No patrz - ale pewnie robisz na cropie :mrgreen: ;)
Wersja do druku
Wręcz przeciwnie - podpinam do średniego Rolleiflexa 2.8F :lol: :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Pikczer
Wiem, że zależy co chcę osiągnąć, to zależy od mojej wizji, zdolności i tak dalej... Chodziło mi jednak o pewne przyzwyczajenie i o większe możliwości dzięki jaśniejszemu światłu. Dla mnie czynnik wagi, wielkości, w porywach nawet kasy ;-) nie jest aż tak znaczący. I rzeczywiście <Arkan> ma rację, że za pomocą swych umiejętności można uzyskać inny rodzaj portretu: ostrośc? kontrast? bokeh? I jak popatrzyłem na kilka stów moich portretów to rzeczywiście. Gdzie indziej postawiłem na jedno, na drugie, trzecie albo w w różnych zestawieniach. Dla mnie najlepszy będzie chyba jednak 50mm 1.2 podpięty do 30D. Mnożnik da mi 80mm. 85mm z mnożnikiem to za dużo dla mnie. Szkoda, że nie ma 35mm 1.2. A właśnie - jak Państwo myślą - lepszy bokeh będzie np. w świetle 1.2 na 85mm niż 50, prawda?
Powracając do mojego pytanka z brakiem obiektywu... - będę bardzo tajemniczy - ktoś, gdzieś na jakimś forum (po prostu nie pamiętam) powiedział mi coś na ten sposób: Matryca czy błona światłoczuła jest dwuwymiarowym materiałem pokrytym elementami lub substancją, która reaguje z wiązkami fotonów i można dzięki temu uznać je za typ zwierciadła płaskiego. To z kolei ma nieskończony promień krzywizny, a więc nie może samo w sobie tworzyć obrazu. Potrzebne jest odpowiednie skupienie światła za pomocą soczewek, obiektywu.
Może coś w tym jest... ale brak obiektywu i skierowanie matrycy bezpośrednio w akcję... czy to nie tak, że mózgiem jest procesor, matryca nerwem wzrokowym, a oko obiektywem...? Jeśli amputuję sobie oko... i skieruję nerw wzrokowy na świat... nie sądzę, żeby jakość obrazu wygrała z naszymi obiektywami. To jak? Bo ja sądzę, że ktoś po prostu nie wiedział, że do lustrzanki trzeba kupić obiektyw. Teraz wszystko jest w zestawie. W drukarce tusz. W pilocie baterie. Na co mu obiektyw pomyślał zapewne... A może się mylę?
Jesli chodzi o sonnara, poprawny portret, nic ponadto.
Ale zobacz następne foto:
http://www.pbase.com/arkan69/image/72227384
dystorsja przedniego planu, nogi wieksze od reszty... i tu diabeł tkwi w szczegółach
Choć muszę przyznać że czarnobiały portret ok, nie miałem sonnara, myślę że jest lepszy w cropie jak pozostałe długie...
Daję B.DUZEGO + za http://www.pbase.com/arkan69/image/72227381
...za czekoladowego labradora, my mamy białego (nie biszkopt;))) super wdzięczny temat do fot.
Link do tego somoróba obiektywu, zajebiście mnie rozweslelił....:lol:
I fordzik scorpio, jakim kiedyś hulałem...
Mam dobry sklepik wwa (friend) (można bez FK) super cenki, można się na mnie powołać, zamiast 5 płacisz 4,3 kafla i masz bajkowy zoom C 2.8 24-70 L usm.
A które zdjęcie było robione Sonnarem? Cieszę się z Twojego werdyktu. Zdjęcie miało ilustrować użycie f4 w portrecie. Było robione 70-200/4. Przy takim kadrze użycie przysłony poniżej f4, powoduje, że zdjęcie przestaje być poprawne, bo nos ląduje OOF.Cytat:
Zamieszczone przez GINN
:lol: :mrgreen: No cooo TY?! A mówiła mi Mamusia, żeby nie podchodzić za blisko z szerokim kątem :lol:Cytat:
Zamieszczone przez GINN
Dystorsja przedniego planu? Widziałem, że Sasa ma baaardzo długie nogi, ale nie wiedziałem, że ma dystorsję :lol: ;-) Jak wrócę do domu, to sprawdzę, czy to beczka, czy poduszka :mrgreen:
to nie bylo robione sonnarem, ewidentnie szeroki kat z bliskiej odleglosci zeby nogi byly az do nieba :-)Cytat:
Jesli chodzi o sonnara, poprawny portret, nic ponadto.
