dużo wyższe ceny zostały zaproponowane? :(
Jaki przyrost procentowy, wstępnie ?
Wersja do druku
dużo wyższe ceny zostały zaproponowane? :(
Jaki przyrost procentowy, wstępnie ?
Spoglądając na stronę http://www.canon.pl/, nic nie wskazuje na zniknięcie Canon Polska pewnie tylko zmieniono centra dystrybucji co wydaje się być logicznym posunięciem.
Czyli nie wiele się zmienia, teraz sprzęt będzie miał 100 km bliżej ;)
Ponieważ plotka głosiła o zamknięciu Canon Polska więc wszedłem na ich stronę, rzadko tam zaglądam ale czasem spojrzę.
Pożyjemy i zobaczymy jak będzie.
Powtórzę newsa z PRFC:
Z wielu źródeł docierają do mnie magiczne sygnały, że już nie ma Canona PL.
(Zamknięty wczoraj jak ponoć wiele podobnych oddziałów w Europie).
W ciągu kilku tygodni nastąpi reorganizacja. Zmiana systemu dystrybucji (centralny magazyn na Europę (CEE)), ceny 10-30% w górę. Obiektywy 30% w górę.
Choć wam współczuję zmiany cen, nie mogę się powstrzymać od kolejnych dobrych życzeń: Może wreszcie Canon w PL wyjdzie z cienia Austrii.
ps. Nie oznacza to, że Canon zaprzestaje sprzedaży w PL. Całe zakupy będą jednak realizowane ze słowackiego magazynu.
psps. Z dobrych źródeł.
potwierdzam... to samo usłyszałem wczoraj...również z dobrych źródeł....
Czyli co, potentat, mega firma przygotowana na każde posunięcie konkurencji, będąca 3 kroki do przodu - oddaje pole ? Obiektywy Canona +30% ? Przyjazność producentów lustrzanek wobec ich użytkowników mnie zdumiewa coraz bardziej.
ten wzrost cen prwdopodobnie ma sie utrzymac w ciągu najbliższych kilku miesięcy(2-3 może troche dłużej, trudno powiedzieć)...ale napewno nie zanosi sie na stałą podwyżkę, ponieważ canon wypadłby z gry...to okres przejściowy, później wszystko wróci do normy...
trza dokupić przejściówke M42;(
Canon robi co może, żeby konkurencja go dogoniła, albo testuje na ile może sobie pozwolić.
...albo konkurencja puszcza plotki albo Canon i chce sobie tym zwiększyć teraz sprzedaż, a jeśli to prawda to się nieźle wkurzę bo planuję naprawdę spore zakupy sprzętu
:(
100000000-wa dyskusja o szumach Canon vs Nikon poszla tam :arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=18972 i od razu zamknieta.
Hmmm, pierwsze plotki o podwyżkach w styczniu to słyszałem od TIPów, którzy zaczęli się uśmiechać po masakrycznej dla nich grudniowej przecenie, dosyć dawno temu. Podwyżki (wtedy zgadywano, że 20%) miały dotyczyć DE i nastąpić po promocjach świątecznych (po 15 stycznia).
ps. Teoria z czyszczeniem magazynów jest też całkiem kusząca.
psps. O jedynym polskim dystrybutorze też krążyły plotki, dotyczące dziwnych kanałów zaopatrzenia. Taki ruch Canona, uszczelniający mu rynek europejski, jest całkiem sensowny.
Pozdrawiam
Mają swoje fabryki, jedną niedawno wybudowali w Chinach :D. Używają do produkcji matryc swoich stepperów i swoich skanerów czym się zresztą bardzo chwalą (jakby to miało jakoweś znaczenie).
Od sony tak jak cała reszta.
Ciekawe, ja jutro zadzwonię z ciekawości do mojego Tipa. Bierze sprzęt z Niemiec. Jeśli tam się nic nie zmieniło to można to olać. Współczuję tylko sklepom, które biorą z oficjalnej dystrybucji. Póki co na allegro nie widać jakiegoś ruchu cen w górę. Dla Tipów i sklepów taka plotka może być fantastyczna pod warunkiem, że ktoś się nie wyłamie, a o to może być bardzo trudno.
