600r ma możliwość zablokowania ruchów w pionie? [panoramy]
Wersja do druku
600r ma możliwość zablokowania ruchów w pionie? [panoramy]
Ja tez potwierdzę to co napisał arturs - męczę ten statyw z 400 od ponad pół roku roku i przy ostatecznym dokręcaniu rączki dla zablokowania głowicy, ta minimalnie ucieka i przy 400mm niestety można to już odczuć. Poza tym szczegółem świetny sprzęt.
A co myślicie o GoldPhoto YH324 & YH410 jako alternatywie dla sherpy 600r?
Cena podobna, waży 'trochę' więcej (myślę, że mi taka waga nie będzie przeszkadzała).
sherpa rewelacja. trzy lata z nim chodzę i żadnych problemów.
A zmieniał ktoś już oryginalną głowicę na zwykłą kulową?
Może to by załatwiało problem uciekania.
Ja będę niebawem. Zakupiłem 486RC2 i zamierzam ją podpiac do sherpy 600R.
Według mnie, największą wadą 600R jest właśnie głowica, a dokładnie ten długi uchwyt służący do jej porusznia. Może świetnie nadaje sie do video, gdzie można prowadzić płynny ruch kamery, ale do fotografii, szczególnie studyjnej jest kiepski.
Nie mam wysokiego stołu i foty przedmiotów robię z "nierozłożonym" statywem. Ciągle nadziewam się na tą "rączkę". Myślałem o jej skróceniu piłką do metalu, ale spróbuję najpierw z głowicą manfrotto.
Jeszcze jedno... ten statyw jest za lekki do studia, łatwo go szturchnąć i trzeba aparat jeszcze raz ustawiać do zdjęcia. Trochę to wkurzające.
Mnie osobiście irytuje w tym szerpie głupi plastikowy kołnierz, o który opierają się nogi. Z jakiegoś powodu (no, dźwignia) zaczynają się one tam odkształcać (najlepiej to zauważyć, jak się przejedzie palcem) i w efekcie coraz gorzej statyw się składa...
Dokładnie. Trzeba dokupić przejściówkę.
Co nie zmienia faktu, że zamierzam to razem skręcić:)
Do panoram polecam:
http://nodalninja.com/
Z zakupu sherpy jestem zadowolony. Bardzo dobrze sprawdza się
we wnętrzach na różnych posadzkach w szczególności tych „śliskich”.
Głowicę zmieniłem na :
http://www.allegro.pl/item277784431_...niezbedna.html
Zestaw stabilny i jak na razie wystarczający na moje potrzeby.
Używam 350D z gripem + 17-55 / 2.8 lub 70-200 / 4 i jak dotąd nie miałem problemów
W głowicę wkręciłem przejściówkę. Wkręcała się ze znacznym oporem ale na statyw nakręca się normalnie. Nie ma problemów przy odkręcaniu przejściówka zostaje na miejscu w głowicy.
Tej samej głowicy używam z monopodem Velbon RUP-4. Tam też jest „mały” gwint.
Nie mam zastrzeżeń do tych Velbonów
Redukcja :
http://www.fotokurier.beep.pl/sklep/...ct&prod_id=190
No ja też, mam 600R i głowicę Manfrotto 484RC2 (normalnie do monopodu) z wkręconą przejściówką i wszystko pasuje ;)
Monopody Manfrotto obsługują oba gwinty (przynajmniej 679B) więc głowicę można swobodnie przepinać bez konieczności wykręcania przejściówki.
No i mam ochotę dokupić jeszcze głowicę Manfrotto 460MG do tego.
a o ktorych przejsciowkach mowicie bo tu znalazlem ich calkiem sporo, z roznymi oznaczeniami (od sp1 do sp6) - http://canon-board.info/newreply.php...ote=1&p=414941 ..
A bez przejsciowki moge zapodac sobie do 600r jakas glowice manfroto i jesli tak to jaka?
Bo najbardziej na swiecie chcialbym sobie taka wkrecic 808RC4.
Redukcja 3x tańsza:
http://www.fotokurier.beep.pl/sklep/...ct&prod_id=190
Zaczytałem się o redukcjach w tym wątku i kupiłem taką - zupełnie NIEPOTRZEBNIE. Głowica Sherpy 600R ma gwint uniwersalny i pasuje do 1/4 i do 3/8 calowych statywów.
Idąc tym tropem dochodzimy do wniosku, że KAŻDA głowica Manfrotto z gwintem 3/8 PASUJE do statywu Sherpa 600R.
Po prostu głowica Sherpy 600R ma wkręconą redukcję fabrycznie!
