40/D80/D200 trio provide the consumer with the best range of choices and the best cameras in each of their respective price ranges. True, the Canon XTi is a great little camera, for people down on that end of the market who prefer, for whatever reason, to shoot Canon. It falls between the D40 and the D80. Translation: you want cheaper than the XTi? Nikon's got it (the D40). You want better than the XTi? Nikon's got it (the D80). And the D200 is der Übercamera in its price segment. Why does Canon have to have a model to compete against the D200? So it can continue losing to it?
At the top end of the market, the situation is reversed. Up there, Canon is king. Its 5D/1D Mk.III/1Ds Mk.II lineup is the trio with the mostest*. Whatever you want at the top end, Canon's got it. No, it's not like Nikon doesn't exist up at that end: just as the XTi provides a worthy Canonophile alternative at the bottom of the market, the D2Xs provides a worthy Nikonophile contender to the 1D at the top end. Nothing against either of them: the XTi and the D2Xs are both real nice. But Canon's the one with the great range of choices, and the best cameras, on the high side of the DSLR breakdown. You want just as good a sensor as the D2Xs in a smaller, more easily portable, less expensive camera? Canon's got it. You want a pro workhoss that's just as fast 'n' beefy? Canon's got it. You want a much bigger sensor with significantly more pixels? Canon's got it. Game. Set. Match.
So my question for Canon shooters is, what the heck do you think you want in a "40D"? A better camera than the 30D? You've already got it, folks: it's called the XTi. A luscious, higher-MP, full-frame sensor and a great, big, beautiful finder in a tough, solid box? You've got that too: it's called the 5D. True, a lineup without a 30D creates a "price gap." Who cares? Either save your money, or spend less and stop kvetching about all the dough you didn't spend. If the XTi is too cheap to soil your soft pale fingers with, buy two.
And from Canon's perspective—well, all Canon needs to do is to work toward the middle. Give future iterations of the XTi a better viewfinder and more robust build, and/or work on bringing the price of the 5D down, or on putting the 5D sensor into a somewhat more modest camera.
So, Canon might need a 4D. Or a 3D (now that would be a cool camera name). But maybe it doesn't need a "40D" at all. It was a great series in its time; but maybe it's time now for the x0D series to go the way of the station wagon.
Posted by: MIKE JOHNSTON
link
Nie rozumiem czemu ten człowiek tak się czepia :confused: Oczywiście, że można powiedzieć "They", gdy się mówi o firmie nie jak o jednolitym ciele lecz zgrupowaniu osób, np. mając na myśli dyrekcję. English nie oznacza automatycznie American English :roll:
Zresztą styl języka w jakim jest artykuł Mike'a (a raczej nie jest to "proper American English" :mrgreen: ) stawia go raczej bliżej trolla niż rzeczoznawcy, choćby nim był w rzeczywistości :-)
A tak swoją drogą:
ROFL. Gdyby to było prawdą, linia dwucyfrowa w ogóle nie miałaby fizycznego prawa istnieć i mieć takiego wzięcia :D
Uznaję, że czytanie tego było stratą czasu. No (additional) comments.
Frg out.
Jak nie ma nowości i zapowiedzi w naszym ogródku. To przynajmniej podam co się dzieje u konkurencji:
Cytat:
Będzie na PMA nowy model Nikona takie D40 z matrycą 10MPx. Po pierwsze odpowiedź na konkurentów. Po drugie Sony nie opłaca się już produkować tych matryc i powoli będą z 6 Mpx wychodzić.
PMA sie zaczyna...
"Canon senior engineer, Taki Somoishe, stated today in Las Vegas that the new Mark III Ds will ship in November in time for Christmas season. A 22mp full frame sensor with a new high speed chip coded Digic IV model. The camera will have a burst rate of 7 frames per second. The camera fill not have a view screen similar to the 10 frame D model. The Mark III Ds will capture images in Jpeg, Raw and now tiff. More info to be announced in March"
22MP 7fps??! O matko! Gdzie jest moj Desik? :-)
Rozwalili wszystkich :)
Teraz niech tylko zrobią porządek z cenami z 400D/30D i cała linia gotowa :) a sample z D200 ktoś tu ostatnio pokazywał więc...
To należy czytać tak:
Dziękujemy wszystkim, którzy kupili 400D/5D. Daliście kase my dajemy Dydżik4. Róbta co chceta - dosłownie :)
A na poważnie, coś zayeahbeestego musi być u Nikona i/lub Sony.
O w d*pe! Taki reporterski FF sie szykuje.Cytat:
A 22mp full frame sensor with a new high speed chip coded Digic IV model. The camera will have a burst rate of 7 frames per second. The camera fill not have a view screen similar to the 10 frame D model. The Mark III Ds will capture images in Jpeg, Raw and now tiff. More info to be announced in March"
Szczeka mi opadla jak zobaczylem predkosc nowego Marka.