Dzisiaj próbowałem w Warszawie kupić lampę 430EX. Praktycznie nigdzie już nie było. Wszędzie mówili, że ze starych dostaw nie mają, a z nowej będą jutro, pojutrze, ale ok. 100zł drożej, czyli w granicy 970-1000zł. Mimo wszystko udało mi kupić nówkę (ostania sztuka w sklepie) z gwarancją sklepową za 880zł. Tak, że ta podwyżka w Canonie to niestety jest prawda.
no to moj nastepny system to nikon - przynajmniej ergonomia bedzie oki, a i szkielka maja chyba lepsze. canon zaczyna mnie ostro irytowac. czy moze prezesem canona zostal jakis polak - ten co prowadzi restrukturyzajce ursusa, fso i innych zakladow. to by wiele tlumaczylo. ostatnio poszukuja stoklosy.... hmm..... zaczynam miec firmy C dosc, dobrze ze chociaz jest sigma, tamron i tokina na rynku. jak patrze na szkla canona majace zakres miedzy 17-70 do mi sie drobne nie zgadzaja, albo kiszka,albo drogo. nikos tu wygrywa o dwie dlugosci ze swoim kitem i ultra zoomem 18-200VRII
chłopaku nie trać czasu a jakjuż będziesz miał ergonomiczny sytem to C bedzie miał FF za 5000-4000pln i wtedy ergonomia N nieco zblednie ....
pokarmiłem bohatera skandynawskich bajek .... niech sie naje co mi tam ;)
Kurde, to mi się nie podoba... Ja tu się szykuję to zakupu puszki i szkła, a tu podwyżki :/ Trzeba się będzie streścic, bo cena 70-200/4L mnie zabije. Ehh... Ale i tak w stronę nikosia zanic nie pójdę :p
jakosc aps-c mi zupelnie styka, nie robie plakatow 10metrow na 50 metrow, 100 mg pixel nie jest mi potrzebny. ergonomia to bardzo duzo. wcisniecie kaliwsza * w korpusie canona to dla mnie mordega, szybko znikajace napisy w judaszu canona.... tyz kiszka, naciskanie klawisza set jako potwierdzenie opcji....., zeby wprowadzic korekcje EV tez trzeba miec zgrabne palce, ustawienie brecetingu przez menu.... masakra.... no i jasnosc judasza.... tragedia. mam 350d, a przez 20 minut bawilem sie d80 (wiem inna polka cenowa)
tu chodzi o jakość tylko o powrót do 35mm jeśli nie wiesz co to i po co to to rzeczywiście poszukaj wygodniejszych klawiszy do manipulacji może poprawi to Twoje samopoczucie.... wiesz co baletnicy przeszkadza ? ... a na 350 świat się nie kończy jest jeszcze 30D i tu twoje porównanie wypada już nie tak oczywiście ...
pokarmiłem bohatera skandynawskich bajek .... niech sie naje co mi tam , może już się najadł ...
Zdecydowanie polecam zmienić system. Po co się męczyć i narzekać :). Jednak w sprawie ergonomii to bym polecał wyciągać takie ogólne wnioski nie na podstawie porównania dwóch puszek, to samo tyczy się szkieł. W segmencie amatorskim jeśli chodzi o szkła zwłaszcza szersze nikoś wypada IMO lepiej.
Generalnie to ja jednak bym poczekał spokojnie na rozwój wydarzeń. Póki co na alledrogo ceny są jakie były. Po za tym nie wiem czy mnie pamięć nie myli ale tego typu rumor już sie kiedyś pojawił i nic się nadzwyczajnego nie wydarzyło.
czytam, czytam i ciesze się że co miałem kupić to kupiłem, przynajmniej do czasu gdy nie najdzie mnie chcica na coś nowego, mam 400d i jeśli chodźi o uchwyt jest faktycznie koszmarny... chyba już wiele było o tym z 350, a w 400 powtórka, ciężko zrozumieć po co ta ekstremalna miniaturyzacjia, skoro raczej większość na nią narzeka, że mi się tak troszkę odbiegło od tematu
napiszę jeszcze raz...niektórzy mają małe dłonie...mi akurat pasuje 350....podobna sprawa z wizjerem...ktoś na forum napisał, że zmienił i teraz musi się rozglądać po kadrze...