Ale zobacz następne foto:
http://www.pbase.com/arkan69/image/72227384
...dłuugie to podstawa, nie tylko nogi :wink: zooomy tez :lol:
Naprawdę wdzięczne, fotki!!!
P@zdrawiam!!! :mrgreen:
ps. Szczególnie Sasę:mrgreen:
Hm... jaki filtr polaryzacyjny proponujecie do 24-105? Bo róznice cen są olbrzymie. I jak to jest z tym gwintem... jeśli filtr nie ma wbudowanego gwintu, to trzeba coś dokupić, czy coś w obiektywie Canona nas w tym wyręczy... jak to jest?
chodzi oczywiście o "gwint z przodu"... a raczej jego brak.
Dobra... ten gwint z przodu... doczytałem się, że jak jest, to można wtedy przykręcać dalej, np. osłonę przeciwsłoneczną itp.
A jaki filtr polecacie i jakiej firmy?
polecam B&W pro
Ja rowniez B+W POL-CIR MRC, albo heliopan jak masz kase;)
W!
B+W, Marumi lub Heliopan, przy takim szkle ostatni i to slim to najlepszy wybor
Zdrowko
A który z firmy Hoya? Bo jakoś nie wiem czemu, ale mi się podobają... głupieję na starość... ale nie wiem też ile w praktyce potrzeba warstw antyodblaskowych... I nie wiem też, czy ten gwint z przodu jest niezbędny. Bo skoro są wewnętrzne powłoki antyodblaskowe, to po co będę zakładał canonowską osłonkę...? Co myślicie?
Czyli?
a Hoya jest nie za bardzo...?
Cenowo Hoya Pol. kołowy HMC Super, 77mm i Hoya Pol. kołowy DMC PRO 1 Digital, 77mm kosztują po 399zł. Różnią się tym, że pierwszy nie ma gwintu, a drugi tak. Więcej różnic nie widzę.
Hoya Pol. kołowy HMC Super PRO 1, 77mm za 549zł to wg mnie przesada.
I co ma ten gwint do czyszczenia?
Producent pisał, że tylko dzięki gwintowi z przodu można podłączyć inne filtry lub osłony przeciwsłoneczne... a jak jest w rzeczywistości to przecież nie wiem i dlatego się Was pytam.
Sorki, ale nie uwazacie, ze to troszke nie ten temat watku?:roll:
Ale i tak już nikt nie rozmawia na temat 24-70 vs 24-105, a już się przyzwyczailiśmy do tego miejsca.
ja nadal wyczekuje nowych postow zwiazanych z 24-70 i Twoje JAH-EL wprowadzaja mnie w blad;)
Pikczer macowiec jestes?:)
A to przepraszam i już milczę na wieki.
Na te posty 24-70 vs 24-105 to chyba sobie poczekacie.
Wgrałem kilka linków, które według mnie sprawę przesadzają (kilka stron wcześniej). I nie ma się nad czym już zastanawiać. Przynajmniej ja już nie muszę. Ale jak komuś coś pomoże, to piszcie. Mnie nikt nigdy nie odpowiada na pytania... poza niektórymi, których pozdrawiam i dziękuję za rady :D
Pomogły mi w wyborze.
Hm... a właściwie to ma dużo wspólnego. Cały czas mówimy o szkle. A dokładniej o pewnym dodatku do szkła (filtrze). Czyli nadal temat krąży dookoła 24-105, mieszcząc się w temacie. I czas, który poświęciliście na gadanie o niesłusznym umiejscowieniu tematu, moglibyście sporzytkować na doradzeniu komuś.
Milczę :!:
Co do <Zeusa> to tak. Rzeczywiście. Dawno temu to wrzuciłem, ktoś powiedział, że fajnie i tak to się skończyło. Ja osobiście wybieram 24-105 (zmiana w stopce :-D). Różnica pomiędzy światłem 2.8 a 4 nie jest zbyt wielka, 24-105 według mnie ostrzej rysuje, ma stabilizator na dodatek, który jest bardziej praktyczny niż światło w przypadku pierwszego obiektywu. No i właśnie ciut większy zoom jest mi potrzebny, a 70-200 ma zbyt dużą ogniskową na początku - zostanie na inne okazje. No i też 300 gramów jest lżejszy. I ma jedną soczewkę asferyczną więcej. Nawet światło 2.8 jest dla mnie do pomarudzenia i na dodatek 24-70 powoduje rzeczywiście ładne rozmycie, ale jakoś mi się tak wydaje, że punkt, który ma być ostry, wcale nie jest tak do końca. A w 24-105 jest. A portret i tak zrobię 50 1.2 lub 85 1.2 II lub 24-105, ale na krańcowej ogniskowej. Właśnie... 4 miesiące i nowa sesja w plenerze. Już z nowym asortymentem.
