-
Odp: Canon 5D matówka z klinem???
Cytat:
Zamieszczone przez
rog
Ktoś wie co ta matówka jest warta? Zależy mi na tym, by dało się ostrzyć na całej matówce jak na eg-s, a nie tylko na klinie, który ma być dodatkowym wspomaganiem. ;-)
Trochę dziwna ortografia na tej aukcji. Filmik z yt dotyczy wymiany matówki w 60D na matówki Canona. W dodatku sprzedawca do 8 sierpnia na urlopie... ;)
Miałem kiedyś matówki od Rachel Katz z Katz Eye do 20D i 40D, które mogę z czystym sumieniem polecić. Do pełnej klatki jeszcze nie znalazłem nic sensownego poza ofertą Canona, chociaż brakuje mi klinów i rastra. Może ktoś z forumowiczów coś poleci do 5D mk2?
-
Witam. Mam pytanie żółtodzioba. Chodzi o matówkę ee-s. Wyczytałem, że przy ciemnych szkłach obraz robi się również ciemniejszy. Interesuje mnie samyang 35mm 1.4. Czy na ee-s obraz ciemnieje w wizjerze również kiedy ustawiam przysłone f4 i więcej? Czy to ciemnienie obrazu powiązane jest z maksymalną jasnością danego obiektywu czy z ustawioną przysłoną.
Sorki ale nie miałem do czynienia z tego typu sprzętem.
-
Powyżej f/2.8 zaczyna się robić ciemniej niż na standardowej matówce. To samo na EG-S. Po prostu są dedykowane pod jasne stałki.
-
Ale z tym ciemnieniem to nie przesadzajcie ;) Nie jest tragicznie... :D
A jak już pisze to zapytam. Są precyzyjne matówki do 50D z naniesionymi punktami ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
(...)Są precyzyjne matówki do 50D z naniesionymi punktami ?
Z jakimi punktami?
-
Chodzi o punkty Af widoczne na matówce standardowej. Wiem, że w Canonowskiej tego niema, ale może jakis inny z producentów to oferuje:)
-
Jeśli ktoś używa 5d z samyang 35mm i tą matówką to proszę o wrażenia i określenie mniej więcej czy trudno się ostrzy.
-
Chce zmienić matówke , bo kupuje samyanga85 1,4 i nie wiem na jaką, doradźcie coś, i jak bedzie się zachowywała taka matówką MATÓWKA Z KLINEM 45 RASTEREM DO CANON 5D mkII (3524623013) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. przy robieniu zdjęć w studio, gdzie używam przysłony 9-11?
-
czy ktos uzywa tej matówki? MATÓWKA Z KLINEM 45 RASTEREM DO CANON 5D mkII (3524623013) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje
-
poszukuje matówki z klinem do 5d wersja pierwsza
jestem amatorem manuali nie mam o nich pojecia ale radzili mi zacząc od tego
czy ktoś wie gdzie mogę ją kupić?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gudi
http://allegro.pl/listing/listing.ph...1-default-0113
-
czy to jest ta z klinem
coś czytam że jezcze jakiś rester by sie przydał
chyba nawet na ebayu nie ma :/
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gudi
Tylko pamiętaj, że przy niededykowanej matówce będziesz miał przekłamania pomiaru światła i potrzebne będą korekty.
-
Zanim kupisz matowke kup przejsciowke m42 z dandelionem. Moze sie to okazac wystarczajace. A w ogole skoro nie masz pojecia o manualach choc jestes ich amatorem to moze pozycz od kogos, porob zdjecia i przekonasz sie czy to rzeczywiscie jest to czego chcesz.
-
przemek no wlasnie nie mam znajomych w tym temacie :/ ale na matowke i przejsciowke znajde pieniadze a szkla zamierzam kupic najpierw po tanoiosci a jak bedzie ta opcja pasowala zakup heliosa 40-2, tylko ze musi podpasowac mi ostrzebnie manualne
-
No to kup heliosa i do tego przejsciowke uzywana z dandelionem (kupilem za 35zl) i bedziesz mial potwierdzenie ostrosci z puszki (beep plus swiatelko w wizjerze). Potestuj i dopiero mysl o matowce choc szczerze odpuscilbym matowke tykmabrdziej ze ra Canona jest bardzo prymitywna bo klin w poziomie a nie pod katem 45 stopni.
-
Ja kiedyś miałem jakąś z klinem do 5d, ale szybko sprzedałem - lepiej na tych dedykowanych canona precyzyjnych.
-
przejsciowka z dendelionem kupiona teraz muszę dorwać jakieś tanie ładne szkło
-
Moje doświadczenia z matówką z klinem były dosyć smutne. Za moich młodych czasów matówka z klinem to była podstawa (Practica, Yashica a później Nikon F601m, F801s i FE2) więc byłem pewien, że to będzie lekarstwo na nieostre zdjęcia z manualnymi szkłami. Rozczarowałem się. Nic się na lepsze nie zmieniło, jeszcze paprochów przybyło.
W końcu, przy jakimś zastrzyku gotówki kupiłem pierwsze "elki" (100 macro, 300 f4IS). Zmieniłem też aparat na 50D i okazało się, że bez żadnego klina, ostrzenie manualne stało się przyjemnością. Szacuję, że 70% zdjęć, ostrzę ręcznie i nie mam z tym problemów. Wcześniejszą przyczyną nieostrości nie była matówka, ale kiepska optyka. Stare szkła (M42) nie przystają rozdzielczością do wymagań obecnych cyfrówek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piotre_k
Stare szkła (M42) nie przystają rozdzielczością do wymagań obecnych cyfrówek.
Niestety prawda, a jak się trafi coś z manuali w miarę ostrego, to i tak pewniej jest ostrzyć w LV z Magic Lantern i Focus peaking.
-
Szkła minionej epoki służą dziś raczej do eksperymentów i zabawy z bokehem. Używanie ich sporadycznie ma jakiś sens. Natomiast pomysł na podstawowe szkło powinien być konkretny i z AF-em.
-
Bez AF i ze swiatlomierzem w rece robilo sie w minionej epoce zdjecia wiec i w obecnych czasach sie da.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piotre_k
Ano prawda. Zrobiłem sobie porównanie Pentacona 135/2.8 i obiektywów zoomów KIT-owych i wyszło, że jakość jest porównywalna.
-
To ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie starych manuali. Posiadam bardzo fajne dawa nikkory 35 i 50mm f2 ai i zastanawiam się czy nie spróbować podpiąć je pod canona. Jednak boje się wszelkiej maści przejściówkę i niefirmowego sprzętu. Może mi ktoś polecić jakąś przejściówkę, najlepiej taką z która da się pracować w trybie preselekcji przysłony. Czy takie przejściówki są bezpieczne, nie spowodują żadnego zawarcia na stykach, uszkodzenia bagnetu?
-
Zwykle przejścówki zamawiam przez systembank.pl. Nie miałem problemów z żadną, czy z dandelionem czy bez.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piotre_k
W manualach jest wiele fantastycznych szkieł. Takiemu np. SMC Pentax-A* 300mm F4 którego jestem szczęśliwym posiadaczem, absolutnie nic w kwestii rozdzielczości nie można zarzucić, ciekawy jestem, kiedy będę go mógł podpiąć pod aparat, dla którego jakimkolwiek ograniczeniem będzie jakość obrazka dostarczanego przez ten obiektyw. Mam L-kę 300-setkę w systemie canona, ale ten akurat manual byłby jej godnym konkurentem.