to nie pomogliście mi :), chyba pojadę do sklepu i przetestuję Tamrona i Canona do mojego aparatu.
Wersja do druku
to nie pomogliście mi :), chyba pojadę do sklepu i przetestuję Tamrona i Canona do mojego aparatu.
Myślę, że metoda testowania kolejnych egzemplarzy jest najlepsza. Inaczej jest, jeżeli masz pod ręką serwis, który Ci wykalibruje szkło.
no cóż, najczęściej jednak wygląda to tak,że wchodzimy do sklepu, na stanie jest jedno albo dwa szkła do przetestowania i kicha...lecimy gdzieś indziej i sytuacja sie powtarza...a jeśli szkło sprowadzają specjalnie dla Ciebie i to w ilości sztuk: jedna...to o jakim przetestowaniu można mówić?
Można zamówic u Cichego przetestowany.
ja miałem to szczęście, że na pustyni sprzetu foto jakim jest trójmiasto, akurat jest dystrybutor Tamrona. I swoją 17-50 wybrałem po 2-ch dniach testowania wielu obiektywów. Przy bardzo sympatycznym udziale ptacownika firmy. !
Jestem ze swojego egz. zadowolony. Juz nie robię testów tylko zdjecia.
Teraz ja dorzucę kilka zdań.
Po namowie jednego z forumowiczów zdecydowałem się na 17-85 IS. Miałem dokładnie taki sam dylemat!! Czy 17-85 czy 17-50 a może jeszcze 28-75. Dużo było pisane o tym że 17-85 nie jest szkłem dobrym jak na takie pieniądze... ale wtedy było brane pod uwagę 2 tys a niejednokrotnie w starszych postach brało się pod uwagę 2,5tys (jak np w optyczne).
I z tym bym się zgodził bo wtedy to już blisko do L-ki, więc było niewarte.
Niemniej jednak teraz jeśli kupisz za 1700pln dostaniesz zwrot to masz szkło za nie całe 1200. A w tym momencie uważam, że jest naprawdę godne polecenia...
Canon uwzględniając zwrot kasy będzie mnie kosztował ok. 1200 zł, a Tamron ok. 1400 zł, pomijając kwestię zakresu ogniskowych, lepszy jest w tym przypadku Canon ? Widzę, że dużo forumowiczów posiada Tamrona, a mało kto Canona. To co wybrać ? :(
W Tamronie masz lepszą ostrość i jest jaśniejszy, w Canonie masz lepszy AF. Poza tym jest USM, IS (czasem może się przydać). Wykonanie też wydaje mi się lepsze w przypadku canona... Ja wybrałem Canona narazie nie narzekam (wywołuję foty z reguły 10X15) ale pewnie przy dużych formatach Tamron wyszedł by lepiej (z tym że ja takich nie robię)
W weekendy cichy foci wesela - zapoznaj się z ofertą i sprwadź zajęte terminy
Hej,
czy możecie podac namiar do tego Cichego ?? najlepiej link do jego aukcji.
z góry dzięki
Chyba nietrudno znaleźć, na forum jest jeden...
chodziło o twoje aukcje, posiadasz takowe ? ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i cisza..:roll:
Przecież link do swoich aukcji ma w stopce.
Zobacz jego podpis:
(...)na handel Tamrony(...)
Można poprosić Cichego o przetestowanie,ja kupiłem 17-50 i jestem zadowolony.Z moim 400d nie ma problemów typu BF i FF.
Moim zdaniem optycznie nie znajdziecie nic lepszego w tej cenie. Obiektyw żyleta i ma piękną platykę (kontrast wymiata). Z autofokusem nie mialem wiekszych problemów.
Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Tamron po prostu nie chce odpalić swojej "działki" Canonowi a ten w zamian nie udostępnia mu danych wymaganych do kompatybilności canonowskiego body z szkłem tego producenta. Tamron kusi wszystkich światłem i ceną a później ludzie "bujają" się z tymi szkłami mniej lub bardziej na nie narzekając. Szczęściarze są zadowoleni. A inni już nie - Ty się do nich właśnie zaliczasz.
@walkie
rozwiń temat, jak sprawdziłeś, że nie masz FF/BF:)
może jakieś odpowiednie zdjęcie
Do sprawdzenia FF/BF jest prosta tablica którą można sobie wydrukować, albo zdjęcie z kilkoma przedmiotami w niewielkiej odległości (przód/tył) i AF celowany na ten w środku.