:shock: eeeeem... no t o juz bedzie kosiarka na która mnie nie bedzie stac, ale mam nadzieje ze gdy wejdzie DIGIC IV to wszystko co na DIGIC III stanieje w tym 1D MK III, ehhh nic ide zrzucic kolejne 3 giga rawow na nieublaganie kurczacy sie dysk
Mozesz sie niezle zdziwic... Aktualnie wyglada, ze popyt na ten
aparat bedzie niewiele mniejszy niz na 1D MkIII.
Ja po PMA pewnie wpisze sie na liste w paru sklepach. Bardzo
mi zalezy, zeby go miec w polowie grudnia, jesli oni juz oficjalnie
mowia o listopadzie, to mam male szanse, jesli nie zaczne
dzialac teraz :-)
Mam ten sam problem, ilosc dyskow zaczyna przerastac moje
mozliwosci lokalowe :lol:
ja jak sie wkurze to jutro ide po dyk SATA, bo teraz mi zostalo 7 GB placu a jeszcze nie przerobilem niekotrych fotek na ze tak powiem "polpozytywy" czyli 16 bitowe tiffy, a to juz moze byc mordersto i moze sie okazac ze obudze sie "z reka w nocniku", poki co pakowanie poprzednich tifow do zipow mysle ze sporo zaoszczedze.
snowboarder: tez chcialbym miec taki problem jak Ty, by moc sie zapisac na liste oczekujacych na Dsa dla mnie szczytem mozliowsci moze sie okazac juz sam 1D MK III,
Póki nie ma nic nowego to może ta galeryjka (na prawdę mnóstwo sprzętu ;):)) Wam poprawi humory. Polecam :lol:!
http://fishki.net/comment.php?id=18351
To ja ide po duza skarbonke do sklepu i zaczne zbierac :mrgreen:
Chyba konkurencja zaczyna naprawde cos nadganiac :roll:
No Canon tak jakby trochę przyspał ostatnio aczkolwiek trzeba poczekać na to co ta konkurencja na prawdę zapoda. Bo póki co biorąc pod uwagę co czytam tu i ówdzie Mareczek nieźle posprząta :).
Co do konkurencji to są np. przecieki od Sony:
Cytat:
I have good news, Sony will announce a new dSLR. It'll be class higher then Nikon D80, lower than Canon 1D Mark III or Nikon D2x. I haven't any additional information. It'll be probably semi-pro/higher-semi-pro class with new CCD element and very high ISO ( 10 000).
Dzizys, ku... ja pie...lę. Jestem w głębokim szoku i jestem ciekaw co to za puszki konkurencja wypuszcza, skoro Canon jedzie po maksie z 1Ds MkIII. Olympus to E410 i E510, ale ciekaw jestem co dadzą w następcy tej słynnej wiekowej E1. Po Nikonie to nie spodziewał bym się nic dobrego, co najwyzej nowy kolor spustu migawki w D40 ;):p Sony to jak już widac w poście wyżej... Zobaczymy zobaczymy :)
Albo Canonowe CMOS'y juz nie sa najlepsze :mrgreen:
Choc to akurat watpliwe :twisted:
No nic, jeszcze kilka dni. Odrobina cierpliwosci :)
Czulosc czulosci nie rowna. tak samo jak megapixel megapixelowi. W szakrze nie mialem jeszcze alfy w rekach, ale nie sadze by sony ze swoja matryca na ccd zaoferowala cos lepszego niz cmosowa canonowska matryca (na ktorej rozwoj canon wydal fortune, i poswiecil lata prototypowania), niewydaje mi sie tez by doprowadzili do takie sytuacji ze zdjecia beda wygladaly jak smarowane farbkami, skoro nazywac je polprofessionalnymi. Obstawialbym ze te ow 10K w ISO to albo chwyt marketingowy za kotrym nic nie idzie (nic procz wywolaniem zametu przedpremierowego i ogolnie pojetego zainteresowania) lub tez nadinterpretacja parametru jakim jest ISO
Ogolnie przyjelo sie ze ISO to :(cytuje wypowiedz jednego z userow innego forum, bo niedokopalem sie zrodla)
sony mogl zinterpretowac definicje inaczej skoro dla fotografii cyfrowej nie jest ona usystematyzowana.Cytat:
Zasadniczo jeśli chodzi o zastosowanie tej normy w fotografii to polega to na pomiarze densytometrycznym sensytogramu pod kontem czułości na światło
danego materiału, wykreśleniu krzywej charakterystycznej i odczytaniu wartości według normy.
W przypadku fotografii cyfrowej sprawa nie jest tak prosta bo matryca niema nominalnej czułości ale przyjmuje pod wpływem software różne wartości normowane ISO (by zachować analogię do fotografii srebrowej)
I nie zdziwilbym sie gdyby ta czulosc 10000 byla taka sama jak ISO 1600 w nikonie dajmy nato.
Nikt nic nie czuje przez skórę ??
Po konferencji Canoan w lutym wszyscy się uspokoili ....
Nikt nie chce już zmian w 30d lub 5d ??
Może jakieś super szkiełka ??