w sumie to g... prawda z tymi podwyzkami wlasnie patrze na skapiec.pl
400d kit z ta karta platinium po 2699.
tylko, ze z tą kartą to kukułcze jajo :)
pisze to po raz kolejny jak mnie jeszcze beda denerwowali bardziej to PRZECHODZE DO NIKONA z tanimi szklami S/T/T bez problemow z FF/BF. Mam sprzetu nieduzo wiec nie bede stratny. tylko jak wielu wczesnij zakupy duuuuuuze szykowalem....
nibyy czemu kukulcze, za 100pln dostjesz 4gb, jest nawet lepiej bo jak ci wiesza aparat to wysylasz do canona i dostajesz sprawna po tygodniu ... nie widze problemow jak chcesz bez barty to 2599
Ceny canona 400d w wielkiej brytani się nie zmieniły, ale dla przykładu obiektyw 100mm f2.8 makro cena wzrosła z 260 funtów do 350 funciaków, ale dla przykładu 50mm f14 spadła o 10 funtów na 230. Na reklamach widze, w przypadku niektórych modeli np. ww 50mm widzę, że niby końcówka na rynku i jest wyprzedaż. Czyżby wchodził nowy model 50mm?
50 1.2 o ile pamiętam
Tak oczywiście, ale ten 50 1.2 to inna półka cenowa, bo kosztuje na rynku brytyjskim około 1200 funtów. Też mi nowy model!!
50 1.2 to eLka i nie straszcie, ze 50 1.4 wypada z rynku bo zbieram na niego..
widac, ceny nie pojda w gore tylko w dol :lol:
Widze, że trzeba zaopatrzyć się w 50/1.4 Mk II, bo sądzę że jest naprawdę dobry. Nowy model z pewnością będzie trochę lepszy, ale na wyjściu też będzie odpowiednio więcej kosztować, nieproporcjonalnie więcej w stosunku do poprawy jakości.
Pożyjemy zobaczymy.
JuMar@ 50/1.4 MK II to ma byc dopiero (podobno - chodza sluchy) wiec jak chcesz sie w niego zaopatrzyc? ten co (niby) ma wyjsc to nie MK III tylko wlasnie MK II.
Racja.
W przypadku 50mm 1.8 z tego co wiem jest model II. Też się niby dobrze sprawuje ale myślę, że jak kupić to już dobre aby służyło i służyło (czyli 50mm f1.4). Sam z nim nie pracowałem ale widziałem mnóstwo sampli na forum zachodnim sądze że jest czadowy i wart tej ceny właśnie.
Pozdrawiam
Już w grudniu były takie informacje:
http://canon-board.info/showthread.p...light=platinum
Z tego co wiem to w Niemczech nowe ceny są od października, w Czechach i na Słowacji od listopada, na Węgrzech od stycznia. W Polsce od lutego.
I tak w całej UE, ale po wprowadzeniu nowych modeli aparatów i kamer te różnice się będą zacierały. Pozatym nowy system informatyczny pozwoli centrali Europejskiej na natychmiastowe zmiany cen w całej Europie. Jeżeli konkurencja się "wychyli" z obniżkami w jakimś kraju to Canon od razu to skoryguje w całej UE za pomocą jednego przycisku...
Globalizacja....:rolleyes:
CIPA przewiduje mniejszą sprzedaż więc może podwyżkami chcą utrzymać zyski na poziomie z ubiegłego roku http://pclab.pl/news24594.html
Myślę że to normalne. Rynek się powoli nasyca. Po za tym kompaktom będą trochę odbierać rynku telefony komórkowe.
Co do realizacji zysku w ten sposób to świadczyłoby o kompletnym zamroczeniu szefowstwa canona, a póki co na to nie wygląda. Ot porządki robią i tyle. Może to też oznaczać, że po drodze będzie mniej pośredników co sumarycznie spowoduje że końcowe ceny dla użytkowników się nie zmienią.
gdzies tu na CB czytałem o wzroście sprzedaży i zyskach canona za ostatni rok i to też może powodować wzrost cen
To nie za dobre wieści dla Tipów i dla nas. Jak ceny będę ujednolicone to skąd oni będą ciągnąć towar teraz. Chyba Stany i Honkong. Zobaczymy co z tego będzie za jakiś czas.