Fotki z 24-105 są okei. Jedynie barwa wody i jasnych budynków jest znacznie bardziej wypłowiała w porównaniu do 24-70; ale skoro będę nosił filtr UV, to nie robi mi to różnicy
Pozdrawiam.
Forum UMIERA!!! Niech ktoś tu wykona resuscytację krążeniowo-optyczną... buuu...
Muszę dolać oliwy… Ja bym nie kupił 105, zupełnie nic mi nie wnosi do warsztatu, tyle że tylko ciut dłuższa, wolę jasny obiektyw, bo będzie bardziej użyteczny na moje warunki. No chyba, że na stałe osiądę w słonecznym Egipcie ;). Absolutnie także nie sądzę żeby 105 robiła ostrzejsze, a wręcz przeciwnie - wszystko zależy od testowanych egzemplarzy. To normalne, że każdy swój sprzęt chwali. Ilu użytkowników danego modelu, tyle postów + i -.
A ja mam 24-70 i gdyby wtedy, gdy go kupowałem był już dostępny 24-105, to nie wahałbym się ani chwili :)
Ktoś tu niedawno doskonale napisał: 24-70 to czołg dla zawodowca: śluby, koncerty itp., ogólnie takie trochę gorsze warunki (ale nie prawdziwy "low light" bo od tego są jasne stałki). A 24-105 to... taki dobry samochód rodzinny, uniwersalny, wygodny, bezpieczny :-D Jeśli dokładnie wiesz dlaczego 24-70 jest dla Ciebie lepszy - to go bierz. A jeśli nie wiesz... to 24-105 jest lepszy :)
Dla mnie ten obiektyw to takie "lepsze 28-135" albo 17-85, uniwersalny spacer-zoom. I z tego punktu widzenia 105mm i IS są dużo bardziej przydatne niż f/2.8. A po dodaniu to tego 5D... o ho ho... ;-)
I drodzy państwo ta wypowiedź według mnie podsumowała ten oto piękny wątek. Muflon zostanie nagrodzony nagrodą Canon - Złote Usta 2007. No i dostanie również posadę określania... hm... grupy docelowej 8-)
A słyszałem i widziałem coś, co właśnie wydało mi się paradoksalne... 5D często występuje na fotkach właśnie z 24-105. A niektórzy w Necie publikują fotki zrobione właśnie tym obiektywem i aparatem z winietowaniem tak potężnym, że szok!
Wiara w Net zaprowadzi mnie daleko. Naszczęście nigdy nie zdecyduję się na pełną puszkę - jak dla mnie ciężar to poważna sprawa. I jak już pełna matryca, to ten model, którego nazwy nigdy nie pamiętam, i jak zupełny amator powiem - ten z 16mln pix :roll: (oczywiście chodzi o EOS-1Ds Mark II). Ale on jest za ciężki. I 24-70 też. Dlatego wolę lżejsze 24-105 ze stabilizatorem dla moich delikatnych męskich dłoni... ;-)
A ja ze sobą nadal walczę, choć niedługo będę musiał dokonać wyboru. Najpierw byłem zdecydowany na 24-105, potem po przeczytaniu tony opinii i obejrzeniu drugiej tony fotek zacząłem myśleć o 24-70.
Ten drugi wydaje się być ciut lepszy ze względu na kolory, ostrość no i chyba jednak ładniejszy bokeh.
Oczywiście to subiektywna opinia oparta tylko na podstawie zdjęć, bo nie miałem w ręku ani jednego ani drugiego. Jak dla mnie zakres i tu i tu jest do przyjęcia bo następny w kolejce to 70-200.
Eh, no minusy 24-70 to waga i cena (a właściwie różnica cen pomiędzy nimi - zawsze to dobry polar za to jest do kompletu:) ).
Witam i z góry przepraszam za ewentualne wpadki, nie pisałem jeszcze na forum. Chciałbym dołączyć do tematu ostrości - ale uwaga proszę doczytać do końca - to ważne!
Od około pół roku robię zdjęcia nowym E30 i właśnie 24-105 L. Body kupione w Media Markt w Szczecinie (ze wzgledu na raty) a obiektyw w sklepie Foto-It w Warszawie na ul. Czerniakowskiej (odbiór osobisty).