Wykręciłem ją i wkręciłem do głowicy Manfrotto 486RC2 i mam nareszczcie kompaktową głowicę, bez wystających uchwytów, które przeszkadzały mi w pracy "na niskich wysokościach" :)
Dodatkowo, redukcja fabryczna w Sherpie 600R jest DWA RAZY dłuższa od oryginalnej Manfrotto czyli według mnie gwint lepiej trzyma, bo ma 2x dłuższe podparcie.
Pozdrawiam.
a ja wlasnie w pn. chcialem zamawiac glowice i redukcje :wink:
dzieki za tego posta - odkrecilem glowice i faktycznie - jest dokladnie tak jak napisales :-) :!: a wszystko przez wlasne lenistwo :oops:
statyw nadaje sie zeby zabrac go w góry;> mial już ktoś;>
i jeszcze jedno:wink: panoramy da sie nim robic??
kazdy sie nadaje ale nie kazdy chce sie nosic.. wez sobie do reki cos co wazy 2kg i bedziesz miał odpowiedz ;-) .. u mnie czesciej lezal w domu niz zabierany byl w gory ;-)
do prawdziwych panoram potrzebna jest odpowiednie glowica.. cos w stylu Manfrotto 303, 303 plus czy 303 sph.. ta z sherpy srednio sie nadaje..
Moja Sherpa 600R zaliczyła już kilkanaście wypadów w góry (oraz tereny górzyste) i jak na razie nic jej nie dolega (może poza startymi stopami). Nie do końca rozumiem co masz na myśli pytając "czy nadaje się ...". Jeżeli masz na myśli wagę to moim zdaniem jest to kwestia przyzwyczajenia oraz "możliwości udźwigu" danej osoby :-). Dla mnie dodatkowe 2.5 kg nie jest jakimś specjalnym obciążeniem, tak więc jeżeli tylko uważam iż podczas danego "wypadu" statyw będzie przydatny zawsze mam go przy sobie.
W kwestii głowicy w pełni zgadzam się z przedmówcami. Ta dołączona do statywu nie jest żadną rewelacją, co wcale nie oznacza iż za jej pomocą nie można wykonać udanych ujęć.
Kwestia techniki oraz wprawy. Po kilku "treningach" nie jest to nic trudnego.
czyli teoretycznie można zrobic panorame:p
bo montujesz aparat w osi obiektywu a nie w punkcie nodalnym.. dlatego potem mozesz miec problemy z sensownym sklejeniem panoramy.. pocztaj sobie o tym chocby TU
Wiem dobrze jak wykonuje się zdjęcia panoramiczne. Stwierdzam jedynie (na podstawie własnych doświadczeń) iż przy pomocy standardowej głowicy dołączonej do tego statywu można bez problemu wykonać zdjęcie panoramiczne. Osobiście nigdy nie miałem problemu ze scaleniem kilku zdjęć w jedno wynikowe. Oczywiście standardowa głowica nie jest idealna do tego typu "operacji" niemniej wykonanie nią panoramy jest technicznie wykonalne.
taka panorame to mozna zrobic na statywie za 50zl :wink: .. moze nawet bedzie latwiej bo glowica sherpy jest regulowana tylko jednym zaciskiem.. to bardzo wygodne i szybkie rozwiazanie ale aqratnie do panoram to sie nadaje jak piesc do oka ;-)
o ile odlegle panoramy mozna jeszcze pstrykac to problem zacznie sie intensyfikowac gdy w poblizu pojawia sie elementy ktore bedziesz chcial umiescic na pierwszym planie.. no i precyzja idzie w kosmos ;-)
Kwestia gustu oraz indywidualnych preferencji.
Jeżeli ktoś wykonuje zdjęcia panoramiczne okazyjnie i nie jest to jego ulubiona "forma" to moim zdaniem wydawanie pieniędzy na specjalistyczną głowicę panoramiczną (sferyczną) jest nieporozumieniem. Jest to drogi sprzęt do którego obsługi potrzeba nieco wiedzy i doświadczenia, tak więc przy okazjonalnym "tworzeniu" panoram zwykła głowica (może lepsza niż standardowa) sprawdzi się z powodzeniem.
Odgrzeję trochę.
Wczoraj przyszła moja Sherpa i zauważyłem coś dziwnego (chyba). Głowica po przestawieniu na pion, odchyla się nieco bardziej niż o 90 stopni. Czy to normalne, czy tylko ja trafiłem jakiś dziwny model? A jeśli to normalne, to jaki jest tego cel i przydatność?
Oczywiście można zablokować aparat "wcześniej", ale ciekawi mnie sam sens takiego rozwiązania.