Cicho cuś :mrgreen:
.... burzą na kupowanie, bo jeśli nic nie wyjdzie, konkurencja nic nie pokaże, to na temat cen będziemy wiedzieć już wszystko, przynajmniej na najbliższe kilka miesięcy.
Wyglada, ze cicho bo wszystko jasne...
Ta premiera Nikona dzis mnie lekko dobila. Obawiam sie, ze
to gorszy znak niz wielu mysli. Wedlug mnie Nikon napalil sie
na najtanszy segment, bo to mu przynioslo zyski w ostatnim czasie.
Linie pro olal. To, ze kiedys tam cos pokaze przestaje powoli
miec jakiekolwiek znaczenie. Rynek sportu oddal dzis bez walki.
Olimpiada jest za rok z kawalkiem, skoro Nikon nie ma nic dzis,
to chocby i jakis aparat sie pokazal za rok, bedzie to za pozno...
Poza tym mowa tylko o jakies hybrydzie a nie konkurencji do 1D MkIII.
Lato 2007 to bedzie okres ogromnych wydatkow wszystkich
agencji foto na nowy model Canon 1D MkIII. Listy oczekujacych
aktualnie w wiekszych sklepach maja po pare tysiecy osob (!).
A te nie uwzgledniaja wiekszych klientow.
Widac, ze wszystkie wieksze firmy chca zakosic pieniedzy
z dolnej polki ile sie da, jak sie da najszybciej. Wszystkie te
Sony-smony, Olympusy i Nikony to segment za $700.
Co to wszystko oznacza? Ze powoli mamy monopol na rynku aparatow
za wiecej niz $2000. I ze wszelkie nadzieje, ze konkurencja,
ze nizsze ceny, ze szybciej i wiecej mozemy sobie wsadzic tam
gdzie zawsze ciemno...
edit: Nikon nawet wydmuszki nie ma... Oficjalna strona
z "premierami" na PMA
http://nikonimaging.com/global/activ...2007/index.htm
Andrew, nie wiedziałem, że pstrykasz i kręcisz kotlety ;-)
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=22332975
Impossible?
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=22242792
Chyba nikt poważny nie podważy wiarygodności tego gościa.
Wygląda na to, że marketing Canona stopniowo będzie puszczał bąki nt. nowego never, neverland
no niezly jest... duzo nie pisze ale jak napisze to tak jest:
http://forums.dpreview.com/forums/po...r=hhiziiiwhxii
szczerze, nie rozumiem uzycia slowa "kotlety" w tym wypadku,
ale tak czy inaczej niewiele o mnie wiesz ;-)
Nie mialbym nic przeciwko HD w 1Ds MkIII... Wiadomo, ze
Viperem toto nie bedzie (dla niezorientowanych - Fincher nakrecil
"Zodiac" przy pomocy tej camery - pierwszy film w historii nakrecony
w calosci bez uzycia filmu ani zadnego rodzaju tasmy video),
ale opcja uzycia np. 600 f4 i nakrecenia latwo HD bylaby nie
do przecenienia... A propos, kiedy pojawi sie 1Ds MkIII, moze wiesz?
:lol:
On już mówił że w nowym marku miało być to video ale jednak się wycofali.
Co do jego wiarygodności to wygląda to na głos z Tamtąd :mrgreen:.
W pierwszym Matrixie do kręcenia kilku scen używano kilkudziesięciu zsynchronizowanych 300D.
Już nie s... teraz X ...fuj
http://nikonimaging.com/global/produ...d40x/index.htm
Czy D40 był aż tak amatorki zeby go odswierzać ?...po kilku miesiącach.
Teraz sie ciesze ze wybrałem C...
Nikon kompletnie mnie zawodzi od kilku miesiecy jesli chodzi o nowe body ;/
Z reszta...teraz to nawet "Xs" mnie nie zmartwi :D
Wiec mogli przedłuzyc produkcję D50 na tyle by sie pozbyc 6-stek ... D40 natomiast wypuscic juz z "docelową" matrycą.
Bezsens imho
Szkoda mi tych ktorzy zakupili 40-tke, teraz mogą sie czuc mocno zrobieni w konia :?
Sorry, ale jak to mowia, co ma piernik do wiatraka?
Tzw. "frozen moments" to technika starsza niz Matrix a nawet
zaawansowane aparaty cyfrowe. My tu mowimy o opcji krecenia
sekwencji video HD apratem fotograficznym.
Jedna rzecz mnie dziwi. Dlaczego, skoro Canon na serio bierze
to pod uwage, nie ma tej opcji w 1D MkIII? Przeciez ewidentnie
celem jest zapewnienie fotoreporterom opcji podeslania agancji
krotkiego video, a 1Ds MkIII to aparat bardziej studyjny niz
reporterski... Opcja ta wydaje sie byc "przy okazji" takze nikt nie
kupi drogiego 1Ds dla video, chyba, ze opcja jest bardzo zaawansowana.
Ale wtedy jaki nosnik do nagrania HD - CF? :-)
W sumie caly ten rumor ma troche sensu, ale nie do konca...