Przez pierwsze miesiące uczyłem się aparatu i fakt zdjęć nieostrych przyjmowałem jak efekty uboczne nauki. Jednak po przeczytaniu tutaj kilku tematów przyjrzałem się krytyczniej moim zasobon zdjęciowym i chyba faktycznie zauważyłem, żę coś nie jest do końca tak jak trzeba. Rzeczywiście chyba zdjęcia są ostre bardziej z przodu co daje efekt nieostrości przy większym powiekszeniu (zazwyczaj staram się ustawiań ostrość na źrenicę oka fotografowanej osoby i używam centralnego jednego punktu AF). I zawsze inny fragment twarzy jest bardziej ostry niż te oczy.
Teraz to istotne.
Około listopada ub.roku zadzwonił do mnie późno wieczorem w sobotę na moją prywatną komórkę ktoś kto przedstawił się jako serwis Canona z Gdańska ( bodajże Foto Net - o ile dobrze pamietam) i powiedział że wie iż nabywałem szkło 24-105 ale oni wykryli wady w całej serii tych obiektywów i mogę wysłać im mój obiektyw na ich koszt do regulacji.
Po ochłonięcu ze zdumienia że ktoś dzwoni do mnie wieczorem w takiej sprawie zadałem jeszcze kilka pytań i się rozłączyłem. Następnego dnia wykonałem kilka telefonów m.in. do Canon Polska i zapytałem czy ktokolwiek cos wie o akcji regulowania jakichś wad w obiektywach. Ku mojemu zdumieniu nikt o żadnej akcji nic nie wiedział.
I tu rodzą mi się pytania:
- czy ktoś wykradł dane klientów sklepu i wydzwania do wszystkich w nadzieji że ktoś da się nabrać i wyśle swoje szkło "do regulacji"
- a może nie dodzwoniłem sie gdzie trzeba i jednak jest jakaś akcja regulacji bo po tym co tu przeczytałem na forum widzę że rzeczywiście moje pojęcie o idealnych szkłach Canona odrobine sie skorygowało.
Proszę o opinię i informację czy ktoś cos wie na powyższy temat.
P.S. zachowałem nr komórki z której otrzymałem propozycję.
Pozdrawiam.
hata ale jaja...:((
Z tego co wiem, to serwis Canona jest tylko w Wawie :roll:
Co to jest E30?
Masz zapewne frontfocus. Wada ostrzenia, ktora sporadycznie sie zdarza na linii wspolpracy obiektyw-aparat. Niezaleznie od serii/typu aparatu czy obiektywu.Cytat:
Rzeczywiście chyba zdjęcia są ostre bardziej z przodu co daje efekt nieostrości przy większym powiekszeniu (zazwyczaj staram się ustawiań ostrość na źrenicę oka fotografowanej osoby i używam centralnego jednego punktu AF). I zawsze inny fragment twarzy jest bardziej ostry niż te oczy.
Podwojna sciema. Nie ma autoryzowanego serwisu Canona w Gdansku. Moze to byc co najwyzej prywatny serwis ale watpie by mieli dostep do autoryzowanego sprzetu i software pozwalajacego na skuteczne skalibrowanie sprzetu.Cytat:
Około listopada ub.roku zadzwonił do mnie późno wieczorem w sobotę na moją prywatną komórkę ktoś kto przedstawił się jako serwis Canona z Gdańska ( bodajże Foto Net - o ile dobrze pamietam) i powiedział że wie iż nabywałem szkło 24-105 ale oni wykryli wady w całej serii tych obiektywów i mogę wysłać im mój obiektyw na ich koszt do regulacji.
Druga sciema - 24-105 mialy wadliwa serie, numery seryjne do 1000 o ile dobrze pamietam i ta seria byla bardziej podatna na flarowanie a nie na bledy ostrosci.
Zaraz, zaraz... w sobote wieczorem ktos do ciebie dzwoni, ty nastepnego dnia dzwonisz do Canon Polska? I naprawde zastales kogos w biurze w niedziele? To dopiero jest niesamowite :roll: .Cytat:
Po ochłonięcu ze zdumienia że ktoś dzwoni do mnie wieczorem w takiej sprawie zadałem jeszcze kilka pytań i się rozłączyłem. Następnego dnia wykonałem kilka telefonów m.in. do Canon Polska i zapytałem czy ktokolwiek cos wie o akcji regulowania jakichś wad w obiektywach. Ku mojemu zdumieniu nikt o żadnej akcji nic nie wiedział.
Najprawdopodobniej gdzies sie wygadales albo ktorys ze sklepow "wspolpracuje" z "serwisem" w Gdansku i nagania im klientow.Cytat:
I tu rodzą mi się pytania:
- czy ktoś wykradł dane klientów sklepu i wydzwania do wszystkich w nadzieji że ktoś da się nabrać i wyśle swoje szkło "do regulacji"
Sprawdz czy masz front focus:Cytat:
- a może nie dodzwoniłem sie gdzie trzeba i jednak jest jakaś akcja regulacji bo po tym co tu przeczytałem na forum widzę że rzeczywiście moje pojęcie o idealnych szkłach Canona odrobine sie skorygowało.
http://canon-board.info/showpost.php...31&postcount=1
I jesli masz gwarancje to slij aparat z obiektywem na koszt serwisu: http://www.e-csi.pl/
Mam nadzieję, że ja nie będę miał takich przygód z tym obiektywem... Front Focus i ta cała reszta... I dzwoniący wieczorem telefon... Prawie jak Ring...
Ale skoro te obrazki nie są takie jak być powinny... może coś jest nie tak... Zaraz pokażę najnowsze fotki, jakie znalazłem (link ważny 1 miesiąc)
http://www.sendspace.com/file/r7k7ji
http://www.sendspace.com/file/o0s14r
http://www.sendspace.com/file/lzoj3f
http://www.sendspace.com/file/06nmrk
http://www.sendspace.com/file/aks6rs
Vitez, dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Zaznaczałem na początku że z góry przepraszam za wpadki bo nie jestem aktywnym forumowiczem więc błędy literowe (E30) mogą się każdemu zdarzyć ale dobrze liczyłem na twoją inteligencją bo domyśliłeś się że chodziło o - 30D.
To samo jeśli chodzi o "następny dzień" faktycznie przemknęło mi przez myśl pisząc to - że to nieprawda - ale chodziło mi o następny dzień roboczy - zadzwoniłem w poniedziałek.
Cieszę się jednak że mimo tego poważnie potraktowałeś post i odpowiedziałeś mi na moje pytania.
Nie panikowałem od razu po zakupie z tą ostrością dopiero po przeczytaniu ostatnich postów pomyślałem że coś naskrobię i faktycznie w wolnej chwili przeprowadzę kilka testów wg twoich wskazówek. Napiszę później co i jak wyszło.
Jak pisałem jestem ze Szczecina więc wizyta w serwisu nie jest dla mnie taka prosta - pojadę jak będę pewny że mam problem (wolę nie wysyłaś sprzętu kurierem), tylko nie wiem ile trwa taka regulacja i czy oni mogą to zrobić od ręki). A na korpus i obiektyw mam jeszcze gwarancję.
Na koniec chcę powiedzieć że w zasadzie dostałem odpowiedź na moje główne pytanie - nie ma żadnej serwisowej regulacji.
Dodam że Pan Nieznajomy powiedział jeszcze że termin zgłaszania reklamacji trwa do końca lutego 2007 - więc jeszcze chyba mam czas ? ;)
Mam nadzieję że jeśli to nie był jakiś głupi dowcip to będę mógł ostrzec kilka osób przed dziwną propozycją bo ja ciągle jestem mocno poruszony telefonem sprzed kilku miesięcy.
Pozdrawiam i życzę pięknych zdjęć.
Slij smialo kurierem na koszt odbiorcy przesylke ubezpieczona. Ubezpieczenie do ilustam zl (chyba do 50000) kosztuje ok 3zl wiec to zaden problem. Wiele razy juz na forum czytalem o skutecznych wysylkach calego sprzetu (body+kilka obiektywow) kurierem... ani razu nie czytalem o zagubieniu takiej przesylki.
Lepiej wydac 0zl i poczekac kilka dni niz wydawac kilkadziesiat/set zl (zalezy od rodzaju srodka transportu i dlugosci trwania podrozy).
Wczoraj ktos pisal ze dal do regulacji o 10 rano i odebral o 15. Ale nie ma na to reguly ani serwis nie ma obowiazku tak szybko zrobic. Standard szacowania to 24 godz a po szacowaniu (co, jak i gdzie trzeba regulowac/naprawiac) dopiero moga okreslic czas trwania naprawy.Cytat:
tylko nie wiem ile trwa taka regulacja i czy oni mogą to zrobić od ręki
Czas masz do konca gwarancji a Pana najlepiej olej - szkoda fatygi na tak perfidnego spamera.Cytat:
Dodam że Pan Nieznajomy powiedział jeszcze że termin zgłaszania reklamacji trwa do końca lutego 2007 - więc jeszcze chyba mam czas ? ;)
I umarło...